Kryptoguider
22
jul
vad är aave nybörjarguiden

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Vad är Aave? Nybörjarguiden

Vad är Aave?  Det är det största kryptoprojektet med ursprung i Finland. Aave är ett DeFi-likviditetsprotokoll där du kan sätta in krypto och få avkastning för det. Detta är Aaves nybörjarguide från en investerares synvinkel. Vi kommer att gå igenom Aaves historia, teknik och investeringspotential.

Vad är Aave? Ett DeFi-token!

Låt oss börja med att placera Aave i rätt kategori. Vi gillar att dela in kryptovalutamarknaden i tre huvudkategorier: valutor, plattformar och tokens.

Den mest kända valutan är Bitcoin. I denna kategori ingår även coins som Litecoin, Bitcoin Cash och Monero. De är alla byggda som digitala P2P-valutor och har inga andra viktiga funktioner. Även om Bitcoins berättelse har förskjutits mot digitalt guld passar den in i den här kategorin.

Ethereum är kungen av plattformskategorin. Dessa kryptovalutor kallas också för ramverk och operativsystem för distribuerade appar. Du kan tänka på plattformar som iOS eller Android. Cardano, Binance Smart Chain och Polkadot är rivaliserande plattformar.

Tokens utfärdas på dessa plattformar. Detta är även Aave:s kategori. Tokens är vanligtvis antingen nyttighetstokens eller styrningstokens. De tjänar en roll inom en specifik decentraliserad applikation (dapp). Vi kan också gå djupare in i kategorin token och välja en underkategori som heter DeFi (Decentralized Finance). Nästan alla DeFi-tokens är governance-tokens.

Så, vad är Aave? Aave är en DeFi-applikation där du kan låna ut pengar till andra och få lån själv. AAVE token är den inhemska token för denna appen. Andra populära DeFi-token är Uniswap, Compound, och Maker.

Ordet Aave är finskt och betyder spöke. Detta är det enda välkända projektet med finsk bakgrund. Ordet Aave kan hänvisa till appen eller dess inhemska token, som har en ticker AAVE.

Observera att detta inte är en användarhandbok för Aave-appen. Den här artikeln är en översikt över Aave-protokollet för potentiella investerare.

Aave var ursprungligen ETHLend

Grundaren av Aave är Stani Kulechov, som inte har en typisk bakgrund som utvecklare. Stani har en magisterexamen i juridik från Helsingfors universitet. Han har också arbetat på en advokatbyrå.

I början var det bara en handfull personer som var inblandade. Aave startades inte av kända riskkapitalister från Silicon Valley. Nu arbetar dussintals personer med projektet och huvudkontoret ligger i London. Stani är fortfarande VD och talesperson för Aave.

Aave startade som ett projekt som hette ETHLend. Det lanserades på Ethereum MainNet i början av 2017. ETHLend var också en del av ICO-boomen 2017. Projektet samlade in 16,2 miljoner USD från sin ICO. Det var då som LEND-token också skapades.

Se videon nedan om du vill se en ”blast from the past”. Den visar hur ETHLend fungerade.

ETHLend var en P2P-lånetjänst och ett av de första DeFi-protokollen på marknaden. Den utvecklades vidare under 2018, men teamet insåg snabbt att P2P-lån var ett svårt koncept att använda. Det var svårt att matcha olika låne- och utlåningsbehov.

Under 2018 började andra DeFi-protokoll dyka upp. Hela scenen var fortfarande mycket okänd och till och med ordet ”DeFi” användes knappt.

Det var då Uniswap DEX också utvecklades. Den använde en P2C-modell (Peer-To-Contract). I en P2C-modell skapas en likviditetspool av långivarna i stället för att alla försöker hitta en låntagare individuellt.

ETHLend antog P2C-modellen i slutet av 2018. Det var också då som protokollet bytte namn till Aave. LEND-token användes dock fortfarande.

Om du vill veta mer om projektets historia och utveckling kan du se videon nedan.

År 2019 var lugnt på DeFi-fronten. Till och med i början av 2020 hade Aaves likviditetspool mindre än 10 miljoner USD i medel. Snabbt fram till juni 2020, och denna siffra var redan 100 miljoner dollar!

Hela DeFi marknaden exploderade sommaren 2020. Likviditeten i Aave fortsatte också att öka och nådde 1,5 miljarder dollar. I januari-februari 2021 skedde ytterligare en DeFi-boom. Aaves likviditet ökade från 1,7 miljarder till 6 miljarder dollar.

En andra DeFi-boom inträffade senare under 2021. Då nådde Aave en likviditet på 17 miljarder dollar! Det har varit ett av de fem främsta DeFi-protokollen under tidigare år. Nedan följer en rangordning av de största DeFi-protokollen när den här artikeln skrevs (7/2022).

Vad är Aave - defillama

Det gamla LEND-tecknet bytte varumärke (migrerades) till AAVE i slutet av 2020. Samtidigt som detta gjordes minskades utbudet med 100. Hundra (100) LEND-tokens omvandlades till en (1) AAVE. Detta var en del av en serie uppdateringar som kallas Aavenomics.

Både LEND och AAVE har varit utmärkta investeringar. Priset på LEND ökade 40 gånger under 2020, från cirka 0,01$ till 0,5$. Sedan migrerades den till AAVE till ett pris på 50$. AAVE rusade också mer än 10x i början av 2021.

Aave-uppgraderingar under 2021 och 2022

Aave-protokollet har fått flera stora uppgraderingar under de senaste åren. Aave V1 lanserades ursprungligen i början av 2020. Den första stora uppgraderingen, Aave V2, lanserades redan i december 2020. Du kan läsa mer om det i detta blogginlägg om Aave. 

En ny version är en samling större och mindre uppdateringar. Det kan vara nya funktioner, optimeringar av smarta kontrakt eller uppdateringar av gränssnitt. Den senaste versionen är Aave V3. Den lanserades i mars 2022.

Aave V3 hade en lång lista med uppdateringar, inklusive ett bättre användargränssnitt och transaktionseffektivitet. Den största funktionen var likviditet över kedjan. Detta ger gör det möjligt att flytta likviditet inom Aave mellan olika blockkedjeversioner. Det är en stor uppgradering eftersom Aave för närvarande körs på sju olika blockkedjor.

Aave lanserades ursprungligen som en Ethereum-app och har under 2021 och 2022 expanderat till många av Ethereums skalningslösningar. Det första steget var Polygon under våren 2021. Nu körs Aave även på Arbitrum och Optimisim. Båda är Ethereums skalningslösningar för Layer 2. Aave kan också användas på Avalanche, Fantom och Harmony.

Det är möjligt att klona Aave-protokollet till flera blockkedjor eftersom de alla är EVM-kompatibla. När en blockkedja är EVM-kompatibel kan den behandla smarta kontrakt som är byggda på Ethereum. Många Ethereum-konkurrenter är EVM-kompatibla med avsikt, så att de kan locka appar från Ethereum till sina egna blockkedjor.

I maj 2022 lanserade Aave Lens protocol. Detta är ett mycket viktigt projekt för grundaren Stani Kulechov, som har varit mycket engagerad. Lens gör det möjligt för utvecklare att bygga distribuerade appar för sociala medier, till exempel Twitter. Användarna äger sin egen profil och sitt eget innehåll på Lens.

Aave gjorde ett stort tillkännagivande i juli 2022 genom att avslöja planerna för GHO stablecoin. Vi kommer att dyka djupare in i detta ämne senare i artikeln.

Prishistorik för Aave-token

Därefter går vi igenom prisutvecklingen för Aave-token. Du kan se Aave-priset i realtid när du scrollar ner till det sista kapitlet i den här artikeln.

Som vi nämnde tidigare lanserades Aave-token i slutet av 2020. Dessförinnan var den känd som Ethlend och med ticker Lend, även om hela projektet hade ombildats till Aave i början av 2020. När Lend-token migrerades till Aave hade den ett pris på cirka 53 dollar.

Första gången Aave sköt i höjden var under ”the DeFi summer” 2020. Då använde den fortfarande ticker Lend. Priset gick från 0,02 dollar till cirka 0,5 dollar under år 2020. Det är en 25 gånger större rörelse. Efter det gjordes migreringen Lend -> Aave och 100 Lend-tokens konverterades till en Aave.

Det andra uppsvinget ägde rum i början av 2021.

Vad är aave prishitorik

Den andra boomen ägde rum i början av 2021. Det var då det skedde en massiv DeFi och NFT-boom. Så gott som varje Defi-token nådde ATH-priset i maj 2021. ATH för Aave är cirka 667 dollar.

Aave kraschade sommaren 2021 tillsammans med resten av marknaden. Därefter rusade Bitcoin och många andra coins till nya ATH-priser i november. Men det gjorde inte Defi tokens. Aave nådde 400 dollar i augusti men inledde en nedåtgående trend i september som fortfarande pågår. Detta hände nästan alla Defi-tokens trots att likviditeten på Defi-marknaden fortsatte att öka.

Översikt över DeFi

Aave är ett utlåningsprotokoll som ingår i DeFi, dvs. decentraliserade finansiella tjänster. Låt oss få en snabb översikt över DeFi.

I korthet handlar DeFi om decentraliserade tillämpningar som bygger på smart contract plattformar. Sådana appar kallas dapps (decentraliserade appar). De körs autonomt utan någon interaktion från tredje part. Användarna kommunicerar med dessa dapps med hjälp av Web 3-plånböcker som MetaMask.

DeFi brukade vara en synonym för Ethereum. Detta förändrades snabbt under 2021. Det finns populära DeFi-appar som körs även på BNB Chain, Tron, Polygon, Solana osv. Ethereum har för närvarande (7/2022) ca 60 % marknadsandel av DeFi-likviditeten.

chains

Vi talar i stort sett om en finansiell revolution. DeFi ger finansiella tjänster till alla i världen som har en mobiltelefon och en internetuppkoppling. Det finns inga KYC eller andra begränsningar. Den här typen av tjänster har aldrig funnits tidigare.

DeFi kan delas in i tre underkategorier: utlåningstjänster, decentraliserade börser och andra. De största apparna när det gäller TVL (Total Value Locked) är utlåningstjänster. Aave har varit en av de största DeFi-apparna sedan 2020.

Vad är Aave?

Vad är Aave egentligen och hur fungerar den? Låt oss gå in på Aave-protokollet. Eftersom Aave är en utlåningstjänst erbjuder den två huvudfunktioner:

  1. Räntebetalningar
  2. Utlåning

Som nämndes i kapitlet om historia använder Aave likviditetspooler. Detta innebär att det finns investerare som sätter in pengar i Aave-protokollet. Denna likviditetspool får sedan tillgång till personer som vill ge hävstångseffekt på sina kryptobestånd med ett lån. Låntagare betalar också ränta till likviditetsleverantörer (= långivare).

Bilden nedan är från Aave-appen. Den visar olika räntesatser som betalas för tillfället.

aave assets

Avkastningen varierar beroende på utbud och efterfrågan. Ibland finns det avkastningar på 20-30 % för vissa kryptovalutor. Avkastningen kan röra sig snabbt upp eller ner, vilket är anledningen till att det är möjligt att ta en lång med fast ränta. Aave-protokollet tjänar pengar på skillnaden mellan utbudets APY och lånets APY – precis som vanliga banker gör.

När du har gjort en insättning på Aave kan du låna ut pengar mot denna säkerhet. Detta är ett sätt att utnyttja din kryptoportfölj som hävstång. Du kan till exempel låna ut stablecoins och använda dem för att köpa fler av dina favoritcoins. Om dina investeringar stiger mer än din låneränta kommer du till slut att göra en vinst.

Det är viktigt att förstå att Aave-token inte behövs för vanliga transaktioner i appen. Transaktionsavgifter betalas alltid med den inhemska token för plattformen som Aave körs på. Om du använder Ethereum-versionen av Aave, du behöver Ether (ETH) för transaktioner. Om du använder Aave på Avalanche behöver du AVAX-tokens.

Vad är Aave Safety Module, flash-lån och styrning

Det finns även andra funktioner i Aave utöver den vanliga utlåningen och upplåningen.

Låt oss börja med snabblån, som populariserades av Aave. Det är i huvudsak supersnabba lån som gör det möjligt att använda stora mängder likviditet. Detta är möjligt eftersom flash-lån tas och återbetalas inom ramen för en transaktion i Ethereumnätverket.

Se videon nedan för detaljerade instruktioner.

Flash-lån görs genom att skapa en process, som består av flera operationer som kedjas ihop. Om en av operationerna misslyckas, återställs hela processen.

Flash-lån skapar effektivitet för hela DeFi marknaden. Handelsrobotar kan dra nytta av skiljedomssituationer och göra priserna mer exakta.

Aave Safety Module och styrning är en del av Aavenomics-frameworken. Den lanserades i slutet av 2020. Aavenomics beskriver i praktiken hur Aave-protokollet styrs.

Säkerhetsmodulen lanserades med AAVE-token i slutet av 2020. Aave-användare kan låna ut pengar till denna modul och tjäna ränta. Om något oväntat händer och protokollet får likviditetsproblem kommer säkerhetsmodulen att använda högst 30 % av dessa medel för att täcka eventuella förluster.

Köp Aave från dessa börser:

Börs De mest likvida handelsparen Betyg Länk
AAVE / USDT, AAVE / BUSD, AAVE / BTC, AAVE / ETH, AAVE / BNB + många fler. Köp AAVE
AAVE / EUR, AAVE / BTC, AAVE / USDC + många fler. Köp AAVE

För Aave-styrning behövs AAVE-token. Tokeninnehavare fattar beslut om protokollets framtid. Förbättringsförslag läggs fram av gemenskapen eller utvecklingsgruppen. Ju fler AAVE-tokens du innehar, desto mer rösträtt har du.

Du kan fördjupa dig i styrningen på följande webbplat governance.aave.com.

Detta är det koncept som även används i andra DeFi-protokoll. DeFi-tokens är nästan uteslutande styrelsemärken.

GHO stablecoin

Aave har gjort ett intressant tillkännagivande i juli 2022. De kommer att lansera en stablecoin med beteckningen GHO. Detta syftar förstås på det engelska ordet ghost (spöke). Meddelandet kom bara två månader efter kollapsen av Terra’s UST stablecoin.

En tydlig distinktion måste dock göras här; GHO är inte en algoritmisk stablecoin som Terra’s UST var. Du bör i stället jämföra Aave och GHO mot Maker & DAI. Den nya GHO stablecoin kommer att mintas efter att den först har överdäckats, precis som fallet är med DAI.

Aave kommer också att föra in så kallade facilitatorer i mixen. Man skulle kunna se dem som VIP-användare, som har privilegier när det gäller att minta GHO. Dessa privilegier ges av Aave DAO som innebär Aaves styrande organ.

gho facilitatorer

GHO stablecoin har också ytterligare intressanta funktioner. Det kommer att vara möjligt att ta ett GHO-lån med en fast ränta, som bestäms av Aave DAO. Räntebetalningarna kommer också att gå till Aave-kassan.

Det kan vara möjligt att Aave stakers (kom ihåg säkerhetsmodulen) kan få ett GHO-lån till en lägre ränta än vanliga användare. Detta skulle kunna ha en positiv inverkan på Aave-tokenpriset. Tiden får utvisa om GHO når marknadens godkännande.

Aave som en investering

Det råder ingen tvekan om att Aave har varit en utmärkt investering även om de senaste tolv månaderna inte har varit så bra. Ju tidigare du har investerat desto högre vinster har du haft. Särskilt de investerare som redan investerade medan ticker var Lend.

Om du är intresserad av att investera i Aave rekommenderar vi att du tittar på granskningen nedan.

Hur ska man se på Aave som en investering? Först måste vi understryka en sak. Aave är en governance token, inte en utility token. Vissa okunniga investerare kanske tror att du behöver Aave-tokens för att kvalificera dig för ett lån eller göra transaktioner i appen. Detta är inte sant.

Det är mycket lättare att uppskatta värdet på en utility token eftersom du kan göra vissa kopplingar mellan appens popularitet och tokenpriset. Ju mer nytta det finns, desto fler transaktioner görs. Detta leder till högre efterfrågan på tokenet. Det är så som de inhemska tokenerna i plattformarna för smarta kontrakt fungerar, till exempel Ethereum (ETH), BNB och Cardano (ADA).

Det finns ingen direkt koppling mellan populariteten hos Aave (appen) och priset på tokenet. När man tittar på hur Aaves likviditet ökar (eller minskar) går den ofta i motsatt riktning än tokenpriset. Ändå försöker många investerare värdera DeFi-tokens utifrån appens likviditet.

Det är ingen överraskning att investerare faller i denna fälla. Det är lätt att tro att governance token skulle vara mer värdefull om det fanns mer likviditet för den att styra. Det är dock inte så marknaden tänker. Priset på Aave-token kan krascha samtidigt som dess likviditet ökar.

Nykomlingar kommer att finna det lättare att investera i operativsystem för appar, såsom Ethereum, BNB Chain, Cardano, Avalanche osv. Då behöver du inte göra samtal för enskilda dappar. Denna taktik var mycket lönsam under tjurmarknaden 2021. Plattformar för smarta kontrakt gjorde större vinster än depp-appar.

Det finns dock motsatta åsikter för detta. Vissa analytiker är övertygade om att värdet kommer att gå till apparna och Layer 2s på nästa tjurmarknad. Kolla in den här Twitter-tråden.

Sammanfattningsvis kan vi säga att Aave är en intressant men utmanande investering. Nya projekt som Lens är spännande, men hur mycket bidrar de till priset på Aave-token?

Investerare kommer att möta samma värderingsutmaningar med alla DeFi-tokens. Det är inte så att Aave är unikt i detta avseende. Det verkliga värdet (eller priset) på DeFi-token är mycket svårt att fastställa. Du kan försöka läsa lite data från webbplatser som t.ex. duneanalytics.com för att komma vidare i din analys.

Den tidigare nämnda GHO stablecoin kan bli en boost för Aave under de kommande åren. Just nu är det för svårt att bedöma. Man bör också ha i åtanke att stablecoin-regleringen kommer att skärpas runt om i världen. Tiden får utvisa om mindre och icke USD-baserade stablecoins kommer att tillåtas existera.

Aave kurs och hur man köper Aave

Aave finns på de mest populära kryptovalutabörserna. Vi rekommenderar marknadsledaren Binance. Du kan göra en insättning med hjälp av SEPA-överföringar eller kreditkort.

Köp Aave från Binance

Aave-token kan också köpas på Coinmotion eller Northcrypto. Båda är populära och pålitliga börser.

Det finns också ett starkt stöd för Aave i populära plånböcker. TrustWallet (mobil) och Exodus (mobil & dator) är ett bra val. MetaMask är ett populärt webbläsartillägg. Ledger Nano X och Trezor Model T erbjuder ultimat säkerhet.

Vad är Aave? Vi hoppas att du vet det nu!

Följ Aave på Twitter på @AaveAave.  Du bör också följa grundaren, StaniKulechov,  som är mycket aktiv på Twitter. Den officiella webbplatsen är aave.com. Det finns också ett reddit.com/r/Aave_Official/.

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *