Kryptoguider
12
mar
avalanche avax

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Vad är Avalanche (AVAX)?

Avalanche är en tekniskt avancerad och mångsidig smart-kontraktsplattform. Den har blivit en betydande aktör på marknaden efter att ha vunnit mycket popularitet under bullrun 2021. Den här artikeln är en Avalanche-nybörjarguide. Vi kommer att gå igenom historien, tekniken och potentialen för Avalanche som en investering.

Avalanche är en populär smart-kontraktsplattform

Låt oss först placera Avalanche i rätt kategori för kryptovaluta. Vi delar in kryptoprojekt i tre tydliga kategorier: valutor, plattformar och tokens.

Bitcoin är det mest kända exemplet på en valuta. Andra populära valutor inkluderar Litecoin, Monero och Bitcoin Cash. Valutor har inga andra viktiga funktioner förutom att överföra och lagra värde.

Plattformar är operativsystem för smarta kontrakt och decentraliserade applikationer. Du kan se dem som ett Android- eller iOS-operativsystem. De mest kända plattformarna är Ethereum, Cardano, Terra och Polkadot.

Tokens utfärdas alltid på smarta-kontraktsplattformar. De fungerar antingen som utility-tokens eller governance-tokens. Syftet med en token är ofta begränsad till en specificerad decentraliserad applikation (dapp). Uniswap, Aave och Chainlink är välkända tokens.

Avalanche faller tydligt in i plattformskategorin. Ekosystemets inbyggda token är AVAX. Den används för att stakea och betala för transaktioner.

Se det realtidspriset på Avalanche från denna sida: Avalanche kurs.

Avalanche försöker också positionera sig inom sektorn för interoperabilitet (blockkedjornas internet). Cosmos och Polkadot är de mest kända projekten inom denna nisch. Dessa plattformar konkurrerar inte direkt med Ethereum. De tillhandahåller en infrastruktur för blockkedjor som är interoperabla med varandra. Avalanche kan också placeras i denna underkategori, men i praktiken ses den mer som en utmanare till Ethereum.

Emin Gun Sirer är mannen bakom Avalanche

Mannen bakom Avalanche är Emin Gun Sirer som föddes i Turkiet. Han flyttade till USA vid millennieskiftet och tog examen med en doktorsexamen i datavetenskap 2002.

Sirer publicerade ett whitepaper om en digital valuta som heter Karma bara ett år senare. Den är baserad på Proof of Work och delar andra likheter med Bitcoin också. Varför blev Karma aldrig en Bitcoin-liknande framgång? Med Sirers egna ord är anledningen följande.

The system didn’t go anywhere because I didn’t get the timing right, and I didn’t have a vision as big as Satoshi. I had a much more limited vision, a much more realistic vision, but it would have been much better to have an unrealistic vision that rallies people than to have a realistic vision that is narrower in scope and doesn’t get people going with the same fervor. (källa)

Satoshi Nakamoto tilltalade rätt publik och föreställde Bitcoin som en ersättning till den amerikanska dollarn. Emin Gun Sirers vision var mycket snävare och fokuserade på att lösa betalningstransaktioner mellan människor som vill dela filer med varandra.

Lanseringen av Bitcoin väckte Sirers intresse för kryptovalutor på nytt. 2013 publicerade han en studie med titeln Majority is not Enough: Bitcoin Mining is Vulnerable. Tidningen tog upp riskerna förknippade med Bitcoin-brytning. Sirer fick initialt kritik för sin publicering, men Bitcoin-gemenskapen erkände så småningom att hans påståenden var korrekta. Sirer försökte också varna Ethereum-communityt om säkerhetsriskerna med The DAO-projektet.

Avalanche-projektet lanserades 2018. Allt började med ett whitepaper publicerad av en anonym grupp som heter Team Rocket. Whitepapern hade titeln ”Snowflake to Avalanche: A Novel Metastable Consensus Protocol Family for Cryptocurrencies”. Team Rocket är tydligen en referens till den populära Pokémon-serien.

Detta whitepaper beskrev den klassiska konsensusen och Nakatomo-konsensusen. Emin Gun Sirer twittrade om publiceringen enligt följande.

Vissa hävdade att Sirer också var en av medlemmarna i Team Rocket, men detta bekräftades aldrig. Sirer tillkännagav det nya samförståndet för en bredare publik på Token Summit-eventet. Senare samma år (2018) grundade han ett företag som heter Ava Labs och började utveckla Avalanche baserat på denna nya konsensusmekanism.

Avalanche var inte en del av ICO-boomen 2017–2018. Det är ett relativt ungt projekt jämfört med många plattformar, men Ava Labs startdatum berättar inte hela historien. Du kommer inte hitta många människor i kryptobranschen med starkare CV:n än vad Emin Gun Sirer har.

Avalanches historia

Avalanche utvecklas fortfarande av Ava Labs. Företaget är baserat i New York. Förutom grundaren Emir Gun Sirer var forskare från Cornell involverade i de tidiga stadierna. Sirer var professor vid universitetet. Ava Labs sysselsätter idag ett par hundra personer.

Projektet samlade in 6 miljoner dollar i den första privata finansieringsomgången från välkända VC-företag som a16z och Polychain Capital. Den andra privata omgången gav $12 miljoner under våren 2020. Bara en månad senare hölls den offentliga ICO:n för AVAX-tokenen. Den gav så mycket som $42 miljoner på bara fem timmar.

Avalanches MainNet lanserades den 21 september 2020. AVAX, projektets inbyggda token, lanserades också vid samma tillfälle.

Avalanches popularitet tog verkligen fart under kryptovalutaboomen 2021. Den samlade till och med in $230 miljoner dollar genom en annan privat finansieringsrunda i september 2021.

AVAX har funnits på marknaden i mindre än två år. Den har hittills följt andra populära smarta-kontraktsplattformar som Terra och Solana. Alla har gjort sina ATHs hösten 2021. Avalanche fick ett lyft av projektets investeringar i DeFi-sektorn. Bland annat lanserades även det populära DeFi-protokollet Aave på Avalanche-plattformen vid den tiden.

I skrivande stund ligger AVAX-tokenen 46% under sin ATH. Det har klarat sig något bättre än de andra topp 15 kryptovalutorna, av vilka många har fallit mer än 60% under björnmarknaden 2021/2022.

Avalanches tre blockkedjor

Som förklaras i det första kapitlet faller Avalanche i kategorin smarta-kontraktsplattformar. Avalanches grundare Emin Gun Sirer har försökt lösa det klassiska blockkedje-trilemmat och utvecklat en plattform som är skalbar, säker och decentraliserad.

Avalanches infrastruktur skiljer sig från en typisk konkurrent. Dess kärna består av tre olika blockkedjor. De kallas P-chain, X-chain och C-chain.

avalanche infra

Alla tokens i Avalanche-ekosystemen utfärdas på Exchange Chain (X-Chain). Dessa kan vara användargenererade tokens, men X-Chain kör också den inbyggda tokenen AVAX. X-Chain är, till skillnad från de andra två, en DAG (directed acyclic graph). En DAG är en mer sofistikerad lösning än en traditionell blockkedja. Fantom och IOTA är exempel på andra plattformar som använder en DAG.

X-Chain använder Avalanche-konsensusprotokollet. Dess nätverk kan hantera cirka 4500 transaktioner per sekund.

Plattformskedjan (P-Chain) är en blockkedja som använder Snowman-konsensusprotokollet. Det är en anpassad version av Avalanches konsensusprotokoll. P-chain har alla validerare för Avalanche-ekosystemet.

Det är också möjligt att skapa en anpassad blockkedja som utnyttjar P-Chain-validerarna. Dessa kallas undernät i Avalanche-ekosystemet. P-chain (och C-chain) har en kapacitet på 1500 transaktioner per sekund.

Kontraktskedjan (C-chain) är en vanlig blockkedja som P-chain. Båda använder Snowman-konsensus. Som namnet antyder kör C-chain alla smarta kontrakt och decentraliserade applikationer (dapps). Den använder en modifierad version av Ethereum Virtual Machine (EVM) för att bearbeta smarta kontrakt. Detta gör det enkelt att klona protokoll byggda på Ethereum-plattformen till Avalanche-plattformen.

Avalanche-konsensusprotokollet

Låt oss ta en närmare titt på Avalanche-konsensusprotokollet. Det är en mycket intressant lösning ur en teknisk synvinkel, eftersom den kombinerar det bästa från den klassiska konsensusen och Nakamoto-konsensusen.

Den praktiska bysantinska feltoleransen (PBFT) är ett exempel på ett klassiskt konsensusprotokoll. Det har fördelen av omedelbar finalitet. Detta är möjligt eftersom nätverksnoderna inte kan vara oense med varandra om blockkedjans tillstånd. PBFT skalar dock inte så bra.

Bitcoins grundare Satoshi Nakamoto skapade en förbättrad version av denna konsensus. Nakamoto-konsensus är också känd som den längsta kedjan-modellen. I den här modellen behöver noder inte vara helt överens om blockkedjans tillstånd. Med tiden vinner den längre kedjan och blockkedjans konsensus uppnås.

Avalanche kombinerar fördelarna med varje protokoll: skalbarhet och decentralisering av Nakamoto-konsensus och slutgiltig transaktion utan Proof of Work från PBFT. Avalanche-konsensus ser ut så här.

avalanche consensus

Avalanche-konsensusprotokollet använder en metod som kallas sampling och gossiping. Varje nätverksvaliderare frågar om tillståndet för blockkedjan från slumpmässigt utvalda kamrater. De bildar sedan en konsensus bland närliggande validerare. Konsensus sprider sig snabbt till hela nätverket.

Det är också ett Proof of Stake-konsensus, vilket ger nätverksvaliderarna en status. Ju fler AVAX-tokens en validator stakear, desto mer sannolikt är det att andra validatorer tror på dess gossiping.

Denna struktur gör Avalanche mycket motståndskraftig mot en attack på 51%. En fientlig operatör skulle behöva korrumpera 80% av nätverksvaliderarna för att lyckas, vilket gör en attack extremt kostsam.

Avalanches X-Chain använder konsensusprotokollet som beskrivs ovan. Eftersom det är en DAG kan den också hantera flera transaktioner samtidigt. P-chain och C-chain använder ett något odifierat Snowman-konsensusprotokoll optimerat för smarta kontrakt.

Om du vill lära dig mer om Avalanches teknologi, besök gärna docs.avax.network för mer information. Avalanches webbplats ger mycket information om de ämnen som beskrivs ovan.

AVAX-token

Avalanches inbyggda token är AVAX. Den har en liknande roll som inbyggda tokens från andra Proof of Stake-blockkedjor. AVAX används för att stakea och betala transaktionsavgifter.

Det maximala antalet AVAX-tokens är 720 miljoner (ca 265 miljoner i omlopp). Hälften avsattes under MainNet-lanseringen för att stakea belöningar under de kommande decennierna. För närvarande har AVAX-tokenen en staking-grad på så mycket som 74% av tokensen i omlopp. Stakingbelöningen är för närvarande cirka 9,6 % (APY).

avax stake

Statistiken ovan är hämtad från Avalanches hemsida i skrivande stund för denna artikel. Som du kan se finns det redan mer än 1200 validerare. Detta är betydligt mer än många av sina konkurrenter (exklusive Ethereum).

Om du inte vill bli en validator kan du också delegera dina tokens till en av validerarna. Detta ger dig också tillgång till stakingbelöningar. Delegatorer får en årlig avkastning på cirka 9,3%.

Staking tar bort tokens från cirkulationen. En annan funktion som gör detta är förbränning av transaktionsavgifter. I skrivande stund har drygt en miljon AVAX-tokens blivit brända. Ju fler applikationer som utvecklas på Avalanche-plattformen, desto högre blir priset per token – åtminstone i teorin.

AVAX används också för att skapa nya subnät. Dessa anpassade blockkedjor kan dock ha sina egna inbyggda tokens för transaktionsavgifter. Därför behövs inte nödvändigtvis AVAX-token där.

Avalanche som investering

Avalanche-grundaren Emin Gun Sirers CV är oöverträffad i kryptovalutornas värld. Sirer är en sann expert på området efter att ha utvecklat sin egen digitala valuta fem år före Bitcoin. Han har gjort en enorm mängd research om blockkedjor och byggt en tekniskt avancerad lösning.

Även om Avalanches MainNet släpptes först hösten 2020, har projektet snabbt blivit en av de 15 bästa kryptovalutorna. AVAX-tokenen knackar konsekvent på dörren till topp 10-rankningarna.

Avalanches framgång återspeglas också i mer än bara priset på dess inbyggda token. Mer än 500 dapps har redan byggts på plattformen med över två miljoner användare.

Avalanches DeFi-applikationer har låst in mer än 10 miljarder dollar i likviditet. De enda blockkedjorna före Avalanche i DeFi-rankning är Ethereum, Terra, och BNB Chain. De mest populära DeFi-applikationerna är Aave, Trader Joe, och Curve.

Avalanche är också på gång för några användbara uppdateringar. Kolla in sammanfattningen i Coin Bureau-videon nedan (gå till tidsstämpeluppdateringar). Bland annat kommer det att finnas blockkedjestorlekskomprimerande beskärning, en inbyggd plånbok för mobilen och bryggor till andra EVM-kompatibla blockkedjor.

Även om Avalanche ser ut som en stor investering på pappret, har den också sina svagheter. Kolla in orosmomenten i videon ovan, där Coin Bureau diskuterar de tydliga bristerna i projektets transparens.

Det större frågetecknet är dock konkurrensen. Avalanche har hittills gått bra inom plattformssektorn. År 2021 lämnade den efter sig många kvalitetsplattformar som Algorand, Polygon, Cronos, Cosmos och Fantom. Avalanche är i topp 5 i plattformsracet med många mått.

Hur mycket kan Avalanche växa i förhållande till sina konkurrenter? Medan Avalanches arkitektur är avancerad och skalbar, erbjuder andra smarta-kontraktsplattformar i stort sett liknande prestanda. Racet efter applikationsutvecklare är så hårt att Avalanche inte nådde sina färdplansmål för 2021 på grund av rekryteringsproblem.

Avalanche är i alla fall ett högkvalitativt projekt. Den stöds av en verkligt erfaren grundare med hundratals miljoner dollar från de största VC-företagen på scenen. Tekniskt sett har Avalanche också bitarna på plats för att bygga ett populärt ekosystem. Tiden får utvisa hur väl den lyckas i ett mycket tight plattformslopp.

Hur man köper Avalanche

Avalanches inbyggda token AVAX kan hittas på de mest populära börserna. De flesta börspar och likviditet finns på Binance, som är marknadens ledande handelsplattform. Du kan enkelt sätta in euro till Binance både med betalkort och SEPA-överföring.

Köp AVAX på Binance

Andra populära och säkra ställen att köpa på är Coinbase och KuCoin-börserna.

Utöver Metamask walleten, kan AVAX tokens lagras i Avalanches webb-wallet eller TrustWallet.

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!