Kryptoguider
18
apr
solana

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Vad är Solana (SOL)?

Solana (SOL) har blivit en av de främsta konkurrenterna inom plattformskategorin. Med sin exceptionella transaktionshastighet hyllas Solana ofta som den snabbaste blockkedjan på marknaden. Solana har fått betydande uppmärksamhet som ett kryptoprojekt de senaste åren. Den här artikeln är en nybörjarguide till Solana och utforskar dess historia, teknologi och potential som investering. Få insikt i de funktioner och utvecklingar som gör att Solana sticker ut i kryptobranschen.

Vad är Solana (SOL)?

Solana (SOL) är en högpresterande blockchain-plattform designad för decentraliserade applikationer (dApps) och kryptoprojekt. Målet är att erbjuda snabba, säkra och skalbara lösningar för utvecklare och användare. Solana använder en unik kombination av teknologier för att uppnå sina mål.

Den inhemska kryptovalutan på Solana-nätverket heter SOL. SOL-token har flera användningsområden inom ekosystemet, inklusive staking, transaktionsavgifter och deltagande i nätverkets styrning.

Tabellen nedan innehåller grundläggande information om Solana:

Egenskap Info
Kategori Plattform för smarta kontrakt
Ticker på börserna SOL
Cirkulerande tillgång 406 miljon SOL
Max. tillgång Obegränsat
Högsta någonsin (datum) $260,06 (6 november 2021)
Lägsta någonsin (datum) $0,5052 (11 maj 2020)

Du kan se det aktuella priset på Solana genom att klicka på denna länk: Solana (SOL) kurs.

Solana-blockchainen implementerar en konsensusmekanism som kallas Proof-of-History (PoH), tillsammans med den underliggande Proof-of-Stake (PoS) konsensusmekanismen. Proof-of-History hjälper till att ordna och tidsstämpla transaktioner, vilket möjliggör snabb och parallell hantering av transaktioner samtidigt som hög säkerhet upprätthålls.

En av Solanas viktigaste funktioner är dess höga transaktionskapacitet. Nätverket kan hantera ett stort antal transaktioner per sekund (TPS) och nå tusentals TPS. Denna skalbarhet gör Solana lämplig för applikationer som kräver snabb och effektiv bearbetning, som decentraliserad finans (DeFi), decentraliserade börser (DEX) och spelplattformar.

Solana erbjuder också låga transaktionsavgifter, vilket kan vara attraktivt för användare och utvecklare. Plattformen stöder smarta kontrakt och dApps som byggs på Solana kan dra nytta av dess robusta infrastruktur och utvecklarverktyg.

Sammanfattningsvis strävar Solana efter att erbjuda ett ekosystem som underlättar utveckling och implementering av decentraliserade applikationer, med hög skalbarhet, låga avgifter och snabb transaktionshantering.

Solanas historia

Solana kom in i rampljuset under altcoin-boomen 2021. Historien om projektet kan spåras tillbaka till 2017. Solana är därför ett relativt nytt projekt jämfört med äldre kryptovalutor.

Solana är starkt identifierad med Anatoly Yakovenko. Han har en lång historia av att arbeta inom IT-sektorn och med datornätverk.

Yakovenko tog examen från University of Illinois 2003 med en Ph.D. i datavetenskap. Han började på Qualcomm i cirka 13 år i december 2003. Qualcomm är ett USA-baserat teknikföretag som tillverkar teknologi för trådlösa nätverk. Yakovenko arbetade också kort för Dropbox 2017.

Solana lanserades hösten 2017 när Yakovenko hade en vision om att synkronisera tid i ett decentraliserat nätverk. I november 2017 publicerade han ett whitepaper som beskrev denna teori, som Yakovenko kallade Proof of History (PoH). Nedan följer en kort presentation av detta koncept.

Yakovenkos erfarenhet på Qualcomm hjälpte honom att förstå att pålitliga tidsstämplar skulle vara nyckeln till att skala blockkedjor. Om synkroniseringsproblemet kunde lösas kan ett nätverk bli blixtsnabbt och skalbart.

Yakovenkos kollega från Qualcomm, Greg Fitzgerald, anslöt också tidigt. Under hans ledning kompilerades Solanas kod till programmeringsspråket Rust. Under våren 2018 anslöt sig fler kollegor från Qualcomm till teamet. Projektet fick så småningom namnet Loom.

Ungefär samtidigt uppstod också ett annat projekt som heter Loom Network. Detta orsakade förvirring, så Yakovenkos team bestämde sig för att byta namn. Så här föddes Solana. Namnet kommer från Solana Beach nära San Diego, där Yakovenko & co. brukade surfa tillbaka på sina Qualcomm-dagar.

Solanas utveckling tog fart i slutet av 2018. Testnätverk nådde i bästa fall upp till hundratusentals transaktioner per sekund. Samtidigt samlade teamet också in pengar från investerare. Solana samlade in drygt 25 miljoner dollar 2018-2019 genom privata finansieringsronder.

Solana organiserade också en $1,76 miljoner ICO i början av 2020. Bara några ögonblick senare, i mars 2020, lanserades Solanas MainNet. Det går fortfarande under namnet MainNet Beta än i dag.

Projektet utvecklas av Solana Labs i San Francisco. Projektet leds av den schweiziska ideella Solana Foundation. Grundaren Anatoly Yakovenko förblir galjonsfiguren för Solana.

Solana-uppdateringar

Låt oss titta på några av de senaste Solana-uppdateringarna. Du kan kolla alla händelser under de senaste månaderna i videon nedan (bör börja vid tidsstämpeln 4:59). Här hittar du uppdateringarna för hösten 2021 video från Coinbureau.

Tyvärr har de största rubrikerna varit negativa nyheter. Solana har drabbats av ett antal problem under de senaste sex månaderna. Några av dessa har också varit attacker mot nätverket, som sågs i december 2021.

I februari var Solana i rubrikerna för Wormhole-hacket. Detta var en tokenbro mellan Solana och Ethereum, där WETH-tokens till ett värde av mer än 320 miljoner dollar hackades. Detta var inte Solanas fel som sådant, utan felet hos mjukvaruföretaget som byggde bron.

Trots sina problem har Solana fått starkt stöd från institutionella investerare. Det är också den officiella blockkedjan för USDC stablecoin. Solana Pay, lanserades i februari 2022, är en integrerad del av detta. Tjänsten gör att USDC kan användas som betalningsmedel.

Det kanske bästa exemplet på institutionellt intresse är finansieringsrundan sommaren 2021. Solana samlade in hela 314 miljoner dollar från några av de mest framstående VC-företagen i branschen.

En av de mest kända supportrarna till projektet är FTX exchange. Dess grundare Sam Bankman-Fried är en av de rikaste personerna i branschen. FTX valde Solana som plattform för sin DeFi-app kallad Serum.

Solanas tjänsteman Phantom wallet har också varit en anmärkningsvärd framgång. Det uppnådde Unicorn-status i januari 2022, vilket signalerade en start-up med en värdering av miljarder dollar. Phantom har redan mer än två miljoner användare.

Solanas teknologi: Proof of History

Det tidigare nämnda Proof of History är hjärtat av Solana. Denna teknik möjliggör exceptionell kapacitet jämfört med alternativa blockkedjor. Solana skalar upp till 65 000 transaktioner per sekund med mindre än en halv sekunds blocktid och till nästan noll kostnad (en tusendels cent). Allt detta uppnås utan lager 2 eller skärningslösningar.

Varje transaktion i Solana-nätverket får en universell tidsstämpel. Detta gör att nätverksnoder kan organisera transaktioner på ett ögonblick utan att behöva vänta på bekräftelse från andra validerare. Detta gör systemet så snabbt.

Du kan hitta mycket material om detta ämne på YouTube. Nedan är ett exempel på video.

Solanas klocka tickar var 400:e millisekund. Det betyder tiden då ett nytt block skapas i blockkedjan.

En platsledare väljs från validerarna för att skapa block. Denna uppgift varar i fyra block eller 1,6 sekunder. En sådan snabbväxlingscykel gör det mycket svårt för fientliga noder att korrumpera nätverket.

Solanas noder använder en universell tidsstämpel för att i förväg veta vilken slot en transaktion tillhör, även om den inte ser dem i kronologisk ordning. Dessutom kan slotledarna väljas flera block i förväg.

Det finns också kluster av noder i Solana-nätverket. Det innebär en uppsättning validatorer som fokuserar på att underhålla till exempel en enskild applikation. Denna lösning påskyndar transaktionsbearbetningen ytterligare.

Solanas Proof of Stake

Solana använder en konsensusalgoritm för Proof of Stake som sina konkurrenter. Det sägs också ofta vara en hybrid av Proof of History och PoS. Symbiosen mellan de två kan ses på lite olika sätt.

Proof of Stake innebär att nätverket underhålls av en grupp validerare. Ett alternativ till denna lösning är Proof of Work som används av Bitcoin, vilket kräver fysisk miningutrustning för att fungera.

Genom att staking SOL-token kan du bli en nätverksvaliderare. Det finns ingen minimigräns, men i praktiken är dina chanser att bli slotledare (skapa block) proportionella mot antalet SOL-tokens du har staked.

Bilden nedan är från stakingrewards.com.

sol staking

Solanas stakers får en avkastning på cirka sex procent. SOL-tokenen har en av de högsta staking nivåerna på någon plattform.

Det är också värt att nämna de problem som Solanas exceptionella kapacitet medför. Den massiva transaktionskapaciteten ställer höga krav på noderna och speciellt på kommunikationslänkarna. Detta gör definitivt att småinvesterare lämnar fältet. Du kan hitta mer information om kraven för validerare på YouTube och Google.

Liksom Ethereum har Solana årlig inflation och inget maximalt antal tokens. Inflationen är för närvarande runt 8 % och kommer att sjunka till 1,5 % per år över tiden. Hälften av transaktionsavgifterna förbränns – den andra hälften går till valideraren som byggde blocket.

Det finns för närvarande cirka 1700 validerare. Du kan hitta exakt statistik på solanabeach.io.

DeFi & NFT på Solana

Solana är för närvarande en av Ethereums starkaste utmanare. Den tävlar dock inte i samma viktklass på länge (om någonsin). Solana är en del av en grupp utmanare som har tagit nästan hälften av Ethereums marknadsandel i DeFi-sektorn sedan 2020.

I skrivande stund är Ethereums marknadsandel 55%. Solana ligger just nu på femte plats. Du hittar aktuell information på defillama.com.

solana defi

Solana är inte en EVM-kompatibel blockkedja, till skillnad från Avalanche, BNB Chain och Polygon. EVM-kompatibilitet gör att Ethereum-dapps enkelt kan klonas till andra plattformar. Detta har bromsat utvecklingen av Solanas DeFi-sektor.

Detta kommer att förbättras i framtiden med hjälp av Neon Labs. Detta företag bygger en EVM-kompatibel miljö i Solana.

neon labs

Neon Labs-lösningen lovar en kapacitet på upp till 4500 TPS (Transactions Per Second). Detta skulle göra Solana till den snabbaste EVM-miljön på marknaden. Tidslinjen för detta ekosystem är juni 2022.

Solanas styrka ligger mer i NFT-sektorn. Ethereum dominerar också NFT-marknaden, men Solana är den enda andra riktiga plattformen där NFT-handel har skett i betydande volym. De andra, Ronin och Flow, är endast designade för en specifik NFT-kollektion, Ronin för Axie Infinity och Flow för NBA Top Shot.

Solana NFT har sålts för nästan två miljarder dollar. Det är ungefär dubbelt så mycket som den sammanlagda försäljningen av konkurrerande plattformar. Solanas NFT-sektor stärktes ytterligare i april 2022 när den ledande marknadsplatsen OpenSea integrerade Solana NFT.

Översikt över Solana

Solana ser ut som ett riktigt paket för potentiella investerare. Det är ett projekt som älskas av institutioner med stark teknik, men detta kommer också med många utmaningar. Solanas exceptionella Proof of History-lösning är inte heller lätt att förstå in i minsta detalj.

Låt oss börja med användningen av Solanas infödda token. SOL-token behövs för transaktionsavgifter och för staking. Användningarna är exakt samma som för nästan alla konkurrerande tokens.

Starkt institutionellt stöd är definitivt ett plus. Det kommer att locka fler yrkesverksamma till Solana med potential att göra storskaliga investeringar. Det finns också ett antal instrument som lämpar sig för institutioner, såsom Gråskalafonden och den nyligen lanserade CoinShares Solana ETP, som köper faktiska SOL-tokens.

Låt oss inte glömma partnerskapen med FTX-börsen och Circle (USDC stablecoin). Dessa är verkligen viktiga aktörer på kryptomarknaden. USDC skulle teoretiskt sett till och med kunna bli det de facto amerikanska stablecoin, vilket kan höja betydelsen av Solana till nya höjder.

Den tekniska implementeringen av Solana är också en av projektets styrkor. Dess Proof of History-baserade lösning erbjuder en annan lösning än konkurrenterna. Med en blockeringstid på mindre än en halv sekund till nästan noll kostnad och teoretisk skalbarhet på 65 000 TPS utan Layer 2-lösningar kommer det att tilltala många.

Den tidigare nämnda positionen i NFT-sektorn är också en bra sak för framtiden. NFT är här för att stanna och fler och fler väljer Solana som ett alternativ till Ethereum. Den ligger rejält före konkurrenterna av sin storlek (Avalanche, Polygon, etc.).

Aurory NFT-kollektionen är för närvarande en het säljare. De är avatarer från Aurory Play-To-Earn-spelet som körs på Solana-plattformen.

aurory

Hur är det med de negativa aspekterna? Solanas teknologi ger också sina egna utmaningar, som också nämndes i historiksektionen. Solana har drabbats av överlägset flest avbrott av någon smart kontraktsplattform under det senaste året. Dessa har helt klart skadat dess rykte.

Den blixtsnabba blockkedjan har också problemet med datalagring. Blockkedjan blir så stor så snabbt att den historiska datan måste lagras av en tredje part. Solana använder Arweave som lösning. Detta skapar nya utmaningar vad gäller teknisk implementering.

Den andra är Solanas dåliga prestation inom DeFi-sektorn. Även om framgången för NFT-verksamheten är goda nyheter, är DeFi-sektorn där de stora pengarna finns. Solanas mest populära DeFi-app hamnar knappt på topp 50 när det gäller likviditet.

Den dåliga prestandan hos DeFi beror delvis på bristen på EVM-kompatibilitet. Detta kommer att lösas av de tidigare nämnda Neon Labs. Solana kämpar för närvarande om Rust-utvecklare med Near Protocol, som verkar ha ätit på sin marknadsandel på ett betydande sätt.

I teorin kan EVM-kompatibilitet lyfta Solana till en helt ny nivå. Det kommer att vara värt att följa utvecklingen av detta projekt under de kommande månaderna.

Om du är intresserad av att köpa Solana, läs denna guide: Hur köper man Solana. Den ger steg-för-steg-instruktioner om hur du köper Solana.

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!