Kryptoguider
02
mar
vad är aave nybörjarguiden

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Vad är Aave (AAVE)?

AAVE är den administrativa tokenen för låneplattformen Aave. Aave är verksamt inom sektorn för decentraliserad finans (DeFi). Aave är en decentraliserad låneplattform, vilket innebär att man underlättar lån utan en centraliserad aktör. Förutom utlåningsfunktioner innehåller Aave även andra funktioner, t.ex. en säkerhetsmodul, flash-lån och en administrationsmodul.

Grundaren av Aave är Stani Kulechov. Plattformen grundades som ETHLend men bytte namn till Aave hösten 2018. För närvarande används version V3 av Aave-plattformen. Sommaren 2022 tillkännagav Aave sitt eget stablecoin kallat GHO

AAVE-token har historiskt sett varit en mycket lönsam investering. Aave kan köpas enkelt och säkert från de finska kryptobörserna Coinmotion och Northcrypto.

AAVE är den administrativa tokenen för Aave-lånesplattformen

AAVE är den administrativa tokenen för låneplattformen Aave. Aave är en av de största decentraliserade utlåningsplattformarna på marknaden. AAVE-token behövs inte för att använda tjänsten. Den har en administrativ roll och användarna kan också stakea token för extra avkastning.

Vad innebär den administrativa teoknen i praktiken? En governance-token, som namnet antyder, skapades för att styra protokollet. Innehavarna av AAVE kan delta i beslutsfattandet om tjänstens framtid. Ju fler governance-tokens du äger, desto mer beslutsrätt har du.

Grundläggande information om AAVE-token:

Specifikation Information
Kategori DeFi-token
Typ Governance token
Ticker AAVE
Cirkulerande utbud 14,1M AAVE
Total tillgång 16,0M AAVE
Högsta kurs någonsin (datum) $667 (18-Maj-2021)
Lägsta kurs någonsin (datum) $26 (5-Nov-2020)

Låneplattformen Aave är en del av den decentraliserade finans-tjänstebranschen. Alla större DeFi-appar har sina egna tokens. Tokens för andra DeFi-tjänster är också governance-tokens, som AAVE.

AAVE-token behövs därför inte för att använda Aave-appen. Alla transaktionsavgifter betalas i Ether om du använder Aave på Ethereum-plattformen. Om du använder Aave på Polygon betalar du transaktionsavgifter med Polygons inhemska token MATIC.

Ordet Aave kommer från det finska språket och betyder spöke. Det är det enda välkända kryptoprojektet på marknaden som har sitt ursprung i Finland.

Aave är en DeFi-låneplattform

Aave är verksamt inom sektorn för decentraliserad finans (DeFi). Aave är en DeFi-låneplattform, närmare bestämt ett likviditetsprotokoll.

I korthet handlar DeFi om decentraliserade tillämpningar som bygger på smart contract plattformar. Sådana appar kallas dapps (decentraliserade appar). De körs autonomt utan någon interaktion från tredje part. Användarna kommunicerar med dessa dapps med hjälp av Web 3-plånböcker som MetaMask.

DeFi brukade vara en synonym för Ethereum. Detta förändrades snabbt under 2021. Det finns populära DeFi-appar som körs även på BNB Chain, Tron, Polygon, Solana osv. Ethereum har för närvarande ca 60 % marknadsandel av DeFi-likviditeten.

chains

Vi talar i stort sett om en finansiell revolution. DeFi ger finansiella tjänster till alla i världen som har en mobiltelefon och en internetuppkoppling. Det finns inga KYC eller andra begränsningar. Den här typen av tjänster har aldrig funnits tidigare.

DeFi kan delas in i tre underkategorier: utlåningstjänster, decentraliserade börser och andra. De största apparna när det gäller TVL (Total Value Locked) är utlåningstjänster. Aave har varit en av de största DeFi-apparna sedan 2020.

Vad är Aave?

Aave är en decentraliserad låneplattform, vilket innebär att man underlättar lån utan en centraliserad aktör. Aave erbjuder två huvudfunktioner:

  1. Räntebetalningar
  2. Utlåning

Som nämndes i kapitlet om historia använder Aave likviditetspooler. Detta innebär att det finns investerare som sätter in pengar i Aave-protokollet. Denna likviditetspool får sedan tillgång till personer som vill ge hävstångseffekt på sina kryptobestånd med ett lån. Låntagare betalar också ränta till likviditetsleverantörer (= långivare).

Bilden nedan är från Aave-appen. Den visar olika räntesatser som betalas för tillfället.

aave assets

Avkastningen varierar beroende på utbud och efterfrågan. Ibland finns det avkastningar på 20-30 % för vissa kryptovalutor. Avkastningen kan röra sig snabbt upp eller ner, vilket är anledningen till att det är möjligt att ta en lång med fast ränta. Aave-protokollet tjänar pengar på skillnaden mellan utbudets APY och lånets APY – precis som vanliga banker gör.

När du har gjort en insättning på Aave kan du låna ut pengar mot denna säkerhet. Detta är ett sätt att utnyttja din kryptoportfölj som hävstång. Du kan till exempel låna ut stablecoins och använda dem för att köpa fler av dina favoritcoins. Om dina investeringar stiger mer än din låneränta kommer du till slut att göra en vinst.

Det är viktigt att förstå att Aave-token inte behövs för vanliga transaktioner i appen. Transaktionsavgifter betalas alltid med den inhemska token för plattformen som Aave körs på. Om du använder Ethereum-versionen av Aave, du behöver Ether (ETH) för transaktioner. Om du använder Aave på Avalanche behöver du AVAX-tokens.

Aave Safety Module, flash-lån och styrning

Förutom utlåningsfunktioner innehåller Aave även andra funktioner, t.ex. en säkerhetsmodul, flash-lån och en administrationsmodul. Låt oss börja med snabblån, som populariserades av Aave. Det är i huvudsak supersnabba lån som gör det möjligt att använda stora mängder likviditet. Detta är möjligt eftersom flash-lån tas och återbetalas inom ramen för en transaktion i Ethereumnätverket.

Se videon nedan för detaljerade instruktioner.

Flash-lån görs genom att skapa en process, som består av flera operationer som kedjas ihop. Om en av operationerna misslyckas, återställs hela processen.

Flash-lån skapar effektivitet för hela DeFi marknaden. Handelsrobotar kan dra nytta av skiljedomssituationer och göra priserna mer exakta.

Aave Safety Module och styrning är en del av Aavenomics-frameworken. Den lanserades i slutet av 2020. Aavenomics beskriver i praktiken hur Aave-protokollet styrs.

Säkerhetsmodulen lanserades med AAVE-token i slutet av 2020. Aave-användare kan låna ut pengar till denna modul och tjäna ränta. Om något oväntat händer och protokollet får likviditetsproblem kommer säkerhetsmodulen att använda högst 30 % av dessa medel för att täcka eventuella förluster.

För Aave-styrning behövs AAVE-token. Tokeninnehavare fattar beslut om protokollets framtid. Förbättringsförslag läggs fram av gemenskapen eller utvecklingsgruppen. Ju fler AAVE-tokens du innehar, desto mer rösträtt har du.

Du kan fördjupa dig i styrningen på följande webbplat governance.aave.com.

Detta är det koncept som även används i andra DeFi-protokoll. DeFi-tokens är nästan uteslutande styrelsemärken.

Grundaren av Aave är Stani Kulechov.

Grundaren av Aave är Stani Kulechov. Stani är finländare och han har också en ganska speciell bakgrund inom kryptovärlden. Stani har en magisterexamen i juridik från Helsingfors universitet. Han har också arbetat på en advokatbyrå.

I början var det bara en handfull personer som var inblandade. Aave startades inte av kända riskkapitalister från Silicon Valley. Nu arbetar dussintals personer med projektet och huvudkontoret ligger i London. Stani är fortfarande VD och talesperson för Aave.

Aave startade som ett projekt som hette ETHLend. Det lanserades på Ethereum MainNet i början av 2017. ETHLend var också en del av ICO-boomen 2017. Projektet samlade in 16,2 miljoner USD från sin ICO. Det var då som LEND-token också skapades.

ETHLend var en P2P-lånetjänst och ett av de första DeFi-protokollen på marknaden. Den utvecklades vidare under 2018, men teamet insåg snabbt att P2P-lån var ett svårt koncept att använda. Det var svårt att matcha olika låne- och utlåningsbehov.

Under 2018 började andra DeFi-protokoll dyka upp. Hela scenen var fortfarande mycket okänd och till och med ordet ”DeFi” användes knappt.

Det var då Uniswap DEX också utvecklades. Den använde en P2C-modell (Peer-To-Contract). I en P2C-modell skapas en likviditetspool av långivarna i stället för att alla försöker hitta en låntagare individuellt.

ETHLend antog P2C-modellen i slutet av 2018.

ETHLend blev Aave 2018

Plattformen grundades som ETHLend men bytte namn till Aave hösten 2018. Det var då som projektet gick från P2P-lån till P2C som innebär likviditetspooler. LEND-token användes dock fortfarande.

År 2019 var lugnt på DeFi-fronten. Till och med i början av 2020 hade Aaves likviditetspool mindre än 10 miljoner USD i medel. Snabbt fram till juni 2020, och denna siffra var redan 100 miljoner dollar!

Hela DeFi marknaden exploderade sommaren 2020. Likviditeten i Aave fortsatte också att öka och nådde 1,5 miljarder dollar. I januari-februari 2021 skedde ytterligare en DeFi-boom. Aaves likviditet ökade från 1,7 miljarder till 6 miljarder dollar.

En andra DeFi-boom inträffade senare under 2021. Då nådde Aave en likviditet på 17 miljarder dollar! Det har varit ett av de fem främsta DeFi-protokollen under tidigare år. Nedan följer en rangordning av de största DeFi-protokollen när den här artikeln skrevs.

Vad är Aave - defillama

Det gamla LEND-tecknet bytte varumärke (migrerades) till AAVE i slutet av 2020. Samtidigt som detta gjordes minskades utbudet med 100. Hundra (100) LEND-tokens omvandlades till en (1) AAVE. Detta var en del av en serie uppdateringar som kallas Aavenomics.

Både LEND och AAVE har varit utmärkta investeringar. Priset på LEND ökade 40 gånger under 2020, från cirka 0,01$ till 0,5$. Sedan migrerades den till AAVE till ett pris på 50$. AAVE rusade också mer än 10x i början av 2021.

Aave-versionerna V2 och V3

För närvarande används version V3 av Aave-plattformen. Den introducerades officiellt i Ethereum-blockkedjan i januari 2023.

Den första ”fullständiga versionen” av Aave V1 fick en betydande uppdatering redan i december 2020. Då släpptes Aave V2. Du kan läsa mer om V2-uppdateringen i detta bloginlägg från Aave. Den nya versionen är praktiskt taget en samling av olika uppdateringar, t.ex. ytterligare funktioner och förbättringar av användargränssnittet och effektiviteten.

När artikeln skrivs är Aave V3 redan i bruk. Den introducerades i mars 2022.

Aave V3 hade en lång lista med uppdateringar, inklusive ett bättre användargränssnitt och transaktionseffektivitet. Den största funktionen var likviditet över kedjan. Detta ger gör det möjligt att flytta likviditet inom Aave mellan olika blockkedjeversioner. Det är en stor uppgradering eftersom Aave för närvarande körs på sju olika blockkedjor.

Aave lanserades ursprungligen som en Ethereum-app och har under 2021 och 2022 expanderat till många av Ethereums skalningslösningar. Det första steget var Polygon under våren 2021. Nu körs Aave även på Arbitrum och Optimisim. Båda är Ethereums skalningslösningar för Layer 2. Aave kan också användas på Avalanche, Fantom och Harmony.

Det är möjligt att klona Aave-protokollet till flera blockkedjor eftersom de alla är EVM-kompatibla. När en blockkedja är EVM-kompatibel kan den behandla smarta kontrakt som är byggda på Ethereum. Många Ethereum-konkurrenter är EVM-kompatibla med avsikt, så att de kan locka appar från Ethereum till sina egna blockkedjor.

I maj 2022 lanserade Aave Lens protocol. Detta är ett mycket viktigt projekt för grundaren Stani Kulechov, som har varit mycket engagerad. Lens gör det möjligt för utvecklare att bygga distribuerade appar för sociala medier, till exempel Twitter. Användarna äger sin egen profil och sitt eget innehåll på Lens.

Aave gjorde ett stort tillkännagivande i juli 2022 genom att avslöja planerna för GHO stablecoin. Vi kommer att dyka djupare in i detta ämne senare i artikeln.

GHO-stablecoin

Sommaren 2022 tillkännagav Aave sitt eget stablecoin kallat GHO. Meddelandet kom bara två månader efter att Terras algoritmiska UST-stablecoin kollapsat och skickat hela kryptomarknaden i kaos.

En tydlig distinktion måste dock göras här; GHO är inte en algoritmisk stablecoin som Terra’s UST var. Du bör i stället jämföra Aave och GHO mot Maker & DAI. Den nya GHO stablecoin kommer att mintas efter att den först har överdäckats, precis som fallet är med DAI.

Aave kommer också att föra in så kallade facilitatorer i mixen. Man skulle kunna se dem som VIP-användare, som har privilegier när det gäller att minta GHO. Dessa privilegier ges av Aave DAO som innebär Aaves styrande organ.

gho facilitatorer

GHO stablecoin har också ytterligare intressanta funktioner. Det kommer att vara möjligt att ta ett GHO-lån med en fast ränta, som bestäms av Aave DAO. Räntebetalningarna kommer också att gå till Aave-kassan.

Det kan vara möjligt att Aave stakers (kom ihåg säkerhetsmodulen) kan få ett GHO-lån till en lägre ränta än vanliga användare. Detta skulle kunna ha en positiv inverkan på Aave-tokenpriset. Tiden får utvisa om GHO når marknadens godkännande.

Aave som en investering

AAVE-token har historiskt sett varit en mycket lönsam investering. Ju tidigare du har anslutit dig till projektet, desto mer har du kunnat ta del av dess vinster.

Hur ska man se på Aave som en investering? Först måste vi understryka en sak. Aave är en governance token, inte en utility token. Vissa okunniga investerare kanske tror att du behöver Aave-tokens för att kvalificera dig för ett lån eller göra transaktioner i appen. Detta är inte sant.

Det är mycket lättare att uppskatta värdet på en utility token eftersom du kan göra vissa kopplingar mellan appens popularitet och tokenpriset. Ju mer nytta det finns, desto fler transaktioner görs. Detta leder till högre efterfrågan på tokenet. Det är så som de inhemska tokenerna i plattformarna för smarta kontrakt fungerar, till exempel Ethereum (ETH), BNB och Cardano (ADA).

Det finns ingen direkt koppling mellan populariteten hos Aave (appen) och priset på tokenet. När man tittar på hur Aaves likviditet ökar (eller minskar) går den ofta i motsatt riktning än tokenpriset. Ändå försöker många investerare värdera DeFi-tokens utifrån appens likviditet.

Det är ingen överraskning att investerare faller i denna fälla. Det är lätt att tro att governance token skulle vara mer värdefull om det fanns mer likviditet för den att styra. Det är dock inte så marknaden tänker. Aave kurs kan krascha samtidigt som dess likviditet ökar.

Nykomlingar kommer att finna det lättare att investera i operativsystem för appar, såsom Ethereum, BNB Chain, Cardano, Avalanche osv. Då behöver du inte göra samtal för enskilda dappar. Denna taktik var mycket lönsam under tjurmarknaden 2021. Plattformar för smarta kontrakt gjorde större vinster än depp-appar.

Det finns dock motsatta åsikter för detta. Vissa analytiker är övertygade om att värdet kommer att gå till apparna och Layer 2s på nästa tjurmarknad. Kolla in den här Twitter-tråden.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att Aave är en utmanande investering ur investerarens synvinkel. Nya projekt som Lens är intressanta, men hur stor inverkan har de på priset på Aave, som bara är en administrativ token för låneplattformen?

Samma utmaningar gäller inte bara för Aave utan även för andra DeFi-governance-tokens. Om coinet inte behövs för att använda själva applikationen är det svårt att uppskatta dess efterfrågan.

GHO-stablecoinen kan ge Aave en hävstångseffekt under de kommande åren. För närvarande är det fortfarande för tidigt att förutse dess effekter. Den skärpta regleringen i EU och USA är också inriktad på stablecoins, särskilt på grund av Terra-kollapsen. Tiden får utvisa om det finns utrymme för små stablecoins på marknaden när regleringen skärps.

Hur man köper Aave

Aave kan köpas enkelt och säkert från de finska kryptobörserna Coinmotion och Northcrypto. Du kan snabbt sätta in euro med en SEPA-överföring eller med ett betalkort. Därefter kan du köpa Aave med ett par klick.

De bästa börserna för att köpa AAVE:

Börs De mest likvida handelsparen Betyg Länk
Du kan handla Aave-tokens med alla kryptovalutor som stöds av tjänsten & euro. Köp AAVE
Du kan handla Aave-tokens med alla kryptovalutor som stöds av tjänsten & euro. Köp AAVE
AAVE / USDT, AAVE / BUSD, AAVE / BTC, AAVE / BNB, AAVE / ETH, AAVE / EUR Köp AAVE

Det finns också mycket stöd för Aave i populära plånböcker. Trust wallets mobilplånbok och Exodus desktop-/mobilplånbok är bra kostnadsfria plånboksalternativ. MetaMask-webbläsartillägget är förstås också bra. Ledger Nano X cold wallet ger ultimat säkerhet.

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!