Kryptoguider
22
apr
thorchain guiden

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Vad är THORChain (RUNE)?

Vad är THORChain? Det är ett decentraliserat likviditetsprotokoll. THORChain gör det möjligt att byta kryptovalutor mellan blockkedjor utan en central mellanhand. Man kan säga att THORChain är som Uniswap mellan blockkedjor. Den här artikeln utforskar historien och tekniken för THORChain och dess RUNE-token.

THORChain konkurrerar med centraliserade börser

Låt oss börja med att placera THORchain i rätt kryptovalutakategori. Vi delar in kryptovalutor i tre huvudkategorier: valutor, plattformar och tokens.

Bitcoin är den mest kända valutan. Andra populära valutor inkluderar Litecoin och Monero. Dessa coin är avsedda för att lagra och överföra värde.

Plattformar är operativsystem för smarta kontrakt och decentraliserade applikationer (Dapps). Plattformar kan tänkas vara lite som iOS eller Android. Den mest kända plattformen är Ethereum. Solana, Cardano och Terra är också populära plattformar.

Tokens utfärdas alltid på befintliga plattformar. De har ett användningsfall i en specifik decentraliserad app (Dapp). Aave och Uniswap är välkända DeFi-tokens.

THORChain passar bäst i plattformskategorin. Det är dock inte en traditionell smart kontraktsplattform som Ethereum. Den har fokus på interoperabilitet mellan olika blockkedjor.

THORChains uppdrag är att möjliggöra kryptovalutabyten mellan olika blockkedjor på ett decentraliserat sätt. Du kan se det konkurrera med många DEX som Uniswap & Pancakeswap. THORChain är också en konkurrent till centraliserade börser och låneplattformar.

Det ursprungliga tokenet för THORChain är RUNE. Det finns som en BEP-2-token (Binance Chain) och ERC-20-token (Ethereum).

THORChain har ett decentraliserat team

THORChain har funnits ett bra tag. Dess första version lanserades och avvisades 2018. Idén om en förtroendelös börs av tillgångar mellan blockkedjor var inte tekniskt genomförbart.

Men saker och ting förändras snabbt i kryptoindustrin. Ett nytt sätt att skala kryptoplånbokshantering mellan flera deltagare med threshold signatures samt utvecklingen av Cosmos ekosystem, fick THORChain-utvecklare att fortsätta projektet under 2019.

THORChain har ingen namngiven VD eller synligt team. Utvecklarna är dock inte anonyma och uppträder med sina egna namn på Twitter. Projektets struktur skulle kunna beskrivas som decentraliserad. THORChain ordnade en IDO (Initial Dex Offering) för dess RUNE-token i Binance DEX i juli 2019.

THORChain har varit i rubrikerna efter lanseringen av sin ASGARDEX-börs (känt som ”chaosnet” i dess tidiga skeden), vilket tillåter handel över blockkedjor med ”inhemska” tillgångar utan centraliserade börser.

asgardex

ASGARDEX stöder Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Bitcoin Cash och Binance Chain. Det kommer snart att lägga till de mest populära ERC-20 tokens också. Handeln på börsen är blixtsnabb och nästan gratis för de som är vana vid transaktionsavgifter för Bitcoin och Ethereum.

THORChain kommer också att integrera Cosmos inter‑blockchain communicatio-protokoll (IBC), vilket kommer att öka antalet blockkedjor integrerade i THORChain.

Kryptohandel på ett decentraliserat sätt

En av Bitcoins största förtjänster är dess oföränderlighet. Bitcoin är öppet för alla runt om i världen och dess transaktioner kan inte stoppas av någon.

Men när du handlar med Bitcoin till andra kryptor måste du registrera dig för en centraliserad plattform och godkänna dess policyer. Dessa företag verkar under internationella regler för penningtvätt och är skyldiga att samla in data från användarna. Börser är också otillgängliga för människor som bor i vissa länder.

Centraliserade börser är alltid utlämnade till stater, och av denna anledning liknar de allt mer banker som tillhandahåller kryptotjänster (som staking, plånbokstjänster och betalkort).

Decentraliserade kryptovalutabörser (DEX) har setts som en lösning på detta problem sedan 2014. Vissa DEX har redan fungerat 2017. En viktig milstolpe nåddes i september 2020 när Uniswaps handelsvolym var högre än Coinbases.

Men endast Ethereum ERC-20-tokens har varit tillgängliga i de största decentraliserade börserna. Binance Smart Chain var trenden 2021, men den stöder också bara Binances egna BEP-20-tokens. Alla DEX som är byggda ovanpå Solana stöder Solanas tillgångar och så vidare.

Wrapped tokens har varit en tillfällig lösning. Den mest populära är Wrapped Bitcoin (WBTC), som är en ERC-20-token som följer Bitcoin-priset. Det är dock inte samma sak som ”infödda” Bitcoin.

THORChains ASGARDEX-börs gör det möjligt att handla ”inhemska” Bitcoin till andra tillgångar utan att först ge Bitcoins till någon annan centraliserad börs. Se videon nedan för mer information.

THORChain likviditetspooler

För att förstå THORChain är det nödvändigt att förstå hur decentraliserade börser fungerar. För smidig handel måste börser ha likviditet. Detta kan ordnas antingen med en orderbok eller en Automated Market Maker (AMM).

I orderboksmodellen lägger handlare köp- och säljorder på tillgångar. Handel är möjlig så länge det finns efterfrågan och tillgång på en tillgång. Många investerare är bekanta med orderbokmodellen, eftersom traditionella kryptobörser och aktiemäklare fungerar på detta sätt.

När det gäller tillgångar med låg likviditet fungerar inte orderbokmodellen. Efterfrågan och utbud möts inte och marknaden är benägen att manipuleras.

Bancor var den första DEX som använde Automated Market Maker 2017.

bancor

I AMM-modellen sätter likviditetsleverantörer in tillgångar i applikationens smarta kontrakt. En market making-algoritm beräknar sedan rätt pris för en handel baserat på marknadsaktivitet. Likviditetsleverantörer får en del av protokollets handelsavgifter som kompensation.

I Bancors likviditetspooler kunde tillgångar endast handlas mot Ether. Den andra versionen av Uniswap (sommaren 2020) förde par mellan alla ERC-20-tokens, som ETH/USDT, LINK/USDT, AAVE/USDC och så vidare.

THORChain nodes

En decentraliserad börs måste ha likviditetsleverantörer och handlare. För att göra andra tokens än ERC-20 möjliga, tar THORChain in en tredje part: THORChain-noder.

Dessa noder är datorer som kör både THORChain-noden och en nod för varje blockchain som stöds av THORChain, såsom en Bitcoin-nod, Ethereum-nod och så vidare. Dessa noder tjänar en del av handelsavgifterna.

Istället för att kontrollera likviditetspooler med en centraliserad enhet, hålls privata nycklar till poolerna av THORChain-noder som använder ett multisignaturarrangemang.

Om en användare vill byta Ether mot Bitcoin, använder THORChain-noden sin Ethereum-motsvarighet för att se till att Ether tas emot i THORChains ETH-valv. Noden överför sedan rätt Bitcoin-belopp till användaren genom en Bitcoin-nätverksnod.

Affären är inte så komplicerad. ASGARDEX-börsen byter kryptovalutor till varandra med några få musklick. Under huven byter THORChain först Ether mot RUNE-token och sedan RUNE mot Bitcoin.

Videon nedan sammanfattar idén med THORChain på mindre än två minuter:

Det finns för närvarande cirka 35 noder. Med tiden förväntas antalet noder öka till mer än 100.

När en THOR-nod är aktiverad kan den tjäna vinst i en månad innan den måste ge sin plats till en annan THOR-nod. På så sätt förändras noderna hela tiden, och ingen har privilegiet att fungera som en THOR-nod under långa perioder.

Antalet noder kan låta litet och det väcker frågan om decentralisering. Det är sant att THORChain inte är lika decentraliserat som Bitcoin-nätverket. Den är dock betydligt mer decentraliserad än någon annan plattform där Bitcoin för närvarande handlas i större mängder.

THORChain-noder är också anonyma och ändrar konfiguration varannan dag. Bekräftelsen av transaktioner arrangeras också på slumpmässig basis så att ingen av noderna vet vilka noder som bekräftar vissa transaktioner.

Ekonomiska incitament och RUNE-token

Eftersom anonyma THORChain-noder kontrollerar Bitcoin värda miljarder dollar, vad hindrar dem från att stjäla dessa tillgångar? THORChains RUNE-token kommer in i bilden här. Den är utformad för att ge incitament till ekosystemet. Hela THORChain är baserad på RUNE-token.

Om RUNE skapas på rätt sätt kan THORChain lyckas med sitt mål att bli ett alternativ till centraliserade börser. Om den däremot är dåligt designad så fungerar inte THORChain.

RUNE-tokens har flera användningsfall.

  1. Handlare som använder THORChain betalar transaktionsavgifter till noder och likviditetsleverantörer i RUNE-tokens.
  2. THOR-noder betalar en obligation i RUNE-tokens för privilegiet (och ansvaret) att bekräfta transaktioner.
  3. Likviditetsleverantörer måste alltid sätta in RUNE-tokens som motpartspar. Till exempel, om en likviditetsleverantör (LP) sätter in 100 000 $ av Bitcoin i likviditetspoolen, måste LP:n också sätta in RUNE-tokens värda 100 000 $.
  4. THORChain styrning. Teamet bakom projektet har tillkännagett sitt mål att sluta sommaren 2022 och ge styrningen fullt ut till RUNE-tokeninnehavare.

RUNE är också en viktig del av THORChains säkerhet. Istället för Proof of Stake kan THORChains säkerhet bättre beskrivas som ”Proof of Bond”. Denna mekanism säkerställer nodernas ärliga beteende och straffar olämpligt beteende.

Det finns något som kallas Incentive Pendel som är den väsentliga delen av THORChains säkerhet. THOR-noder har ett starkt incitament att skicka två gånger värdet av RUNE-tokens till protokollet i obligation jämfört med tillgångarna i likviditetspoolen.

Konceptet med Incitamentspendeln förklaras i videon nedan, med start 7:10:

Låt oss säga att det finns totalt 10 miljoner dollar i Bitcoin, Ether och USDT i poolerna. THOR-noder har incitamentet att tillsammans skicka RUNE-tokens till ett värde av 20 miljoner USD till protokollet.

Om de skickar mindre blir THORChains system underbundet och protokollet börjar kanalisera transaktionsavgifter från likviditetsleverantörer till THOR-noder. På så sätt blir driften av noder mer lönsam än att tillhandahålla likviditet.

Detta kommer så småningom att leda till en minskning av likviditeten. När driften av noder har blivit populär, kanaliserar noder i allt högre grad RUNE-tokens in i systemet tills mängden bundna RUNE-tokens är det dubbla till andra tillgångar. Balansen har då uppnåtts mellan anonyma vinstdrivande parter.

Pendeln kan också lutas åt andra hållet. Om noderna binder för många RUNE-tokens kommer systemet att börja kanalisera transaktionsavgifter till likviditetsleverantörer. Detta kommer att ge mer likviditet till systemet (eftersom det nu är mer lönsamt), och THOR-noder kommer att binda mindre och mindre RUNE tills en balans uppnås.

RUNE-tokenen fungerar därför som ett systembackend- och incitamentsverktyg. Men varför RUNE? Varför inte Bitcoin, Ether eller ett stabilt coin som USDT?

THORChains system har alltid fler RUNE-tokens än andra ”inhemska” kryptovalutor. Om en potentiell angripare lyckades hacka systemet skulle denna information göra RUNE-tokens värdelösa.

Denna incitamentmekanism gör det redan ekonomiskt olönsamt att få två tredjedelars majoritet av THORChain. Så i princip skulle angriparen försöka hacka sina egna värdelösa RUNE-tokens.

Med RUNE-token kan THORChain också skapa likviditet på sin plattform och betala utvecklare med RUNE-tokens för det arbete de utför.

Få avkastning för din Bitcoin i djupa pooler

Jämfört med Uniswap har THORChain färre handelspar och likviditetspooler. Det gör att likviditeten inte delas mellan lika många olika pooler och därför blir poolerna djupare.

Detta leder till ett positivt resultat. Prisglidningen är lägre, vilket gör priserna mer attraktiva för handlare. Detta för i sin tur fler handlare till plattformen, vilket ger mer intäkter till likviditetsleverantörer, vilket kommer att locka fler användare att ta med likviditet, och så vidare.

Bitcoin-lånetjänster har blivit allt mer populära på sistone. Plattformar som BlockFi och Celsius tillåter Bitcoin-innehavare att tjäna passiv inkomst utan att sälja sina coins.

Även om utlåningsplattformar ofta är pålitliga och reglerade har de sina egna risker. De är benägna att hacka, buggar, stöld eller statligt ingripande. Låntagaren kan inte heller verifiera vad dessa företag gör med de lånade bitcoins.

Räntorna sjunker också över tid. BlockFi sänkte nyligen den årliga räntan för insättningar på mer än en Bitcoin till bara 2,0 procent.

APY för Bitcoin-insättningar i THORChain har varit flera dussin procent på sistone. Tweeten nedan visar till och med otroliga 52,2 procent APY.

Naturligtvis finns det risker med att använda THORChain – speciellt i tidiga skeden. Protokollrisken bör beaktas.

Om THORChain lyckas attrahera mer och mer likviditet och ta marknadsandelar kan man lyckas eliminera volatilitet från DeFi-marknaden som institutionella investerare fruktar så mycket.

Är THORChain kopplad till grundaren av Binance?

I sin THORChain-recension för några månader sedan tog Coin Bureau-kanalen fram en intressant konspirationsteori att Binance, eller till och med Binances grundare VD Chanpeng “CZ” Zhao själv, skulle ligga bakom det anonyma THORChain-projektet.

Du kan kolla in videon nedan.

”CZ” har enligt uppgift uttryckt en åsikt om den oundvikliga förstörelsen av centraliserade börser. Som ett resultat av ökad konkurrens kommer börserna att behöva sänka handelsavgifterna. Av denna anledning har många centraliserade börser börjat erbjuda staking och betalkort också för extra intäkter.

Tai Chi-dokumentär, läckte ut till allmänheten hösten 2020, avslöjade att Chanpeng inte är den största vännen till reglering av kryptovaluta.

Om man tittar närmare på THORChains koppling till Binance, verkar idén med CZ bakom THORChain inte vara helt omöjlig. CZ är känt för sina strategiska drag och förmågan att spela 4D-schack i kryptovalutornas värld.

Hur ofta lanserar ett anonymt projekt plötsligt sina tokens på Binance Chain och bildar flera noder runt om i världen utan pengar eller community?

Konspirationsteori eller inte, grundaren av världens största kryptovalutabörs kan planera nya uppköp i en situation där centraliserade börser inte har någon framtid i traditionell mening.

Istället för att ändra layouten på Binance-börsen kan en bättre lösning vara att integrera den med en integritetsvänlig och blockkedjeanslutande lösning som THORChain.

Än så länge är detta bara en teori.

Hur man köper RUNE

Det maximala antalet RUNE-tokens är 500 000 000, och ungefär hälften av dessa är i omlopp nu. THORChain-protokollets transaktionsavgifter förbränns, vilket betyder att RUNE är en deflationär token.

THORChain är ett lovande projekt och definitivt ett av dem med potential att ta sig upp till de 10 bästa kryptovalutorna, speciellt om det lyckas få uppmärksamhet och godkännande av Bitcoin-maximalister.

Att köpa RUNE-polletter kan göras på Binance, där du också kan hitta den bästa likviditeten och par som RUNE/USDT, RUNE/BTD, RUNE/BUSD och RUNE/BNB. Binance stöder insättningar med kryptovalutor, kreditkort och SEPA-banköverföringar.

Köp RUNE från Binance

RUNE finns även på KuCoin og PrimeXBT som är populär börs för handel med altcoins.

Alla kryptovaluta-plånböcker som stöder BEP-2-standarden (Binance Chain-standarden) kan lagra RUNE-tokens. Dessa inkluderar Ledger cold wallet och TrustWallet mobil plånbok.

THORChain-teamet utvecklar också sin egen Asgard X-plånbok, som kommer att integreras direkt med THORChain och kan lagra inte bara RUNE-token utan även alla coin som rör sig i THORChains ekosystem.

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!