Nyheter
21
apr
btc halving 2024

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Bitcoins fjärde halvering skedde tidigt på lördagsmorgonen

Bitcoins fjärde halvering skedde på lördagsmorgonen kl. 00:09 UTC när block nummer 840 000 mineades. Halveringshändelsen är inbyggd i Bitcoins programkod så att den sker automatiskt när ett visst antal block har utvunnits. Bitcoins blockbelöning minskades från 6,25 bitcoins till 3,125 bitcoins.

Bitcoin-communities runt om i världen organiserade halveringsfester. I Finland firades halveringen redan tidigt på lördagen.

Förståelsen för Bitcoin-halveringen har vuxit så mycket att händelsen diskuterades förvånansvärt lite i media. Investerarna förväntade sig inte heller någon betydande prisrörelse, och någon sådan syntes varken före eller efter halveringen. Bitcoins pris har legat runt 65 000 dollar under de senaste dagarna.

För att lära dig mer om halvering, kolla in den här artikeln: Vad är Bitcoin-halvering?

Halveringseffekterna märks främst av Bitcoin-miners. Även om miners också får transaktionsavgifter utgör blockbelöningar vanligtvis en betydande del av deras inkomst. Nu har denna inkomstström sjunkit med 50 procent.

Aktiemarknaden har förutspått effekterna av halveringen under de senaste månaderna. Numera finns det cirka 20 börsnoterade mining-bolag på marknaden. Deras aktiekurser har fallit med så mycket som 30-40 procent från topparna 2024.

Bitcoins transaktionsavgifter sköt i höjden efter halveringen

Vi kommer att se konsolidering i miningindustrin på grund av halveringen. Senast på nästa björnmarknad. Hittills går det dock bra för miners, eftersom transaktionsavgifterna i Bitcoin-nätverket har skjutit i höjden sedan halveringen. Transaktionsavgifterna var till och med högre än blockbelöningarna under en lång tid på lördagen.

Halveringsblocket (nummer 840 000) var en riktig jackpot för miners. Dess transaktionsavgifter var 37,626 bitcoins, eller drygt 2,4 miljoner dollar. Belöningarna gick till miningpoolen ViaBTC. Varför ville så många människor inkludera sina transaktioner i halveringsblocket?

Explosionen av transaktionsavgifter beror på Runes, ett nytt protokoll som gör det lättare att skapa tokens (meme coins) på Bitcoin-blockkedjan.

Casey Rodarmor skapade Runes-protokollet. Han blev känd för ett år sedan för Ordinals- protokollet, som förde NFT till Bitcoin blockchain. BRC-20-protokollet utvecklades senare ovanpå Ordinals, vilket möjliggjorde skapandet av fungibla tokens på Bitcoin. BRC-20 är dock tekniskt sett en oflexibel lösning, så Rodarmor ville skapa en bättre version.

Sedan halveringen har transaktionsavgifterna för bitcoin exploderat till tiotals dollar när användare av Runes-protokollet försöker skapa tokens. Runes arbetar med idén om först till kvarn. Den person vars transaktion först registreras i blockkedjan kan skapa en specifik ticker.

Kolla in Casey Rodarmors intervju på Bankless-kanalen för att bättre förstå hur Runes-protokollet fungerar.

Bitcoins transaktionsavgifter kommer förmodligen att sjunka avsevärt inom ett par veckor när Runes initiala hype tar slut.

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!