Kryptoguider
14
apr
vad är bitcoin

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Vad är Bitcoin? Nybörjarguiden

Vad är Bitcoin? Det är den mest kända kryptovalutan i världen. Bitcoin har vuxit från en liten cypherpunk-rebell till ett globalt monetärt fenomen. Denna artikel är Bitcoins nybörjarguide. Den går igenom Bitcoins historia, teknik och värde.

Bitcoin är den första kryptovalutan

Låt oss börja med att placera Bitcoin i rätt kryptovalutakategorin. Det hjälper dig att se den stora bilden av marknaden. Vi använder tre huvudkategorier: valutor, plattformar och tokens.

Bitcoin är världens första kryptovaluta och kungen av krypto. Andra projekt i denna kategori inkluderar Litecoin, Bitcoin Cash och Dash. Valutorna är uppbyggda för ett tydligt syfte: att fungera som ett digitalt utbytesmedium.

Bitcoins berättelse har dock förändrats under åren. Det främsta inflytandet har kommit från institutioner, som har kommit in på marknaden sedan 2020. Bitcoin ses mer och mer som digitalt guld, det ultimata värdeförrådet, istället för en valuta. Båda berättelserna har sina egna fans.

Ethereum är den kändaste plattformen och den näst största kryptovalutan på marknaden. Plattformarna är operativsystem för distribuerade appar. Du kan se dem som iOS eller Android. Cardano och Polkadot är några av de andra populära plattformarna.

Tokens utfärdas alltid på plattformarna, vilket innebär att de använder en befintlig blockkedja. Det finns utility- och governancetokens som har olika användningsomården. Chainlink är förmodligen den mest kända med DeFi-tokensen Aave & Uniswap.

Det är viktigt att förstå var Bitcoin är placerad i den större bilden. Även om många investerare gillar att sätta Ethereum och Bitcoin mot varandra finns det ingen riktig rivalitet. Båda projekten har olika användningsfall och värdeförslag.

Varumärkesvärdet och nätverkseffekten av Bitcoin ligger så långt före andra att det inte finns någon verklig konkurrens som ett värdeförråd.

Beteckningen på Bitcoin i börser är BTC.

Bitcoins tidiga år

Historien om Bitcoin börjar i oktober 2008, när en mystisk person vid namn Satoshi Nakamoto lade ut bitcoins white-paper  på en e-postlista för kryptografi. Satoshi Nakamotos identitet är ännu inte upptäckt. Det är ett av de största mysterierna under 2000-talet.

Om du vill lära dig mer om de första dagarna av Bitcoin och Satoshis tid i projektet, kolla videon nedan.

Nakamoto lanserade Bitcoin-blockkedjan den 3 januari 2009. Detta datum används vanligtvis som födelsedag för Bitcoin. Genesisblocket eller block noll skapades med den första Bitcoin-adressen någonsin. Du kan se innehållet i genesisblocket här.

År 2009 var otroligt tyst. Det var bara en liten del av människorna som visade verkligt intresse för Nakamotos upptäckt. En av dem var Hal Finney. Han var också mottagaren av den första Bitcoin-transaktionen någonsin. Satoshi Nakamoto skickade Finney 10 bitcoins.

Nedan finner du tweeten som Finney skrev ungefär en vecka efter att Bitcoin lanserades. Det är den mest kända tweeten om Bitcoin.

Bitcoin började bli populärt 2010. Det är också då Satoshis roll utmanades mer och mer. När communityt växte till tusentals människor började frågor ställas. Satoshi var helt ansvarig för koduppdateringarna och detta innebar att Bitcoin var långt ifrån decentraliserat.

Så småningom lämnade Satoshi våren 2011. Communityt hade vuxit bort från Bitcoin-grundaren.

Det är viktigt att förstå att Bitcoin inte var den första digitala valutan. Det har funnits många misslyckade försök sedan 1980-talet. Tekniken bakom hade byggts i 20 år, vilket gjorde Bitcoin möjligt. Satoshi kunde kombinera dessa bitar på ett sätt som ingen tidigare hade gjort.

Skalningsdebatten och digitalt guld

Om vi ​​går fem år tillbaka i tiden revs Bitcoin-communittyt sönder på grund av skalningsdebatten.

Det fanns en ständigt växande grupp människor som ville öka Bitcoins blockstorlek från en megabyte till två, fyra eller till och med åtta megabyte. Dessa uppgraderingar skulle öka Bitcoins transaktionskapacitet. Så småningom ledde dessa spänningar till grundatet av Bitcoin Cash i augusti 2017.

Se följande video om du vill lära dig mer om skalningsdebatten och skillnaderna mellan Bitcoin Cash och Bitcoin.

Under 2017 kom det också fler fork-försök, som Bitcoin Gold och Bitcoin Diamond. Ingen av dem nådde någon sorts framgång.

Bitcoin Cash och andra ”billiga versioner” av Bitcoin kunde inte heller utmana Bitcoin. En anledning är att ämnet har skiftat fokus till digitalt guld. Allt fler investerare vill köpa Bitcoin eftersom det är en värdeförvarare. I det här användningsfallet är det irrelevant om en transaktion kostar $0,2 eller $20.

Det finns också en skalningslösning byggd för Bitcoin. Den kallas för lightning network. Den möjliggör praktiskt taget mikrobetalningar i realtid utan avgifter.

Lightning-nätverket fungerar bra, men det har inte blivit särskilt populärt. Beskattningen är ett stort hinder. Det är inte smart att använda någon kryptovaluta för betalningar om varje köp skattas. Det är fallet i många länder vilket skadar alla kryptovalutor på samma sätt.

Sedan 2020 har det kommit ett stadigt flöde av institutioner till marknaden. Även börsnoterade företag har börjat sätta Bitcoin i sina balansräkningar. Tesla är förmodligen den mest kända. Biltillverkaren köpte bitcoins värda 1,5 miljarder dollar i början av 2021.

Traditionella banker är också med i racet. Efterfrågan är så hög att banker inte kan hålla sig utanför Bitcoin-boomen längre. Snart finns det ett Bitcoin-konto bredvid ditt fiat-konto i alla större banker.

Bitcoin har verkligen slagit in i mainstreamen sedan 2017. Det har uppnått tillräckligt med legitimitet, att företag värda en biljon dollar som Tesla eller Apple kan lägga till Bitcoin i sin balansräkning.

Blockkedja är ryggraden i Bitcoin

Hur fungerar Bitcoin egentligen? Låt oss dyka in i tekniken härnäst.

Först bör man förstå Bitcoins natur. Programvaran har alltid varit en öppen källkod. Det betyder att alla kan använda koden och skapa sin egen version av Bitcoin. Det har också gjorts flera gånger. Litecoin och Bitcoin Cash är för närvarande de två mest populära alternativa versionerna av Bitcoin-programvaran.

Du borde också förstå att Bitcoin är både ett betalningssystem och en valuta. Det är väldigt viktigt.

Det finns digitala betalningssystem i världen som t.ex. Skrill eller PayPal. Dessa system finns oavsett vilken valuta som används inom dem.

bitcoin-paypal
PayPal är ett globalt betalningssystem som kan användas oavsett vilka valutor som används.

Även om euro eller japanska yen skulle sluta existera imorgon skulle Skrill och PayPal fungera på samma sätt med dussintals andra valutor. Å andra sidan, om Skrill eller PayPal skulle stängas i morgon skulle det inte ha någon inverkan på globala valutor.

Dessa exempel gäller inte Bitcoin, som inte kan existera utan deras betalningssystem som kallas blockkedja. Du kan inte ta ut Bitcoin ur betalningssystemet och skriva ut det på ett papper.

Tekniken bakom Bitcoin är lite suddig för många. Var är denna mystiska blockkedja? Finns mina Bitcoins i någon molntjänst? Vem driver blockkedjan?

I enkelheten är blockkedjan bara en form av huvudbok. Det är en metod för redovisning av transaktioner. Det finns ett ord som gör blockkedjan så speciell: distribuerad. Därför kallas blockkedja också för DLT – distributed ledger technology.

I en traditionell modell lagras information i en centraliserad databas. Det kan vara en bank eller Facebooks-databas eller en e-postlista över en lokal förening.

Det underliggande problemet med ett centraliserat system är förtroende. Alla användare måste lita på att en enda del kontrollerar och lagrar informationen och ha tillgång till den. Som vi har sett upprepade gånger missbrukas detta förtroende. De centraliserade databaserna hackas hela tiden.

Det var anledningen till att Bitcoin föddes efter finanskrisen 2008. Satoshi Nakamoto (och många andra) ville skapa ett finansiellt system som inte kunde styras av en centraliserad operatör.

Bitcoin-blockkedjan lagras på hårddiskar med tusentals noder. Även om en, tio, hundra eller tusen noder skulle stängas av skulle nätverket fungera normalt.

Blockkedjor används också i slutna miljöer. Det skulle kunna vara en blockkedja som drivs av en bank, något företag eller till och med en nationalstat. Många känner att den här användningen av blockkedjor dödar själva tanken bakom varför det ska existerar. Om den inte distribueras är det bara en ineffektiv databas utan några verkliga fördelar.

Bitcoin är ett nätverk av noder

Blockkedjan är en distribuerad huvudbok där alla transaktioner lagras av varje medlem i nätverket. Dessa operatörer kallas noder. Du kan se dem som servrarna som kör internet. En Bitcoin-nätverksnod är i huvudsak en dator som kör Bitcoin-programvaran.

Det finns tiotusentals noder i Bitcoin-nätverket och alla kan köra varsin. Det betyder att nätverket är tillståndslöst och distribueras globalt. Allt du behöver göra är att ladda ner Bitcoin-mjukvaran som heter Bitcoin Core.

bitcoin nodes

Platserna för olika Bitcoin-nodes går att se på bitnodes.earn.com. Några av Bitcoin-nätverksnoderna kallas full nodes och andra kallas lightweight nodes. Full nodes håller reda på all bokföring. Det kräver ganska mycket lagringsutrymme eftersom huvudboken är hundratals gigabyte och växer snabbt.

Notera: en vanlig användare behöver inte ladda ner någonting. Om du vill lagra lite bitcoins i din plånbok eller skicka dem till din vän behöver du inte ladda ner blockkedjan.

Syftet med noder är att kontrollera alla transaktioner som skickas till nätverket. De ser till att avsändaren har tillräckligt med bitcoins för att behandla transaktionen. Noder vidarebefordrar sin information till andra noder om de bekräftar att den är legitim.

Noder drivs bara av människor som vill stödja nätverket genom att ge en del av sitt internetbredband och datorkraft till det. Du kan köpa och lagra Bitcoin i din plånbok utan att köra en nod. Ju fler noder det finns, desto säkrare blir nätverket och mer decentraliserat.

Det finns lite fakta du bör förstå. Noder drivs av frivilliga, vilket innebär att de inte får betalt på något sätt. De har fortfarande i slutändan kontroll över nätverket, inte miners. Noder är de som ser till att konsensusreglerna uppfylls i varje block.

Men vad är syftet med miners då?

antminer s9
En ASIC mining-enhet som är tillverkad av Bitmain, som används för att minea bitcoins.

Du kan tänka dig att en Bitcoin-transaktion är som att skicka ett traditionellt brev. Du skriver en adress och sätter en stämpel på kuvertet och levererar den till närmaste brevlåda. Därifrån levereras det till en sorteringsanläggning. Så småningom levereras det vidare till var som helst i världen.

I Bitcoin-världen är det noder som levererar ditt brev (transaktion) till närmaste sorteringsanläggning. Detta kallas en memory pool eller mempool. Det är en virtuell hög med tusentals olevererade transaktioner. Om nätverket är väldigt upptaget kan det finnas hundratusentals transaktioner som väntar i mempoolen.

Miners är faktiskt bara sorteringsmaskiner. De väljer transaktioner från mempoolen och placerar dem i ett nytt block. Eftersom varje block har begränsat utrymme finns det bara så många transaktioner som kan bearbetas samtidigt.

När ett block är fullt av transaktioner läggs det till i den befintliga blockkedjan. Det finns hundratusentals miners, var och en försöker vara den lyckliga vars block läggs till. Denna tävling förklaras härnäst.

Miners bygger Bitcoin-blockkedjan

Miners gör underhållsarbetet för Bitcoin-blockkedjan. Det krävs på grund av konsensusalgoritmen som används av Bitcoin, som kallas Proof of Work.

PoW är som en beslutsprocess för en grupp av enheter, som i detta fall är miners. De försöker alla skapa ett nytt block och lägga till det i blockkedjan. PoW är processen för att avgöra det vinnande blocket.

PoW är en mycket energikrävande metod. Varje miner måste köra ett speciellt program, vilket innebär att de beräknar matematiska formler 24/7. Miners försöker i princip gissa ett vinnande lotterinummer. En av dem ”vinner så småningom i lotteriet” och får lägga till nästa block. Detta händer i Bitcoin-nätverket var 10:e minut i genomsnitt.

Hög energiförbrukning innebär hög elförbrukning. Den totala miningen av Bitcoin använder mer el än hela Irland, som ett exempel. När varje block bryts belönas skaparen med Bitcoins. För närvarande är beloppet 6,25 bitcoins per block.

Detta är också hur nya bitcoins uppstår. Med tiden blir inflationen mindre och mindre och den slutar så småningom. Det kommer bara att skapas 21 miljoner Bitcoins. Den sista bitcoinen kommer att skapas runt år 2140.

Vem som helst kan börja minea Bitcoin. Det är dock inte lätt, eftersom miners kräver så mycket datorkraft. Numera kan det göras lönsamt med specialiserade maskiner på mining-farmar nära billig el.

bitmain antminers
Bitcoin ASIC miners från den kinesiska tillverkaren Bitmain.

Ovan är en bild av en ASIC miner byggd av den kinesiska tillverkaren Bitmain. Det är en specialiserad dator som endast är byggd för mining. Vissa kryptovalutor kan också mineas med GPU och CPU, men detta har inte varit lönsamt med Bitcoin på många år.

Syftet med mining är att skapa nya block och skapa nya bitcoins i omlopp. Om miners skulle sluta skulle hela nätverket dö direkt. Detta är dock mycket osannolikt. Även om hälften av alla miners skulle sluta, skulle resten få stora fördelar av detta eftersom dem får en större del av belöningen. Den fria marknaden tar hand om detta.

Blockstorleken på Bitcoin-blockkedjan har varit ett ämne för het debatt i många år. Vissa utvecklare ville öka blockstorleken, vilket skulle öka nätverkskapaciteten. Så småningom splittrades denna grupp från Bitcoin i augusti 2017 och skapade Bitcoin Cash.

Efter det har det funnits många andra grenar av Bitcoin, där blockstorleken har ökats. Detta har dock inte påverkat populariteten hos den ursprungliga Bitcoin.

Efter det har det funnits många andra grenar av Bitcoin, där blockstorleken har ökats. Detta har dock inte påverkat populariteten hos den ursprungliga Bitcoin.

Det hävdas ofta att hela konceptet med Proof of Work helt enkelt är utdaterat. Det konkurrerande alternativet är Proof of Stake som inte kräver några fysiska mining-maskiner. Miningen sker virtuellt och kallas för validering eller verifiering av block.

Det finns inga tecken på att Bitcoin skulle flytta från PoW i framtiden. Istället är lösningar som Lightning-nätverket byggda för att hjälpa nätverket att bli större. PoW kan vara gammalt, men det är fortfarande den säkraste och mest beprövade lösningen.

Privat och offentlig nyckel gör Bitcoin-transaktioner möjliga

Därefter är det dags att lära sig hur Bitcoin-transaktioner görs tekniskt.

Bitcoins lagras alltid på en offentlig adress i Bitcoin-blockkedjan. Denna bokföring använder en enkel bokföringsmetod som säger: X bitcoins har skickats från en adress A till adress B. Eftersom Bitcoin-blockkedjan är offentlig kan du använda en blockkedje-utforskare och kontrollera alla transaktioner från alla block som någonsin skapats.

Hur Bitcoins UTXO-modell fungerar är att ditt plånbokssaldo bara är en total summa av alla transaktioner till (och från) din adress. Det är därför som hela blockkedjans historik måste användas, vilket gör systemet mindre effektivt.

bitcoin-transactions
Några slumpmässiga Bitcoin-transaktioner från utforskaren Blockchain.com.

Som du kan se på bilden är adresser långa strängar som består av siffror och bokstäver. Varje adress börjar med ett nummer 1, nummer 3 eller bokstäverna bc, och det är alltid skiftlägeskänsligt. Du borde aldrig försöka skriva en adress genom att skriva den bokstav för bokstav. Använd alltid kopiera-klistra in eller en QR-kod.

Nu kommer vi till essensen av Bitcoin. Även om bokföringen är offentlig kan du inte ansluta en offentlig adress till en person som använder den.

Varje Bitcoin-adress är matematiskt kalkylerad från en användares public key. Detta paras alltid ihop med en privat nyckel. Alla offentliga adresser kan endast nås med den privata nyckeln ansluten till den, vilket är omöjligt att knäcka med bara den publika nyckeln.

Detta koncept kallas public-key cryptography och den utvecklades redan på 1970-talet.

Bitcoin är en intressant kombination av offentliga och privata huvudböcker. Vem som helst kan utforska blockkedje-transaktionerna utan att känna till avsändare och mottagare. Du kan bara se att X-mängd bitcoins har skickats från adress A till adress B.

Det är lätt att förstå Bitcoin genom att använda e-post som ett exempel. Du kan ge din e-postadress till vem som helst och det är helt säkert. Andra kan bara skicka e-post till dig, men de har inte tillgång till din inkorg. Du kan också ge en Bitcoin-adress till någon annan och allt de kan göra är att skicka bitcoins till den.

Din privata nyckel är som ditt e-postlösenord. Detta gör att du kan låsa upp plånboken och gör det möjligt för dig att skicka bitcoins från din adress till andra människor. En bitcoin-plånbok liknar Outlook, Hotmail, Gmail eller annan e-postprogramvara. Det är ett grafiskt användargränssnitt (GUI) till Bitcoin-blockkedjan.

Det finns dock ett par viktiga skillnader. En Bitcoin-adress är alltid en slumpmässig sträng av siffror och bokstäver. Det ska inte vara igenkännbart, medan din e-postadress ofta är i formatet dittnamn@domän.se. Du vill att din e-post ska vara enkel och lätt så att folk kommer ihåg det.

En annan skillnad kommer från transaktionshistoriken. Som tidigare skrivits är Bitcoin-blockkedjan offentlig. Om du ger din Bitcoin-adress till någon kan de gå och kontrollera transaktionerna. Du skulle inte vilja att folk läser dina e-postmeddelanden eller ens ämnena till dina e-postmeddelanden, eller hur? Detta kan lösas enkelt.

Praktiskt taget ger varje Bitcoin-plånbok dig möjlighet att skapa en ny adress för varje inkommande transaktion (eller så kan detta göra automatiskt). Plånboksprogramvaran samlar alla adresser till ett enda saldo. På så sätt kan du dela din adress säkert med människor eftersom du alltid kan ge en ny adress utan tidigare transaktionshistorik.

Varför har Bitcoin något värde?

Efter att ha läst alla tekniska funktioner och historik kan du fortfarande ha följande fråga: varför har Bitcoin värde?

Det finns inget enkelt eller självklart svar på denna fråga. En anledning är att det inte finns några bra metoder för prissättning av ett finansiellt instrument som Bitcoin. Om du tänker på aktier, guld, konst, samlarobjekt, olja eller konsumtionsvaror – så finns det prismekanismer och verktyg för alla dessa.

En fråga kommer från det faktum att Bitcoin inte är en vara som guld och det är inte bara en valuta heller. Som förklarats tidigare är Bitcoin både ett betalningsnätverksprotokoll och en värdeöverföringsenhet i systemet. Det är något för investerare A och något annat för investerare B. Låt oss gå igenom några av de vanligaste värdeförslagen.

I början hade Bitcoin inget värde. Bitcoins gavs ut gratis och miljoner förlorades under de första åren. Sakta förvandlades Bitcoin från en liten hobby till ett stort fenomen. Nätverket växte i storlek, miners blev mer professionella och det fick mer och mer riktig användning. Det var då Bitcoins nätverksvärde började växa.

Tänk på applikationer som WhatsApp, som föddes samtidigt som Bitcoin (2009). WhatsApp är fortfarande en gratisapp, som helt enkelt är ett protokoll för att leverera meddelanden. Det finns inget unikt med detta – det har funnits hundratals liknande meddelandeprotokoll tidigare och det finns många fler (ännu bättre) idag. Ändå betalade Facebook 11,6 miljarder euro för WhatsApp 2014 när de köpte det.

whatsapp

WhatsApp har värde eftersom det har miljontals användare. Detta är nyckeln till att ha en nätverkseffekt och ha nätverksvärde. I grova drag kan vi säga att alla protokoll eller applikationer, som används av många användare, är värdefulla. Det har funnits oändliga exempel på denna teori tidigare.

Bitcoin har också en förstahandsfördel, vilket är en mycket viktig fördel att ha. Bitcoin var den första kryptovalutan, varför den lockade de bästa talangerna och de flesta resurserna. Än idag börjar nästan alla investerare och kryptoentusiaster sin resa från Bitcoin. De flesta nyheterna är Bitcoin-relaterade och BTC har fortfarande nästan två tredjedelar av hela marknadsvärdet för kryptovalutor. Det är praktiskt taget omöjligt för andra coins att stänga detta mellanrum.

En stor fördel för Bitcoin att ha ett värde är det faktum att Satoshi Nakamoto kunde skapa digital brist för första gången. Bitcoin har en unik penningpolitik jämfört med fiatvalutor och dessa regler kan inte ändras precis. De är i princip huggna i sten. För första gången finns det verkligen en digital bristvara i världen för investerare att köpa.

Det är här det Stock-To-Flow-modellen är baserad på. S2F publicerades i början av 2019 och det har blivit den första riktiga modellen för Bitcoins prisutveckling. Kolla in tweeten från utvecklaren PlanB från april 2021. Bitcoin följer fortfarande S2F:s väg.

PlanB såg hur den digitala bristen och Bitcoins penningpolitik ledde till en oundviklig prisökning vart fjärde år. Detta beror på att Bitcoin halveras, vilket är en händelse som äger rum var 210 000 block vilket betyder ungefär vart fjärde år. Det finns fler och fler investerare som tror på den här modellen. Om det är korrekt kommer Bitcoin att nå 100 000 dollar före slutet av 2022.

Utöver alla dessa värdeförslag finns det många som ser Bitcoin som digitalt guld. Det är en tillgång som kan tas ut ur banksystemet och förvaras säkert i din egen ägo. För vissa är Bitcoin bara en revolution mot det nuvarande monetära systemet. Sedan finns det handlare som helt enkelt älskar volatiliteten och bara vill spekulera i prisrörelser.

Poängen är att Bitcoin har olika värdefaktorer och varje investerare ser det på lite olika sätt.

Bitcoins lagras i digitala plånböcker

Bitcoins lagras i plånböcker, vilket är applikationer. Det finns mobila plånböcker, datorplånböcker och online-plånböcker. När du använder plånböcker loggar du in på dem precis som om du loggar in på ditt Gmail- eller Hotmail-konto – med ett användarnamn och lösenord. Den privata nyckeln finns inne i plånboksprogramvaran och du använder den inte i din normala verksamhet.

Oavsett vilken plånbok som används sparas dina pengar alltid i blockkedjan. Dina bitcoins finns inte på din hårddisk, i din webbläsare eller på något USB-minne. Transaktionshistoriken finns alltid i blockkedjan och den är oföränderlig.

Kom ihåg: den som kontrollerar den privata nyckeln kontrollerar alla coins. Om du själv inte kontrollerar den privata nyckeln kan åtkomst till dina Bitcoins försvinna när som helst. Om du lagrar din bitcoin i en kryptobörs eller i en onlinetjänst är detta fallet. Du loggar in på ditt konto med e-post och lösenord. Operatören har dina privata nycklar och kontrollerar dina pengar.

Om du använder en datorplånbok som Exodus, så sparas den privata nycklarna på din dator. Den säkraste lösningen är att använda en hårdvaruplånbok, som är som ett USB-minne.

ledger nano x

Ledger Nano X är för närvarande det mest populära alternativet. När du använder en hårdvaruplånbok har du kontrollen över dina privata nycklar hela tiden. Det bästa är att våra privata nycklar lagras offline. Då kan ingen hacker nå dem.

Hur köps och säljs Bitcoins?

Bitcoins kan köpas idag från hundratals olika sidor. Coinbase och Bitpanda är de mest populära för nybörjare, där du enkelt kan växla din fiat-valuta mot Bitcoin. Du kan se alla våra rekommenderade börser här.

Att köpa Bitcoin är enkelt. Du registrerar ett konto online, går igenom KYC-processen och sätter in pengar från ditt bankkonto. Du kan också använda ett betalkort. Efter det kan du köpa bitcoins med ett par klick.

Bitcoins kan alltid hållas vart du än köpte dem. Om din portfölj växer till tusentals dollar, är det rekommenderat att du använder en hårdvaruplånbok som Ledger Nano X och förvarar valutorna själv.

Bitcoin är en reservvaluta i kryptovärlden, lite som USD i den verkliga världen. Många altcoins kan bara köpas med bitcoins. Om du vill köpa några sällsynta kryptos måste du först köpa bitcoins med din fiat-valuta och sedan byta Bitcoin mot andra tokens.

Att sälja bitcoins skiljer sig inte från att köpa dem. Du kan sälja tillbaka dina kryptor till fiat-valuta genom att klicka med musen ett par gånger. Därefter kan pengarna föras tillbaka till ditt bankkonto.

Bitcoin-kursen visas vanligtvis i dollar. Det officiella Bitcoin-kursen slås samman av alla kurser på de olika börserna. Kursen du får är den kurs som finns tillgängligt på den börs eller tjänst du använder. Det kan skilja sig lite från den officiella kursen.

Kursen på Bitcoin:

 

Du kan se alla större kryptovalutor på den här sidan

Vi rekommenderar också att du läser den här artikeln: nya sätt att investera i kryptovalutor.

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *