Analyser
07
nov
bitcoin taproot

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Bitcoin Taproot förklarad

Vad är Taproot-uppdateringen? Det är en av de viktigaste Bitcoin-uppdateringarna som någonsin planerats. Taproot är också den första stora Bitcoin-uppdateringen på fyra år. Den här artikeln är en Taproot-nybörjarguide. Den förklarar Taproot ur teknisk synvinkel och går igenom Bitcoins utvecklingsprocess.

Bitcoins utveckling och Bitcoin core

Innan vi dyker djupare in i Taproot är det viktigt att förstå hur Bitcoin är utvecklad. Denna process har förändrats mycket sedan de första åren.

En okänd person som heter Satoshi Nakamoto publicerade Bitcoins white paper 2008 och startade Bitcoin-blockkedjan i januari 2009. Satoshi var även huvudutvecklare av Bitcoin. 2009 var det bara en handfull människor som hjälpte honom med projektet.

Bitcoin-communityt växte till tusentals medlemmar under 2010. En bred diskussion började om Satoshis roll och hur Bitcoin skulle utvecklas. Då gjorde Satoshi fortfarande uppdateringar utan att fråga efter någons tillåtelse.

Efter december 2010 klev Satoshi alltmer in i skuggan och Gavin Andresen tog över ansvaret. Det senaste bekräftade meddelandet från Satoshi skickades i april 2011. Den mystiske grundaren har varit försvunnen sedan dess.

Bitcoin blev ett verkligt decentraliserat projekt efter Satoshi. Sedan dess har det funnits en decentraliserad grupp utvecklare som har ansvaret. Bitcoin utvecklas av både privatpersoner och teknikföretag, som Blockstream. Vem som helst kan gå med i Bitcoin-projektet och delta i diskussionen.

Några av läsarna kanske tänker nu: vad är det egentligen som utvecklas? Vad är Bitcoin?

Bitcoin är programvara som körs på datorer. Satoshi Nakamoto programmerade den allra första implementeringen av Bitcoin 2007–2008 med hjälp av språket C++. Bitcoin har varit ett open-source-program från början. Vem som helst kan använda programkoden för att skapa en annan version av Bitcoin. Detta har också gjorts flera gånger.

Den mest populära implementeringen kallas Bitcoin Core. Du kan ladda ner programmet från bitcoin.org. Bitcoin-nätverket är tillståndslöst per definition. Det betyder att vem som helst kan ladda ner programmet och gå med i nätverket. Det finns massor av ”How to”-guider på Youtube.

En dator som kör Bitcoin Core kallas en nod. Det finns cirka 10,000 kända nodes i nätverket, men troligen 40–50 000 okända. Kanske ännu mer. Noder är spridda över hela världen.

När vi pratar om Taproot och andra Bitcoin-uppdateringar betyder det nya versioner av Bitcoin Core-programmet. Själva utvecklingsarbetet görs i GitHub.

Det finns ett intressant faktum när det kommer till Bitcoin Core. Den officiella versionen är 0.21.1 när denna artikel skrevs. Inte 1.X.X. Det betyder att Bitcoin Core tekniskt sett fortfarande är en betaversion.

Bitcoin Improvement Proposal (BIP)

Låt oss gå igenom Bitcoins utvecklingsprocess. Hur blir en idé en programkoduppdatering i ett decentraliserad community? Det är här Bitcoin Improvement Proposal, BIP, introduceras.

Den första BIP någonsin gjordes av Bitcoin-utvecklaren Amir Taaki i augusti 2011. Den kallas BIP 0001 och den beskriver strukturen för BIP, hur de hanteras och hur de slutförs.

Bilden nedan visar hur en BIP fortskrider.

bitcoin BIP

I den första fasen presenteras en idé för en större publik i någon av diskussionskanalerna. Därefter lägger utvecklare och andra communitymedlemmar in sina tankar om förslaget. Det är mycket viktigt att förslaget i stort sett allmänt accepteras vid denna tidpunkt.

Om idén får det mesta av communityn bakom sig kommer det att finnas programmerare och testare som vill delta. Det är som en snöbollseffekt. Om idén vägras av många är det nästan ingen idé att slösa ytterligare resurser på den.

Noder har den högsta auktoriteten i Bitcoin-nätverket. Om du inte kan få nodoperatörer bakom din idé kommer den aldrig att implementeras i nätverket.

Alla BIP:er är inte lika viktiga. Vissa är generiska förslag, medan andra kan modifiera kärnkomponenterna eller till och med konsensusreglerna.

Ju viktigare BIP är, desto svårare är det att få implementerat. De kritiska BIP:erna måste få nästan enhällig konsensus. De är också utvecklade under flera år.

Ett bra exempel är  SegWit-uppdateringen, som implementerades i slutet av 2017. Oenigheten i uppdateringen splittrade Bitcoin-gemenskapen och ledde till en hard fork i augusti 2017. Det var här en del av gemenskapen skapade Bitcoin Cash.

Bitcoin är känt för sina långsamma framsteg. Det är väldigt svårt att ändra Bitcoin, vilket också är en av dess största styrkor.

Hard fork och soft fork

Det finns två typer av uppdateringar i kryptovalutavärlden: hard fork och soft fork. Skillnaden är att hard fork inte är bakåtkompatibla. Låt oss använda din dator som ett exempel.

Varje användare av en Windowsdator har erfarenheter av Windows-uppdateringar. Det kommer nya varje månad. Windowuppdatering är som en soft fork. Även om du inte skulle installera uppdateringen direkt kan du fortfarande använda din dator. Du kanske saknar några nya funktioner eller säkerhetskorrigeringar, men din dator fungerar utmärkt.

Om Windows-uppdateringar var hard forks skulle du inte kunna logga in på din dator innan du installerade uppgraderingen.

windows update

Taproot, och tidigare nämnda SegWit, är soft forks. De förbättrar Bitcoin-nätverket, men noder kan fortfarande fungera med den gamla versionen av Bitcoin Core. SegWit implementerades till exempel 2017, men bara hälften av transaktionerna är SegWit-baserade 2021.

Bitcoin Cash är ett exempel på en hard fork. Det innebar att Bitcoin-blockkedjan delades upp i två grenar. Det enda sättet att bli en Bitcoin Cash-nod var att uppgradera din programvara. Detta innebar också att din nod inte längre var kompatibel med Bitcoin-nätverket.

Ethereum är ett projekt där hard forks används regelbundet när man rör sig mot 2.0-versionen. Även om de är hard forks betyder det inte att communityt hela tiden skulle delas i två. Majoriteten av communityn har accepterat dessa uppgraderingar och alla noder måste helt enkelt köra dem för att vara kompatibla.

Vad är Taproot?

Nu kan vi lära oss mer om den senaste Bitcoin-uppdateringen. Vad är Taproot?

Taproot består av flera viktiga uppdateringar samlade. Dessa är BIP 340, BIP 341, och BIP 342. Den innehåller uppdateringar kring sekretess, skalbarhet och säkerhet. Se videon nedan för en kort förklaring av Taproot.

Kärnan i Taproot är en teknik som kallas Schnorr Signatures. Den ersätter den nuvarande Elliptic Curve Digital Signature-algoritmen. Satoshi Nakamoto var tvungen att använda ECDSA när han skapade Bitcoin eftersom Schnorr Signatures skyddades av ett patent fram till 2018.

Den här uppdateringen kommer att ändra transaktioner med flera signaturer och skript. Dessa är speciella typer av transaktioner, som signeras med hjälp av flera nycklar. Det kan också finnas vissa skriptvillkor som måste uppfyllas innan coins kan spenderas.

För närvarande ser dessa speciella transaktioner annorlunda ut i Bitcoins blockjede-data. Det betyder att de enkelt kan plockas ut av nätverksanalysföretag.

Efter Taproot kommer multisig och skripttransaktioner se ut som vanliga plånbok-till-plånbok-transaktioner. Detta förbättrar deras integritet avsevärt. Det innebär också att utrymmesbehovet för sådana transaktioner blir mindre.

Det är därför Taproot förbättrar skalbarheten. Det kommer att finnas fler transaktioner i varje block efter Taproot-uppgraderingen. Valideringsbehandlingen blir också enklare för varje nod. Det är väldigt bra för Bitcoin-nätverket i det långa loppet.

Taproot kommer också att introducera en ny adresstyp. Alla adresser som börjar med en sträng ’bc1q’ är SegWit-adresser. En Taproot-adress börjar med ’bc1p’.

Lightning Network har också fördelar. Taproot gör Point Time-Locked Contracts (PTLC) möjligt. Dessa transaktioner förbättrar Lightning Networks integritet och gör den mer felsäker.

Att öppna en Lightning Network-kanal är också en tidigare nämnd ”speciell typ” av transaktion. Taproot gör öppning och stängning av en LN-kanal billigare.

Taproots utvecklingsplan

Taproot introducerades i januari 2018 av Bitcoin Core-utvecklaren Greg Maxwell. Det betyder att detta projekt har utvecklats i 3+ år. I oktober 2020, slogs Taproots programkod samman med Bitcoin Core. Efter detta har det bara varit en fråga om när.

Den sista fasen startade i maj 2021. Detta kallades signaleringsperioden. Du kan följa dess framsteg på taproot.watch. Syftet med signalperioden var att få det slutgiltiga godkännandet från mining pools.

Bilden nedan visar utvecklingen i slutet av maj 2021.

taproot signal

En signalperiod varade 2016 block eller ungefär två veckor. För att få Taproot bekräftad, var 90% av miners tvungna att signalera sitt godkännande. Varje mining pool skulle kunna göra detta genom att lägga till lite extra information i varje mineat block. Dessa godkännandesignaler visas som gröna rutor i bilden ovan.

Signaleringsperioden var som väntat ganska kort. Taproot bekräftades officiellt den 12 juni 2021 på blockhöjd #687285, som mineades av Slushpool.

Sedan Taproot bekräftades har communityt bara väntat på aktiveringsdatumet.

Följande text är skriven den 8 november 2021. Aktiveringsdatumet för Taproot är 820 blocks (ungefär en vecka) bort. De flesta noder har dock redan laddat ner uppdateringen. Du kan följa dessa framsteg på Twitter på @taproot_signal.

Uppdatering 2021-11-14: Taproot aktiverades utan problem i block 709632.

När aktiveringen väl har skett bör de flesta av noderna uppdateras. De börjar sedan validera nätverkstransaktionerna enligt de nya reglerna. Det är viktigt att en stor majoritet av noderna är inne från första sekunden så att ingen kedjedelning sker.

Eftersom Taproot är en soft fork, kan noder utan Taproot-uppdateringen fortfarande delta i att nå konsensus. Några av noderna kommer att uppdateras under de kommande månaderna eller till och med åren. Om allt går som planerat bör Taproot-aktivering inte orsaka några störningar i nätverket.

Effekterna av Taproot

Taproot är den viktigaste uppdateringen i Bitcoin sedan 2017. Vissa hävdar att det till och med är den viktigaste uppdateringen som någonsin gjorts. Vilka är effekterna av Taproot?

Om vi tänker på Bitcoin-communityt så finns det en enorm skillnad mellan Taproot och SegWit. År 2017 var en kaotisk tid. Bitcoin-gemenskapen hade ett inbördeskrig som ledde till en hard fork. Samhället splittrades nästan igen i november 2017 pga SegWit2X-hard forken. Detta avbröts till slut.

Taproot har inte orsakat någon dramatik, än så länge. Signaleringsperioden har utvecklats bra och det är få som motsätter sig denna uppdatering. Det är osannolikt att vi kommer att se några dramatiska händelser senare under 2021.

Om vi tänker på en genomsnittlig Bitcoin-användare är betydelsen av Taproot liten. Bitcoin kommer inte att bli något nytt Monero. Taproot är inte heller någon mirakellösning. Transaktionsavgifterna kan sjunka, men den allmänna överbelastningen av nätet har fortfarande en större inverkan på dem.

Taproot ses mest av professionella användare och mjukvaruutvecklare.

Photo by Clint Patterson on Unsplash, Photo by James Harrison on Unsplash

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!