Ethereum kurs

Vill du veta vad Ethereum-kursen är just nu? På den här sidan ser du Ethereums kurs i realtid och annan användbar information om Ethereum. Även om kronor används i Sverige, visas Ethereum-kursen vanligtvis i dollar. Detsamma gäller andra kryptovalutor. Du kan se växelkursen i både dollar och kronor nedan.

Köp Ether på Binance

Ethereums realtidskurs i SEK och USD

 

Vill du köpa Ethereum? Det är en av de mest populära investeringarna på kryptomarknaden. Vi rekommenderar att du köper Ether från Binance eller Coinbase. Du kan enkelt göra en insättning med bankkort eller banköverföring.

Ethereum-kursen under 2020-2021

Det kan vara svårt att tro att i början av 2017 var marknadspriset på en ETH-token fortfarande under $10! Ethereum var då en välkänd kryptovaluta, men den hade inte vunnit större popularitet som en smart-kontrakt-plattform och Dapp-plattform ännu. ICO-boomen 2017 förändrade allt. Ethereums kurs började skjuta i höjden i mars 2017. Den steg snabbt till cirka $100 och ända till $400 i juni 2017.

Ethereums uppgång drevs av den stora ICO-marknaden, där investeringar huvudsakligen gjordes i Ether, som är Ethereums valuta (förkortning: ETH). I grund och botten bör vi prata om Ether-kursen, men det är fortfarande Ethereum istället för Ether i talat språk.

Sommaren 2017 talades det till och med om ”The Flippening” när de vildaste teorierna hävdade att Ethereums marknadsandel skulle nå Bitcoins marknadsandel. Vid den tiden var Bitcoins pris bara cirka 1 200 dollar, vilket betyder att förhållandet BTC:ETH var 3:1. I början av 2017 var det lite över 100:1, och i maj 2020 var förhållandet cirka 40:1.

ethereum kurs

Bilden ovan visar Ethereums prishistorik från och med den 1 januari 2017. Den uppnådda ATH (All-Time High) under bull-run var $1431,88, även om det kan vara lite mer eller mindre beroende på börsmarknaden i fråga. Detta uppnåddes i början av januari 2018, vilket var kulmen för altcoin-boomen som började i slutet av 2017. I slutet av januari 2018 hade marknaden redan kollapsat med tiotals procent.

Under de senaste två åren har priset varierat mellan $100 och $300. Den högsta värderingen sedan rallyt 2017/2018 sågs på toppen av kryptoracet som orsakades av Facebook Libra under sommaren 2019. Då överskred Ethereum-pkursen för tillfället gränsen på $300. Denna milstolpe nåddes också i februari 2020 tills kollapsen som orsakades av coronaviruset kraschade alla kryptovalutors värderingar.

I slutet av 2020 började en ny högkonjunktur i kryptovalutavärlden, ledd av Bitcoin. Ethereums värde började stiga som en raket, och när det kom till 2021 var Ethereums procentuella tillväxt mycket snabbare än bitcoins. Under bara några månader ökade värdet på Ethereum med tusentals procent.

Ethereums ATH-värde genom tiderna nåddes i början av maj 2021, då värdet på valutan nådde nästan 4 400 dollar. Därefter skedde en övergripande kollaps på kryptovalutamarknaden, vilket också resulterade i att Ethereum-kursen halverades. Kursen på Ethereum sommaren 2021 har varit mycket stabil på cirka 2 200 dollar.

Grundläggande information om Ethereum

Ethereum är den mest kända kryptovalutan i världen efter Bitcoin. Dess historia går tillbaka till 2013 då en rysk programmerare vid namn Vitalik Buterin skrev Ethereums whitepaper. Buterin backades upp av många kryptoproffs som hjälpte projektet med crowdfunding sommaren 2014. Ethereums genesisblock, det första blocket i blockkedjan, mineades den 20 juli 2015.

Den allmänna uppfattningen är att Ethereum startade den andra generationen av kryptovaluta. Bitcoin var naturligtvis den första generationens kryptovaluta, liksom Litecoin och många andra mynt som lanserades i början av 2010. Ethereum uppstod från behovet av att skapa ett programmeringsspråk och ytterligare funktioner för Bitcoin. Eftersom kungen av Bit-pengar inte utvecklades i önskad riktning, föddes en helt ny kryptovaluta.

Ethereum är den mest kända plattformen på marknaden för smarta kontrakt och decentraliserade applikationer (Dapp). Det kallas ofta som en plattform, ekosystem eller operativsystem, du kan tänka dig att Ethereum är som iOS eller Android. Det ger en ram för applikationsutvecklare att skapa applikationer. Det finns också tusentals tokens på marknaden som har skapats med Ethereum-plattformen. Naturligtvis är Ethereum-kursen inte relaterat till dessa, men istället prissätts varje token på marknaden separat.

Så vem som helst kan skapa sin egen kryptovaluta (kallad token) i Ethereum’s blockkedja. Alla sådana tokens använder Ethereums ERC20-standard, som är den klart mest kända på marknaden. Många av de stora kryptovalutorna, som Tron, EOS, VeChain och ICON, har kommit fram genom en ICO som hålls på Ethereum-plattformen. När projektets egen blockkedja slutfördes utfärdades en token swap, vilket gjorde att tokens togs ut från Ethereums blockkedja.

Ethereum har behållit sin position bland de tre största kryptovalutorna under de senaste åren. Denna situation kommer sannolikt inte att förändras i framtiden, eftersom Ethereum har ett så starkt fotfäste inom sin egen genre. Det är viktigt att jämföra Ethereum med andra projekt i plattformskategorin. Sådana är t.ex. EOS, Tron och Tezos. Om Ethereum-kursen väcker tvivel, kolla in konkurrenterna och jämför deras utveckling under de senaste åren.

För närvarande ligger Ethereum fortfarande tekniskt bakom sina närmaste konkurrenter. Det beror på att Ethereum fortfarande använder (som Bitcoin) Proof of Work-konsensusalgoritmen. Denna PoW-konsensus kräver fysisk miningutrustning för att fungera. De tillåter inte åtkomst till tusentals transaktioner per sekund, vilket är ett krav för tredje generationens plattformar.

ethereum mining rig

Bilden visar en ”rigg” byggd av grafikkort som används för att minea Ethereum.

Ethereum utvecklas dock ständigt. Målet är Ethereum 2.0, som gradvis kommer att introduceras mellan 2020 och 2022. Ethereum 2.0 tar med sig exempelvis Sharding och Proof of Stake-konsensus. Med dessa kommer Ethereum att gå från fysisk drift till staking, och Sharding möjliggör också blockchain-skalbarhet på tillräcklig nivå.

Det är uppenbart att Ethereum-kursen är kopplad till framgången för Ethereum 2.0. Detta är ett projekt som har pågått i ett par år, och det kommer äntligen att ta Ethereums tekniska sida till konkurrenternas nivå. Andra funktioner i projektet finns redan där. De flesta av kryptovärldens applikationsutvecklare föredrar Ethereum och intresset för plattformskategorin ligger i synnerhet i Ethereum. Något säger också att Ethereums marknadsvärde är högre än värdet på alla andra plattformar tillsammans.

Om du vill veta mer om Ethereum, kolla in denna detaljerade Ethereum-guide.

Image by Лечение Наркомании from Pixabay