Aave (AAVE) kurs – SEK & USD

Aave (AAVE) kurs har historiskt sett variert mellan $26,02 (3 oktober 2020) och $666,86 (18 maj 2021). Aave är en DeFi-låneplattform, även känd som ett likviditetsprotokoll. Aave är inte den enda finska tjänsten på marknaden. AAVE-kurs framtiden ser lovande ut, men reglering kan orsaka vissa problem.

Aave (AAVE) kurs – utvecklingen under de senaste åren

Aave (AAVE) kurs har historiskt sett variert mellan $26,02 (3 oktober 2020) och $666,86 (18 maj 2021). Aaves kurshistorik börjar från september 2020. Denna information baseras på data från Coinmarketcap.

Aave-kursen har rört sig mellan tiotals och hundratals dollar under de senaste åren. När artikeln skrivs är Aaves ATH-kurs hela 667 dollar. Detta uppnåddes i maj 2022. Kan du tro att det var möjligt att köpa Aave för 0,02 dollar för bara några år sedan?

Detta beror på att Aave tidigare hette Ethlend. Dess token hade beteckningen LEND. Tjänsten bytte namn till Aave i början av 2020. Token LEND blev å andra sidan AAVE-token först i november 2020.

Samtidigt som LEND blev AAVE genomfördes en 100:1-omvandling. Detta innebär att 100 LEND-tokens omvandlades till en AAVE-token. LEND-token handlades till 0,53 dollar vid den tidpunkten, vilket motsvarar ett pris på 53 dollar för AAVE-token vid starten. I början av 2020 kunde du köpa LEND-token för endast 0,02 dollar!

Diagrammet nedan visar kurshistoriken för Aave. Den börjar i slutet av 2020 med ett pris på cirka 53 dollar.

aave kurs

Aave-kursen gick upp till månen våren 2021 tillsammans med resten av marknaden. Vid den tiden steg också Bitcoin, Ethereum och andra välkända kryptovalutor med hundratals procent.

Sommaren 2021 kollapsade hela marknaden, med Bitcoin i spetsen. AAVE-token föll också med långt över 50 procent vid den tidpunkten, från en toppnotering på 667 dollar ner till nästan 185 dollar.

Kryptomarknaden återhämtade sig under hösten 2021 och de flesta valutor steg till nya ATH-priser i november. DeFi-tokens nådde dock aldrig nya toppnivåer. Detta innebär att AAVE aldrig heller nådde ett nytt ATH-pris. Prisutvecklingen vände nedåt i augusti 2021. Denna nedgång fortsatte fram till januari 2023.

Hur fungerar Aave?

Aave är en DeFi-låneplattform, även känd som ett likviditetsprotokoll. DeFi kommer från orden decentraliserad finans. En utlåningsplattform innebär att Aave fungerar som en decentraliserad bank. Nedan finns en bild från Aaves förstasida.

aave assets

Du kan sätta in kryptovaluta i Aave och få avkastning på den. Alternativt kan du ta ett lån mot den kryptovaluta du har deponerat. Detta är endast möjligt genom övercollateralisering, dvs. du kan få ett lån på 1 000 dollar genom att deponera 1 500 dollar som säkerhet.

Om värdet på din säkerhet sjunker nära värdet på lånet kommer Aave att likvidera din säkerhet. Det innebär att din kryptovaluta kommer att säljas på marknaden för att betala av lånet. Detta kommer att se till att Aave-protokollet inte kommer att drabbas av förluster från eventuella lån.

Aave arbetar helt automatiserat och använder smarta kontrakt. Vem som helst kan använda appen via en Web3-plånbok som MetaMask. Aave innehåller ingen KYC-process, registrering eller andra människostyrda steg.

Aave-token är en governance token, så du behöver den inte för att använda appen. På grund av detta stiger eller sjunker Aave-kursen inte beroende på aktiviteten i Aave-appen.

Sommaren 2022 såg många konkurser på kryptomarknaden på grund av hundratals miljoner dollar i lån mellan traditionella företag. Samtidigt fungerade DeFi marknaden utan problem eller dåliga lån.

Om du vill veta mer om Aaves historia, teknik och potential som investering kan du läsa vår Aave-guide för investerare.

Aave är ett finskt projekt

Aave är inte den enda finska tjänsten på marknaden. Men det är definitivt den mest kända och största.

Aave grundades av Stani Kulechov. Han är fortfarande projektets ledare och frontfigur. I dag arbetar Stani på Aaves huvudkontor i London. Stani Kulechov har också gjort några besök i finländska medier. Mannen är dock inte särskilt känd utanför kryptobranschen.

Det kan finnas andra finländare i Aave-projektet, men det exakta antalet är för närvarande okänt. Aave kallas oftast för ett finskt projekt på grund av sin grundare och vd. I övrigt är det ett internationellt projekt precis som andra kryptovalutor.

Förhoppningsvis kommer andra välkända valutor att växa fram ur Finland. EUROe stablecoin är ett bra exempel på detta. Hela Skandinavien behöver definitivt mer närvaro i kryptobranschen. Norra Europa är inte väl presenterat ännu.

Kursprognos för Aave

AAVE-kurs framtiden ser lovande ut, men reglering kan orsaka vissa problem.

Den positiva prognosen påverkas av Aaves kontinuerliga utveckling. Aave V1 släpptes våren 2020. Aave V2 släpptes redan i december 2020. Aave V3, som släpptes våren 2022, förbättrade applikationen ännu mer och medförde många nya funktioner.

Dessutom har Aave utvidgat sitt utvecklingsarbete till att omfatta decentraliserade sociala medietjänster. Aave lanserade Lens-protokollet under våren 2022. Det ger verktyg för utvecklare för att bygga ett decentraliserat Twitter, där användarna äger sitt innehåll och sina profiler i sociala medier.

AAVE-appen kommer också att dra nytta av GHO stablecoin. Den kommer att likna DAI som kontrolleras av Maker. Det kommer definitivt att finnas vissa avkastningsbonusar för investerare som tillhandahåller GHO-likviditet i Aave-appen. Det kommer förmodligen också att bli billigare att låna ut GHO.

Aave har också en stabil ställning inom DeFi-sektorn. Det har konsekvent varit ett av branschens största protokoll när det gäller likviditet (TVL). Detta ger en stark grund för Aave-kursen att stiga.

Det största frågetecknet gäller efterfrågan på Aave-tokens. Eftersom det är en administrativ token behövs Aave inte för att använda appen. Detta gör Aave-kursen mycket svår att förutsäga – även i jämförslse med andra kryptovalutor.

Det är troligt att priset på Aave kommer att ta sigh högre när hela DeFi-sektorn befinner sig i en tjurmarknad. Historiskt sett har alla DeFi-tokens rört sig upp och ner samtidigt.