Kryptoguider
05
feb
solana

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Vad är Solana (SOL)?

Solana (SOL) är en av de största plattformarna för smarta kontrakt. Anatoly Yakovenko ger ansikte åt Solana-projektet. År 2022 var utmanande för Solana på grund av tekniska problem och kollapsen av FTX-börsen.

Tekniken Proof of History är kärnan i Solana. Liksom sina konkurrenter använder Solana konsensusalgoritmen Proof of Stake. Firedancer är en Solana-klient som kommer att lanseras 2024 och som kan revolutionera skalningen av smarta kontraktsplattformar.

Solana är en av de största DeFi- och NFT-plattformarna på marknaden. Solana erbjuder investerare exceptionell teknik i kombination med stark tillväxtpotential. Solana lanserade sin smartphone, Saga, år 2023.

Vad är Solana (SOL)?

Solana (SOL) är en av de största plattformarna för smarta kontrakt. Solana slog igenom på bred front 2021 och har sedan dess varit en av de mest populära plattformarna för DeFi-appar och NFT:er.

Solana uppnår massiv transaktionskapacitet med hjälp av den exceptionella Proof of History-tekniken. Proof of History använder tidsstämplar för transaktioner, vilket gör att de kan bearbetas snabbt. Liksom andra plattformar för smarta kontrakt använder Solana Proof of Stake som konsensusmekanism.

Solanas inhemska token kallas också Solana. Den använder tickern SOL. SOL-tokens används för att betala transaktionsavgifter i Solanas ekosystem. Eftersom Solana använder Proof of Stake-konsensus används SOL-tokens också för staking.

Här följer grundläggande information om Solana:

Egenskap Info
Kategori Plattform för smarta kontrakt
Ticker på börserna SOL
Cirkulerande tillgång 406 miljon SOL
Max. tillgång Obegränsat
Högsta någonsin (datum) $260,06 (6 november 2021)
Lägsta någonsin (datum) $0,5052 (11 maj 2020)

Du kan se det aktuella priset på Solana här: Solana (SOL) kurs.

Solana var en av de mest populära kryptoinvesteringarna under 2021. Dess rykte fick sig dock en rejäl törn i slutet av 2022 när Sam Bankman-Frieds imperium kollapsade. SBF var en stor anhängare av Solanas ekosystem genom Alameda Research. Solana förlorade många investerare och drabbades av en stor ryktesförlust.

Solana har återuppstått från de döda under 2023 och återvänt till topp 10-listan över kryptovalutor. SOL-token har varit den bästa investeringen under 2023 bland kryptovalutor med stort marknadsvärde.

Solanas historia

Anatoly Yakovenko ger ansikte åt Solana-projektet. Yakovenko (bilden) föddes i Ukraina men flyttade till USA på 1990-talet.

anatoly yakovenko

Yakovenko tog examen från University of Illinois 2003 med en Ph.D. i datavetenskap. Han började på Qualcomm i cirka 13 år i december 2003. Qualcomm är ett USA-baserat teknikföretag som tillverkar teknologi för trådlösa nätverk. Yakovenko arbetade också kort för Dropbox 2017.

Solana lanserades hösten 2017 när Yakovenko hade en vision om att synkronisera tid i ett decentraliserat nätverk. I november 2017 publicerade han ett whitepaper som beskrev denna teori, som Yakovenko kallade Proof of History (PoH). Se denna YouTube-video för en kort presentation av detta koncept.

Yakovenkos erfarenhet på Qualcomm hjälpte honom att förstå att pålitliga tidsstämplar skulle vara nyckeln till att skala blockkedjor. Om synkroniseringsproblemet kunde lösas kan ett nätverk bli blixtsnabbt och skalbart.

Yakovenkos kollega från Qualcomm, Greg Fitzgerald, anslöt också tidigt. Under hans ledning kompilerades Solanas kod till programmeringsspråket Rust. Under våren 2018 anslöt sig fler kollegor från Qualcomm till teamet. Projektet fick så småningom namnet Loom.

Ungefär samtidigt uppstod också ett annat projekt som heter Loom Network. Detta orsakade förvirring, så Yakovenkos team bestämde sig för att byta namn. Så här föddes Solana. Namnet kommer från Solana Beach nära San Diego, där Yakovenko & co. brukade surfa tillbaka på sina Qualcomm-dagar.

Solanas utveckling tog fart i slutet av 2018. Testnätverk nådde i bästa fall upp till hundratusentals transaktioner per sekund. Samtidigt samlade teamet också in pengar från investerare. Solana samlade in drygt 25 miljoner dollar 2018-2019 genom privata finansieringsronder.

Solana organiserade också en $1,76 miljoner ICO i början av 2020. Bara några ögonblick senare, i mars 2020, lanserades Solanas MainNet. Det går fortfarande under namnet MainNet Beta än i dag.

Projektet utvecklas av Solana Labs i San Francisco. Projektet leds av den schweiziska ideella Solana Foundation. Grundaren Anatoly Yakovenko förblir galjonsfiguren för Solana.

Solana kom till allmänhetens uppmärksamhet under bull-marknaden 2021. Priset på SOL-token ökade mer än 100x under 2021, vilket gjorde Solana till en av de tio största kryptovalutorna.

Solanas svåra år 2022

År 2022 var utmanande för Solana på grund av tekniska problem och kollapsen av FTX-börsen. Många fördömde redan projektet som helt dött, men Solana har bevisat att dessa analytiker har fel.

2021 var en fantastisk tid för alla kryptovalutaprojekt. Solana var utan tvekan en av de största vinnarna i hela sektorn. Som vi har sett tidigare ser kryptorna med de största vinsterna vanligtvis den största nedgången. Detta var också fallet med Solana.

Solanas pris kollapsade mer än andra ledande kryptovalutor av en bra anledning. Dess nätverk upplevde tekniska problem flera gånger, vilket ledde till att hela nätverket stängdes ned. Efter att Solana åtgärdat sina tekniska problem kollapsade FTX-börsen i november 2022.

FTX-börsens kollaps var ett hårt slag mot hela marknaden, men det drabbade Solana ännu hårdare. FTX-grundaren Sam Bankman-Fried hade varit en stor anhängare av Solanas ekosystem genom sitt företag Alameda Research. Många projekt kollapsade och finansieringen av andra äventyrades. Framför allt var incidenten en enorm förlust av anseende för Solana.

I slutet av 2022 övergick flera Solana-projekt till andra plattformar för smarta kontrakt. Solanas DeFi-sektor kollapsade också helt. Nedan är en bild av dess DeFi-likviditet (TVL), nära 10 miljarder dollar vid sin topp.

solana defi tvl

I slutet av 2022 var TVL strax under 300 miljoner dollar, eller 97 procent mindre.

Solanas SOL-token kollapsade också helt i slutet av 2022. Priset föll till cirka 8,2 dollar när det var som värst, vilket motsvarar en minskning med nästan 97 procent från 2021 års toppar. Solana kraschade värre än någon annan stor kryptovaluta.

Många fördömde Solana-projektet som dött, men den uppfattningen var förhastad. Solana har kommit tillbaka till livet 2023 och har till och med stigit till nummer sex i kryptovalutarankingen. SOL-token har stigit med mer än 600 procent under året och har varit den bästa investeringen bland kryptovalutor med ett stort marknadsvärde.

Solanas Proof of History

Tekniken Proof of History är kärnan i Solana. Denna teknik möjliggör exceptionell kapacitet jämfört med alternativa blockkedjor. Solana skalar upp till 65 000 transaktioner per sekund med mindre än en halv sekunds blocktid och till nästan noll kostnad (en tusendels cent). Allt detta uppnås utan lager 2 eller skärningslösningar.

Varje transaktion i Solana-nätverket får en universell tidsstämpel. Detta gör att nätverksnoder kan organisera transaktioner på ett ögonblick utan att behöva vänta på bekräftelse från andra validerare. Detta gör systemet så snabbt.

Solanas klocka tickar var 400:e millisekund. Det betyder tiden då ett nytt block skapas i blockkedjan.

En platsledare väljs från validerarna för att skapa block. Denna uppgift varar i fyra block eller 1,6 sekunder. En sådan snabbväxlingscykel gör det mycket svårt för fientliga noder att korrumpera nätverket.

Solanas noder använder en universell tidsstämpel för att i förväg veta vilken slot en transaktion tillhör, även om den inte ser dem i kronologisk ordning. Dessutom kan slotledarna väljas flera block i förväg.

Det finns också kluster av noder i Solana-nätverket. Det innebär en uppsättning validatorer som fokuserar på att underhålla till exempel en enskild applikation. Denna lösning påskyndar transaktionsbearbetningen ytterligare.

Solanas Proof of Stake

Liksom sina konkurrenter använder Solana konsensusalgoritmen Proof of Stake. Den sägs ofta vara en hybrid av Proof of History och PoS. Symbiosen mellan dessa två kan ses på lite olika sätt.

Proof of Stake innebär att en grupp validerare upprätthåller nätverket. Ett alternativ till denna lösning är det Proof of Work som används av Bitcoin, som kräver fysisk miningutrustning för att fungera.

Solanas PoS-konsensus bygger på samma idé som konkurrerande lösningar. Genom att stakea SOL-token blir du en nätverksvalidator. Det finns inget minimikrav, men i praktiken är dina chanser att bli slot leader (skapa block) proportionella mot antalet stakeade SOL-tokens.

Bilden nedan är från stakingrewards.com. Solana har det största värdet låst i staking efter Ethereum.

solana staking

Investerare som stakear SOL-token erbjuds en årlig avkastning på mer än sju procent. Solanas staking ratio är också en av de högsta av alla smarta kontraktsplattformar.

För närvarande finns det nästan 2 000 validerare. Den exakta statistiken hittar du på solanabeach.io. Hittills har validerarna i Solana-nätverket haft ganska höga underhållskostnader på grund av den krävande tekniken. I framtiden kommer situationen att förbättras avsevärt med Firedancer-tekniken.

Firedancer-teknologin

Firedancer är en Solana-klient som kommer att lanseras 2024 och som kan revolutionera skalningen av smarta kontraktsplattformar. Många anser att detta är Solanas viktigaste uppdatering sedan lanseringen av MainNet 2020. Låt oss nu gå igenom lite av Firedancers bakgrund och potential.

Firedancer är en helt ny Solana-klient. Alla validerare kör klientprogramvara i Solana-nätverket. Varje kryptovaluta har sin motsvarande klientprogramvara. Solanas nuvarande klient har haft många tekniska problem och är inte tillräckligt optimerad. Firedancer åtgärdar dessa problem.

solana firedancer

Firedancer har skapats från en helt ren tavla och dessutom med ett nytt programmeringsspråk. Varje kodrad är optimerad för bästa prestanda. Firedancers klienter har redan nått över en miljon transaktioner per sekund i testmiljön.

Jump Crypto utvecklar den nya Solana-klienten. Enligt teamet kommer Solanas skalbarhet endast att begränsas av kapaciteten hos servrarnas processorer och nätverkskablar.

Solana har en exceptionell teknik om Firedancer ens kommer i närheten av dess potential i en produktionsmiljö. Firedancers kapacitet är teoretiskt sett 10x-100x högre än den färdiga Ethereum 2.0-versionen.

Firedancer-tekniken har varit i ropet i Solana-communityn sedan sommaren 2023. Firedancer har släppts på Solanas TestNet, och en MainNet-version är planerad till våren/sommaren 2024.

Se introduktionen av Firedancer i denna YouTube-video.

DeFi- och NFT-sektorerna på Solana-plattformen

Solana är en av de största DeFi- och NFT-plattformarna på marknaden. Detta trots att Solanas likviditet i DeFi-sektorn är mer än 90 lägre än 2021 års toppnivå. Solanas DeFi-sektor har fördubblat sin likviditet under 2023 och klättrat tillbaka in på topp 10-listan.

Nedan följer en rankinglista över DeFi-plattformarna ordnade efter likviditet (TVL).

Plattform Token TVL Marknadsandel
Ethereum ETH $50,3 miljarder 57,0 %
Tron TRX $9,5 miljarder 10,7 %
BNB Chain BNB $5,7 miljarder 6,3 %
Solana SOL $4,6 miljarder 5,2 %
Arbitrum ARB $3,2 miljarder 3,6 %
Blast BLAST $1,3 miljarder 1,5 %
Avalanche AVAX $1,2 miljarder 1,4 %
Base - $1,2 miljarder 1,3 %

Under 2023 har DEX-aktiviteten också börjat växa drastiskt. Detta innebär handelsvolymer i Solanas decentraliserade börser. Så framtiden ser ganska lovande ut!

NFT-sektorn har alltid varit Solanas styrka. NFT-myntning är billigt och snabbt, och Solana har varit den största NFT-plattformen på marknaden under ett par år efter Ethereum. År 2023 har dock Bitcoin gått om på grund av Ordinals-protokollet, som har möjliggjort NFT för första gången på Bitcoin-plattformen.

Om man tittar på den totala försäljningsvolymen har Solana-plattformen haft fler NFT-transaktioner än sina närmaste konkurrenter tillsammans, två gånger så många. NFT-sektorn kommer säkerligen att vara en av Solanas styrkor även i framtiden.

Du kan hitta aktuella uppgifter om NFT-marknaden på cryptoslam.io.

Framtiden för Solana

Solana erbjuder investerare exceptionell teknik i kombination med stark tillväxtpotential. Det är inte konstigt att Solana har blivit en av de mest populära investeringarna på kryptomarknaden under 2023.

Som projekt är Solana ganska nytt på kryptomarknaden. SOL-token har bara varit handelsbar sedan sommaren 2020, och den har upplevt en vild berg- och dalbana under sitt korta liv. Först steg Solana in i investerarnas medvetande 2021, varefter projektet dömdes till döden efter en 97-procentig priskrasch.

År 2023 har visat att Solana inte på något sätt är ett dött projekt. Det har också tagit sig ur det dåliga ryktet om Sam Bankman-Fried. Solanas intresse bland institutionella investerare har också exploderat.

Om du vill köpa Solana, kolla in den här artikeln: Hur man köper Solana. Den guidar steg-för-steg-processen för att köpa SOL-tokens för en nybörjare kryptoinvesterare.

Firedancer-tekniken kommer att bli den viktigaste händelsen för Solana under 2024. Om Firedancer kan färdigställas och börja användas i produktion kan det lätt göra Solana till den tredje största kryptovalutan på marknaden. Solana kan till och med bli den första verkliga utmanaren till Ethereum.

Solana är dock inte den enda smarta kontraktsplattformen som utvecklar skalningsteknik. Konkurrensen är hård, och Solana ligger fortfarande långt efter även sina närmaste konkurrenter i många avseenden. Solana är ett projekt som är värt att hålla ögonen på under de kommande åren. Dess potential inom sektorn för smarta kontraktsplattformar är obestridlig.

Meme-coinboomen år 2024

Solana har blivit en viral plattform för meme coins under 2024. Under de första kvartalen skapade investerare tusentals olika memes på Solana. Dogwifhat (WIF) är den mest populära, och den har vuxit till ett marknadsvärde på 4,5 miljarder dollar.

Denna popularitet har också sin baksida. Tusentals handlare vill utnyttja arbitragemöjligheter som skapas på den flyktiga meme-marknaden. Därför har det utvecklats massor av handelsrobotar som har täppt till nätverket. Nätverket har inte kraschat, men omkring 70% av Solanas-transaktioner har misslyckats under lång tid.

Solanas telefon (Saga)

Solana lanserade sin smartphone, Saga, år 2023. Saga kombinerar traditionella smartphonefunktioner med Web3-integrationer. Den är tillverkad av högkvalitativt rostfritt stål och en keramisk baksida. Telefonen har metallgröna sidoknappar och en triangulär kamera i titan på baksidan. Saga ser utan tvekan riktigt snygg ut!

Nedan finns en bild på telefonen från solanamobile.com.

solana saga

Saga utrustad med följande funktioner: den har en 6,67-tums 1080p AMOLED-skärm med en uppdateringsfrekvens på 120 Hz, en Qualcomm Snapdragon 8+ Gen1-processor, 12 GB RAM-minne och 512 GB internt lagringsutrymme. Systemet består av en 50-megapixel huvudkamera och en 12MP ultravidvinkelkamera som ger skarpa och färgstarka bilder.

Saga skiljer sig från en traditionell smartphone med Web3-integrationer. Dess Seed Vault-funktion ger en säker miljö för privata nycklar till kryptoplånböcker, och den är till och med skyddad från själva operativsystemet Android. Detta, i kombination med dApp Store, gör Saga till ett intressant alternativ för aktiva användare av Web3-appar.

Telefonen erbjuder enkla funktioner för överföring av kryptovalutor, NFT-handel och användning av DApps, men dess Web3-ekosystem behöver fortfarande fler erbjudanden. Om du vill lära känna Saga mer i detalj finns det unboxing- och recensionsvideor på YouTube.

Solana Labs har också tillkännagivit lanseringen av en ny modell, som för närvarande går under namnet ”Chapter 2”. Lanseringen är planerad till våren 2025.

ZK Compression och Blinks

I juni 2024 tillkännagav Solana en teknologisk uppdatering kallad ZK Compression. Den gör datakomprimering i Solana-blockkedjan mycket mer effektiv. Tweeten nedan visar skillnaden mellan den gamla och den nya: att skapa ett konto med 10 000 tokens kostar $0.50 istället för $2,600.

Att skicka transaktioner är billigt i Solana, men att skapa nya konton är det inte. Varje NFT är ett nytt konto i Solana-infrastrukturen, och du behöver SOL-tokens för att utveckla dem. ZK Compression komprimerar denna data till endast en bråkdel av den gamla, och Zero-Knowledge-teknologi verifierar integriteten av den komprimerade informationen.

Blinks möjliggör att Solana-transaktioner kan aktiveras på en webbplats eller till exempel i en mobilapp. Du kan skapa en knapp som en användare klickar på för att köpa en token eller ge dig en dricks. Genom att klicka på knappen utförs en transaktion på Solana-blockkedjan.

Blinks kräver att användaren installerar en Solana-plånbok som ett webbläsartillägg. Detta är ett steg mot massadoption av kryptovalutor. Självklart gör denna teknologi det enklare att skapa bedrägerier, men förhoppningsvis kommer vi att se olika säkerhetsmekanismer läggas till i framtiden.

Antti Hyppänen

Antti Hyppänen är grundaren och chefredaktören för Bitcoincenter. Han är också grundaren av Finlands största kryptosajt, Bitcoinkeskus. Antti har följt kryptomarknaden varje dag sedan år 2017. Antti är inte maximalist för någon mynt och har en neutral syn på kryptomarknaden. Han är en "buy & hold"-investerare och gillar att hitta undervärderade investeringar för långsiktigt innehav. Anttis kryptotportfölj består mestadels av bitcoin och Ethereum. Antti följer noga den amerikanska aktiemarknaden, guld, silver och makroekonomin.