Kryptoguider
05
mar
terra

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Vad är Terra Luna? Nybörjarguiden

Terra är en av de största smarta-kontraktsplattformarna på marknaden. Både LUNA-token och UST stablecoin fick enorm popularitet 2021. Den här artikeln är en nybörjarguide till Terra. Vi kommer att dyka djupt in i Terras historia, teknologi och stablecoins.

OBS! Den här artikeln är skriven innan Terra Luna och UST stablecoin kollapsade i maj 2022. Informationen i artikeln är inte längre relevant och bör inte användas för att lära sig mer om Terra.

Terra är en Proof of Stake-blockkedja

Låt oss först placera Terra i rätt kategori för kryptovaluta. Vi delar in kryptovalutor i tre tydliga underkategorier: valutor, plattformar och tokens.

Den mest kända representanten för valutakategorin är Bitcoin. Valutor har inget annat betydande syfte än att överföra eller lagra värde. Andra välkända valutor är Litecoin och Monero.

Plattformskategorin omfattar olika smarta-kontraktsplattformar som kan användas för att bygga decentraliserade applikationer (Dapps). Plattformar inkluderar Ethereum, Solana och Avalanche, till exempel. Plattformar kan ses som iOS och Android.

Tokens utfärdas på de befintliga plattformarna och har ingen egen blockkedja. Tokens är vanligtvis antingen verktygstokens eller styrningstokens. Aave och Chainlink är två populära tokens.

Det är lätt att placera Terra i plattformskategorin. Det blev en av Ethereums främsta utmanare 2021. Även om Terra är en riktig smart kontraktsplattform är den mest känd för sin algoritmiska stablecoin UST. Vi kommer att dyka djupare in i detta ämne lite senare.

Några av läsarna kanske redan har lagt märke till ordleken här. Terra och Luna syftar på jorden och månen. Terra är namnet på projektet och nätverket medan Luna är namnet på token. Du bör säga ”Jag investerar i Terra” eller ”Jag köpte lite LUNA” istället för ”Terra Luna”.

LUNA är den ursprungliga symbolen för Terra. Den används för att stakea och betala transaktionsavgifter i Terra-ekosystemet. LUNA används också för att skapa UST stablecoins. Därför har den fler användningsfall än en typisk inbyggd token för en smart kontraktsplattform.

Terra vill lösa problemet med kryptobetalning

Terra har sina rötter i Sydkorea. Projektet skapades av ett blockkedjeföretag Terraform Labs i januari 2018. Daniel Shin och Do Kwon är de två grundande medlemmarna. Båda har studerat ekonomi och datavetenskap vid prestigefyllda amerikanska universitet. Do Kwon har blivit projektets ansikte utåt.

Terraform Labs ansvarar för utvecklingen av Terra-plattformen, såsom programmering och annat arbete relaterat till tekniken. Projektet koordineras av Luna Foundation, som är en ideell organisation. Många kryptoprojekt är organiserade på liknande sätt.

Terra kunde samla in tiotals miljoner dollar i en privat investeringsrunda 2018. De samlade också in över 60 miljoner dollar från en ICO som hölls i början av 2019. Terra har också fått hundratals miljoner dollar från kända VC:er det senaste året eller två. Finansieringen av projektet kommer säkert inte att vara ett problem.

Terras MainNet släpptes i april 2019. Samtidigt introducerade projektet KRT-stablecoinen, som följer priset på den sydkoreanska won. KRT-stablecoin används redan i dussintals olika applikationer. Den största av dessa är Chai, som sägs ha mer än 2 miljoner användare. Eftersom Chai använder Terras blockkedja är det en av de största decentraliserade applikationerna med nästan 100 000 dagliga användare.

I september 2020 började Terra ge ut UST-stablecoin. Den är knuten till den amerikanska dollarn. Efterfrågan på UST började växa snabbt i december 2020, när Mirror Protocol började fungera. Mirror Protocol möjliggör handel med syntetiska tillgångar.

mirror protocol

Terras popularitet har också förstärkts av andra DeFi-applikationer. Ett av de mest kända exemplen är Anchor Protocol, som erbjuder upp till 20 % APY för stablecoin-insättningar.

År 2021 har varit en stor framgång för Terra och dess LUNA-token. I början av januari var projektet inte ens i topp 50 med ett börsvärde på 400 miljoner dollar. Terras börsvärde sprängde genom 36 miljarder dollar i december 2021.

LUNA-tokenen har varit en av de 15 bästa kryptovalutorna sedan slutet av 2021. Nedan visas grafen över LUNAs prisutveckling.

terra-luna-price

Marknadsvärdet för UST stablecoin har också växt kraftigt. Det var bara 150 miljoner dollar i januari 2021. Nu är UST värt 11 miljarder dollar. Det har blivit det fjärde största stabila myntet på marknaden efter USDT, USDC och BUSD. Det verkar troligt att UST kommer att gå om BUSD också 2022.

I skrivande stund är Terra den näst största DeFi-plattformen på marknaden mätt med TVL (Total Value Locked). Bara Ethereum är större.

Terra har också sett några stora förbättringar under 2021. Columbus-5-uppdateringen i oktober 2021 var den viktigaste. Det förbättrade LUNAs tokenomics genom att bränna alla tokens som används för att skapa UST. Terras stakingbelöningar förbättrades också och stödet för Cosmos IBC-protokoll lades till. Detta gör det möjligt för Terra att ansluta till andra Cosmos-baserade blockkedjor.

Du kan kontrollera nyare uppdateringar från denna Coin Bureau-video.

Terra är en plattform byggd med Cosmos SDK

Låt oss dyka djupare in i Terras teknologi.

Alla större konkurrenter till Terra är smarta kontraktsplattformar som använder en konsensusalgoritm för Proof of Stake. Ethereum är det enda undantaget från regeln, men inte länge. Ethereum kommer att bli en PoS-plattform även 2022.

Terra är byggd med Cosmos SDK. THORchain och BNB Chain är andra populära blockkedjor byggda som denna. Förkortningen SDK betyder ett mjukvaruutvecklingskit. Det är en samling verktyg och komponenter som en mjukvaruutvecklare kan använda utan att behöva bygga allt från grunden.

cosmos-sdk

Cosmos SDK använder en Proof of Stake-algoritm som heter Tendermint. Det är också byggt av Cosmos-projektet. I ett sådant här system skapas ett nytt block var sjätte till åttonde sekund. Tendermint möjliggör också omedelbar slutgiltighet vilket innebär att det inte finns någon väntan på bekräftelser efter att en transaktion har skickats. Terras kapacitet är cirka 10 000 transaktioner per sekund, vilket gör det till en mycket konkurrenskraftig plattform. Transaktionsavgifter är bara cent av en dollar.

När en PoS-konsensus används betyder det att validerare underhåller blockkedjan istället för miners. I Terras ekosystem är antalet validerare begränsat till 130. Varje validator måste stakea LUNA-tokens. Det finns inget minimikrav för staking, men systemet väljer alltid de (översta 130) noderna som har stakeat mest LUNA. Små investerare kan delegera sina LUNA-tokens och samla in stakingbelöningar.

Terras validerare fungerar också som orakel. Det betyder noder som spårar priset på Terras stablecoins.

Luna är Terras inbyggda token. Det har samma användningsfall som inbyggda tokens från konkurrerande plattformar, vilket innebär att stakea och betala transaktionsavgifter. Luna behövs också för att ge ut Terras stablecoins. Mer om detta i nästa kapitel.

Luna är också ett styrelsebevis. Innehavare av Luna kan rösta för protokolluppgraderingar.

Stablecoins utmaningar

Terra är känt för sina stablecoins. Det försöker lösa problemen med traditionella stablecoins med en algoritmisk stablecoin-lösning. Fiat-pegen i Terras stablecoins uppnås med incitament istället för att använda fiat eller krypto som säkerhet.

Problemet för de mest populära stablecoins (USDT och USDC) är bristen på transparens och decentralisering. Den amerikanska regeringen kan befalla Circle (emittenten av USDC) eller Bitfinex (USDT) att stänga ner sina stablecoins. Tillgångar som stöder stablecoin-värdet väcker fler frågor.

En annan fråga är bristen på ordentliga revisioner. Ingen vet riktigt vilka tillgångar som stöder dessa populära stablecoins. Bilden nedan är en rapport publicerad av Tether om dess reserver från våren 2021. Observera den lilla andelen statsskuldväxlar och kontanter.

tether reserves

Problemet med det tredje populära stablecoinet, DAI, är dess relation till Ethereum och ETH. DAI har länge säkrats av ETH, så Ethereums volatilitet har också hotat stabiliteten hos DAI.

MakerDAO, som ger ut DAI stablecoin, har nyligen försökt mildra denna effekt genom att ge USDC en större roll som garant för DAI. Problemet här är återigen decentraliseringen. Att utfärda DAI kan också vara mycket dyrt på grund av Ethereums höga transaktionsavgifter.

Terras algoritmiska stablecoin

Algoritmiska stablecoins har funnits innan Terra. Dessa projekt har nästan undantagslöst misslyckats på grund av bristande popularitet. Dessutom har algoritmiska stablecoins misslyckats med att följa kursen på den amerikanska dollarn tillräckligt exakt.

Terras UST stablecoin har lyckats genom att skapa ett system där värdet definieras av utbud och efterfrågan. Det är här Luna-tokenen behövs. För att utfärda ett UST måste en användare spendera Luna-tokens värda en dollar. Luna som används här bränns sedan ur cirkulationen.

Videon nedan förklarar hur Terras utgivning av stablecoin fungerar.

Exempel: Vad händer om priset på UST går upp med 5 % till 1,05 USD? LUNA-tokenägare kan använda arbitrage för att byta sina LUNA-tokens till UST stablecoin, varefter de kan sälja sina UST:s på marknaden för 5 % högre pris.

Samma logik fungerar i en motsatt situation. Om UST förlorar 5% av sitt pris, kan UST-innehavare bränna sin UST och byta ut den mot LUNA. Detta kommer i sin tur att driva UST-efterfrågan och flytta den mot värdet av $1. Videon nedan förklarar kort hur Terra fungerar.

Alla stablecoins som skapas på Terras plattform följer en liknande incitamentsalgoritm. Denna balans mellan stablecoins och LUNA-tokens återspeglar förhållandet mellan jorden (terra) och månen (luna), där båda förlitar sig på varandras viktkrafter och rotation.

LUNA-token som en investering

Terras Luna-token kom inte riktigt till mainstream förrän i slutet av 2021. Den har vunnit popularitet på grund av den enorma efterfrågan som har funnits på UST stablecoin. Tidigare nämnda DeFi-appar, Mirro & Anchor, har också bidragit mycket. Det måste sägas att Terra ser ut som ett starkt projekt för tillfället.

Luna-tokenen är den nionde största kryptovalutan när den här artikeln skrivs. Endast ETH, BNB, ADA och SOL är inbyggda tokens för smarta kontraktsplattformar. UST har blivit det fjärde största stabila myntet. Den kommer troligen att gå om Binance USD i början av 2022. Terra är också den näst största DeFi-plattformen inom likviditet.

Terras ekosystem växer snabbt. Det ligger massor av pengar bakom projektet från de största VC:erna också.

Det borde finnas utrymme för Luna-tokenen att växa. När vi tittar på börsvärdet är det bara ungefär en tredjedel av Binance Coins börsvärde och 57% av Cardano. Luna har också fördelen att den behövs för att utfärda UST. Andra plattformstokens har inte detta användningsfall.

Varje investering har sina för- och nackdelar. Om du vill veta vad som är fel med Luna, kolla videon nedan från 17:57.

I mars 2020 lyfte Coin Bureau fram oklarheter i LUNA-tilldelningen. Istället för en offentlig ICO hade Terra bara en privat försäljning i början av 2019. Privata investerare var Binance, Huobi, OKEx och några få investerarföretag. Enligt Coin Bureau är det oklart hur många LUNA-tokens som ursprungligen utfärdades.

Tokenallokeringen avslöjar också att endast 4% av alla LUNA-tokens var reserverade för allmänheten. En betydande del av tokensen delades ut till insiders. De sista investeringsperioderna för dessa tokens kommer att upphöra under våren 2022.

Det är också oklart hur amerikanska tillsynsmyndigheter kommer att se Terras stablecoin. Eftersom UST är algoritmiskt är det svårt för någon myndighet att helt enkelt förbjuda det.

Lunas fiat-on- och off-ramps skulle dock kunna göras svårare att komma åt om den skulle klassas som en säkerhet. Detta kan tvinga vissa populära kryptovalutabörser att ta bort token, vilket skulle innebära en betydande förlust av likviditet.

Vi såg en antydan om möjliga problem vid Mainnet 2021-evenemanget i New York i september, där Do Kwon stämdes av U.S. Securities and Exchange Authority (SEC) precis när han skulle hålla sitt tal. Enligt många källor var detta specifikt relaterat till Mirror Protocol.

Terra LUNA kurs och hur man köper LUNA

Terras Luna-token är tillgänglig i de största kryptobörserna. Vi rekommenderar att du använder marknadsledaren Binance, vilket ger dig den bästa likviditeten och massor av olika handelspar.

Köp LUNA på Binance

KuCoin och Kraken är andra populära börser som listar Luna-tokenen.

Om du vill byta USDC till UST och generera 20 % avkastning på Anchor Protocol, kan UST stablecoin hittas i KuCoin och Coinbase (ERC-20 version) som ett utbytespar för USDC. För att använda Anchor Protocol måste du först installera Terra Station-plånboken.

LUNA-tokens kan lagras inte bara i Stationsplånboken utan också i Ledger Nano X kall-plånbok eller Trust Wallet mobilplånbok.

Terras officiella webbplats finns på terra.money och deras Twitter-konto är @terra_money.

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *