Kryptoguider
25
mar
vad är bitcoin

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Vad är Bitcoin (BTC)?

Bitcoin (BTC) är en digital valuta med öppen källkod. Bitcoin skapades av en mystisk person vid namn Satoshi Nakamoto. Bitcoins viktiga händelser sedan 2017 inkluderar SegWit-uppdateringen, Lightning Network, Michael Saylor, El Salvador, 2022 års björnmarknad, Ordinals och spot-ETF:er.

Bitcoin är ett globalt distribuerat nätverk som drivs av tiotusentals datorer som kallas noder. Blockkedjan är Bitcoin-databasen. Miners ansvarar för att upprätthålla blockkedjan genom att skapa nya block var tionde minut.

Bitcoin använder asymmetrisk kryptering i nätverkstransaktioner. Bitcoins lagras i en Bitcoin-plånbok, som kan vara ett datorprogram, en mobilapp eller en cold wallet som liknar ett USB-minne. Att köpa Bitcoin är inte svårare än att använda en tjänst för internetbank.

Bitcoins framtid ser ljus ut.

Vad är Bitcoin (BTC)?

Bitcoin (BTC) är en digital valuta med öppen källkod. Bitcoin är också den första kryptovalutan, dvs. ett digitalt betalningsprotokoll som använder kryptografi. Bitcoins decentraliserade databas kallas blockchain.

Bitcoins viktigaste egenskap är att den står utanför det traditionella banksystemet. Bitcoin-nätverket är öppet för alla och ingen kan blockera Bitcoin-transaktioner.

Bitcoins utveckling görs av ett globalt, decentraliserat community. Bitcoins källkod är också öppen för alla. Numera har mer än 100 miljoner människor investerat i Bitcoin.

Grundläggande information om Bitcoin:

Specifikation Information
Kategori Valuta
Ticker på börserna BTC
Cirkulerande tillgång 19,3 miljoner BTC
Max. tillgång 21,0 miljoner BTC
Högsta någonsin (datum) $68789,63 (10 november 2021)
Lägsta någonsin (datum) $0,0041 (17 mai 2010)

Se det aktuella kursen på Bitcoin här: Bitcoin (BTC) kurs.

Den här artikeln är en Bitcoin-guide för nybörjare. Den går igenom Bitcoins historia och teknik. Vi tar även upp säker förvaring av bitcoins och berättar hur du köper din första BTC! Slutligen tar vi också en titt på Bitcoins framtid.

Bitcoin skapades av Satoshi Nakamoto

Bitcoins historia börjar den 31 oktober 2008. Det var det datum då Satoshi Nakamoto publicerade Bitcoins white paper på en kryptografisk mejllista. Satoshi Nakamoto är ett pseudonym eller ett alias; hans riktiga identitet är fortfarande okänd.

Satoshi påbörjade utvecklingen av Bitcoins programkod 2007. Han höll dock projektet för sig själv, och ingen annan visste om Bitcoin före publiceringen av vitboken.

Bitcoin-blockkedjan lanserades den 3 januari 2009. Den dagen anses allmänt vara Bitcoins födelsedag. Det var då Genesis-blocket skapades, som innehöll den första Bitcoin-adressen någonsin.

År 2009 var generellt sett en lugn tid för Bitcoin. Endast en handfull personer var intresserade av projektet. En av dem var Hal Finney, till vilken Satoshi Nakamoto också skickade den första transaktionen i Bitcoins historia. Det rörde sig om tio (10) bitcoins. Nedan följer en tweet av Hal Finney som han skrev drygt en vecka efter att Bitcoin-blockkedjan lanserades. Det är den mest kända tweeten i Bitcoins historia.

En av de första Bitcoin-utvecklarna var Martti Malmi från Finland. Förutom att redigera Bitcoins programkod deltog han i underhållet av diskussionsforumet. Malmi byggde också de första handelsplattformarna för Bitcoin.

Bitcoin började få större publicitet 2010. Vid den tidpunkten intensifierades också diskussionen om Satoshi Nakamotos roll. När communityt växte till tiotusentals personer ifrågasatte fler och fler människor Nakamotos ställning som Bitcoins ”överherre”. Satoshi var till exempel den enda person som ansvarade för koduppdateringarna.

Satoshi Nakamoto lämnade Bitcoin-communityt 2011. Sedan dess har Nakamoto inte engagerat sig i utvecklingen av Bitcoin och han har inte heller överfört sina tillgångar på nästan en miljon bitcoins. Du kan läsa mer om Bitcoins tidiga år och Satoshis roll i den här artikeln: Satoshi Nakamoto och Bitcoin.

Bitcoins historia sedan 2017

Bitcoins viktiga händelser sedan 2017 inkluderar SegWit-uppdateringen, Lightning Network, Michael Saylor, El Salvador, 2022 års björnmarknad, Ordinals och spot-ETF:er. Låt oss nu gå igenom dessa en efter en.

SegWit (2017)

SegWit-uppdateringen i augusti 2017 är en viktig milstolpe i Bitcoins historia. Med SegWit delades Bitcoins community och utvecklingsarbete oåterkalleligen.

Bakgrunden var den årslånga tvisten om Bitcoins skalning. En sida av communityt ville öka Bitcoins blockstorlek, medan den andra sidan ville lösa skalningsproblemet med en Layer 2-lösning (Lightning Network).

SegWit-uppdateringen var en viktig uppdatering för Lightning Networks funktionalitet, men den grupp som krävde en ökning av blockstorleken ville inte göra det. Detta ledde till en hard fork, dvs. en delning av Bitcoin, i början av augusti 2017. Samtidigt föddes kryptovalutan Bitcoin Cash.

Lightning Network (2018)

Bitcoins skalningslösning, Lightning Network, tog sina första betydande steg under 2018. Även om nätverket fortfarande var obearbetat i storlek och funktionalitet började det expandera snabbt under de kommande åren. Bilden nedan visar den globala fördelningen av Lightning-noder år 2024.

lightning nodes

Idag är Lightning Network redan integrerat i de största kryptovalutabörserna. Jack Mallers, grundare av teknikföretaget Strike, är den mest kända förespråkaren för tekniken. Mallers var också en viktig del av El Salvadors Bitcoin-adoption

Michael Saylor (2020)

Michael Saylor blev den första VD:n för ett börsnoterat företag som köpte Bitcoin till sitt företags balansräkning i augusti 2020. Och det var inte ett litet köp eftersom Microstrategy köpte Bitcoin för 250 miljoner dollar.

Saylor blev omedelbart det mest igenkännliga ansiktet i Bitcoin-industrin. Han har varit en av Bitcoins mest framträdande förespråkare och har deltagit i tusentals konferenser, podcasts och TV-intervjuer sedan 2020.

Microstrategy fortsätter att göra Bitcoin-köp varje år, och företaget har redan miljarder dollar i vinst. Saylor har också haft en betydande inverkan på andra institutioners intresse för Bitcoin.

El Salvador (2021)

År 2021 blev El Salvador det första landet som gjorde Bitcoin till ett officiellt bytesmedel. Det historiska tillkännagivandet gjordes av den tidigare nämnda Jack Mallers vid konferensen Bitcoin 2021 i Miami. El Salvador antog Bitcoin som ett bytesmedel tillsammans med dollarn i september 2021.

Sedan dess har landet också investerat i Bitcoin-mining med termisk energi som erhållits från vulkaner. Bukele har också köpt Bitcoin för El Salvadors balansräkning.

Bitcoinstrategin satte landet och dess president, Nayib Bukele, på världskartan. Mycket få människor visste något om El Salvador före nyhetsbomben 2021.

Den första björnmarknaden (2022)

År 2022 upplevde aktiemarknaden den första stora björnmarknaden sedan finanskrisen 2008. Eftersom Bitcoin föddes efter finanskrisen 2008 hade den inte upplevt någon större börskrasch. Fram till 2022 kunde Bitcoin-investerare bara gissa vad som skulle hända med Bitcoin-kursen om aktiemarknaden föll under en längre tid.

År 2022 föll kursen på Bitcoin tillsammans med teknikaktier. Samtidigt kollapsade även andra kryptovalutor med 90 procent (eller mer).

År 2022 såg också en exceptionell kollaps av Bitcoin-ekosystemets infrastruktur när många börser och utlåningstjänster gick i konkurs. FTX-börsens kollaps i november 2022 var den mest kända av dessa.

Ordinals (2023)

Bitcoin-maximalister fick en riktig chockbehandling 2023 när NFT rullade in i Bitcoin-blockkedjan. Detta berodde på Ordinals-protokollet. Det gjorde det möjligt att använda metadata för ett Bitcoin-block på ett helt nytt sätt.

Ordinals blev möjliga efter Taproot-uppdateringen 2021. En NFT-marknad föddes i Bitcoins ekosystem, i likhet med plattformar som Ethereum. Nedan visas exempelbilder på Bitcoin-NFT.

inscriptions

Dessutom skapades BRC-20-standarden, som gjorde det möjligt att skapa tokens på Bitcoin-nätverket, liknande de på Ethereum-plattformen.

De flesta Bitcoin-investerare har välkomnat dessa uppdateringar, men vissa Bitcoin-maximalister har till och med krävt en fix till Bitcoin-programkoden. De ser NFT som inget annat än skräppost. Den negativa sidan av NFT-boomen är de drastiskt ökade transaktionskostnaderna.

Spot-ETF (2024)

En av de viktigaste dagarna i Bitcoins historia inträffade i januari 2024, när spot Bitcoin-ETF:er godkändes i USA efter mer än tio års kamp. Det var en enorm seger för Bitcoin-communityt och ett steg mot ett bredare införande.

Spot Bitcoin ETF:er är ETF-fonder som innehar bitcoins, så de påverkar direkt efterfrågan på Bitcoin och spotpriset. Elva spot ETF-fonder godkändes. Blackrocks iShares Bitcoin Trust var den mest kända och största, med tickern IBIT.

Spot-ETF:er är viktiga eftersom de möjliggör Bitcoin-köp för många institutioner som inte kan hålla bitcoin på grund av reglering. De sänker också tröskeln för små investerare att köpa bitcoin.

Bitcoin är ett decentraliserat betalningsprotokoll

Bitcoin är ett globalt distribuerat nätverk som drivs av tiotusentals datorer som kallas noder. Var och en av dessa noder kör Bitcoin-klientprogramvaran.

Bitcoin-nätverket är öppet för alla och Bitcoin-programvaran kan laddas ner fritt. Vem som helst kan driva en egen nod och ansluta sig till Bitcoin-nätverket. Det finns två typer av noder i Bitcoin-nätverket: en fullständig nod och en lättviktsnod.

En fullständig nod är en dator som lagrar hela Bitcoin-blockkedjans historia. Storleken på Bitcoin-blockkedjan är hundratals gigabyte. En lättviktsnod är en lättare version som endast laddar ner den så kallade headerinformationen. Den använder information som lagras av den fullständiga noden med hjälp av SPV-metoden (Simple Payment Verification).

Nodernas uppgift är att övervaka transaktioner som skickas till nätverket. De ser till att den person som utför transaktionen har tillräckliga medel och behörighet att genomföra överföringen. Om transaktionen befinns vara lämplig vidarebefordras den till miners för behandling. Miners är specialtillverkade datorer som lägger till transaktioner i nya block i blockkedjan.

Bilden nedan visar fördelningen av Bitcoins noder runt om i världen.

bitcoin nodes

De flesta noderna finns i följande länder: USA, Tyskland, Frankrike, Holland, Kina, England och Singapore. Du kan se livedata på följande adress bitnodes.earn.com.

Noderna i Bitcoin-nätverket levererar nya transaktioner till mempoolen, som är som en virtuell sorteringscentral. Det är en pool med tiotusentals eller till och med hundratusentals obearbetade transaktioner, från vilken miners extraherar dem till nya block.

Endast en begränsad mängd information får plats i ett block, så blockstorleken fungerar som en flaskhals för Bitcoin-nätverkets transaktionskapacitet.

Blockchain är databasen för Bitcoin

Blockkedjan är Bitcoin-databasen. Som namnet antyder består en blockkedja av kedjade block. Det är en distribuerad huvudbok, där varje block är en individuell datalagring. Du kan tänka på en blockkedja som en uppsättning filer som är länkade till varandra.

Varje fullständig nod i nätverket lagrar en identisk kopia av blockkedjan. Varje block måste godkännas av alla noder innan det läggs till som en fortsättning på de tidigare blocken. Denna konsensus gör det möjligt för varje nod i nätverket att alltid ha en identisk kopia av blockkedjan.

Blockkedjetekniken gör det möjligt att använda en distribuerad databok. Om Bitcoin använde ett centraliserat datalager skulle det vara sårbart för hackningar eller ingrepp från myndigheter. I stället kopieras Bitcoins blockkedja till hårddiskarna på tusentals datorer. Ingen enhet kan ta bort alla noder från nätverket samtidigt, så Bitcoins blockkedja kan inte förstöras.

Det är också viktigt att förstå att Bitcoin inte kan separeras från blockkedjan till en egen valuta. Den kan inte heller tryckas som sedlar som euro eller dollar. Bitcoin är både ett digitalt betalningsprotokoll och en digital valuta på samma gång.

Läs den här artikeln om du vill veta mer om blockkedjeteknik: vad är en blockkedja?

Bitcoins blockkedja underhålls av miners

Miners ansvarar för att upprätthålla blockkedjan genom att skapa nya block var tionde minut. Mining behövs på grund av den konsensusalgoritm som Bitcoin använder och som kallas Proof of Work. Det innebär att miners måste bevisa för nätverket att de har gjort tillräckligt med beräkningsarbete innan de skapar nya block.

I praktiken försöker miners lösa matematiska ekvationer 24/7/365. Dessa ekvationer är inte matematiskt svåra, men de kräver mycket beräkningskraft. Man skulle kunna säga att miners försöker gissa rätt lottnummer. När tillräckligt många miners gör miljontals gissningar varje sekund, träffar en av dem den rätta lösningen och får skapa ett nytt block.

Miners belönas för sitt arbete med bitcoins. Detta kallas blockbelöningar. Miners får också behålla de transaktionsavgifter som betalas av användarna i nätverket.

Vem som helst kan börja minea bitcoins eller andra kryptovalutor. Miningarbetet kräver dock enorm datorkraft, vilket innebär stor elförbrukning. Det är endast lönsamt med specialiserad mininghårdvara som kallas ASIC:er. Du måste också ha billig el.

Bilden nedan visar ASIC-minere som producerats av det kinesiska företaget Bitmain.

asic

Mining har två viktiga uppgifter: att bekräfta transaktioner på blockkedjan och att skapa nya bitcoins genom blockbelöningar. Om alla miners slutade arbeta skulle Bitcoin-nätverket stängas ner omedelbart. För närvarande är Bitcoins största begränsning den lilla blockstorleken. Det begränsar antalet transaktioner som nätverket kan behandla till mindre än 10 per sekund.

Bitcoins konsensusalgoritm Proof of Work anses gammalmodig av många. Det konkurrerande alternativet är Proof of Stake (PoS) där ingen mining krävs. Det är dock Proof of Work som ger Bitcoin-blockkedjan ultimat säkerhet genom att göra den omöjlig att manipulera.

År 2021 skedde en stor förändring globalt inom Bitcoin mining. Kina, som tidigare dominerat miningscenen, förbjöd Bitcoin-mining. Det tvingade miningfarmer att flytta till andra länder. Detta har bidragit till övergången till grönare energikällor. Användningen av förnybar energi vid mining har blivit ett viktigt ämne, särskilt för institutionella investerare.

Läs mer om Bitcoin-mining och hur du startar din egen miningfarm i vår djupgående guide om Bitcoin-mining.

Asymmetrisk kryptering

Bitcoin använder asymmetrisk kryptering i nätverkstransaktioner. Denna teknik är avgörande för Bitcoin och många andra protokoll på nätet.

Bitcoins är kopplade till offentliga adresser i blockkedjan. Redovisningen i Bitcoin-blockkedjans redovisning går till så här: ”X bitcoins skickas från den offentliga adressen A till den offentliga adressen B”. Du kan se alla transaktioner för alla block på t.ex. blockchain.com. Du kan klicka på vilken Bitcoin-adress som helst på denna webbplats för att se dess transaktionshistorik.

Balansen för en Bitcoin-adress är praktiskt taget summan av de transaktioner som är relaterade till den i blockkedjan. Bilden nedan visar transaktioner från Bitcoin-blockkedjan.

bitcoin transaktioner

Som du kan se är adresser strängar av siffror och bokstäver. Varje adress börjar med siffran 1, siffran 3 eller bokstäverna bc1. De är känsliga för stora och små bokstäver. Även om bokföringen är offentlig kan man inte koppla en adress till en person.

En Bitcoin-adress härleds matematiskt från en offentlig nyckel. Varje offentlig nyckel är alltid kopplad till en privat nyckel. Pengar i en offentlig adress kan endast hanteras med hjälp av en privat nyckel, som är omöjlig att härleda från den offentliga nyckeln för en utomstående.

Det är därför en intressant kombination av offentlig och privat redovisning. Vem som helst kan se transaktioner på Bitcoin-blockkedjan utan att veta vem som ligger bakom transaktionerna. Vi ser bara bitcoins som flyttas från adress X till adress Y.

Asymmetrisk kryptering är en teknik som har fått lite uppmärksamhet. Hela Bitcoins funktionalitet vilar dock på denna decennier gamla teknik.

Bitcoins lagras i digitala plånböcker

Bitcoins lagras i en Bitcoin-plånbok, som kan vara ett datorprogram, en mobilapp eller en cold wallet som liknar ett USB-minne. De mest populära plånböckerna stöder inte bara Bitcoin utan även tusentals andra kryptovalutor.

Det är bra för en nybörjare att förstå att en Bitcoin-plånbok inte fungerar på samma sätt som en traditionell plånbok eller t.ex. en nätbank. Bitcoin-plånboken har inga bitcoins. Alla bitcoins är alltid poster i blockkedjan, dvs. Bitcoins huvudbok. Blockkedjan innehåller aktuell information om hur många bitcoins som finns lagrade på en viss adress.

Bitcoin-plånboken fungerar som ett grafiskt användargränssnitt för blockkedjan. När du vill skicka bitcoins från din plånbok meddelar programvaran det bitcoinnätverk som du har tillgång till till medlen för bitcoinadressen i fråga. Detta görs med hjälp av kryptering av offentliga och privata nycklar.

Bitcoin-plånboken kan också kombinera medel från flera olika adresser till ett saldo. Ledger Nano X som visas på bilden är den mest populära cold walleten på marknaden. Det är en enhet som liknar ett USB-minne som ansluts till en dator eller mobilenhet för att bekräfta transaktioner.

ledger nano x

En nybörjarinvesterare behåller ofta bitcoins i den börs som användes för att köpa dem. Att överföra bitcoins eller hantera en plånbok kan verka farligt för nybörjare. Självklart har självförvaringen sina risker, och det finns inga returfunktioner eller säkerhetsnät i bitcointransaktioner. Om du förlorar dina bitcoins av en eller annan anledning är de borta för alltid.

Mobilplånböcker har blivit mycket populära under de senaste åren. De är enkla att använda och gratis att ladda ner. Det finns också flera gratis Bitcoin-plånböcker som kan användas på en dator. Läs mer om olika Bitcoin-plånböcker i den här artikeln: en nybörjarguide om Bitcoin-plånböcker.

Det är enkelt att köpa Bitcoins

Att köpa Bitcoin är inte svårare än att använda en tjänst för internetbank. Flera säkra och pålitliga Bitcoin-börser är också nybörjarvänliga. Du kan börja din Bitcoin-resa på Coinbase. Det är en av världens största börser och ett börsnoterat (Nasdaq) företag.

Läs mer om Coinbase i vår Coinbase-recension.

Nedan är en bild av Coinbases startsida som nås med en mobil enhet.

coinbase

Att köpa bitcoins går i praktiken till på följande sätt:

  1. Öppna ett konto på en Bitcoin-börs
  2. Verifiera din identitet
  3. Sätt in fiat (EUR, USD, SEK osv.) med kort eller banköverföring
  4. Växla fiat till bitcoins
  5. Fundera på vilken lagringslösning som passar dig bäst

Att öppna ett konto är en process som tar ungefär en kvart. Identiteten kan enkelt verifieras i finländska börser med hjälp av bank-ID. Numera kan du överföra euro i realtid med ett betalkort, och en SEPA-överföring tar vanligtvis bara ett par timmar.

Att byta kroner till bitcoins sker med ett par musklick. Därefter kan du fundera på vilket lagringsalternativ som passar dig. Slutligen återstår den svåraste uppgiften, nämligen att inneha bitcoins!

Att investera i Bitcoin är inte svårare än att använda en internetbank. De största utmaningarna är definitivt relaterade till händelser efter köpet. Anledningen till detta är Bitcoins extrema volatilitet. Bitcoins pris har i historiska cykler kollapsat med 70-80 procent. En sådan berg- och dalbana kommer att få de svaga att ge upp sina coins.

Prisrallyt som sker vart tredje eller fjärde år lockar nya investerare. Endast en liten andel av dessa kommer att vara med när nästa högkonjunktur startar. Många nybörjare blir giriga, investerar för mycket och kan inte stå emot en våldsam björnmarknad.

Vi har skrivit en omfattande guide om Bitcoin-investeringar. Den ger värdefulla instruktioner för en nybörjarinvesterare.

Bitcoins framtid

Bitcoins framtid ser ljus ut.  Efter 2017 års boom har Bitcoin blivit ett globalt fenomen och en ny investeringsklass för miljontals människor. I framtiden kommer Bitcoin att vara av allt större intresse för traditionella aktieinvesterare och institutioner samt aktörer på statlig nivå.

Bitcoin-rörelsen har vuxit från ett litet experiment till ett globalt community med tiotals miljoner människor. Bitcoin-relaterade tjänster sysselsätter hundratusentals anställda globalt. Det är en så viktig bransch att varje land och stat måste ta den på allvar.

Det årtionde som börjar 2020 handlar om reglering. Kryptoindustrin håller äntligen på att få ett ramverk i både USA och EU. Detta är positivt för branschen och möjliggör även ett ännu bredare institutionellt deltagande.

Vi bör också få se fler nyheter om länder som antar Bitcoin som officiellt betalningsmedel.

Bitcoins ställning verkar stabil inne på kryptovalutamarknaden. Även om Bitcoins marknadsandel har minskat under de senaste fem åren har ingen tydlig konkurrent dykt upp. Bitcoin är en helt unik kombination av decentralisering och teknik – inget liknande kan återskapas någonsin.

Om du någonsin är intresserad av att sälja Bitcoin i framtiden, kolla in denna artikel: Hur säljer man Bitcoin.

Bitcoin-halvering

Bitcoin-halveringen är den nästa betydande händelsen relaterad till Bitcoin. Halveringen är en penningpolitisk händelse som inträffar ungefär vart fjärde år och halverar blockbelöningarna för Bitcoin-gruvarbetare. Med andra ord kommer antalet nya bitcoins (Bitcoin-inflationen) att minska med 50 procent.

Nästa halvering kommer att ske i april 2024. Detta kommer att vara Bitcoins fjärde halvering.

Bitcoin-halveringar är alltid stora händelser. De diskuteras månader, till och med år, i förväg. Det finns en upphetsad diskussion i media om effekterna av halveringen, särskilt nu när priset på Bitcoin har visat sig vara alltmer nära kopplat till aktiemarknaden.

Vi har publicerat en separat artikel om Bitcoin Halvering 2024 som täcker ämnet omfattande. Den ger dig all information om Bitcoins halvering och dess effekter.

Användningen av Bitcoin som valuta

Användningen av Bitcoin som valuta har inte ökat nämnvärt under de senaste åren. Det finns två viktiga skäl till detta:

  1. Beskattning
  2. Bitcoins karaktär som investering

Beskattning är det största hindret för att använda Bitcoin som valuta i nästan alla länder. Du skapar en skattepliktig händelse om du betalar för produkter eller tjänster med bitcoins. Skatteverket ser detta som en försäljning av bitcoins mot fiat, som sedan används för att betala för produkten eller tjänsten.

En kanske lika viktig anledning är Bitcoins karaktär som investering. Bitcoin ses som digitalt guld, dvs. en värdebevarare och köpkraft. Visst, dess kurs har också historiskt sett stigit betydligt mer än analogt guld, vilket gör det till en spekulativ tillgång.

Om du äger bitcoins och fiat, varför skulle du ge upp och lämna deprecierande fiat på ditt konto? Att använda Bitcoin som valuta är inte rimligt i de flesta länder.

Att leva 100 procent på Bitcoin skulle kräva en lagändring, vilket vi har sett i El Salvador. Om du får betalt i bitcoins och betalar alla levnadsomkostnader och skatter i bitcoins kan du helt gå ifrån fiat.

Antti Hyppänen

Antti Hyppänen är grundaren och chefredaktören för Bitcoincenter. Han är också grundaren av Finlands största kryptosajt, Bitcoinkeskus. Antti har följt kryptomarknaden varje dag sedan år 2017. Antti är inte maximalist för någon mynt och har en neutral syn på kryptomarknaden. Han är en "buy & hold"-investerare och gillar att hitta undervärderade investeringar för långsiktigt innehav. Anttis kryptotportfölj består mestadels av bitcoin och Ethereum. Antti följer noga den amerikanska aktiemarknaden, guld, silver och makroekonomin.