Ethereum kurs

Ethereum kurs kan hittas på denna sida! Ethereums kurs följs globalt i dollar. Artikeln innehåller också mycket information om det historiska ETH-priset och de faktorer som påverkar dess prisrörelser.

Ethereum kurs SEK & USD

Ethereum kursi SEK och USD hittar du i rutorna nedan. Ethereumkursen är alltid uppdaterat i dem när du öppnar den här sidan.

Låt oss undersöka den historiska kursutvecklingen för Ethereum. Du får också lära dig annan användbar information om Ethereumkursen och vilka faktorer som påverkar den.

Kursutvecklingen för Ethereum under de senaste åren

Kursutvecklingen för Ethereum har varit fantastisk under de senaste åren. Hela kryptomarknaden har skjutit upp med tusentals procent och Ethereum har definitivt varit en av de bästa investeringarna.

Ethereum började handlas på börser 2015. Det var då som Ethereum-blockkedjan lanserades. Under de första dagarna var kursen på dess ETH-token något mindre än tre dollar. När det var som värst, 2016, var Ethereum till och med värt mindre än en dollar. Få människor visste något om Ethereum före 2017, men ICO-boomen förändrade allting. Ethereumkursen fick tusentals nya anhängare.

Ethereums kurs började röra sig vilt i mars 2017. Det steg snabbt till omkring hundra dollar och hela vägen till 350 dollar i juni 2017.

Ethereumkursen var på väg uppåt på grund av den massiva ICO-boomen. Investeringar gjordes oftast med ETH som valuta. Sommaren 2017 talades det till och med om termen flippening, där Ethereums marknadskapital skulle gå om Bitcoin och bli den mest värdefulla kryptovalutan.

Diagrammet nedan visar den historiska kursutvecklingen för Ethereum i dollar.

ehereum kurs

Under toppen av kryptoboomen 2017-2018 var priset på Ethereum cirka 1400 dollar. Detta skedde i början av januari 2018. Det var slutpunkten för altcoin-kraschen som började i december 2017.

Därefter följde en lång och mörk kryptovinter där priserna på alla kryptovalutor föll i ungefär ett år. Under denna nedgång föll priset på Ethereum långt under hundra dollar. Sommaren 2019 rörde sig priset på Ethereum till 300 dollar, men den verkliga boomen började inte förrän hösten 2020. Ethereum översteg inte prisstoppen från januari 2018 förrän i januari 2021, dvs. nästan tre år senare.

I slutet av 2021 steg priset på Ethereum till nästan 4 500 dollar. Detta skedde i mitten av november. En lång björnmarknad inleddes i december 2021 som kraschade ETH-kursen till och med under toppnoteringen från januari 2018. Det är dock viktigt att notera att Ethereum inte kraschade mer än Bitcoin under 2022.

Hur bestäms värdet på Ethereum?

Värdet på Ethereum verkar fluktuera kraftigt, upp till tio procent per dag. Men om vi glömmer de dagliga prissvängningarna kan Ethereums värdefaktorer analyseras mer i detalj.

Värdet av Ethereum bestäms i grunden av utbud och efterfrågan. Detta gäller även för alla andra kryptovalutor. Varje coin har dock sina egna värdedrivande faktorer som beror på kryptovalutans karaktär i fråga.

Ethereum är en plattform för smarta kontrakt. Den lyckas genom att locka till sig apputvecklare som bygger distribuerade applikationer (dapps). Ju fler sådana appar som byggs, desto större är efterfrågan på ETH. Detta leder till ett högre pris på Ethereum. Bilden nedan är från Ethereum.org, som har många resurser för utvecklare.

ethereum värde devs

Tekniska egenskaper, såsom inflation, påverkar också bakgrunden. Ju mer inflation det finns i kryptovalutan, desto mer motvind finns det för att priset ska stiga. I denna mening har priset på Ethereum fått en enorm skjuts av konsensusalgoritmen Proof of Stake, som vi kommer att beröra i nästa kapitel.

Värdet på Ethereum bestäms också mycket av det institutionella intresset. Kommer hedgefonder och pensionsfonder att börja investera mer i Ethereum? Detta påverkas delvis av utvecklingen av reglering och investeringsinstrument.

Till exempel har flera ETF-produkter för Ethereum redan öppnats för investerare i Kanada. Samma sak i Europa. Den största risken för Ethereums prisutveckling är den öppna regleringen i USA. Det är dock osannolikt att Ethereum någonsin kommer att klassificeras som ett värdepapper.

Sammanfattningsvis: Ethereums värde bestäms av populariteten hos de applikationer som byggs där. Minskad inflation har också en positiv effekt på priset. Dessutom är den allmänna marknadsutvecklingen och det ökande intresset från institutioner också viktiga prisdrivande faktorer för ETH.

Ethereum kurs och Proof of Stake

Hösten 2022 fick Ethereum kurs en rejäl skjuts uppåt genom en teknisk uppdatering kallad The Merge. Den hade varit efterlängtad i flera år och avslutades i september utan några problem. Varför har denna uppdatering en så stor inverkan på priset på Ethereum?

Anledningen är inflationen. Ethereumkursen har fått motvind av den årliga inflationen på 3,5 procent. Det är också bra att komma ihåg att ETH-token inte har ett fast utbud. Detta är fallet med många andra kryptovalutor också.

Med uppdateringen The Merge övergick Ethereum till konsensus om Proof of Stake och slutade med mining. Samtidigt minskade utbudet av nya ETH-tokens avsevärt och kommer snart att minska så mycket att mängden Ether på marknaden börjar minska. Detta innebär deflation.

Bilden nedan visar en simulering av Etereums inflation efter uppdateringen The Merge.

ethereum pris merge

Som du kan se har inflationen sjunkit till 0,004 procent. Normalt sett skulle mer än en miljon nya ETH ha kommit in på marknaden vid den här tiden. Nu har endast 1200 ETH lagts till utbudet (87 dagar efter Merge). Det är lätt att förstå hur Ethereumkursen har påverkats positivt av detta.

Inom ett par år har miljontals Ether tokens inte kommit in på marknaden. Ethereumkursen kan mycket väl vara hundratals procent högre än vad det skulle ha varit med det gamla systemet.

Proof of Stake ger också en annan positiv fördel jämfört med mining. I PoS-systemet låser validerare sina ETH-coins ute från marknaden, vilket minskar utbudet ytterligare. Ethereums pris kommer därför att få ett lyft även av denna funktion.

Alla investerare i Ethereum borde vara glada just nu. De grundläggande faktorerna har aldrig sett bättre ut! Lär dig mer om Ethereum och dess funktioner i vår nybörjarguide om Ethereum.

ETH-kursen vs. konkurrenterna

De flesta följer ETH-kursen i dollar, men det finns kanske en bättre jämförelse. Det kanske viktigaste måttet är ETH-kursen jämfört med BTC. Det innebär förhållandet mellan de två främsta coinsen på marknaden. Varför är detta valutapar så viktigt?

Allt kokar ner till grunderna för altcoininvesteringar. Poängen med all altcoininvestering är att hitta coins med snabbare prisutveckling än Bitcoin. Med andra ord, om du investerar i Ethereum bör grafen ETH-kurs vs. BTC röra sig mot det övre högra hörnet.

Historiskt sett har altcoins alltid betraktats som en svag investering i en björnmarknad, men 2022 har bevisat motsatsen. ETH har varit en av marknadens bästa resultat. Dessutom har många andra plattformar för smarta kontrakt varit överraskande starka jämfört med Bitcoin.

Diagrammet nedan visar prisförhållandet mellan ETH och BTC.

eth vs btc price

Priset på ETH har stigit mer än 20 gånger jämfört med BTC under dess historia. Det första stora rallyt skedde under tjurmarknaden 2017-2018. Detta resulterade i en period av nedgång, men Ethereum har stigit stadigt sedan mitten av 2019 och mångdubblat sitt värde jämfört med Bitcoin.

Det är också bra att jämföra ETH-kursen med andra smarta kontraktsplattformar som BNB Chain, Solana och Avalanche. Om det finns ett annat coin som är bättre än Ethereum inom Layer 1-sektorn, är det kanske också värt att lägga till i portföljen?

Ethereums kurs om 4 år

Ethereums kurs om 4 år – hur högt kan det bli? Det är en intressant fråga. Den frågan betänks lika mycket av nybörjare som av professionella investerare. På en allmän nivå måste det sägas att det är riktigt svårt att göra kryptoförutsägelser.

Det finns för närvarande ingen funktionell modellering av Ethereums kursutveckling. Vi vet dock att Ethereums kurs om fyra år kommer att bero på tre viktiga faktorer:

  1. Utvecklingen på aktiemarknaden
  2. Utvecklingen på kryptomarknaden
  3. Ethereum 2.0-uppdateringen

När vi skriver artikeln lever vi i en kryptobjörnmarknad år 2022. Det är tydligt att krypto- och aktiemarknaden går hand i hand mer än vad man tidigare trott. Feds och andra centralbankers likviditet är avgörande för prisutvecklingen för Ethereum. Ethereumkursen behöver medvind från aktiemarknaden och centralbankerna för att kunna göra stora rörelser.

Det är här vi kommer in på kryptomarknaden. Om aktier har en tjurmarknad eller en björnmarknad som under 2022 kommer kryptovalutor att följa med. Ethereum kan inte hävda sig mot resten av marknaden.

Utöver detta är det viktigt att följa med i Ethereums tekniska uppdateringar. Hösten 2022 gick den efterlängtade uppdateringen The Merge igenom utan problem, vilket snabbt sänkte Etereums inflation till noll eller till och med minus. Det finns andra viktiga uppdateringar redan i pipeline för 2023.

Det är troligt att Ethereums kurs kommer att vara mycket högre om fyra år än vad det är nu. Men hur mycket högre? Även om Ethereum-communityt lyckas genomföra alla sina planer perfekt behöver ETH-kursen fortfarande stöd från den bredare marknaden också.

Vår förutsägelse är att Ethereumkursen kommer att stiga till mer än 10 000 dollar om fyra år.