Recensioner
02
apr
kraken recension

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Kraken recension

Kraken är en av de äldsta kryptobörserna på marknaden. Vi har haft Kraken-upplevelser sedan 2017. Det går snabbt och enkelt att öppna ett nytt Kraken-konto. När ditt Kraken-konto är klart och verifierat kan du sätta in euro.

Att köpa krypto på Kraken är enkelt och smidigt, även för nybörjare. Kraken-börsen kan nås via Kraken Pro-appen. Kraken-avgifter för Instant Buy är 0,9 % för stablecoins och 1,5 % för andra kryptovalutor. Det är möjligt att sätta in kryptovalutor i Kraken och ta ut dem till en extern kryptoplånbok.

Kraken är känd som en säker och pålitlig handelsplattform. Sammanfattningsvis är Kraken en pålitlig och stabil börs som kan rekommenderas till alla kryptoinvesterare.

Grundläggande information om Kraken

Kraken är en av de äldsta kryptobörserna på marknaden. Kraken är en USA-baserad börs som grundades 2011. Tjänsten öppnade officiellt sina dörrar 2013. Kraken grundades av en känd Bitcoin-entusiast, Jesse Powell.

Kraken är den näst största kryptobörsen i USA, efter Coinbase.  Dessa börser har varit förstahandsvalet för amerikanska investerare i över tio år. Kraken har mer än nio miljoner användare globalt. Det är också en känd börs i Europa, särskilt i Skandinavien.

Kraken har den amerikanska FinCEN-licensen och den kanadensiska FINTRAC-licensen. Dess dotterbolag är också registrerade med kryptolicenser i Storbritannien, Australien och Japan. Bloomberg-terminalen använder Krakens prisdata.

Kraken erbjuder traditionell spothandel, terminer, staking, OTC-tjänster och en NFT-marknadsplats. Den har också Kraken Pro-versionen, som är gjord för professionella handlare. Kraken listar mer än 200 populära kryptovalutor.

Kraken lanserade en kryptoplånbok 2024. Den är öppen för alla och inte kopplad till börsen. Plånboken stöder till en början åtta olika blockkedjor.

Våra erfarenheter av Kraken

Vi har haft Kraken-upplevelser sedan 2017. Flera teammedlemmar använder Kraken regelbundet, och det finns bara bra saker att säga om denna kryptobörs.

Vi stötte först på Kraken under kryptobommen 2017. Tjänsten led av tekniska problem orsakade av tung stress vid den tiden. Under de senaste åren har den dock nått en ny nivå av tillförlitlighet.

Krakens infrastruktur har förbättrats avsevärt och appgränssnittet har blivit modernt. Enligt vår mening är Kraken lika lätt att använda som konkurrerande alternativ. Vi kan rekommendera Kraken till kryptoinvesterare av alla storlekar.

Vi har också märkt att Kraken är ganska populärt bland Bitcoin-maximalister. Det är investerare som inte behöver ett stort utbud av kryptovalutor men som lägger stor vikt vid tillförlitlighet och säkerhet. Om du har liknande värderingar kommer du att gilla Kraken.

Registrering hos Kraken

Det går snabbt och enkelt att öppna ett nytt Kraken-konto. Klicka på länken nedan för att komma till Krakens hemsida.

Klicka här för att öppna ett Kraken-konto

Du kommer att se en stor Sign Up-knapp på sidan. Klicka på den för att starta registreringsprocessen.

Om du använder en mobil enhet kommer länken Sign Up att leda dig till Googles eller Apples appbutik för att ladda ner Krakens mobilapp. Om du använder en webbläsare på din dator kommer du istället att se ett registreringsformulär.

kraken registrering

Fyll i den information som krävs och slutför registreringsprocessen.

När du har öppnat kontot kommer du att bli ombedd att bekräfta din identitet, dvs. slutföra KYC-processen. Kraken KYC fungerar på samma sätt som i andra kryptobörser. Du måste verifiera din identitet med ett pass och svara på några frågor angående inkommande och utgående transaktioner.

KYC-processen är vanligtvis klar på ungefär en kvart i timmen.

Obs: Denna recension gjordes med Krakens mobilapp. Vi rekommenderar att du installerar den även om du huvudsakligen använder den på en dator. De funktioner och menyer som beskrivs i den här artikeln är också tillgängliga i webbläsarversionen.

Hur man sätter in euro till Kraken

När ditt Kraken-konto är klart och verifierat kan du sätta in euro. Öppna mobilappen och klicka på Account i huvudmenyn längst ned på skärmen. Detta ger dig tillgång till sidan där användarinställningar och insättningsmetoder hanteras.

Klicka sedan på Deposit Methods för att se de tillgängliga insättningsalternativen. När du besöker sidan för första gången är listan tom – du ser bara länken Add deposit method. Klicka på den för att lägga till en ny insättningsmetod.

Obs: Vi använder euro i den här artikeln. Beroende på var du befinner dig kan andra insättnings- och uttagsalternativ vara tillgängliga i andra fiatvalutor.

Du kan sätta in euro på Kraken med PayPal eller en SEPA-banköverföring.

kraken sätta in euro

PayPal-insättningar har en daglig gräns på 1000 euro och en avgift på 3,39 %. Du bör föredra en SEPA-insättning eftersom den är gratis och vanligtvis tar några timmar att behandla. Välj alternativet manuell banköverföring för att sätta in euro via en SEPA-överföring.

Kraken erbjuder olika alternativ för banköverföring. Appen föreslår också Clear Junction. Du kommer sedan att få instruktioner för att göra banköverföringen. Gör en insättning med den information du får och kom ihåg att ange referenskoden i meddelandefältet.

Gå tillbaka till Account-sidan och välj Payment Methods för att sätta in euro med ett betalkort.

Hur man köper krypto på Kraken

Att köpa krypto på Kraken är enkelt och smidigt, även för nybörjare. Klicka på trading-knappen i mitten av mobilappens huvudmeny. Det är den runda lila knappen med två pilar som pekar i olika riktningar (se bilden nedan).

kraken menu

Därefter visas en meny med information om köp och överföringar på din skärm. Överst i listan väljer du Buy.

Du kommer nu att se en lista över alla kryptovalutor som är tillgängliga för köp. Hitta den kryptovaluta du vill ha genom att bläddra i listan eller använda sökfältet. Klicka på kryptovalutans namn för att komma till köpformuläret.

När köpformuläret öppnas erbjuds du alternativ för typ av köp (se bilden nedan).

kraken order type

Alternativen är Buy Now, Recurring och Custom. Om du väljer Buy Now kommer köpet att göras omedelbart till det aktuella marknadspriset.

Ange först önskat köpbelopp i euro. I exemplet nedan köper vi Bitcoin för 100 euro. Du kan ändra enheten från euro till kryptovaluta genom att klicka på ikonen bredvid eurobeloppet, som har tickern för den kryptovaluta du köpte (i det här fallet BTC). Använd det här alternativet för att köpa ett exakt belopp i kryptovaluta, till exempel 0,01 BTC.

kraken köp krypto

Slutligen klickar du på raden som säger Pay With. Välj den betalningsmetod du vill ha från listan som öppnas. Ditt saldo i euro är det första alternativet när du har gjort en insättning i euro.

Klicka på Next för att bekräfta och slutföra transaktionerna. De coins du köpt kommer att visas i ditt kontosaldo omedelbart efter köpet.

Kraken Pro

Kraken-börsen kan nås via Kraken Pro-appen. Med Kraken Pro kan du handla på en riktig kryptobörs med professionella handelsverktyg. Du måste installera en separat app för att använda Kraken Pro-versionen på en mobil enhet.

Skriv in Kraken Pro i sökfältet i Google eller Apple Store så hittar du den.

kraken pro mobile

Den lilla skärmstorleken gör det svårt att använda kryptobörsen på en smartphone. Det är dock bra att ladda ner appen om du är en aktiv handlare. Du kan använda den för att pausa affärer eller utföra andra snabba åtgärder på vägen.

Du kan komma åt Pro-versionen i webbläsarversionen genom att klicka på den fyrkantiga prickikonen i det övre högra hörnet och välja Kraken Pro från listan.

kraken pro

Du kommer då att vara ansluten till Kraken Pro-börsen.

Vi kommer inte att granska Kraken Pro-versionen eftersom den här artikeln riktar sig till nybörjare. Kraken Pro är ett verktyg för professionella och aktiva handlare. För att lära dig hur börsen fungerar kan du hitta många användarguider på YouTube.

Funktionerna i Kraken Pro är verkligen tillräckligt för en mer krävande användare.

Kraken avgifter

Kraken-avgifter för Instant Buy är 0,9 % för stablecoins och 1,5 % för andra kryptovalutor. Instant Buy avser kryptoköp som beskrivs i kapitlet Hur man köper krypto på Kraken.

30-dagars handelsvolym Maker fee Taker fee
$0 - $10 000 0,25 % 0,40 %
$10 001 - $50 000 0,20 % 0,35 %
$50 001 - $100 000 0,14 % 0,24 %
$100 001 - $250 000 0,12 % 0,22 %
$250 001 - $500 000 0,10 % 0,20 %
$500 001 - $1 000 000 0,08 % 0,18 %
$1 000 001 - $2 500 000 0,06 % 0,16 %
$2 500 001 - $5 000 000 0,04 % 0,14 %
$5 000 001 - $10 000 000 0,02 % 0,12 %
$10 000 000+ 0,00 % 0,10 %

Kraken Pro-versionen, som riktar sig till proffs, är betydligt billigare. Du bör lära dig att använda Pro-versionen om du handlar mycket.

Kraken Pro-avgifter börjar på 0,40 procent och går ner till så lågt som 0,1 procent (Taker Fee). Ju högre din handelsvolym är, desto lägre är avgiften. Maker Fee är som högst 0,25 % och sjunker till noll vid höga volymer. Se tabellen nedan för detaljerad information.

För insättningar bör du föredra den kostnadsfria SEPA-överföringen. Att använda PayPal och ett betalkort kostar mer än tre procent.

En avgift debiteras också för uttag av cryptocurrency. Detta gäller för alla börser och plånböcker i världen. Betalningen måste göras så att nätverkets miners/administratörer kan behandla transaktionen. Dessa avgifter beror på vilken kryptovaluta som används.

Ett uttag i euro med en SEPA-överföring kostar 2-3 euro, beroende på vilken operatör som används.

Hur man sätter in och tar ut krypto från Kraken

Det är möjligt att sätta in kryptovalutor i Kraken och ta ut dem till en extern kryptoplånbok. Låt oss gå igenom dessa procedurer härnäst. Låt oss börja med att sätta in kryptovalutor.

Klicka först på trading-knappen i mobilappens huvudmeny. Du kommer att se följande alternativ på din skärm: Buy, Sell, Convert, Deposit och Withdraw. Välj Deposit bland dessa alternativ.

Därefter ser du en lista över alla kryptor och fiatvalutor som stöds av Kraken. Hitta den krypto du vill sätta in och klicka på den. Nu måste du välja det nätverk som ska användas. Dessa alternativ är helt beroende av den kryptovaluta du sätter in med.

Nedan följer ett exempel på nätverksalternativ för insättning av Tether (USDT) stablecoin.

kraken sätta in krypto

Alla kända kryptovalutor cirkulerar i olika nätverk. Även för Bitcoin finns det flera alternativ; du kan välja en standard BTC-insättning eller Lightning Network. Det är viktigt att använda rätt nätverk, annars kan du förlora dina pengar. Om du är osäker på vilket nätverk du ska använda kan du be om råd eller göra en liten testinsättning.

När du har valt nätverk kommer du att se en insättningssida på din skärm som visar en QR-kod och din insättningsadress i Kraken.

kraken crypto deposit

Använd knappen Copy Address för att kopiera din insättningsadress till urklipp. Klistra in adressen i den app som du använder för att göra transaktionen. Överföringens varaktighet och avgifter visas också på skärmen.

Uttagsprocessen är nästan identisk. Klicka på trading-knappen och välj Withdraw. Därefter väljer du vilken kryptovaluta du vill ta ut och vilket nätverk som ska användas. Slutligen kopierar du din plånboksadress till mottagarfältet.

Kraken säkerhetsinställningar

Kraken är känd som en säker och pålitlig handelsplattform. Både privatkunder och många institutioner använder den. Du kan justera säkerhetsinställningarna via webbläsarversionen på datorn eftersom inte alla alternativ är synliga i mobilappen.

Logga in på ditt konto med en stationär webbläsare. Klicka på användarikonen i huvudmenyn. Välj Security i menyn som öppnas.

kraken säkerhet

Aktivera först tvåfaktorsautentisering (2FA). Du hittar den under Set up Two-Factor Authentication (2FA). Om du har aktiverat 2FA i någon annan tjänst tidigare är processen identisk på Kraken. De flesta användare har redan Google Authenticator-appen installerad.

I Kraken kan du ställa in 2FA för inloggning, uttag och insättningar. Aktivera 2FA för Funding om du vill ha extra säkerhet. Kraken har också Global Settings Lock, som du kan använda för att låsa dina kontoinställningar. Om någon tar sig in på ditt Kraken-konto kommer de inte att kunna lägga till en ny uttagsadress eller ändra någon annan information.

Sammanfattning av Kraken-recensionen

Sammanfattningsvis är Kraken en pålitlig och stabil börs som kan rekommenderas till alla kryptoinvesterare.

Vårt team har samlat på sig många positiva Kraken-upplevelser genom åren. Det förnyade användargränssnittet är trevligt och Kraken har allt som de flesta kryptoinvesterare behöver. Kraken Pro-versionen erbjuder låga avgifter och nödvändiga handelsverktyg för professionell användning.

När det gäller funktioner och avgifter är Kraken inte riktigt på samma nivå som de största börserna på marknaden. Naturligtvis har den nio miljoner användare, men det är ett ganska litet antal jämfört med de mer än 150 miljoner kunderna på Coinbase och Binance. Kraken kan betraktas som ett säkert och pålitligt alternativ mellan inhemska börser och globala jättar.

Krakens mobilapp är också mycket funktionell och lätt att använda. Den är lämplig för både aktiva användare och nybörjare. Många investerare väljer Kraken på grund av dess långa historia och säkra rykte. En Kraken-användare behöver inte vara rädd för konkurs eller problem med inkommande eller utgående transaktioner.

Kraken kan vara lämpligt om du är en kryptoinvesterare som inte jagar de senaste meme-coinsen och vill ha en pålitlig och säker börs.

Testa Kraken idag

Du bör också följa Kraken på sociala medier. Twitter-kontot är @krakenfx, och Reddit-diskussionen finns på reddit.com/r/kraken/.

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!