Kryptoguider
20
mar
tron

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Vad är Tron (TRX)?

Tron är en kryptovaluta och en av de mest populära plattformarna för smarta kontrakt. Tron-projektet startade 2017 genom en ICO. Tron syftar till att återföra internet till Tim Berners-Lees ursprungliga vision.

Tron är en Proof of Stake-blockkedja som använder en PoS-variant som kallas Delegated Proof of Stake. Tron är en utmanande investering på grund av grundaren Justin Suns roll.

Vad är Tron (TRX)?

Tron är en kryptovaluta och en av de mest populära plattformarna för smarta kontrakt. Tron är ett operativsystem för smarta kontrakt och decentraliserade applikationer. Trons viktigaste konkurrenter är Ethereum, Solana, BNB Chain och Cardano.

Tron kom till allmänhetens kännedom under altcoin-boomen 2017. När dess popularitet var som störst blev den till och med en av de 10 största kryptovalutorna. Under de senaste åren har den befäst sin plats bland de 20 största kryptovalutorna.

Trons native token är TRX. Eftersom Tron är en Proof of Stake-baserad blockkedja används TRX-tokens för transaktionsavgifter och staking.

Nedan följer information om Tron:

Egenskap Info
Grundaren Justin Sun
Kategori Plattform för smarta kontrakt
Ticker på börserna TRX
Cirkulerande tillgång 88 miljarder TRX
Max. tillgång Obegränsat
Högsta någonsin (datum) $0,001091 (15 september 2017)
Lägsta någonsin (datum) $0,3004 (5 januar 2018)

Du kan hitta realtidskursen på Tron på den här sidan: Tron-kurs. Tron är förmodligen en av de få (om inte den enda) kryptovalutor med de lägsta och högsta kurserna inom några månader från varandra under 2017-2018.

Justin Sun är grundaren av Tron och ger projektet ett ansikte. Många av de kritiska delarna i Trons ekosystem är på något sätt kopplade till Justin Sun.

Under de senaste åren har Tron blivit ett populärt betalningssystem för stablecoins. Över hälften av de USDT-stablecoins som skapats av Tether cirkulerar på Tron-plattformen, och den största delen av betalningstrafiken sker i Asien.

Den här artikeln är en nybörjarguide till Tron. Vi går igenom Trons historia, teknik och potential som investering.

Trons historia

Tron-projektet startade 2017 genom en ICO. Det var det vanligaste sättet att samla in pengar till kryptoprojekt på den tiden. Trons ICO organiserades på Binance-börsen, vilket innebär att det i själva verket var en IEO (Initial Exchange Offering).

TRX-token föddes i Trons ICO. Det var ursprungligen en ERC20-token som fungerade på Ethereum-plattformen. Detta var mycket vanligt under 2017-2018. De flesta av Ethereums konkurrenter organiserade ICO:er på Ethereum-plattformen eftersom det var det mest populära alternativet.

Tron MainNet släpptes i juni 2018. Efter det överfördes TRX-tokens från Ethereum-blockkedjan till Tron-blockkedjan.

Lanseringen av Tron var full av tumult, eftersom många kritiserade projektet för att sakna substans. Redan när vitboken publicerades blev det dramatiskt, eftersom Tron verkade ha plagierat vitbokens texter från andra projekt. Justin Sun sa att detta berodde på det engelska översättningsarbetet, men förklaringen lät inte trovärdig

Grundaren av Tron, Justin Sun (bilden nedan), har varit i centrum för många kontroverser genom åren.

justin sun
MelfarraTronCC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Justin Sun fick sin utbildning vid Peking University. Därefter flyttade han till USA och gick på University of Pennsylvania. I slutet av 2013 gick Sun med i Ripple. Denna koppling är förmodligen ny information för många. Ripple skickade så småningom Justin Sun till Kina, där han fungerade som företagets huvudrepresentant.

Justin Sun lämnade Ripple 2015. Efter det grundade han medieappen Peiwon, som har över 10 miljoner användare. Sun har två gånger varit med på den prestigefyllda Forbes 30 under 30-listan, som listar världens stjärnor under trettio år i olika kategorier.

Sun har också investerat i kryptosektorn. Under hans ledning förvärvade Tron-projektet BitTorrent 2018. BitTorrent lanserade sin egen BTT-token 2019. Idag är Sun också en av ägarna till Poloniex-börsen.

Tron har inte nått någon större global popularitet under 2020-talet. Projektet verkar vara lite av en bubbla i Asien. Du hör inte populära kryptoinfluencers hypea upp TRX-token, och Trons DeFi-applikationer gör inte heller rubriker.

Trots detta har Trons position förblivit stabil. Dess DeFi-sektor har överlägset flest dollar låsta efter Ethereum. TRX-token har också hållit sin plats på topp 20-listan över kryptovalutor under både tjur- och björnmarknader.

Trons styrka är dess popularitet som betalningssystem i Asien. Mer än hälften av alla Tethers (USDT) har utfärdats på Trons blockkedja (källa: data från The Block).

Tron kommer att fixa internet

Tron syftar till att återföra internet till Tim Berners-Lees ursprungliga vision. Internet, som grundades av Tim Berners-Lee, skilde sig helt från vårt nuvarande system. Idag kontrolleras datan på internet av gigantiska företag som Meta och Google, som i praktiken bestämmer reglerna för internet.

Tron vill skapa ett decentraliserat internet där kontrollen över innehållet återgår till dess producent.

Giants, other than users themselves, own the ability to control data. The data no longer belongs to its creator. Due to the inappropriateness of an attempt to retake data initiatives and the difficulty in building websites and Apps, we have to adopt the rules of WeChat and Facebook and the distribution mechanisms of Weibo and Twitter, thus losing our own features. Although an App can be self-made, Apple can easily withdraw it from its platform.

TRON is an attempt to heal the Internet. We believe users should have ownership of and control over the data they create, rather than have to cede that ownership and control to the platform; users must freely own all digital information. (Tron white paper)

Tron vill ”förbättra internet” och återföra makten till folket. I praktiken kommer Tron-protokollet så småningom att göra det möjligt att dela innehåll på internet utan mellanhänder så att användarna har fullständig kontroll över sina publikationer och får betalt direkt i form av TRX.

Men mer än sex år efter publiceringen av Trons vitbok har projektet inte profilerat sig som en försvarare av det fria internet. Det finns redan flera dussin liknande blockkedjor på marknaden idag. Tron är bara ett av många alternativ som försöker vinna så stora marknadsandelar som möjligt inom olika sektorer.

Tron är en snabb DPoS-blockkedja

Tron är en Proof of Stake-blockkedja som använder en PoS-variant som kallas Delegated Proof of Stake. I DPoS-systemet väljs en liten grupp validerare (delegater) ut bland stakers för att upprätthålla blockkedjan.

I Trons fall kallas nätverkets validerare för superrepresentanter. Det finns 27 superrepresentanter och nya väljs ut var sjätte timme. Du kan delta i urvalsprocessen för superrepresentanter med en staking på 9999 TRX-tokens. Detta är ett blygsamt belopp i euro jämfört med många andra blockkedjor.

Andra nätverksoperatörer kan delegera sina tokens till blockkedjevaliderare och få en andel av blockbelöningarna.

Ur teknisk synvinkel är Tron en konkurrenskraftig blockkedja. Den kan hantera mer än 1 000 transaktioner per sekund med en blocktid på bara tre sekunder och avgifter nära noll. Trons nätverk har redan mer än 8000 noder, vilket är ett bra antal jämfört med konkurrenterna.

Nedan visas en skärmdump från webbplatsen tronscan.org, där du kan hitta mer information om nätverket.

tronscan

Tron Foundation, som ansvarar för utvecklingen av Tron-projektet, betalade ut blockbelöningarna under de första åren. Belöningarna skapas nu genom inflation. I praktiken är TRX dock en deflationär valuta på grund av dess mekanik, där olika blockkedjeoperationer bränner TRX-tokens.

Ju mer Tron-plattformen används, desto fler TRX-tokens bränns. En liknande logik fungerar även i Ethereums blockkedja.

Tron som en investering

Tron är en utmanande investering på grund av grundaren Justin Suns roll. Han har en hand i alla kritiska funktioner i Tron-ekosystemet, vilket inte är bra när vi pratar om en värld som förlitar sig på decentralisering. Justin Sun har också varit föremål för många negativa nyheter och teorier.

Till exempel är mer än 90 procent av Trons DeFi-sektorlikviditet i Justin Sun-backade projekt, JustLend och JustStables.

Trons styrka är dess EVM-kompatibilitet, vilket innebär att det skulle vara enkelt att klona Ethereums populära DeFi-appar till Trons blockchain. Ändå har ingen av de populära Ethereum-apparna migrerat till Tron.

Det är dock obestridligt att Tron-plattformen har mest likviditet efter Ethereum när den är låst. Tron har haft denna position i flera år och hållit konkurrenterna långt efter.

Trons native token, TRX, är också ett intressant fall. Under 2022 års björnmarknad föll kursen endast med 75 % från 2021 års topp, vilket gör det till en av de bästa coinsen som behåller sitt värde.

Å andra sidan har TRX inte varit bland de största vinnarna. År 2023 ökade kursen för Tron med cirka 98 procent, vilket är hälften mindre än för Bitcoin.

TRX relativt stabila kursutveckling beror sannolikt på användningen av Tron-plattformen. Tron har inte blivit ett spekulationsobjekt bland allmänheten, men plattformen används för betalningar, särskilt i Asien. Tron-transaktioner är snabba och nästan kostnadsfria. Den marknadsledande stablecoinen, Tether, används mest på Tron-plattformen.

Om du tror på TRX’s positiva kursutveckling och vill köpa några, kolla in den här artikeln: Hur man köper Tron. Artikeln innehåller detaljerade instruktioner om hur man köper TRX-tokens på Binance-börsen.

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!