Kryptoguider
18
dec
algorand

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Vad är Algorand (ALGO)?

Algorand är en smart kontraktsplattform som syftar till att vara decentraliserad, skalbar och säker på samma gång. Algorand strävar efter sitt mål med hjälp av en ny Pure Proof of Stake konsensusalgoritm. Den här artikeln utforskar Algorands historia, teknik och ALGO-token.

Algorand tillhör kategorin plattform

Vi delar in kryptovalutor i tre tydliga kategorier: valutor, plattformar och tokens.

Coin i valutakategorin har inget annat betydande syfte än att överföra och lagra värde. Den mest kända valutan är förstås, Bitcoin.

Plattformar är operativsystem för smarta kontrakt och decentraliserade applikationer. Plattformar kan tänkas vara lite som iOS eller Android operativsystem. Den mest kända plattformen är Ethereum. Andra välkända projekt är Solana och Avalanche.

Tokens har inte sin egen blockkedja. De utfärdas alltid på en befintlig plattform. Tokens kan vara antingen styrningstokens eller nyttotokens. DeFi-tokens Uniswap och Aave är goda exempel.

Algorand tillhör kategorin plattform. Projektet konkurrerar direkt med Ethereum och andra smarta kontraktsekosystem. ALGO-tokens används i plattformen för staking, transaktionsavgifter och protokollstyrning.

Silvio Micali är grundaren av Algorand

Algorand grundades 2017 av professor Silvio Micali från den prestigefyllda MIT universitet. Han är fortfarande ansvarig för forskningsarbetet i Algorand.

Micali är känd som expert på kryptografiska protokoll. Till exempel var han en av utvecklarna av verifiable random function och zero-knowledge proof protokoll redan på 1980- och 1990-talen. Micali vann även det prestigefyllda Turingpriset 2012, som kan betraktas som ett Nobelpris för datavetare.

Nedan är en bild på Micali från Algorands hemsida där du hittar en detaljerad recension av hans karriär.

silvio micaili

Micali har sagt att han fick inspirationen till Algorand när han hörde det Ethereum grundaren Vitalik Buterins presentation av blockchain trilemma år 2016. Buterin introducerade ett problem att blockkedja inte kan vara decentraliserad, säker och skalbar på samma gång.

Micali anser att denna slutsats är felaktig. Han har också varit kritisk till problemområdena Proof of Work- och Proof of Stake-konsensusalgoritmerna.

Algorand samlade in mer än $60 miljoner i en ICO i juni 2019 och sålde 25 miljoner ALGO-tokens för $2,40 vardera. Algorand lanserade samtidigt sitt MainNet. Smarta kontrakt aktiverades senare samma år.

Algorand har också fått en betydande mängd finansiering från riskkapitalbolag. Det samlade in nästan 130 miljoner dollar genom privata och offentliga finansieringsronder mellan 2018 och 2019.

Projektet drivs av Algorand Foundation och Algorand Inc. Algorand Foundation är en Singapore-baserad ideell organisation som grundades för utveckling, förvaltning och forskning av Algorand-projektet. Algorand Inc är ett USA-baserat mjukvaruföretag som utvecklar och underhåller Algorand blockkedja.

Pure Proof of Stake och noder

Algorand försöker lösa blockkedje-trilemmat med en ny typ av Proof of Stake-konsensusmekanism. Den har fokus på skalbarhet av blockkedjor. Algorands MainNet kan hantera cirka 1100 transaktioner per sekund med en bekräftelsetid på mindre än fem sekunder.

Konsensusen Pure Proof of Stake (PPoS) har två typer av noder: deltagande noder och relänoder. Deltagarnoder bildar en konsensus medan relänoderna möjliggör kommunikation mellan deltagarnoderna.

Blocken ges ut i två olika faser. Tusen noder väljs slumpmässigt bland alla deltagande noder för att skapa ett nytt block. Efter detta relänoder väljer du en av dessa (1000) noder för att lägga till blocket till Algorand blockkedja. Tidigare nämnda Verified Random Function (VFR) används i urvalsprocessen.

Vem som helst kan bli en deltagarnod med en vanlig dator eller till och med med en telefon. Chanserna för en deltagarnod att väljas som en blockleverantör ökar med fler ALGO-tokens insatta.

Videon nedan förklarar grunderna i Algorand.

Algorands deltagarnoder ändras regelbundet för att göra det svårare att attackera nätverket.

Förrän deltagande noder deltar i konsensus vet ingen sin identitet. När de deltar i konsensus har deras meddelanden redan skickats till Algorand-nätverket. Varje blockbildning är oberoende och deltagarna definieras helt slumpmässigt.

Algorand-teknologi

Alla transaktioner är slutgiltiga i Algorand blockkedja. När ett block har utfärdats kan användare omedelbart lita på att transaktionen har bekräftats till 100 %.

Detta innebär också att Algorand-blockkedjan inte kan gaffla, vilket innebär att två olika block inte kan skapas samtidigt. Det finns heller inget behov av att låsa de insatta ALGO-polletterna. Tokens finns tillgängliga i användarnas plånböcker redo att användas för andra ändamål på nätverket.

Algorand kan fungera så länge som två tredjedelar av deltagarnoderna fungerar enligt protokollregler.

Algorands utvecklare arbetar för att öka transaktionskapaciteten till 50 000 transaktioner per sekund. Detta görs genom att använda en ny Pipeline-teknik, som förutsätter att blocket kommer att vara berättigat till blockkedja så snart deltagarnoden föreslår det.

Men att öka blockstorleken och minska tiden som går åt till att skapa nya block ökar snabbt storleken på hela blockkedjan. Detta kan leda till en centralisering av blockkedjan, eftersom allt färre noder kommer att kunna lagra blockkedjans transaktionshistorik.

Silvio Micali har berättat att Algorand minskar kedjans historia med hjälp av Zero Knowledge Proof teknologi.

Algorands färdplan nämner också Vault-teknik, som möjliggör en mer detaljerad uppdelning av blockkedjedata. Det gör det möjligt att ta bort gammal data från blockkedjan utan att faktiskt förlora någon värdefull information.

Algorands blockkedja möjliggör smarta kontrakt och tokenisering av tillgångar. Algorands smarta kontrakt fungerar på det första lagret av Algorand och använder Algorands egen AVM (Algorand Virtual Machine, liknande Ethereums Virtual Machine EVM).

Till skillnad från många andra plattformar är Algorand inte beroende av Ethereums EVM-hastighet och dess begränsningar. Den kan använda snabbare AVM med Algorands skalbarhet och säkerhetsfunktioner.

Tokens kan också utfärdas på Algorand. De följer Algorand Standard Asset (ASA) i Algorands ekosystem. ASA-tokens kan tänkas vara lite som Ethereums ERC-20-tokens men i Algorand-miljön.

ALGO-token

ALGO är Algorands infödda token. Dess maximala utbud är 10 miljarder tokens. När denna artikel skrivs (12/2021) finns det cirka 6,3 miljarder ALGO i omlopp. Efter lanseringen 2019 förlorade Algorand mer än 90 % av sitt värde på ett par månader. Sedan dess har tokens prisutveckling varit långsammare jämfört med många populära kryptovalutor.

En anledning till detta är den höga inflationen. En annan anledning är det faktum att de tidiga investerarna och Algorand Foundation har sålt sina tokens under vissa villkor (Early Backer Accelerated Vesting & structured selling). Dessutom kräver insättning av ALGO-tokens inte låsning, så hög inflation har en mycket liten balanserande effekt på minskat utbud.

Det som är bra är att försäljningen av tidiga investerare och Algorand Foundation redan har tagit slut. Utgivningen av nya ALGO-tokens har också saktat ner, vilket minskar inflationen. År 2020 beslutades att alla ALGO-tokens ska vara i omlopp tidigast om tio år. Se bilden nedan.

algorand vesting

Detta betyder i grunden att Algorands blockkedja måste ha tillräckligt med incitament för noder att fungera genom enbart transaktionsavgifter från och med år 2030.

Mr. Micali tillkännagav Algorands nya styrningsstruktur i slutet av 2020. Detta skulle göra det möjligt för alla ALGO-tokenägare att påverka projektutvecklingen. Det kan också ge mer efterfrågan på tokens. Däremot skulle kryptovalutabörser som äger ALGO-tokens också få rösträtt, vilket kan orsaka problem med centraliseringen.

Liksom många andra plattformar som utmanar Ethereum, har Algorand fokuserat på att växa sitt DeFi-ekosystem med olika incitament. Musikprojektet Opulous, som kombinerar DeFi- och NFT-elementen, har skapat rubriker nyligen.

algorand opulous

Algorand har till och med tokeniserat handel med kolkrediter i Algorands blockkedja.

Algorand hjälpte också Marshallöarna med att ge ut en digital valuta (CBDC). Projektet har enligt uppgift förhandlat med fler länder för CBDC-samarbete. Dessa digitala valutor skulle dock använda den tillåtna versionen av Algorand blockkedja. Det skulle inte ge mer efterfrågan på ALGO.

Eventuella nyheter om CBDC-kontrakt skulle säkerligen ge mer mediabevakning, vilket kan ge ett uppsving för ALGO-tokenet oavsett.

Algorands tveksamma decentralisering

Algorands inflation, insiderförsäljning och tokens dåliga marknadsframgång har väckt tvivel om ALGO-tokenen. Även om Algorand har en stark gemenskap som tror på projektet, är det rätt att ifrågasätta hur decentraliserat och säkert Algorand är.

Vem som helst kan bli en deltagarnod, men tillstånd från Algorand Foundation krävs för att bli en relänod. Det finns enligt uppgift bara cirka 120 relänoder i november 2021. De drivs av bland annat Algorand Foundation, Algorand Inc, och universitet och företag.

Även om det är deltagarnoderna som slutför nätverkskonsensus, har Silvio Micali erkänt att relänoder kan sakta ner Algorands nätverk i händelse av en långsam internetanslutning.

Relänoder lagrar transaktionshistoriken för Algorand-blockkedjan. Om ett stort antal relänoder skulle förlora sin anslutning var hela Algorand-kedjan hotad.

Om Algorand verkligen brydde sig om decentralisering skulle det göra det lättare att bli en relänod. Kanske spelar relänoder en större roll än vad Algorand föreslår?

Även om Algorands decentralisering kan ifrågasättas, är projektet fortfarande mer öppet än många andra projekt. Medan intjäningsprogram pågick meddelade Algorand Foundation försäljning med fullständig transparens i sina månadsrapporter.

Hur man köper Algorand

Algorands ALGO-token är listad på nästan alla de största börserna och det finns flera olika par. Den största volymen finns i Binances ALGO/USDT handelspar. Binance är marknadens ledande kryptovalutabörs. Det finns flera olika valutapar tillgängliga för köp av ALGO-tokens.

Köp ALGO från Binance

Amerikanska börser Coinbase och Kraken är också populära ställen att köpa ALGO.

ALGO-tokens kan lagras i Ledger Nano X cold-wallet. Exodus datorplånbok och TrustWallet mobilplånbok är populära gratisalternativ. Att behålla tokens i dessa plånböcker stakear också automatiskt ALGO och stakingbelöningar visas i plånboken.

Om du är intresserad av att dyka djupare in i Algorands DeFi-ekosystem kan du prova Algorand-plånböcker som AlgoSigner, My Algo eller Algorands egen mobilplånbok. Alla dessa kan användas med samma fröfras, så en adress kan användas i alla tre Algorand-plånböckerna. AlgoSigner är en webbläsarplånbok, så den kan användas för mer avancerade åtgärder, som att skapa ASA-tillgångar.

Det är värt att notera att ALGO inte är en EVM-kompatibel token så den kan inte lagras i en populär MetaMask webbläsarplånbok.

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!