Kryptoguider
27
dec
toncoin

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Vad är Toncoin (TON)?

Toncoin (TON) är den inhemska token för The Open Network, baserad på tekniken som ursprungligen utvecklades av Telegram. Den här artikeln diskuterar tekniken, historien och betydelsen av Toncoin på kryptovalutamarknaden. Vi fokuserar även på Toncoin och Telegram-integrationen. Slutligen tittar vi på utvecklingen av TON-protokollet och överväger Toncoin som en investering.

Vad är Toncoin (TON)?

Toncoin (TON) är kryptovalutan för The Open Network. The Open Network (TON-protokollet) är en blockkedja som utvecklades av Telegram 2018. Det ursprungliga syftet med TON-protokollet var att skapa en ny kommunikations- och applikationsplattform som skulle vara snabbare, mer skalbar och säkrare än nuvarande system.

TON-protokollet använder konsensusalgoritmen Proof of Stake (PoS) för att fungera. Detta innebär att det har validatorer istället för traditionella mining-enheter (PoW) som ansvarar för att upprätthålla TON-blockkedjan. Tack vare PoS-algoritmen är det också möjligt för investerare att tjäna passiva inkomster genom att stakea Toncoin.

TON-protokollet är utformat för att vara mycket skalbart. Det kan hantera upp till miljontals transaktioner per sekund, vilket gör det till en av de tekniskt mest kapabla blockkedjorna.

Användningen av Toncoin i Telegram gör det till ett lättillgängligt och användbart betalningsmedel. Telegrams aktiva månatliga användarbas är över 800 miljoner, vilket ger Toncoin potential att nå en mycket stor användarbas.

Grundläggande information om Toncoin:

Egenskap Info
Grundaren Pavel Durov
Kategori Plattform för smarta kontrakt
Ticker på börserna TON
Cirkulerande tillgång 3,4 miljarder TON
Max. tillgång 5,1 miljarder TON
Lägsta någonsin (datum) $0,3906 (20 september 2021)
Högsta någonsin (datum) $5,84 (12 november 2021)

Du kan hitta det aktuella priset på Toncoin på den här sidan: Toncoin kurs.

Förutom skalbarhet är TON-protokollet också utformat för att vara extremt säkert. Detta gör det till ett potentiellt alternativ för internationella betalningar och decentraliserade applikationer som kräver en snabb och pålitlig blockkedja.

Så här kan du använda Toncoin idag:

  • För att göra betalningar i Telegram
  • För att betala för användningen av TON-nätverket (transaktionsavgifter)
  • För användning av TON-baserade applikationer och tjänster
  • För staking

År 2023 har Toncoin etablerat sin plats bland de största kryptovalutorna efter marknadsvärde. Toncoins tillväxt i popularitet är direkt proportionell mot TON-protokollets popularitet. Med den kontinuerliga utvecklingen och det ökade antagandet av TON-protokollet har användningen av Toncoin också ökat stadigt.

Vad är Telegram?

När man pratar om Toncoin är det viktigt att förstå Telegram, det företag som skapade TON-protokollet. Med mer än 800 miljoner aktiva användare varje månad är Telegram en av de mest populära meddelandeapparna i världen.

Telegram är en säker, skalbar och mångsidig meddelandeapplikation som erbjuder funktioner som att skicka bilder, videor och filer i olika storlekar. Grundaren av Telegram är Pavel Durov, även känd som grundaren av den populära VKontakte-webbplatsen.

Telegram är särskilt känt för sitt starka integritetsskydd och starka kryptering för all kommunikation via applikationen. Nedan visas en bild av Telegram i Google Play Store.

telegram google play

När man överväger kopplingen mellan Telegram och Toncoin är det bra att notera att Pavel Durov ligger bakom Telegram Open Network, som är föregångaren till The Open Network. Så vi kan med glädje anta att Durov planerade att TON-protokollet skulle spela en stor roll i Telegrams framtid.

Även om förhållandet mellan TON-protokollet och Telegram kan betraktas som mycket nära, bör det noteras att Telegram inte har någon exklusiv rätt att använda TON-protokollet. I framtiden är protokollets tillväxt inte bara begränsad till flödet av användare via Telegram.

Toncoins historia

TON-protokollets historia började 2018 när Telegram-grundaren Pavel Durov (bilden) publicerade projektets vitbok. Även om Toncoin fortfarande är en ny bekantskap för de flesta som följer kryptovalutor, är TON-protokollet ett relativt gammalt projekt på kryptomarknaden.

pavel durov
TechCrunchCC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Projektet var ursprungligen känt som Telegram Open Network men bytte senare namn till The Open Network. Vid denna tidpunkt är det bra att nämna att den inhemska valutan för TON-blockkedjan ursprungligen kallades Gram och inte den nu kända Toncoin.

Lanseringen av TON Testnet planerades till det andra kvartalet (Q2) 2018. Lanseringen av Mainnet planerades till Q4 2018, men milstolparna flyttades fram flera gånger. Testnet lanserades i januari 2019, ett halvår senare än den ursprungliga planen.

Lanseringen av TON-MainNet försenades på grund av en rättslig tvist mellan Telegram och den amerikanska finansinspektionen (SEC). SEC hävdade att Gram (nu Toncoin) var ett olagligt värdepapper och krävde att Telegram skulle avbryta lanseringen.

I början av 2020 hade den juridiska striden med SEC nått en punkt där Telegram tvingades överge TON-protokollet. Nedan finns en bild av SEC:s pressmeddelande om Telegram (juni 2020).

telegram-sec

I maj 2020 utfärdade Telegram ett uttalande som avslutade utvecklingen av TON-protokollet. Utöver detta återbetalade de också pengarna till alla som deltog i TON-protokollets ICO 2018. Detta var också slutet på TON-protokollets ursprungliga inhemska valuta, Gram.

På grund av den rättsliga striden överfördes utvecklingen av TON-protokollet till en organisation som heter TON Foundation, som är ansvarig för det. Samtidigt ändrade TON Foundation också namnet på TON-protokollet. Det var tidigare känt som Telegram Open Network och bytte namn till The Open Network. Med detta lanserades Toncoin också som den nya inhemska valutan i TON-protokollet.

Toncoin lanserades i juni 2020 och distribuerades ursprungligen som mining-belöningar för TON-protokollets nätverksunderhållsarbete. När den fördefinierade miningperioden för Toncoins löpte ut bytte TON-protokollet från konsensusmodellen Proof of Work (PoW) till den stakingbaserade Proof of Stake-modellen (PoS).

År 2022 uppmärksammades Toncoin för första gången av allmänheten. Den rättsliga striden mellan Telegram och SEC var över, och Toncoins Telegram-integration hade tagit enorma steg framåt. Tack vare år av oavbruten utveckling har TON-protokollet utvecklats avsevärt tekniskt, och dess skalbarhet och hastighet har förbättrats.

Toncoins teknologi

The Open Network (TON-protokollet) använder metoden Proof of Stake (PoS) för att upprätthålla sin blockkedja. Det är möjligt att bli en blockkedjevalidator genom att stakea ett fördefinierat belopp av Toncoin.

Open Network är en av de mest avancerade blockkedjorna idag. TON-protokollet kan hantera upp till mer än 100 000 transaktioner per sekund. Detta är dock långt ifrån det teoretiska maximumet, eftersom TON-protokollet annonserar att det kan bearbeta upp till tiotals miljoner transaktioner per sekund i framtiden.

Det avser att nå detta mål genom att använda två typer av kedjor i sin verksamhet. Dessa är de huvudsakliga och separata arbetskedjorna som använder sharding-tekniken för att bearbeta transaktioner.

Sharding är en metod för att dela upp blockkedjan i mindre delar som kallas shards. Shards behandlar transaktioner oberoende av varandra, vilket förbättrar blockkedjans skalbarhet.

Tack vare sharding-metoden är arbetskedjorna i TON-protokollet praktiskt taget uppdelade i flera delar, vilket möjliggör utmärkt skalbarhet för protokollet. Den grundläggande principen för TON-protokollets huvudkedja liknar den för Ethereums huvudkedja.

ton sharding layers

Huvudkedjan fungerar som en oföränderlig bokföringskedja för arbetskedjorna. Arbetskedjorna använder den säkerhet som erbjuds av huvudkedjan i sin verksamhet, så de åtgärder som ägde rum i arbetskedjorna registreras alltid i huvudkedjan.

Förutom utmärkt skalbarhet har utvecklarna av TON-protokollet också investerat i att göra användningen av protokollet så säker som möjligt. Användarsäkerhet har varit ryggraden i TON-protokollet sedan början av projektet eftersom den ursprungliga utvecklaren av protokollet, Telegram, också är känd för det omfattande integritetsskydd som det erbjuder sina användare.

TON-protokollet kan ses som en särskilt intressant lösning för företag som behöver en skalbar, säker och effektiv blockkedja för att stödja sina decentraliserade applikationer och tjänster.

TON Space wallet

TON Space Wallet är en viktig app för TON-protokollet. TON Space Wallet innehåller Telegram-integration, vilket gör det möjligt för användare att komma åt TON-blockkedjan via Telegram. Användare kan också hantera sina plånböcker direkt via Telegram-appen.

Det är enkelt att installera TON Space-plånboken. Det är möjligt att ladda ner plånboken till en mobil enhet och en dator. Ladda ner plånboken från wallet.tg.

ton space

När du har laddat ner appen kan du skapa ett nytt konto eller återställa ett befintligt konto. Du måste också skapa ett plånbokslösenord och lagra det säkert när du skapar en ny plånbok.

Plånbokens användargränssnitt är tydligt och lätt att använda. Plånboken låter användare skicka och ta emot kryptovalutor och visa plånbokssaldot. Dessutom erbjuder TON Space-plånboken också direkt tillgång till funktionerna i TON-protokollet.

TON Space gör det möjligt för Telegrams mer än 800 miljoner aktiva månadsanvändare att få direkt tillgång till TON-protokollet. Om något kommer detta också att skapa mer efterfrågan på Toncoin.

Toncoin som en investering

Framgången för Toncoin som en investering beror på hur mycket TON-nätverket vinner popularitet i Telegram och andra appar.

De tekniska egenskaperna hos TON-nätverket, såsom skalbarhet, säkerhet och effektivitet, ligger för närvarande på den absoluta toppen av kryptovalutamarknaden. TON-protokollets blockkedja är utformad för att klara upp till miljontals transaktioner per sekund. Det gör den till ett potentiellt alternativ även för internationella betalningar.

TON-blockkedjan använder också starka krypteringstekniker som skyddar nätverket från missbruk.

Förutom Toncoins tekniska styrkor påverkas dess framtid också av Telegrams popularitet. Telegram är en av de mest populära meddelandeapparna i världen. Toncoins integration med Telegram har också gjort den tillgänglig för hundratals miljoner potentiella investerare.

Även om den starka Telegram-anslutningen och Telegram-integrationen är Toncoins stora styrkor, är de också projektets största hot. Om populariteten för Telegram skulle minska i framtiden skulle det också direkt påverka populariteten för TON-nätverket och därmed efterfrågan på Toncoin.

För närvarande ser det inte ut som om TON-nätverket får mycket tillväxt i DeFi-sektorn. En av dess svagheter är Ethereum, eftersom Ton Virtual Machine (TVM) inte är kompatibel med EVM eller Ethereum Virtual Machine. DeFi-appar kan inte enkelt klonas från Ethereum till Tonchain, som med många konkurrerande lösningar.

Åtminstone för tillfället är framgången för TON-token strikt nära dess användning i Telegram.

Om du vill investera i Toncoin är det enklast att göra det på de populära ByBit– eller KuCoin-börserna. De största börserna, Coinbase och Binance, listar inte TON-tokens. Den erbjuds inte heller i inhemska kryptotjänster.

Sammanfattning

The Open Networks inhemska token, Toncoin, är en av de mest omtalade kryptovalutorna i dessa dagar. Toncoins historia är lång och färgstark, och den har kommit en lång väg till där den är idag.

TON-protokollet var ursprungligen ett blockchain-projekt från meddelandetjänsten Telegram. Ändå övergav Telegram projektet när SEC, som övervakar den amerikanska värdepappersmarknaden, tog TON-protokollet i tänderna. Efter detta har projektets drivande ansvar varit hos en organisation som heter TON Foundation, som har varit ansvarig för projektets utveckling under de senaste åren.

Som en inhemsk token i TON-protokollet har Toncoin vunnit stor popularitet bland investerare under de senaste åren. De största anledningarna till investerarnas ökade intresse för Toncoin är den utmärkta tekniska implementeringen av TON-protokollet och Telegram-integrationer. Tack vare Telegram-integrationen har nästan 800 miljoner aktiva månadsanvändare av Telegram direkt tillgång till de funktioner som erbjuds av TON-protokollet.

Den ökade användningen av TON-protokollet har också direkt återspeglats i kursutvecklingen av Toncoin.

Antti Hyppänen

Antti Hyppänen är grundaren och chefredaktören för Bitcoincenter. Han är också grundaren av Finlands största kryptosajt, Bitcoinkeskus. Antti har följt kryptomarknaden varje dag sedan år 2017. Antti är inte maximalist för någon mynt och har en neutral syn på kryptomarknaden. Han är en "buy & hold"-investerare och gillar att hitta undervärderade investeringar för långsiktigt innehav. Anttis kryptotportfölj består mestadels av bitcoin och Ethereum. Antti följer noga den amerikanska aktiemarknaden, guld, silver och makroekonomin.