Kryptoguider
06
jun
cronos cro

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Vad är Cronos (CRO)?

Cronos är en av nykomlingarna i plattformskategorin. Cronos har redan gjort ett avtryck inom DeFi-sektorn, där dess marknadsandel växer. Den inbyggda tokenen CRO används också i den populära mobilappen Cypto.com. Den här artikeln är en nybörjarguide till Cronos. Vi går igenom Cronos historia och teknik och analyserar dess potential som en investering.

CRO har blivit en mångsidig token

Låt oss först placera CRO i rätt kategori av kryptovalutor. Vi gillar att dela in marknaden i tre huvudkategorier: valutor, plattformar och tokens.

kategori av kryptovalutor. Vi gillar att dela in marknaden i tre huvudkategorier: valutor, plattformar och tokens. Bitcoin. Denna kategori inkluderar även Bitcoin Cash, Litecoin och Dash.

Ethereum är den dominerande plattformen. Dessa projekt är ramverk och operativsystem för smarta kontrakt och distribuerade appar (Dapps). Du kan tänka dig att plattformar är som iOS eller Android. Cardano, EOS, Elrond och Tezos är andra exempel på plattformar.

Tokens utfärdas alltid på plattformar. De är vanligtvis antingen verktygstokens eller styrningstokens. Tokens har ingen egen blockkedja. Tokens tenderar också att ha nytta eller användning i en specifik app.

Cronos är ett lite specialfall. Projektet startade som Monaco och utfärdade en token som heter MCO. Det här var en ren verktygstoken som användes med Visa-kort. MCO-token används inte längre. Den ersattes av CRO för ett par år sedan.

CRO-tokenen var ursprungligen en verktygstoken som användes i Crypto.com-appen och Crypto.com-börsen. Tokenen stakeades för bättre Visa-bankkortsförmåner. Nedan finns en annons med Visa-kort från 2020.

Saker och ting förändrades 2021 när blockkedjorna Crypto.org och Cronos lanserades. Detta förvandlade även CRO-token till plattformskategorin. Det är den ursprungliga tokenen för både Crypto.org och Cronos blockkedjor nu.

CRO används fortfarande som ett verktygstoken i Crypto.com-appen. Du kan få ett bättre Visa-kort genom att stakea CRO inklusive en högre cashback. Det finns också fördelar och bonusar för CRO-spelare på Crypto.com Exchange.

Därför kan vi säga att Cronos CRO är en mångsidig token. Det är både ett verktygstoken och en plattformstoken.

Notera. Det finns en fördjupning Crypto.com recension av mobilapp. Den här artikeln har fokus på Cronos-plattformen och CRO-token. Vi kommer bara att nämna Crypto.com-appen kort.

Cronos hette ursprungligen Monaco

Varumärket Cronos har officiellt använts sedan februari 2022. Innan dess var projektet känt som Crypto.com. Men allt började med namnet Monaco Card 2016. Projektet grundades av Kris Marszalek, Rafael Melo, Bobby Bao och Gary Or.

Kris Marszalek är VD. Han är en affärsman som bor i Hong Kong med lång erfarenhet av att bygga startups till miljardföretag. Marszalek är den person man mest ser på intervjuer och Youtube.

Nedan är en bild på grundarteamet.

cryptocom team

De första Monaco Visa-korten lanserades i slutet av 2017 i Singapore. Monaco Card hade också en ICO 2017 där MCO-tokenet utfärdades. Under 2018 började projektet expandera snabbt i Asien.

I juli 2018 startade projektet ombytesprocessen från Monaco till Crypto.com. Det första stora steget var köpet av Crypto.com-domänen. Enligt uppskattningar, betalade Crypto.com över 10 million dollar för den.

Nästa steg var att starta utvecklingsarbetet för Crypto.com Chain. Detta ägde rum i november 2018. MainNet av Crypto.com Chain lanserades så småningom i mars 2021. Vi kommer att gräva djupare in i ämnet senare i den här artikeln.

CRO-token skapades också i slutet av 2018. Det fanns aldrig en ICO, utan token skickades helt enkelt till MCO-innehavare. Majoriteten av nyutgivna CRO-tokens hölls av Crypto.com-teamet.

2020 meddelade Crypto.com att MCO-tokenet kommer att tas bort på grund av regulatoriska skäl.

”Part of this is managing regulatory compliance risk. And it so happens that in our industry, ICO tokens are on one end of the spectrum in terms of regulatory compliance risk, and you could argue that Bitcoin is on the opposite side. So in order to manage these risks, practically, we can’t rewrite history. We did an ICO in 2017. But we can’t have an ICO token perform core functions on our platform as we grow, as we get licensed, as we get regulated in all key jurisdictions around the world.”

Som Kris Marszalek kommenterade ovan har ICO-baserade coins varit under hård granskning. Den amerikanska SEC har gett tiotals miljoner dollar i böter till många företag, som lanserades med ICO 2017 eller 2018. Crypto.com vill bli av med alla regulatoriska problem angående dess token.

Investeringar i marknadsföring och blockkedjor

År 2021 har varit betydelsefullt för Crypto.com på många sätt. Projektet har lanserat två helt nya blockkedjor: Crypto.org och Cronos. Dessa blockkedjor har ändrat profilen för Crypto.com och CRO-token. CRO är inte längre bara en hjälpmedelstoken. Det har blivit tokenen för två blockkedjor.

En massiv coinbränning ägde också rum i februari 2021. Crypto.com brände så många som 70 miljarder CRO-tokens, vilket innebär 70 % av de utfärdade tokensen. Denna coinbränning hade ingen stor prispåverkan eftersom dessa tokens hölls av Crypto.com.

Crypto.com har spenderat enorma summor pengar på reklam och varumärkeskännedom. Nedan är ett exempel på en annonskampanj på 100 miljoner dollar med Matt Damon i huvudrollen. Denna reklamfilm visas i flera månader i dussintals länder runt om i världen.

Crypto.com skrev på ett avtal på 700 million dollar i November 2021 för namnrättigheterna för NBA-laget LA Lakers hemmaarena. Det legendariska Staples Center kommer att kallas Crypto.com Arena. Dessa är massiva marknadsföringsinsatser oavsett standard.

Crypto.com är också en sponsor inom ett brett utbud av sporter. Det är till exempel en officiell partner till Formula 1 och sponsrar UFC. Crypto.com syns även inom ishockey och fotboll. Varumärket har utan tvekan blivit ett av de mest kända i kryptovärlden. Crypto.com är också den officiella sponsorn av fotbolls-VM 2022 i Qatar.

En omprofilering gjordes i februari 2022. Det var då CRO-tokenen officiellt fick namnet Cronos. Dessförinnan hade börser noterat CRO genom att använda både Crypto.org och Crypto.com. Ändringen gjordes för att separera Cronos-plattformen och Crypto.com-mobilappen.

CRO (Cronos) prisutveckling

Låt oss dyka djupare in i CRO-tokenen och se hur dess pris har utvecklats. Som vi nämnde tidigare lanserades CRO i november 2018. Den kördes först i Ethereum-nätverket som en ERC-20-token. CRO skickades till en början till MCO-innehavare. Det fanns aldrig en ICO.

Öppningspriset för CRO var 0,017 dollar. Tokenen lanserades i botten av björnmarknaden 2018. Därför skedde ingen positiv utveckling under de inledande månaderna. Priset på CRO tog fart under våren 2019 när en ny tjurmarknad började. Priset svävade mellan $0,05 och $0,15 nästa år (2019-2020).

cronos

Våren 2021 såg astronomiska vinster för många altcoins. CRO-tokenen rörde sig också hundratals procent till 0,25 dollar. Tokenen förstärktes också av lanseringen av Crypto.org-kedjan i mars 2021. Sedan följde en nedkylningsperiod på cirka sex månader.

CRO nådde sitt högsta pris någonsin i november 2021. Det fick ett enormt uppsving från lanseringen av Cronos blockkedja. Tokenen rörde sig från 0,20 dollar till 0,98 dollar på en månad. Detta var också den tid då Bitcoin nådde sitt nya ATH-pris.

Priset på CRO har sedan dess kraschat med resten av marknaden. Det är för närvarande (6/2022) ner cirka 80% från ATH-priset på 0,18 dollar.

Crypto.org- och Cronos- blockkedjam

Crypto.com började utmana Binance (BNB) 2021 genom att lansera sina egna blockkedjor. Infrastrukturen är jämförbar med BNB Chain eftersom båda har byggts med liknande byggstenar. Crypto.com-blockkedjorna kallas Crypto.org och Cronos.

Crypto.org MainNet lanserades i mars 2021. Det har redan utvecklats i några år. Till en början hette det Crypto.com Chain. Detta ändrades till Crypto.org när MainNet lanserades. En helt ny vitbok släpptes samtidigt.

Crypto.org är som BNB Beacon Chain. Det är en enkel men snabb Proof of Stake-blockkedja med en kapacitet på 10 000 transaktioner per sekund.

Både Binance och Crypto.com har byggt sina blockkedjor med Cosmos SDK. SDK är en förkortning för Software Development Kit. Det är en samling olika verktyg och komponenter som påskyndar arbetet för apputvecklare.

cosmos sdk

Konsensusalgoritmen är Tendermint Proof of Stake, utvecklad av Cosmos. Blockkedje-underhåll hanteras av ett litet antal validatorer. Lösningen är funktionell och skalbar, men klart mer centraliserad jämfört med Bitcoin eller Ethereum.

Cronos MainNet lanserades i november 2021.

Det finns totalt 100 validerare i Crypto.org-kedjan. De är medlemmar i Crypto.com-communityt eller stakingpartners. Crypto.org kan hantera cirka 2 000-3 000 transaktioner per sekund.

Cronos stödjer smart kontrakt med den virtuella Ethermint-maskinen. Ethermint är Cosmos version av den virtuella Ethereum-maskinen (EVM). Det gör att Ethereum-applikationer enkelt kan överföras till Cronos blockchain.

Ethereum-kompatibilitet är mycket viktigt för blockchain-adoption. Många andra konkurrerande smarta kontraktsplattformar fungerar så här.

Konsensusalgoritmen som används i Cronos är Proof of Authority. Det är en variant av Proof of Stake där en enhet (Crypto.com) har valt ett litet antal validerare. Lösningen är därför mycket centraliserad. Cronos har kapacitet för 200-300 transaktioner per sekund.

CRO-tokenen används i dessa blockkedjor för staking och betala för transaktionsavgifter. Crypto.org och Cronos är utvecklade av Cro Protocol Labs.

Crypto.com-appen och Crypto.com-börsen

CRO-tokenen kallas Cronos i kryptobörser. Tanken är att understryka dess användning som den inbyggda tokenen i Cronos blockchain. Vi jämförde Crypto.org- och Cronos-blockkedjorna med BNB Chain i föregående kapitel. Det är ingen överraskning att Binance också genomförde en omprofilering 2022 och bytte sitt tokennamn från Binance Coin till BNB.

Även om CRO nu är den inbyggda tokenen för två blockkedjor används den fortfarande i Crypto.com-mobilappen. Denna roll har inte förändrats under åren. En användare kan få ett bättre Visa-kort genom att stakea CRO-token genom Crypto.com-appen.

Nedan är en bild på Crypto.com Visa-kort. Det visar också stakingkraven. Tokensen måste vara låsta i minst sex månader. Cashbacken (CRO-belöningar) betalas också i CRO-tokens.

cryptocom-visa-cards-1

Se vår Crypto.com-app nybörjarguide om du vill lära dig mer om detta ämne.

Crypto.com-mobilappen är ett populärt sätt att köpa kryptovalutor. Sedan finns också Crypto.com-börsen, vilket är mindre känt. CRO-tokenen har också nytta i denna börs. Till exempel kommer staking av CRO att ge dig tillgång till The Syndicate-tjänsten. Du kan också få lägre handelsavgifter.

Crypto.com har inte nått samma popularitet som mobilappen och Visa-kortet. Det saknar vissa funktioner som de största börserna har. Å andra sidan är Crypto.com-appen mer än tillräckligt för små investerare.

Cronos (CRO) som en investering

CRO-token har varit en populär investering i flera år. Detta beror på de massiva marknadsföringskampanjerna från Crypto.com. Projektet har vuxit snabbt och blivit en av de största kryptotjänsterna med en 50+ miljoner användarbas. Tyvärr för investerare har priset på CRO inte reflekterat denna utveckling.

Situationen var liknande med BNB under lång tid. Binance-börsen växte snabbt, men den flyttade inte BNB-priset alls. Detta är också fallet med FTX- och KuCoin-tokens. Det är uppenbart att nyttan i en börs inte räcker för att öka tokens popularitet under en viss punkt.

BNB tog fart i början av 2021 när Binance Smart Chain blev populär. Vi såg något liknande i november 2021 med CRO också. Tokenpriset steg hundratals procent med lanseringen av Cronos MainNet.

Många investerare funderar nu på om Cronos kan återskapa BNB:s framgångar på lång sikt. Det är säkert möjligt. Men hur troligt är det? Se videon nedan för de senaste uppdateringarna.

Tidigare nämnda blockkedjor Crypto.org och Cronos kommer att öka efterfrågan på CRO-token. Binances BNB-token steg mer än 10 gånger under en kort period när dess blockchain blev populär. Om detta är någon indikation på potential finns det en hygglig chans att Cronos kan bli ett topp 10-coin i framtiden.

Tyvärr skedde lanseringen av Cronos vid sämsta möjliga tidpunkt. En stark björnmarknad startade exakt samtidigt. Trots en dålig marknadssituation har Cronos utökat sin användarbas och aktiva adresser med 10x på sex månader.

Crypto.com Exchange och Visa betalkort skapar efterfrågan på token. Det måste erkännas att Crypto.com använder mer pengar i marknadsföring än något annat kryptoprojekt.

Det finns utmaningar också såklart. Det största problemet för CRO är det faktum att all denna infrastruktur inte erbjuder något unikt.

Även om Crypto.com är en riktigt populär app, har varje börs en liknande mobilapp för kryptoköp. Konkurrensen inom betalkortssektorn har också exploderat. Crypto.com var tvungen att revidera Visa-förmånerna 2022, vilket inte togs så väl emot av användarna. Det är här konkurrenterna kommer att slå till.

Crypto.org- och Cronos-blockkedjorna tävlar i en riktigt tuff plattformskategori. Det som är bra är att de är en del av Cosmos ekosystem, vilket gör det lättare att länka till andra Cosmos-byggda blockkedjor. Ändå finns det dussintals blockkedjor med liknande kapacitet. Cronos ligger långt efter sina största konkurrenter när det gäller att bygga ett DeFi- & NFT-ekosystem.

Cronos ligger för närvarande på 8:e plats i blockchain DeFi-rankingen. Detta är en bra prestation med tanke på att Cronos MainNet lanserades för bara sju månader sedan. TVL på 1,6 miljarder dollar är också ganska respektabelt.

Sammantaget är det lätt att se hur mycket Crypto.com har vuxit under de senaste åren. Det har också lagt enorma summor på marknadsföring. Cronos-blockkedjan har också haft en bra start trots dåliga marknadsförhållanden.

Frågan är när all denna utveckling syns i priset på CRO-tokenen? Den når inte ens till topp 20 trots alla ansträngningar som nämns i den här artikeln.

Cronos kurs och hur man köper CRO

Det enklaste sättet att köpa CRO-tokens är via Crypto.com-mobilappen. Du kan göra en banköverföring och köpa CRO med fiat. Det finns också andra alternativ, men inte många. Det är ganska typiskt att börser vanligtvis inte listar infödda tokens från andra kryptobörser.

Om du bara vill spekulera i CRO-priset utan att ladda ner appen kan du köpa CRO från Coinbase. Detta är också en bra börs för nybörjare.

Köp CRO på Crypto.com

CRO-token finns också på Coinbase och KuCoin-börsen.

Om du laddar ner Crypto.com-appen och blir en aktiv användare, se till att du följer @Cryptocom på Twitter. På så sätt missar du aldrig en kampanj eller ett tillkännagivande. Den officiella hemsidan är Crypto.com.

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!