Analyser
30
jun
varför er bitcoin så värdefullt

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Varför är Bitcoin så värdefullt?

Varför är Bitcoin så värdefullt? Hur är det möjligt att en bitcoin kostar tiotusentals dollar? Det största hindret för att investera i Bitcoin är misslyckandet med att förstå det som driver kursen. Den här artikeln ger flera svar och synpunkter på detta dilemma. Detta är en nybörjarguide för att förstå Bitcoins värde.

Bitcoin har inte alltid varit värdefull

Låt oss få en snabb överblick över Bitcoins historia. Som du kanske redan vet grundades Bitcoin av Satoshi Nakamoto. Identiteten på personen är dock inte avslöjad ännu. Satoshi Nakamoto är bara ett smeknamn som används av en individ eller en grupp människor.

Satoshi introducerade Bitcoins whitepaper den 31 oktober 2008. Bitcoin-blockkedjan startades den 3 januari 2009. Detta är det datum som i allmänhet betraktas som Bitcoins födelsedag.

Den första transaktionen gjordes i blocknummer 170. Satoshi Nakamoto skickade bitcoins till Hal Finney, han var en av de tidiga deltagarna i Bitcoins utveckling. Händelsen började sprida sig långsamt i cypherpunk-communityn. Under 2010 började Bitcoin bli mer populärt bland en bredare publik.

Bitcoin började som ett experiment. När Satoshi publicerade Bitcoins whitepaper 2008 blev många människor intresse av den. Många var skeptiska på grund av ett dussintals misslyckade försök med digitala pengar som gjordes på 1990-talet och början av 2000-talet. Det var inte lätt att tro att Satoshis idé faktiskt skulle fungera.

Bitcoinsen var också värdelösa. Det var som låtsaspengar, och folk brukade skicka tusentals bitcoins för skojs skull. Det fanns inget globalt marknadspris bestämt under de första åren.

Laszlo Hanyecz gjorde historia 2010 när han köper två pizzor med 10 000 bitcoins. Detta var första gången när bitcoins användes för att köpa verkliga varor. Det gav varje bitcoin ett värde på 0,004 dollar.

Det brukade till och med finnas hemsidor, där vem som helst kunde tjäna gratis bitcoins. Hemsidorna var webbläsarbaserade spel som gav dig gratis bitcoins varje x timmar.

Det beräknas att två till tre miljoner bitcoins har förlorats på grund av olika skäl. Hårddiskar och USB-minnen har folk letat efter även på soptippar. Många människor ångrar hur de behandlade sina bitcoins under de första åren. Nu kan dessa bitcoin-mynt vara värda hundratals miljoner dollar.

Bitcoin blev inte värdefullt på grund av någon magi. Det fanns inte heller en regering eller centralbank som gjorde det till ett lagligt betalningsmedel, som fallet är med fiat-valutor. Bitcoin har handlats på den fria marknaden sedan dag ett. Det har sitt värde eftersom miljontals människor tror på värdet.

Vilka är anledningarna som gör Bitcoin så värdefullt? Låt oss ta reda på det!

Satoshi Nakamoto skapade digital brist

En av de mest intressanta funktionerna är att alla ser Bitcoin annorlunda. En person som bor i slummen i Venezuela värdesätter andra funktioner än en Wall Street-handlare. Bitcoin är som en digital organism som förändras och anpassar sig till omvärlden.

Det är det som gör kursen så svår. Bitcoin är värdefullt för olika människor av olika skäl. Det finns dock några egenskaper som vi alla kan hålla med om.

Det viktigaste för kursen är sällsyntheten. För att vara mer exakt, digital brist. Detta är en funktion Satoshi Nakamoto kunde skapa för första gången i historien.

Det förstås bäst av människor som känner till den digitala valutans historia. Många nya tror att Bitcoin var den första digitala valutan. Det stämmer inte alls.

Satoshi Nakamoto skapade Bitcoin genom att kombinera befintlig teknik. Han är dock inte uppfinnaren av blockkedjor eller Proof of Work. Till exempel, asymmetrisk kryptering går tillbaka cirka 50 år. Merkle tree fick patent redan 1979.

En av pionjärerna David Chaum, utvecklade DigiCash i slutet av 1980-talet. Olika digitala valutor utvecklades på 1990-talet på grund av internets frammarsch. De misslyckades med alla valutor på grund av olika skäl. Ett av skälen var att ingen kom på hur man skulle bli av med en central enhet som kontrollerar nätverket.

Satoshi Nakamoto lyckades kombinera befintlig information med teknik, som fixade det förflutna. Användningen av blockkedjor och Proof of Work-mining gjorde det möjligt att skapa ett distribuerat ekosystem, där ingen hade kontrollen.

Satoshi var den som bestämde Bitcoins penningpolitik. Han såg till att Bitcoin alltid skulle vara ett värdeförråd genom att skapa en fast leverans. Detta var första gången i historien som en digitalt sällsynt tillgång skapades.

Bitcoin är motsatsen till skuldbaserade fiat-pengar, som är utformade för att förlora värde över tid.

Det är viktigt att förstå att Bitcoin inte bara är sällsynt. Det kommer snart att bli den sällsyntaste tillgången i historien! Även guld kommer att lämnas kvar. Problemet med guld är att gruvkapaciteten kan öka när priset stiger. Det handlar om att fördela pengar och resurser.

Det är inte möjligt med Bitcoin. Även om varje dator i världen skulle börja minea, kommer det bara nya coins var tionde minut. Mining-svårighetsgraden justeras automatiskt därefter.

Allt detta är försäkrat av Bitcoin-nätverket. Det garanterar att ingen kan minea bitcoins ur ingenstans eller påverka innehållet i olika plånböcker. Datan i Bitcoin-blockkedjan är ”satt i sten” och det övervakas av tiotusentals noder.

Bitcoins nätverkseffekt

Många håller med om att nätverkseffekten är en av de största värdedrivarna för Bitcoin. Vad betyder det? Investopedia använder följande beskrivning:

The network effect is a phenomenon whereby increased numbers of people or participants improve the value of a good or service.

Tänk t.ex. på en telefon. Om du var den enda personen med en telefon har den inget värde. Telefonerna blev värdefulla när det fanns en i varje hushåll. Plötsligt kunde du kontakta vem som helst på några få sekunder.

”Millennials” kan enkelt förstå nätverkseffekten via WhatsApp. Appen skapades 2009, precis som Bitcoin. Ingen skickar längre traditionella SMS tack vare WhatsApp. Några av oss kan säkert fortfarande komma ihåg tiden då vi försökte få våra vänner och familj att ladda ner appen.

whatsapp

 

WhatsApp är en gratis applikation, men värd tiotals miljarder dollar. Varför? Det finns inga månadsavgifter och det är inte ens unikt. Du kan enkelt hitta dussintals alternativa appar med meddelandefunktioner.

Värdet kommer från dess nätverk av användare. Facebook betalade 16 miljarder dollar till WhatsApp 2014. Facebook.com är också en webbplats som är gratis att använda med nästan en värdering på biljoner dollar. De är båda oerhört värdefulla på grund av nätverkseffekten.

Om ingen körde Bitcoin-miners eller noder skulle tekniken vara värdelös. Det var därför det fanns lite eller inget värde i Bitcoin i början. Nätverket var litet och det var också sårbart för attacker.

Nu finns det mer än 100 miljoner människor som har köpt bitcoins. Det är ingen överraskning att värdet av Bitcoin har ökat hand i hand med antalet Bitcoin-plånbäcker. Nätverkets hashrate (Miningkraft) fortsätter också att öka år efter år.

Kraften i nätverkseffekten kan också ses på kryptovalutamarknaden. Det finns över 10 000 offentligt handlade kryptovalutor. Ändå har Bitcoins marknadsandel förblivit stark.

De senaste åren har bevisat att det inte är möjligt att skapa en ”bättre Bitcoin” genom att kopiera programkoden och ändra ett par parametrar. Det har funnits många liknande valutor som Bitcoin, men de har alla misslyckats katastrofalt när det gäller värderingen av deras nätverk.

Bitcoins distribuerade nätverk

Det finns inget sätt att Bitcoin skulle ha nått den nätverkseffekt den har utan exceptionella tekniska egenskaper. Digital sällsynthet och nätverkseffekt är kärnvärdesdrivarna för Bitcoin. Ändå måste det finnas ren teknik bakom dem.

En av Bitcoins viktigaste egenskaper är dess censurmotstånd. Vem som helst kan ladda ner en Bitcoin-plånbok och skicka (eller ta emot) mynt med en mobil plånbok. Det finns ingen enhet som kan stoppa dig eller blockera transaktionen.

Detta är inte det största försäljningsargumentet för en europeisk eller amerikansk medborgare under 2020-talet. Men världen är full av länder där motstånd mot censur är oerhört värdefullt.

Nätverket drivs av tiotusentals noder som kör Bitcoin-programkoden. Detta nätverk är också tillåtet. Vem som helst kan ladda ner programmet med öppen källkod och köra en nod.

bitcoin noder
Kartan visar koncentrationen av Bitcoin-noder globalt. Se livedata på bitnodes.io.

Bitcoin-nätverkets tillståndslösa och distribuerade natur har gjort det så starkt. Det finns inget sätt att Bitcoin skulle kunna hackas eller förstöras. Det finns ingen central server eller VD att attackera. Numera sänds Bitcoin-transaktioner även i rymden!

Noder är de ultimata kontrollanterna för Bitcoin-protokollet. Miners är också viktiga. Det är de som gör blockkedjans underhållsarbete och präglar nya transaktioner till varje block. Priset på en Bitcoin har ökat hand i hand med miningen.

Om framgångsrika VC:s är villiga att investera hundratals miljoner dollar till Bitcoin-miningverksamheter, borde det säga något. Denna utveckling har gjort Bitcoins nätverk till världens mest kraftfulla superdator. Det finns ingen annan enhet i världen som har sådan datorkraft.

Allt detta drivs oberoende utan central styrning. Bitcoin-block har skapats i 10 år med fantastisk precision. Nätverket fortsätter att köra och skapa block, dag och natt. Den massiva hashraten gör blockkedjan nästan oförstörbar.

Hur kan någon se på denna typ av infrastruktur och inte se något värde i den?

Bitcoin är en valuta och ett betalningsnätverk

Bitcoin (kryptovalutor) är en ny tillgångsklass jämfört med dess alternativ. Guld har använts i tusentals år. Aktier har handlats i hundratals år. Bitcoin tar bara de första stegen som en tillgång. Vi vet inte vilken roll den kommer att ha över tiden.

Investerare försöker kategorisera Bitcoin, vilket är ganska svårt. Under högkonjunkturen 2017 behandlades Bitcoin som valuta. Dess rivaler försökte göra upp med snabbare och billigare transaktioner. Denna debatt har försvunnit. Historien om Bitcoin har förvandlats till digitalt guld.

Börsnoterade företag, hedgefonder och andra institutioner har börjat sätta bitcoin i sina balansräkningar. Den mest kända är Microstrategy med sin VD, Michael Saylor. Han investerade 175 miljoner dollar med sina egna pengar och 425 miljoner dollar med sitt företags pengar i augusti 2020.

Idag, äger Microstrategy mer än 100,000 bitcoins.

Om du vill förstå tankeprocessen med att investment-guruer, kolla intervjun nedan.

Problemet med att kategorisera Bitcoin är att människor inte förstår vad Bitcoin egentligen är. Det är inte bara en valuta eller digitalt guld. Bitcoin är både en tillgång och ett betalningsnätverk. Dessa två funktioner kan inte separeras.

Euro och dollar finns i sedlar och mynt. Ett guldmynt har värde i centralparken i New York och i Amazonas djungel. Euro, dollar och guld kan också handlas digitalt på dussintals olika plattformar.

Det är inte fallet med Bitcoin. Det är bara värdefullt som den inhemska valutan i Bitcoin-betalningsnätverket. Du kan inte skriva ut bitcoins som räkningar som euro och dollar. Du kan inte skriva ut det till mynt och använda dem som betalningar. Bitcoin och betalningsnätverket är sammanflätade.

Tidigare har du lärt dig varför Bitcoin-nätverket är så värdefullt. Det är det som gör bitcoins (valutan) så värdefulla. Du kan jämföra Bitcoin med HTTP-protokollet, som är ryggraden till internetet. Eller tänk på SMTP-protokollet, som levererar alla dina e-postmeddelanden.

Bitcoin är pengarnas internetprotokoll.

Det är svårt att kategorisera Bitcoin som en tillgångsklass eftersom det både är teknisk innovation och hårda pengar. Bitcoin är som en gyllene biljett, som öppnar dörrarna till pengarnas internet. Det ger alla en möjlighet att vara sin egen bank och lagra sin förmögenhet i en sällsynt, digital tillgång. Många skulle hävda att en sådan biljett är oerhört värdefull.

Money Printer Go Brrrr

Bitcoin föddes på ruinerna efter finanskrisen 2008. Tidpunkten är ingen slump. Finanskrisen avslöjade smärtsamt alla brister som finns i vårt skuldbaserade monetära system. Över 10 år har gått, men inget har åtgärdats. Varje ”för stor för att misslyckas”-bank har blivit ännu större.

Centralbanker har skapat en zombieekonomi, där företag hålls vid liv med noll räntor och oändliga skulder. Hantering av räntor och tryckning av pengar har förstört den viktigaste delen av den fria marknaden: prisupptäckt.

Guld har varit en stor investering sedan år 2000. Ett ökande antal rika individer har konverterat fiat-förmögenhet till guld, vilket har varit en säker tillflyktsort och inflationssäkring i tusentals år. En del av denna rikedom leder nu till Bitcoin.

Som vi nämnde tidigare misslyckades alla experiment med digital valuta före Bitcoin. Ingen lyckades skapa digital sällsynthet före Satoshi Nakamoto. Nu har vi kommit in i en ny värld. Bitcoin är en tillgång som aldrig har funnits tidigare i mänsklighetens historia.

Detta är ett faktum som många investerare inte har förstått. Än idag har bara ett par procent av investerarna insett det.

År 2020 förändrades dock många åsikter. Massiv pengaprintning uppstod efter covidkraschen, och det visar inga tecken på att stanna. Investerare har äntligen vaknat till att deras fiatbaserade köpkraft förstörs.

Det finns dussintals olika memes skapade på sociala medier. De heter ”Money Printer Go Brrr”.

money-printer-go-brrr

Denna GIF är en annan populär meme.

Kryptobomben 2017 drevs av ICO:er och vardagliga investerare. Det är individer som gör investeringar mellan $100 och $1000. Boomen 2020–2021 förstärktes av institutionella investerare, som Michael Saylor.

Fler och fler investerings-guruer har kommit ut och hyllat Bitcoin offentligt. De ropar alla samma budskap: Bitcoin är 10x bättre ”store of value” än guld.

Den nuvarande makrosituationen kan inte vara bättre för Bitcoin. Det är också gynnsamt för guld, men Bitcoins historiska prestanda är så mycket bättre. Det lockar fler unga investerare, som uppskattar den digitala formen. Bitcoins är mycket lättare att köpa och sälja jämfört med fysiskt guld.

Även en miljardöverföring av BTC kan göras lika enkelt som att knäppa med fingrarna, med en kostnad på $2. Prova att flytta lika mycket rikedom runt om i världen i guldtackor.

Bitcoins prispotential

Denna artikel har listat olika orsaker till att Bitcoin är värdefullt. Nästa fråga är: hur värdefull? Hur prissätter du Bitcoin? Detta är en fråga som ingen kan svara på med hög säkerhet.

Även om du förstår värdedrivarna, teknik och historia för Bitcoin, räcker det inte med att ge ett rättvist pris. Hur vet du om Bitcoin ska vara värt $100 000 eller
$10 000 eller $1000 per mynt? Är det möjligt att en bitcoin så småningom är värd en miljon dollar?

Vi tror att det finns två grundläggande metoder för att uppskatta Bitcoins rättvisa värde. En är Stock-To-Flow-modellen, som har blivit extremt populär de senaste åren. Den utvecklades av pseudonymen Plan B i början av 2019.

Stock-to-Flow är inte en perfekt modell för Bitcoins prisutveckling, men det är det bästa vi har hittills. Modellen bygger på den ökande bristen av Bitcoin, vilket är ett resultat av halveringar. Dessa händelser inträffar vart fjärde år och de minskar utbudet av nya bitcoins med 50 procent.

Det finns dussintals videor om Bitcoin-halvering på Youtube om du vill lära dig mer. Här är en.

Poängen är att Stock-To-Flow-modellen har haft rätt om Bitcoins prisutveckling i hela sin historia. Även när modellen backtestades med gamal data, hade den varit rätt om prisrörelserna i början av 2010-talet. S2F förutspår att Bitcoin kommer att nå 100 000 dollar under bullrun 2021/2022 och 1 000 000 dollar fyra år senare.

Det andra sättet att prissätta Bitcoin är genom att mäta sitt marknadsvärde mot andra tillgångsklasser. Du hittar en fantastisk visuell översikt på denna artikel.

Bitcoins marknadsvärde är för närvarande 600 miljarder dollar. Guld är cirka 10 biljoner som tillgångsklass. Värdet på alla börser tillsammans i världen är 100 biljoner, den globala skulden är 250 biljoner osv.

Många investerare jämför Bitcoin och guld. Om Bitcoin skulle komma nära guld när det gäller marknadsvärde, skulle priset på en BTC gå 10-15x från nuvarande ~35 000 dollar. Detta innebär en prisklass på 350 000 till 500 000 dollar för en bitcoin (eller ännu högre).

Slutord

Denna artikel presenterade olika anledningar till att Bitcoin har värde. Det är inte ett svart-på-vitt case. Olika människor värdesätter olika funktioner.

Det finns många länder som lider av hyperinflation. För dessa människor kan Bitcoin bokstavligen vara en livlina. Det är något annat för en hedgefondförvaltare på Wall Street.

Berättelser förändras också med tiden. Ingen bryr sig längre om att Litecoin och Bitcoin Cash är snabbare att göra transaktioner med. Alla som ser Bitcoin som ”föråldrad teknik”, förstår inte alls dess värdedrivare. Förutom, Lightning-nätverket har redan löst mikrobetalningsproblemet för Bitcoin.

Även om åsikter och berättelser förändras, finns det vissa saker som förblir konstanta. Bitcoins arkitektur och penningpolitik har satts i sten. Det faktum att Bitcoin är så svårt att ändra är en särskilt viktig egenskap för många investerare.

Image by tom bark from Pixabay, Image by Thomas Ulrich from Pixabay

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!