Analyser
19
sep
el salvador bitcoin

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

El Salvador gör Bitcoin till ett officiellt betalningsmedel

Världen av kryptovalutor upplevde ett historiskt ögonblick den 7 september. Det var då El Salvador, ett litet land i Centralamerika, antog Bitcoin som landets officiella valuta vid sidan av den amerikanska dollarn. Denna historiska händelse gjorde El Salvador till ämnet för många nyhetsartiklar över hela världen!

Införandet av Bitcoin gick överraskande smidigt, förutom mindre tekniska problem. I denna artikel kommer vi att gå igenom stegen som ledde till införandet, liksom händelsens inverkan på global skala.

El Salvador är ett fattigt land i Centralamerika

El Salvador är ett litet land som de flesta människor inte ens har hört talas om. Det är det mest tätbefolkade landet i Centralamerika med cirka 6,5 ​​miljoner invånare. Grannländerna är Honduras och Guatemala.

El Salvador har lidit av våld, krig och naturkatastrofer under hela sin historia. Situationen i landet har lugnat ner sig en del, men turister rekommenderas fortfarande att vara extra försiktiga vid besök i landet.

CIA map of Central America

El Salvadors ekonomi bygger till stor del på jordbruk och tjänstesektorn. Upp till en femtedel av landets BNP består av pengar som skickas tillbaka från utlandet. Många unga i El Salvador flyttar iväg för ett bättre liv och skickar tillbaka pengar till sina familjer.

Det sorgliga faktum är att mer än 70% av landets medborgare inte har tillgång till grundläggande banktjänster. Många salvadoraner använder tjänster som MoneyGram och Western Union för att skicka pengar. Dessa företag tar ut en provision på upp till 20–30 procent.

Landet hade en egen officiell valuta som kallades Colon. Sedan 2001 har den officiella valutan ändrats till amerikansk dollar för ekonomisk stabilitet. Dollarn fortsätter som lagligt betalningsmedel tillsammans med Bitcoin.

Bitcoin Beach

Mike Peterson är en av nyckelmännen i El Salvadors Bitcoin-adoption.

Den amerikanska mannen blev kär i El Salvador på en surfresa och ville hjälpa den fattiga byn El Zonte. Peterson uppmuntrade unga människor att studera för att undvika att gå med i gäng och kriminalitet.

Peterson har berättat om en anonym amerikan som erbjöd sig att donera 100 000 dollar för att utveckla El Zonte. Det fanns ett villkor att donationen skulle göras i Bitcoin och att det skulle fördelas bland byborna för att skapa deras eget Bitcoin-ekosystem.

Donatorn hade berättat för Peterson att han hade tjänat sina pengar genom att handla kryptovalutor för han trodde att kryptovalutan skulle förändra världen.

Se Petersons intervju på videon nedan.

El Zonte är nu känd som Bitcoin Beach. Det är en av de enda platserna i världen där medborgare kan använda Bitcoin idag, till exempel för att köpa mat och betala sina elräkningar.

Exemplet El Zonte var en inspiration för president Nayib Bukele och för att göra Bitcoin ett lagligt betalningsmedel i hela landet.

Det finns också en Bitcoin-plånbok som heter Bitcoin Beach. Många salvadoraner använder denna plånbok tillsammans med Strike- och Chivo-plånböckerna.

Jack Mallers och kongressens godkännande

Jack Mallers är en annan nyckelperson i El Salvadors Bitcoin-adoption. Han är grundare och utvecklare av Strike. Denna app låter dig överföra Bitcoin (och fiat) i realtid och även gratis.

strike

Mallers såg en stor möjlighet för Strike i El Salvador. Mycket av El Salvadors BNP består av pengar som överförs från utlandet. Eftersom de flesta salvadoraner inte har ett bankkonto överförs pengar oftast via tjänster som Western Union.

Huvudproblemet med de här gammaldags-tjänsterna är de stora kostnaderna. Överföringsavgifter kan vara tiotals procent. Salvadoraner förlorar då ännu mer av deras redan få pengar.

Det uppskattas att antagandet av Bitcoin kan spara dem 400 miljoner dollar på bara överföringsavgifter på ett år.

Strike tillåter salvadoraner att skicka pengar gratis utan några mellanhänder. Jack Mallers tillbringade flera veckor i El Salvador och guidade lokalbefolkningen om hur man använder appen.

Mallers berättade sin historia och släppte den stora nyheten om El Salvador på konferensen i Bitcoin Miami 2021.

Mallers har också berättat att president Bukele bad om hans hjälp med att skapa lagförslaget om Bitcoin. Den skickades till kongressen den 9 juni.

Enligt denna enkla räkningen bestäms nu Bitcoins pris av den fria marknaden. Produkter och tjänster kan prissättas och betalas i bitcoins. Medborgare kan också betala sina skatter med kryptovaluta. Det betalas inte heller några skatter vid byte mellan Bitcoin och dollarn (och tillbaka).

Lagförslaget togs till kongressen i El Salvador och godkändes den 9 juni. Det beslutades att lagen skulle börja gälla tre månader senare.

Inget stort drama i Bitcoin-antagandet

Antagandet av Bitcoin fick en stor uppmärksamhet i media världen över. Som alltid är det mycket falsk information. Vissa artiklar gav intrycket av att medborgare i El Salvador skulle tvingas använda Bitcoin. Vilket är falskt.

Bitcoin är ett lagligt betalningsmedel som den amerikanska dollarn. Medborgare kan fortfarande använda dollar om de inte gillar tanken på att hålla bitcoins.

Entreprenörerna i El Salvador stod inför den största förändringen. De måste acceptera bitcoins som betalning.

Utvecklingen verkade gå ganska smidigt. Det fanns massor av bilder och videor på sociala medier från människor som köpte Bitcoin den första dagen lagen började gälla.

Chivo-appen tillåter köpare att omvandla Bitcoin-betalningar till dollar direkt. Det betyder att företagare inte behöver ta någon risk kring Bitcoins prisfluktuationer.

Ett nätverk av Bitcoin-bankomater har även byggts runt om i landet. Medborgare kan använda bankomaterna för att byta bitcoins mot dollar.

De första veckorna gick bra utan större drama. Vissa protester och skadegörelse har skett. Det kan dock finnas mer av en politisk agenda bakom dessa protester mot president Bukele. Detta är inte direkt riktat till Bitcoin.

Påverkan på global nivå

El Salvador är inte en stor politisk eller ekonomisk aktör på global nivå. Att acceptera Bitcoin som lagligt betalningsmedel är en viktig händelse även under pengars långa historia.

El Salvador har bevisat att en sådan implementering är möjlig i ett litet och fattigt land utan en stark infrastruktur.

Det är säkert att förvänta sig att El Salvador kommer följas av andra länder under de närmaste åren. Åtminstone Ukraina och Panama har visat intresse för Bitcoin. Kuba, Venezuela, Brasilien, Colombia och Argentina kan vara näst på listan över andra potentiella länder.

En sak är säker: Bitcoin-revolutionen har tagit ett stort steg framåt. Traditionella banker och finansinstitut står mer och mer på tå.

Under det senaste året har företag som MicroStrategy, Square och Tesla investerat miljarder dollar i Bitcoin. Nu är spelet igång på statlig nivå också. Detta kommer så småningom att leda till en stor ökning i Bitcoins pris.

Bild: Flickr / Quoteinspector.com

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!