Solana (SOL) kurs – SEK & USD

Solana (SOL) kursen har historiskt varierat mellan $0,5052 (11 maj 2020) och $260,06 (6 november 2021). Solana är en blockchain-plattform designad för decentraliserade applikationer (DApps), som erbjuder snabba transaktionshastigheter och låga avgifter.

Solana (SOL) kurs utveckling under de senaste åren

Solana (SOL) kursen har historiskt varierat mellan $0,5052 (11 maj 2020) och $260,06 (6 november 2021). Cardanos kurs historia börjar i april 2020. Denna information är baserad på data från Coinmarketcap.

Det finns ingen tillgänglig data om SOL-tokens prisutveckling under en mycket lång tid, eftersom SOL-token släpptes under våren 2020. Projektet har dock pågått i flera år. Solanas white paper publicerades i slutet av 2017.

Efter att SOL släpptes nådde priset en topp på knappt 5 dollar 2020. Trots detta låg Solana-kursen under 2 dollar under hela året. Kursen såg inga större förändringar åt det ena eller andra hållet.

Kryptorallyt 2021 gav ett stort uppsving för Solana. I januari släpptes 80 procent av tidigare låsta SOL-tokens på marknaden.

solana kurs

Priset låg under 5 dollar i januari och februari. I maj hade priset redan mångdubblats. I slutet av maj nådde Solana sin rekordnivå på cirka 55 dollar.

Kryptomarknaden såg ett stort fall sommaren 2021. Det gällde även Solana. SOL kraschade dock aldrig till botten, eftersom priset höll sig förvånansvärt bra på den bättre sidan av trettio dollar. SOL klarade sig bättre än många andra kryptovalutaprojekt med motsvarande marknadsvärde.

När det kommer till hösten 2021 vände en ny sida i Solanas historia. Sedan början av augusti har Solanas pris stigit bokstavligen som en raket. I slutet av augusti passerade SOL $100-strecket och under de första dagarna av september fördubblades priset nästan härifrån till $188.

Solana har blivit höstens hetaste kryptovaluta 2021. Sett till börsvärde rankas Solana fint bland de tio största kryptovalutorna.

I september 2021 fick Solana negativ uppmärksamhet när dess nätverk låg nere i nästan 20 timmar. Detta orsakade dock inte ett större prisfall på SOL. Totalt sett klarade Solana krisen med mycket små skador.

Solana har varit en utmärkt investering för nästan alla investerare. De som köpte tokens 2020 har ökat värdet på sina investeringar med flera tusen procent. För den som är intresserad av att investera i Solana rekommenderar vi den här artikeln: hur köper man Solana. Den ger dig detaljerade instruktioner om hur du köper Solana och går även igenom några grundläggande principer du måste tänka på innan du köper SOL.

Grundläggande information om Solana

Solana är en blockchain-plattform designad för decentraliserade applikationer (DApps), som erbjuder snabba transaktionshastigheter och låga avgifter.

Solana lanserades 2017 av Anatoly Yakovenko. Solanas team består av många topptalanger som tidigare har påverkat bakgrunden för Google, Microsoft och Apple. Innan Solana arbetade Yakovenko med decentraliserade system.

solana.com

Solanas viktigaste skillnad från konkurrenten Ethereum är konsensusalgoritmen Proof of History. Detta kombinerat med PoS-konsensusalgoritmen skapar en blockkedja som ger snabba, säkra och prisvärda transaktioner. Det genomsnittliga priset för en transaktion är bara några dollarcent. Detta är en stor fördel jämfört med Ethereums höga transaktionsavgifter.

Solana är en kombination av nya innovationer och de bästa funktionerna från andra plattformar. Detta gör Solana till en konkurrenskraftig och modern smart kontraktsplattform som erbjuder äldre projekt en stabil utmanare.

Solana-plattformen tillhandahåller för närvarande hundratals olika decentraliserade projekt, inklusive lånetjänster, decentraliserade börser och NFT-tjänster. Nya projekt publiceras hela tiden.

Solana organiserade sin ICO i mars 2020, men det mesta av finansieringen på 25 miljoner dollar samlades in från privata investerare. Solana är fortfarande ett mycket nytt projekt och befinner sig i den så kallade Mainnet Beta-fasen.

SOL-tokens används för att betala för transaktionsavgifter på nätverket. Dessa avgifter ”bränns”, vilket innebär att de tas bort från cirkulationen. I teorin kan detta ha en positiv inverkan på priset på SOL-token i framtiden. Åtminstone hittills har SOL varit på frammarsch.

Det maximala antalet SOL-tokens kommer att vara cirka 489 miljoner. Med tiden kommer ungefär hälften av tokens att brännas. Utsättning tar också bort polletter från cirkulationen. SOL-tokens har för närvarande en årlig inflation på 8%, men den blir lägre för varje år. I slutändan kommer inflationen att nå en årsnivå på 1,5 %.

För en investerare är Solana ett mycket intressant alternativ. Det kommer att finnas efterfrågan på en modern smart kontraktsplattform i takt med att distribuerade applikationer blir allt vanligare. NFT-boomen 2021 har också sannolikt ökat Solanas popularitet.

Å andra sidan har priset på SOL-token växt exponentiellt, och Solana har redan rankats bland de 10 bästa kryptovalutorna. Det är svårt att uppskatta hur stor tillväxtpotential projektet har på kort eller lång sikt.

Läs mer om projektet i vår Solana nybörjarguide.