Kryptoguider
16
jan
tezos

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Vad är Tezos (XTZ)?

Tezos (XTZ) är en kryptovaluta och plattform för smarta kontrakt och decentraliserade applikationer. Tezos föreslogs 2014 och utvecklades av Arthur Breitman och Kathleen Breitman. Plattformen lanserades officiellt i september 2018 efter en framgångsrik initial coin offering (ICO) som samlade in betydande medel.

Tezos popularitet nådde sin höjdpunkt under 2019-2020 då det var enkelt att stake Tezos-tokenet och tjäna avkastning. Staking av Tezos stöddes av Coinbase och Ledger, vilket gjorde Tezos populär bland investerare. Tezos förlorade dock popularitet när staking av andra tokens också blev vanligt under 2021.

Den inhemska tokenen på Tezos-plattformen kallas också Tezos. Den använder tickern XTZ eller symbolen ꜩ. XTZ används för staking, styrning och betalning av transaktionsavgifter inom Tezos-ekosystemet.

Tabellen nedan innehåller grundläggande information om Tezos:

Egenskap Info
Grundaren Arthur Breitman
Blockchain lanserad 16 september 2018
Kategori Plattform för smarta kontrakt
Ticker på börserna XTZ
Cirkulerande tillgång 950 miljon XTZ
Max. tillgång Obegränsat
Lägsta någonsin (datum) $0,3146 (7 desember 2018)
Högsta någonsin (datum) $9,18 (4 oktober 2021)

Du bör notera att det inte finns någon maximal tillgång för XTZ-tokenet. Det ökar varje år på grund av inflation. Se realtidspriset för XTZ-tokenet här: Tezos-kurs.

En av de unika funktionerna hos Tezos är dess självgörande blockchain. Detta innebär att plattformen har en on-chain-styrningsmekanism som möjliggör uppgraderingar och utveckling utan hard forks. Tezos-tokeninnehavare kan delta i beslutsprocessen genom att föreslå och rösta om protokolluppgraderingar, vilket gör det till ett mer flexibelt och anpassningsbart blockchain-system.

Tezos har som mål att erbjuda en säker och effektiv infrastruktur för decentraliserade applikationer, smarta kontrakt och tokenisering. Dess självgörande styrningsmekanism syftar till att hantera några av utmaningarna som andra blockchain-projekt står inför och främja kontinuerlig innovation och förbättring.

Många fotbollsfans känner Tezos från Manchester Uniteds träningskläder. Tezos ingick ett flerårigt sponsorsamarbete med den legendariska fotbollsklubben år 2022.

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!