Analyser
02
apr
krypto investering

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Hur man investerar i kryptovaluta?

Investeringar i kryptovalutor har blivit mycket populära under 2020-talet. Alla vuxna kan börja investera i krypto.

Kryptoinvesteringar blir alltmer populära

Investeringar i kryptovalutor har blivit mycket populära under 2020-talet. De flesta investerarna är män mellan 20 och 40 år, men kryptovalutornas popularitet ökar i alla åldersgrupper. Hundratals miljoner människor är redan involverade i kryptobranschen världen över! Det kommer att finnas mer än en miljard kryptoinvesterare under de kommande åren.

Kryptoinvesteringar började med Bitcoin i början av 2010-talet. Ethereum kom in på marknaden 2015 och blev startskottet för investeringar i altcoins (alternativa kryptovalutor). Tiotusentals kryptovalutor har lanserats sedan dess, och det finns fler möjligheter för kryptoinvesterare idag än någonsin.

Att investera i kryptovalutor är lika enkelt som att investera i aktier. Lokaliserade kryptotjänster finns tillgängliga i de flesta länder, vilket gör det enkelt för nybörjare att ta de första stegen. Du kan använda ditt eget språk, och regelverket håller också på att förbättras.

Att investera i kryptovalutor ses ofta som en högriskinvesteringsform på grund av deras volatilitet, som är högre jämfört med traditionella tillgångsklasser. Priserna på kryptovalutor stiger och faller drastiskt, vilket kan vara mentalt knepigt även för erfarna investerare.

Hur börjar man med kryptoinvesteringar?

Alla vuxna kan börja investera i krypto. Allt du behöver är en smartphone med internetuppkoppling. Naturligtvis måste du också ha lite pengar på ditt bankkonto för att göra inköp.

Varje kryptoinvesterare går igenom en annan väg. Det finns inga råd som passar alla som gör dig till en utmärkt kryptoinvesterare. Tidigare investeringserfarenhet och teknisk kunskap ger varje nybörjare en annan utgångspunkt.

invest crypto

Nedan kommer jag att diskutera kring några viktiga punkter som bör övervägas innan du börjar investera i krypto.

Var beredd på att lära dig mycket

Kryptovalutor är en helt ny teknik och tillgångsklass. Det är helt galet att kryptoinvesteringar bara har varit populära i tio år! För att sätta detta i perspektiv har aktier handlats i århundraden och människor har investerat i guld i tretusen år.

Det finns mycket bra litteratur och erfarna mentorer som kan vägleda nya aktieinvesterare. Liknande resurser finns inte tillgängliga i krypto. Även om du hittar litteratur är den information den innehåller ofta föråldrad på grund av de snabba förändringarna på marknaden. Det finns helt enkelt ingen med 20 års erfarenhet av kryptoinvesteringar som du kan be om vägledning.

Du bör vara beredd att lära dig en hel del saker självständigt. Du måste veta hur man filtrerar ädelstenar från skräp på YouTube, onlineforum och sociala medier. Du måste vara hungrig och motiverad att lära dig och hitta dina vägar. Kom ihåg att många charlataner i kryptobranschen låtsas ge dig goda råd.

Hitta dina styrkor

Oavsett om man investerar i kryptovalutor eller aktier bör varje investerare utforska sina styrkor och svagheter. Kryptovalutor erbjuder mycket unika möjligheter att tjäna pengar. Ju snabbare du hittar din fördel, desto snabbare kommer du att lyckas som investerare.

crypto investor

Nedan följer några exempel:

 • Informationssökare: Om din styrka är att hitta information och förstå ny teknik kan du tjäna pengar genom att investera i nya projekt innan de blir kända för allmänheten.
 • Trender:Vissa investerare är bra på att identifiera trender före andra. Kryptovalutor har många olika trender som ständigt förändras.
 • Förmåga att ta risker: Om du är bra på att tolerera risker kan du investera i projekt som de flesta investerare anser vara för utmanande.
 • Tålamod: Kanske är din styrka att köpa projekt som har fallit drastiskt på en björnmarknad och behålla dem tålmodigt under många år.

Varje investerarprofil är unik. Det viktigaste är att hitta sin stil och sina styrkor. Alla är bra på något!

Volatilitet

Att investera i kryptovalutor innebär en hel del volatilitet. Ju mindre kryptovalutor du investerar i, desto kraftigare upp- och nedgångar. Att förbereda sig för detta är omöjligt eftersom allas känslomässiga reaktioner är olika. Du kan alltid göra Excel-ark, men du kommer aldrig att veta hur en 90-procentig kryptokrasch känns förrän du har upplevt den.

Var beredd på att göra många misstag. Det är värt att börja med en minimal portfölj tills du har gått igenom minst en björn- och tjurmarknad. Nästan alla gör bort sig på den första bull- och bear-marknaden. Du kommer att börja göra bättre resultat i de följande cyklerna.

Om du har erfarenhet av aktier, handel, poker eller vadslagning kommer det att hjälpa dig avsevärt att investera i krypto.

Säkerhet

Tyvärr är kryptobranschen plågad av bedrägerier. Det är viktigt att lära sig att undvika bedrägerier från början. Vi har skrivit en informativ artikel som hjälper nybörjare att undvika de mest populära kryptobluffarna.

Utöver detta är det viktigt att lära sig om säkra lagringsalternativ för dina coins. Du kan bekanta dig med dem i artikeln om kryptoplånböcker. Se till att dina kryptos är säkra så att ditt hårda arbete inte går till spillo. Tusentals och tusentals kryptoinvesterare förlorar sina kryptotillgångar varje år.

Ju mer tid du spenderar på att behärska kryptogrunder, desto bättre blir du på att hantera dina kryptor.

Tre olika profiler för kryptoinvesterare

Kryptoinvesterare kan delas in buy-and-hold-investerare, handlare och DeFi-äventyrare. Du tillhör förmodligen också någon av dessa grupper, förr eller senare.

Buy-and-hold-investerare

Buy-and-hold-investerare är förmodligen den största gruppen av kryptoinvesterare. För denna grupp liknar investering i krypto investering i aktier. Investeringen har en lång tidshorisont och kan även göras med DCA, det vill säga månatliga köp. Buy-and-hold-investerare är inte ute efter snabba vinster.

I denna grupp ingår många nybörjare och små investerare. Många hedgefonder och institutioner faller också in i denna kategori.

institution-hedgefond

En buy-and-hold-investerare säljer också men försöker inte aktivt tajma marknaden. Vinsterna tas vanligtvis ut under den euforiska fasen av marknaden, under tjurrusningarna.

Många buy-and-hold-investerare använder också ETF:er och köper inte nödvändigtvis ”äkta kryptovalutor”. Detta är typiskt för aktieinvesterare som enkelt vill investera några procent av sin portfölj i kryptor.

Handlare

Handeln med kryptovalutor har vuxit explosionsartat under 2020-talet. Detta beror på att kryptobörser har börjat erbjuda terminer och hävstång överallt.

Handlare är motsatsen till buy-and-hold-investerare. Medan buy-and-hold-investerare köper sällan och tittar på marknaden över flera års horisont, tittar handlare på prisrörelser i ett tidsfönster på dagar, timmar eller till och med minuter.

Handlarna är inte den största gruppen sett till antalet, men de hanterar de största summorna pengar och påverkar priset. Handelsvolymerna för derivat har i flera år varit mycket högre än för spothandel.

Trading kräver helt andra färdigheter än buy-and-hold-investeringar. Att behärska teknisk analys är avgörande. Det är också viktigt att komma ihåg att handlare förlorar pengar. Få kan vara lönsamma i handeln med kryptor på lång sikt.

DeFi-äventyrare

DeFi-äventyrare är den tredje distinkta gruppen av kryptoinvesterare. I denna grupp ingår alla investerare som jagar ny teknik och nya DeFi-appar. De vågar investera i okända krypton och appar som ger exceptionell avkastning.

DeFi är en förkortning för ordet decentralized finance. DeFi-tjänster inkluderar decentraliserade börser (DEX), likviditetsprotokoll (utlåning) och likvida staking-tjänster. Nedan är en bild av framsidan av Aave, som är den mest populära decentraliserade utlåningsappen.

aave

Nästan alla DeFi-äventyrare är också airdrop-jägare. Airdrops är gratis kryptovalutor som delas ut som belöning till användare av nya tjänster och blockkedjor. Genom att ”farma” airdrops kan du tjäna tiotusentals euro per år.

En DeFi-äventyrare måste ha förmågan att ta risker och snabbt lära sig ny teknik. Dessutom måste du vara en utmärkt användare av sociala medier och spendera mycket tid på Telegram och Discord.

Var kan man investera i kryptovalutor?

Kryptoinvesteringar görs på kryptobörser. Det finns hundratals olika alternativ på marknaden. Om du är nybörjare, oroa dig inte. Vi har gjort jobbet åt dig och hittat de bästa kryptobörserna.

Kryptovalutabörser kan delas in i tre huvudkategorier:

 • Lokala börser
 • Globala börser
 • Decentraliserade börser

Om du vill investera i kryptor på ett säkert sätt på lokala börser, öppna ett konto hos Coinmotion eller Northcrypto. Vi rekommenderar dessa tjänster för att göra ditt första kryptoköp på grund av följande fördelar:

 1. Språk: Du kan använda börsen på ditt eget språk
 2. KYC: Kontoverifiering är okomplicerat
 3. Fiat: Fiat in-/utbetalningar är säkra och enkla att använda
 4. Support: Om du får problem kan du få support på ditt eget språk

Nedan visas en bild på Coinmotions hemsida.

coinmotion

Globala kryptobörser fungerar på engelska (och de vanligaste språken). Deras fördel är ett massivt utbud av krypton och lägre avgifter än inhemska operatörer. Om du kan engelska och vill handla sällsynta kryptor måste du gå till globala börser.

Du kan hitta recensioner av de mest populära börserna genom att klicka på Recensioner i huvudmenyn.

Decentraliserade börser, eller DEX, är appar som verkar i DeFi-världen. De är ett alternativ för användare som vill handla självständigt utan mellanhänder. DEX:er innehåller också kryptovalutor som inte finns på traditionella kryptobörser.

I den här artikeln kommer vi inte att diskutera själva köpprocessen mer detaljerat, eftersom det finns en separat guide om hur man köper kryptovalutor. Där hittar du steg-för-steg-instruktioner för att köpa krypto.

Är det värt att investera i kryptovalutor?

Det är värt att investera i kryptovalutor om du tror att deras popularitet kommer att öka i framtiden. Så enkelt är det. Kryptovalutor är framför allt tekniska innovationer. De handlar om den digitala pengarevolutionen. Krypton kan jämföras med utvecklingen av internet och mobila enheter.

I dag har nästan alla européer under 60 år en mobiltelefon och internet. Om 20 år kommer nästan alla européer under 60 år också att ha en kryptoplånbok.

Problemet med kryptovalutor är att värderingarna är komplicerade att uppskatta. Man kan inte använda P/E-beräkningar och andra populära metoder för aktieinvesteringar. Tänk om du hade kunnat köpa en liten bit av TCP/IP eller 5G-tekniken. Hur skulle du uppskatta det framtida värdet av den investeringen?

Det är också bra att skilja kortsiktig spekulation från investering. Om du är ute efter att göra snabba vinster kan jag inte svara på frågan ”Är det värt att investera i kryptovalutor?” Ingen vet vad som kommer att hända med kurserna under nästa dag, vecka, månad eller år.

Sammanfattning

Att investera i krypto är att investera i det globala införandet av ny teknik. Kryptovalutor är de mest utmanande, roliga och bäst presterande investeringarna. Men de är inte för alla.

Kryptovalutornas volatilitet har drivit många investerare bort från marknaden. En brutal björnmarknad följer varje tjurmarknad. Det är då tusentals investerare kastar in handduken. Dessutom plågas sektorn av bedragare.

Det är viktigt att förstå att det finns många risker utöver den höga avkastningspotentialen. Att investera i kryptovalutor är mer krävande mentalt än att investera i någon annan tillgångsklass.

Du kommer att lyckas om du börjar med små insatser och hittar din fördel. Var aktiv på sociala medier och lär dig något nytt varje dag. Kom ihåg att du kommer att göra misstag och förlora pengar, men det är en del av poängen. Nya investeringsmöjligheter kommer att dyka upp varje dag.

Erfarenheter av investeringar i kryptovaluta

Slutligen kommer jag att skriva lite om mina egna erfarenheter. Jag har erfarenhet av kryptoinvesteringar sedan 2017. Här är några punkter som jag önskar att någon hade berättat för mig när jag började.

Jag har följt marknaden sedan 2010 och investerat i aktier och ädelmetaller. Denna bakgrund har hjälpt mig mycket i kryptoinvesteringar. Om du också har erfarenhet av betting eller poker har du lärt dig att tolerera volatilitet och otäcka svängningar. Dessa färdigheter är till nytta för en kryptoinvesterare.

Jag har också letat efter information på nätet sedan 1990-talet. Jag har varit aktiv på sociala medier och känner igen de mest typiska bedragarna och svindlarna. Om du har en liknande bakgrund kan du passa bra som kryptoinvesterare!

Jag tycker att kryptovalutor är en unik investeringsmöjlighet. Sådana möjligheter dyker bara upp en gång i livet. För en gångs skull ligger vanliga människor som du och jag före Wall Street! Vanligtvis är insiders på Wall Street de investerare som tjänar mest pengar. Krypto är ett spel där vem som helst kan vinna.

Att studera kryptovalutor öppnar upp för ett stort antal andra möjligheter. Du kan starta en blogg, en YouTube-kanal, ett företag som sysslar med kryptogruvdrift eller till och med koda din egen DeFi-app. Du kan investera i kryptovalutor på andra sätt än genom att köpa själva valutorna. Jag har till exempel skapat den här webbplatsen, som är ett sätt att investera i branschen.

Mitt råd för att komma igång är att spela detta spel med små belopp tills du har gått igenom minst en lång björnmarknad. Innan dess skulle jag inte investera över 10 procent av mina tillgångar i kryptor.

Ta också reda på hur kryptobeskattning fungerar och registrera alla dina transaktioner. Lär dig använda en app för kryptobeskattning och rapportera dina kapitalvinster varje år.

Antti Hyppänen

Antti Hyppänen är grundaren och chefredaktören för Bitcoincenter. Han är också grundaren av Finlands största kryptosajt, Bitcoinkeskus. Antti har följt kryptomarknaden varje dag sedan år 2017. Antti är inte maximalist för någon mynt och har en neutral syn på kryptomarknaden. Han är en "buy & hold"-investerare och gillar att hitta undervärderade investeringar för långsiktigt innehav. Anttis kryptotportfölj består mestadels av bitcoin och Ethereum. Antti följer noga den amerikanska aktiemarknaden, guld, silver och makroekonomin.