Kryptoguider
23
maj
terra luna

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Terra Lunas och UST:s kollaps

Terra Luna och UST var bland de tio mest populära kryptovalutorna 2022. Ändå kollapsade hela ekosystemet på bara ett par dagar. Hur var det möjligt? Den här artikeln går igenom detaljerna och efterdyningarna av Terras kollaps. Observera att Terras framtid ännu inte är helt känd när denna artikel skrivs. Vi kommer att uppdatera informationen när situationen utvecklas.

Anchor-protokollet låg bakom Terras popularitet

Låt oss först gå igenom bakgrunden till Terras kollaps. Det är viktigt att förstå vad som gjorde både Luna och UST så populära från början. För att lära dig mer om Terras teknologi och bakgrund, läs vår Terra guide. Den här artikeln skrevs före Terras kollaps.

Terra var en av de mest populära smarta kontraktsplattformarna på marknaden. Det tävlade i samma kategori med Ethereum, Solana och Cardano. Luna var Terras ursprungsbevis. Den användes för transaktionsavgifter och staking.

Terra stack ut från andra smarta kontraktsplattformar på grund av UST stablecoin.

  • UST var en algoritmiskt stablecoin till skillnad från andra stora stablecoins (USDC, USDT, etc.)
  • UST var en inhemsk stablecoin i Terras blockchain

Priset på UST var knutet till en dollar genom arbitrage. Om priset fluktuerade till $0,99 eller $1,01, hade marknadsgaranterna ett incitament att få det tillbaka till pari.

Varje UST präglades genom att bränna motsvarande dollarbelopp av Luna. Därför brände efterfrågan på UST utbudet av Luna, vilket höjde priset. På samma sätt kan en UST bytas ut mot Luna-tokens för en dollar.

Varför sköt USTs popularitet i höjden 2022? Anledningen var en utlåningsplattform som hette Anchor protocol. Det var en DeFi-applikation som kördes på Terras blockchain. Anchor hade likviditet till ett värde av 17 miljarder dollar före kollapsen, vilket gjorde den till den näst största DeFi-appen på marknaden.

anchorapp

Den grundläggande idén med Anchor skiljer sig inte från andra utlåningsplattformar: insättare får en ränta på sina pengar som är något lägre än den ränta som låntagare betalar. Tjänsten tjänar spridningen. Anchor erbjöd dock en exceptionell APY på 19,5 % på UST-insättningar. Räntorna på stablecoins ligger vanligtvis i intervallet 5-10%.

Anchor kunde erbjuda detta pris eftersom Terra betalade mellanskillnaden. Detta var en marknadsföringsoperation för att öka USTs popularitet. Taktiken fungerade väldigt bra. UST var den överlägset snabbast växande stablecoin våren 2022. Dess marknadsvärde nådde nästan 19 miljarder dollar.

Terras inhemska token Luna steg till ett marknadsvärde på 40 miljarder dollar i kölvattnet av UST. På sin topp var det den sjätte största kryptovalutan och den tredje största smarta-kontraktsplattformen efter Ethereum och BNB Chain.

Terras kontroversiella ledare Do Kwon

Terras framgång förde också med sig Do Kwon till rampljuset. Han grundade Terra i januari 2018 tillsammans med Daniel Shin. Kwons partner gick åt sidan två år senare för att starta en betalningsapp som heter Chai, en av de största användarna av Terras KRT-stablecoin.

Do Kwon blev inte känd bara på grund av Terra. Han blev känd för sitt aggressiva och arroganta beteende på Twitter. Do Kwon var särskilt konfrontativ mot Terra-kritiker. Han var inte heller direkt respektfull mot andra kryptoprojekt.

Till exempel twittrade Know i mars 2022 ”By my hand $DAI will die”, när UST gick om DAI i börsvärde. Kwon skrattade också i en intervju om hur kollapsen av andra projekt är underhållande att se. I mars 2022, placerade Kwon en offentlig satsning på 10 miljoner USD på Lunas prisprestanda.

Det finns en lång lista med liknande exempel.

Terra-ledarens trotsiga närvaro fortsatte till slutet. Detta är vad mannen twittrade den 8 maj, när de första misstankarna om UST-instabilitet började dyka upp.

Om tweeten raderas: ”I’m up – amusing morning. Anon, you could listen to CT influensooors about UST depegging for the 69th time. Or you could remember they’re all now poor, and go for a run instead. Wyd.” Kwons tweet skrevs bara några ögonblick innan korthuset kollapsade.

Var Kwons arrogans en av de största anledningarna till Terras fall? Lyckades han reta upp för många ”whales” med sina kommentarer? Vi kommer aldrig att veta säkert.

Och det är inte allt. Coindesk rapporterade också några dagar efter Terras kollaps att Do Kwon var en av de anonyma grundarna av Basis Cash. Det var ett misslyckat algoritmiskt stablecoin som förlorade sin dollarpeg i början av 2021. Denna information skulle säkert ha varit av intresse för många.

Terra Lunas och UST:s kollaps

Nedräkningen för UST började lördagen den 7 maj 2022. Allt började med Curve, som är den mest populära DeFi-appen på marknaden. Curve är designad speciellt för handel med stablecoins. Den innehåller olika pooler av stablecoins. UST var en framstående deltagare i dessa.

Du kan också spola tillbaka genom händelserna i Coin Bureau-videon nedan. Den ska starta automatiskt vid 22:52.

Orsakerna till kollapsen är inte alla helt överens om, och det finns många tekniska detaljer kring händelserna. Vi kommer att försöka förenkla historien så att den inte blir för komplicerad.

Det verkar som om en attack utfördes mot Terra av en eller flera enheter. UST stablecoin attackerades direkt efter att Terra tog bort en enorm mängd likviditet från en av Curves pooler. I den omedelbara efterdyningen dumpade fientliga parter en enorm mängd UST-stablecoins på marknaden, vilket fick dess dollar-peg att falla till strax under en dollar.

Vid första anblicken kan det verka som att ett stablecoin som faller till $0,98 inte är en katastrof. Det handlar dock om självförtroende. I fallet med UST accentuerades det av bristen på några riktiga reserver. UST-Luna-UST-mekanismen började gå sönder när alla köpare försvann från marknaden.

Investerare fick panik och började sälja mer och mer UST, vilket bara gjorde problemet värre. Resultatet var den typ av dödsspiral som experter hade varnat för. När paniken eskalerade drogs också miljarder dollar i likviditet från Anchor-protokollet.

Bitcoin-reserven hjälpte inte Terra

Det intressanta är att Terra faktiskt hade förberett sig för en sådan attack i månader. Terra var en av de största Bitcoin-innehavarna vid tidpunkten för kraschen. Företaget hade lyckats förvärva mer än 80 000 bitcoins värda runt tre miljarder dollar.

Terras köp hyllades till och med av Bitcoin-anhängare.

Enligt en teori var Do Kwons mål att göra Terra till en så stor Bitcoin-val att marknaden skulle ha ett incitament att hålla ihop den. Vem skulle vilja attackera UST om det innebar att dumpa bitcoins till ett värde av 10 miljarder dollar (Terras mål för Bitcoin-reserver) på marknaden?

Till slut hjälpte Bitcoin inte Terra alls. Företaget försökte rädda situationen genom att sälja nästan alla sina bitcoins, vilket bidrog till att Bitcoin-priset sjönk till nästan 25 000 dollar.

Det finns rykten om att enheterna bakom attacken också hade lånat hundratals miljoner (upp till 1+ miljard) dollar i bitcoin. De dumpades på marknaden samtidigt som UST. Detta skapade ytterligare panik och bidrog till Lunas kollaps.

Tidpunkten för attacken var perfekt. Marknaden var redan i ett mycket bräckligt tillstånd, så paniken spred sig som en löpeld. I en normal situation, eller på en tjurmarknad, skulle det inte ha varit några problem. Det skulle ha funnits storköpare på andra sidan. Nu ville alla bara bli av med sina UST- och Luna-tokens så snabbt som möjligt.

För investeraren var situationen enkel: det är ingen idé att hålla en enda dollar i ett stablecoin som har en liten risk att kollapsa. Alla spelade det säkert och dumpade UST på marknaden. Angriparen gav bränsle till elden och marknaden tog hand om resten.

UST kollapsade långt under en-dollars peg på ett par dagar. Samtidigt sjönk Luna-token till noll. Nedan är Lunas prisgrafik från tiden för evenemanget.

terra-luna

Lunas kollaps var en direkt följd av UST:s driftsmekanism. Ironiskt nog fungerade systemet precis som designat.

Varje UST kunde bytas ut mot Luna-tokens värda en dollar. Nu var det möjligt att köpa en UST-token med rabatt och prägla Luna-tokens till ett värde av $1. Denna vinst kunde erhållas genom att sälja Luna för euro eller dollar. En spiral skapades, som fullständigt förstörde Lunas värde.

Det finns andra detaljer också, inte alla som vi kommer att gå in på här. De som är mer detaljerade intresserade av kollapsen hittar mycket mer information på YouTube.

Investerare lider stora förluster

Terra Lunas börsvärde var drygt 26 miljarder dollar den 6 maj 2022. UST hade ett börsvärde på nästan 19 miljarder dollar samtidigt. Det betyder att nästan 45 miljarder dollar försvann från marknaden på bara några dagar.

Som jämförelse var hela kryptomarknaden värd cirka 280 miljarder dollar för bara två år sedan.

Kollapsen av Luna och UST är något verkligt exceptionellt. Många långvariga investerare påminde om kollapsen av Bitconnect i januari 2018. Så här twittrade de om det för fyra år sedan.

Bitconnects börsvärde var bara några miljarder dollar, men det var en storskalig kryptovaluta 2017-2018. Även om Bitconnects USD-förluster var små jämfört med Terra, involverade båda fallen ett stort antal investerare.

Terras kollaps var flera storleksordningar värre på grund av UST. Det var (åtminstone i teorin) en stablecoin, där investerare parkerade sina pengar för att skydda sig mot volatilitet. Detta behov hade blivit ännu mer akut 2022 på grund av björnmarknaden. Anchor-protokollets ränta på 20 % fungerade också som ett starkt incitament.

Terras kollaps påverkade också branschfolk. Terra hade samlat in hundratals miljoner dollar från de största VC-företagen. Många hedgefonder hade investerat sina UST-coin i Anchor-protokollet.

Den rutinerade investeraren Mike Novogratz hamnade i rampljuset efter händelsen.

Novogratz är grundaren av Galaxy Digital, ett börsnoterat företag. Hans företag led hundratals miljoner i förluster och Novogratz hade också tagit en Luna-tatuering i januari 2022. Aj!

Enligt Coindesk förlorade ett koreanskt företag Hashed över tre miljarder dollar. Mer än 200 000 småinvesterare förlorade sina besparingar bara i Sydkorea. Terra var en populär investering i Sydkorea, eftersom det är grundaren Do Kwons hemland.

Kryptobörsen Binance var också en av de tidiga investerarna. Den hade 15 miljoner Luna-tokens, som gick från ett värde på över 1,6 miljarder dollar till noll. Låt oss inte glömma Luna Foundation Guard. Terras stödbolag förlorade över 3 miljarder dollar i reserver medan de försökte rädda UST från kollaps.

Bara tiden får utvisa hur de slutliga skadorna kommer att se ut. En sak är säker; kollapsen av Terra var kostsamt även för industriproffsen. Det här var inte bara en meme-coin.

Händelser efter kollapsen

Sociala medier var fulla av spekulationer direkt efter kraschen. Enligt en populär teori lånade finansjättarna Blackrock och Citadel 100,000 bitcoins från Geminibörsen och dumpade dem på marknaden. Alla partier har förnekat detta.

Det var också intressant att USA:s finansminister Janet Yellen kunde beskriva Terras kollaps och dess effekter bara en dag senare på en presskonferens.

Som nämnts tidigare saknade Do Kwon verkligen inte fiender. Det finns också teorier om att Terra använde den tidigare nämnda Bitcoin-reserven för att rädda vissa valar. Vi kanske aldrig får alla svar. Det finns utrymme för många spekulationer och konspirationsteorier.

Terras kollaps ledde också till en tillfällig de-pegging av Tether. USDT tappade sin peg på grund av en panikkörning mot USDC. I värsta fall handlades det till en rabatt på mer än 15 % mot USDC. Denna panik dog ut efter ett par timmar. Tether släppte också en rapport om sina reserver förra veckan för att lugna investerare.

Lunas kollaps orsakade också en risk för Terra-blockkedjors säkerhet. Det skulle ha varit lätt för en fientlig part att skaffa en stor andel genom att köpa tokens till ett knock-down-pris. Detta ledde till att blockkedjan stängdes ner vid flera tillfällen.

Terra 2.0

Nu har vi studerat bakgrunden och efterdyningarna av kollapsen. Det är dags att se framåt. Är det möjligt för Terra att återuppbygga ekosystemet efter en sådan katastrof? Detta är vad investerare, mjukvaruutvecklare och Lunatics (medlemmar i Terra-communityt) alla funderar över just nu. Observera att detta kapitel skrevs den 30/5/22.

Terra-grundaren Do Kwon försvann inte efter kollapsen som många kanske hade förväntat sig. Han började genast organisera ett räddningspaket för ekosystemet. Detta ledde till Proposition 1623, som överlämnades till communityt för att rösta. Den tillkännagavs först som en hard fork, men så var inte fallet. Prop 1623 handlade om att skapa en helt ny blockkedja.

Twitter-tråden nedan förklarar detaljerna.

Eftersom en ny blockkedja skulle skapas behövde den också en ny token. Den gamla Terra-blockkedjan döptes om till Terra Classic och den gamla Luna till Luna Classic. UST stablecoinen övergavs som ett misslyckat experiment. Det finns inga fler algoritmiska stablecoins i ekosystemet ”Terra 2.0”.

Återvinningspaketet bekräftades den 25 maj med 65 % av rösterna. Detta är ingen stor överraskning, eftersom många investerare hoppas kunna återfå en del av sina förluster genom den nya Luna-tokenen.

Terra 2.0 lanserades officiellt lördagen den 28:e.

En ny Luna-token lanserades samtidigt. Den ärvde LUNA-tickern från den gamla tokenen, som i gengäld fick en ticker LUNC. Det var något överraskande att se att Terra 2.0 stöddes av de största börserna. Binance, KuCoin, FTX och Kraken var bland börserna som snabbt listade den nya Luna-tokenen.

Den nya Luna kommer att skickas till investerare som ägde gamla Luna och UST. Endast ett litet antal av utbudet släpptes när blockkedjan lanserades. Du har rätt till airdrop om du hade Luna och UST före eller efter kollapsen. Hur tokens kan göras anspråk på beror på börsen eller plånboken som används.

Terra 2.0 har varit ute i några dagar nu. Den nya Luna-tokenen var tillgänglig för handel för $17,8 enligt Coinmarketcap. Priset kraschade till $6 på några timmar. Detta är prisnivån som Luna-tokenen har stabiliserats på.

Det är lätt att se varför communityt vill rädda Terra-varumärket. Den största frågan är: vilka konkurrensfördelar Terra 2.0 har? UST var anledningen till att Terra var så populär från början. Det fick plattformen att sticka ut från mängden. Nu är Terra precis som dussintals andra smarta kontraktsplattformar. Namnet Terra kommer också att påminna investerare om maj 2022-katastrofen för alltid.

Vi rekommenderar att du iakttar extrem försiktighet när det gäller att investera i Luna.

Lektioner för investerare

Terras kollaps kommer att gå till historien som en av de största katastroferna i kryptoindustrin. I själva verket kan bara Mt. Goxs kollaps jämföras med förödelsen som orsakats av Terra. Medan Mt. Gox var en mindre förlust i dollartermer, är dess påverkan i förhållande till marknaden fortfarande i en klass för sig.

Terras kollaps var särskilt bitter för UST-ägare. Luna kan fortfarande klumpas ihop med andra som ett riskabelt altcoin, men många såg UST som en fristad i marknadsturbulensen, jämförbar med dollarn eller euron. Att rätta till denna missuppfattning blev mycket dyrt.

Sociala medier är fulla av tragiska historier om människor som har förlorat sina besparingar. Vissa kunde ta de stora förlusterna med humor – åtminstone inledningsvis.

Lyckligtvis var Terras hårda fans (”Lunatics”) bara en liten del av hela kryptoindustrin. Majoriteten av investerarna rörde inte UST eller Luna. Oavsett om du överlevde kraschen eller inte, finns det lärdomar att dra.

För det första är stablecoins inte detsamma som fiat-valutor. Till exempel har Tethers reserver orsakat en debatt i minst fem år. Stablecoinen DAI hamnade också i en svår situation i kraschen i mars 2020.

Stablecoins gör att du kan behålla din fiat-rikedom i din plånbok – åtminstone i teorin. I praktiken bär de alltid risken för emittenten. Både centraliserade och decentraliserade lånetjänster medför också risker. Det finns inget som heter en riskfri avkastning. Tänk noga på hur mycket av din portfölj du vill riskera för att få ränta.

En sak med Terras kollaps överraskade alla. Dess hastighet. Inte ens de värsta kryptobedrägerierna som Bitconnect har kollapsat så snabbt. Både Luna och UST var bland de tio bästa kryptovalutorna före kraschen. Båda blev värdelösa på nästan två dagar.

Terras kollaps kom vid en dålig tidpunkt för kryptoinvesterare. Redan sex månader in i nedgången har det förlorats mer än 50% från portföljerna. Våren 2022 har varit en tuff skola för investerare. Alla som har gått igenom det kommer garanterat att bli en starkare och smartare investerare i framtiden.

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!