Tron (TRX) kurs – SEK & USD

Tron (TRX) kurs har historiskt sett variert mellan $0,001091 (15 september 2017) og $0,3004 (5 januar 2018). Trons native token, TRX, ökar i värde genom framgången för Trons ekosystem. Trons framtid ser ljus ut för tillfället.

Tron (TRX) kurs historikk

Tron (TRX) kurs har historiskt sett variert mellan $0,001091 (15 september 2017) og $0,3004 (5 januar 2018). Trons kurshistorik börjar från september 2017. Denna information baseras på data från Coinmarketcap.

Tron trädde in på marknaden 2017 genom en ICO. ICO:n hölls på Binance-börsen, så tekniskt sett var det en IEO (och en av de första IEO:erna på marknaden). Trons ICO-pris var bara $0.002. Detta var också priset på TRX-token när Tron blev fritt handelbar.

I december 2017 skedde en massiv boom för kryptovalutor som fortsatte under den första veckan i januari 2018. Tron var en av de största vinnarna på denna boom. Investerare blev så exalterade över TRX-token att dess kurs ökade 150 gånger på bara två månader!

Den 5 januari 2018 steg kursen för Tron till så mycket som 0,3 USD. Detta är fortfarande Trons ATH-kurs, dvs. den högsta noteringen någonsin. Grafiken nedan visar den historiska utvecklingen av kursen för Tron sedan 2017.

tron kurs

Björnmarknaden 2018 var tuff för Tron. När det var som värst sjönk kursen för TRX-token till cirka 0,015 USD, dvs. under ICO-priset. Detta innebär att Tron kollapsade 95 procent från sin kurstopp.

Trons kurs började stiga i början av 2019. I slutet av 2019 vände trenden nedåt igen och TRX noterade en ny bottennotering i samband med marknadskollapsen i mars 2020. Vid den tidpunkten sjönk Trons kurs till under 0,01 dollar.

Våren 2021 såg en ny tjurmarknad för kryptovalutor. Trons kurs steg tillsammans med andra krypton. TRX-token mer än femdubblade sitt värde och steg till 0,16 USD i slutet av april. TRX steg inte högre än så under 2021, så kursen hamnade under den tre år gamla ATH-avläsningen.

TRX-token var en av de mest positiva överraskningarna på 2022 års björnmarknad. Tron-kursen föll betydligt mindre än många andra kryptovalutor. TRX-token föll till slut med cirka 75 % från sin topp 2021, men många konkurrerande coins föll med 90-99 % samtidigt.

År 2023 inleddes en ny tjurmarknad för kryptovalutor. Detta gjorde Tron-investerarna besvikna, eftersom kursen på Tron steg med mindre än hundra procent. Detta var en betydligt mindre uppgång än vad Bitcoin (och många andra altcoins) gjorde.

Var får Tron (TRX) sitt värde ifrån?

Trons native token, TRX, ökar i värde genom framgången för Trons ekosystem. Ju fler applikationer som byggs in i Tron-ekosystemet, desto fler TRX-tokens kommer att användas. En liknande mekanism gäller även för andra tokens för smarta kontraktsplattformar.

Trons konkurrenter är Ethereum, BNB Chain, Cardano, Avalanche och Polygon. Efter Ethereum är Tron den största smarta kontraktsplattformen när det gäller likviditet. Den har varit bland de tre största plattformarna (mätt med TVL) sedan 2022.

Se aktuell data nedan.

Plattform Token TVL Marknadsandel
Ethereum ETH $54,4 miljarder 56,7 %
Tron TRX $9,8 miljarder 10,2 %
BNB Chain BNB $6,1 miljarder 6,4 %
Solana SOL $4,4 miljarder 4,6 %
Arbitrum ARB $3,3 miljarder 3,5 %
Blast BLAST $1,7 miljarder 1,8 %
Base - $1,5 miljarder 1,6 %
Bitcoin BTC $1,4 miljarder 1,4 %

Inga särskilt populära DeFi-appar har utvecklats från Tron-plattformen, men ekosystemet har fått en enorm popularitet som betalningsplattform. Tron möjliggör billiga och snabba transaktioner. Dessutom har ungefär hälften av USDT stablecoins präglats på Tron-plattformen.

USDT stablecoin-transaktioner är den enskilt största anledningen till Trons framgång. Trons låga avgifter gör även mikrobetalningar lönsamma. Varje transaktion betalas med dess native token TRX-token.

Läs mer om projektets historia och teknik i vår Tron Nybörjarguide.

Framtiden för Tron

Trons framtid ser ljus ut för tillfället. Projet hade ett relativt dåligt rykte mellan 2018 och 2020 då Tron anklagades för att vara en dålig Ethereum-kopia. Dessutom har grundaren, Justin Sun, varit en figur som har delat åsikter genom historien.

Justin Sun är en rik och inflytelserik figur inom kryptosektorn. Under hans ledning förvärvade Tron BitTorrent, och den investerargrupp som leds av Sun äger för närvarande Poloniex-börsen. Sun har kunnat stödja Tron enormt bakom kulisserna.

Problemet med Tron är att projektet inte erbjuder något som 20 andra plattformar för smarta kontrakt inte erbjuder. Trons transaktioner är billiga och snabba, men det är fallet med konkurrenterna. Tron har till och med haft överraskande framgång med stablecoinet USDT. Hur länge kommer denna framgång att fortsätta, och kommer det att finnas tillräcklig efterfrågan på TRX-token?

Precis som andra plattformar för smarta kontrakt är Tron en Proof of Stake-kryptovaluta. PoS-konsensus kräver staking från nätverkets validerare för att fungera. Detta är bra för Trons värde, eftersom stakingen skapar efterfrågan och låser ute många coins från marknaden.

Trons kurs har hållit sig förvånansvärt bra sedan början av 2022. Detta har gjort Tron till en av de 15 bästa kryptovalutorna, och projektet kommer förmodligen att förbli åtminstone i topp 20 under en lång tid.

Om du vill köpa Tron och tror på dess framtid har vi skrivit en guide för dig: Hur man köper Tron (TRX). Den här artikeln är en steg-för-steg-guide om hur du köper TRX från den populära Binance-börsen.