Litecoin kurs

Litecoin kur hittar du på den här sidan! Litecoin-kursenföljs i Sverige i krona, så vi listar även SEK-kursen utöver USD-kursen. Du hittar också grundläggande information om Litecoin, dess historiska prisutveckling och våra rekommendationer för de bästa ställena att köpa LTC.

Litecoin-kursen i SEK och EUR

Litecoin-kursen i krona och dollar hittar du i rutan nedan. Följare av Litecoin-kursen bör bokmärka sidan, så att du snabbt kan få tillgång till de senaste prisuppgifterna.

Därefter kommer vi att gå igenom Litecoin prisutveckling under dess historia. Du kommer också att få grundläggande information om Litecoin och om priset, vi kommer att besvara frågan om hur Litecoin värde bildas.

Litecoin kurs – utveckling under de senaste åren

Litecoin kurs historia är en ganska intressant historia. Litecoin har en lång historia som gör det till ett av de mest kända coinsen på marknaden efter Bitcoin. Litecoin’s ticker på kryptobörserna är LTC.

Litecoin kurs historia är tillgänglig från och med 2013. Vid den tidpunkten var dess kurs drygt tre dollar. Litecoins dollarkurs nådde sin första riktiga topp i kölvattnet av Bitcoin i början av 2013. Vid den tidpunkten steg Litecoin-kursen till 40 dollar.

Detta var början på en lång och svår period, eftersom Litecoin-kursen föll tillbaka till tre dollar 2014. Priset låg under fyra dollar till och med i början av 2017!

Under våren 2017 började det hända saker och ting, då priset på Litecoin steg till över 10 dollar i april. I maj 2017 steg priset på LTC till över 30 dollar. År 2017 var en kontinuerlig och stadig uppgång för Litecoin. Detta berodde på den allmänna tjurmarknaden för hela kryptobranschen vid den tiden.

I början av december 2017 bröt Litecoin-kursen 100 dollar och steg otroligt mycket till 360 dollar på bara två veckor. Början av december 2017 var en vild tid för många kryptovalutor. Det fanns dussintals coins som steg med hundratals procent på mycket kort tid.

Grafen nedan visar det historiska priset på Litecoin.

litecoin kurs

I början av 2018 sprack bubblan på kryptomarknaden. Det måste dock sägas att Litecoin höll sitt värde mycket bättre än sina konkurrenter. De flesta coins tappade 95 % eller till och med 99 % i slutet av december 2018. Litecoins lägsta pris var cirka 22 dollar.

År 2019 var ett utmärkt år för Litecoin. Priset på LTC steg betydligt mer än sina konkurrenter, vilket delvis berodde på att Litecoin halverades under hösten 2019. Priset nästan femdubblades under våren 2019 från cirka 30 dollar till nästan 150 dollar.

Kryptorallyt 2021 fick också Litecoin-kursen att stiga till nya ATH! Den 10 maj 2021 bröt Litecoin kurs 400 dollar. Sedan dess har Litecoin mer eller mindre befunnit sig i en nedåtgående spiral, även om priset kortvarigt låg på 280 dollar i slutet av 2021.

Vad är värdet på Litecoin baserat på?

Vad ger Litecoin (LTC) sitt värde? Denna fråga intresserar alla investerare i Litecoin. Vilka saker fungerar som drivkrafter för litecoins värde och vad kan i sin tur hindra dess prisökning? Låt oss gå igenom dessa punkter härnäst.

Först måste du förstå grunderna för Litecoin. Om du vill lära känna dem mer i detalj kan du läsa vår omfattande Litecoin-guide. Litecoin är en ren valuta ur teknisk synvinkel. Det är inte en plattform för smarta kontrakt som Ethereum och inte heller en token som fungerar i en enda app. Litecoin har en egen blockkedja och den mineas också som Bitcoin.

Litecoins värde ökar beroende på människors intressen. Det måste finnas människor som vill använda Litecoin som betalningsmedel för att Litecoin ska bli mer värdefullt. Det är här som Litecoin och Bitcoin skiljer sig från plattformar för smarta kontrakt, vars tokens används för staking- och transaktionsbetalningar för olika tillämpningar. Litecoin har ingen staking och har inte heller något eget DeFi-ekosystem.

På så sätt är det mycket lättare för investeraren att bedöma värdeförstärkande faktorer för Litecoin. Du bör följa statistik över antalet aktiva adresser. Antalet nätverkstransaktioner bör också öka under en längre tidsperiod. Litecoin kan bara få stöd för sitt värde om nätverksaktiviteten ökar med tiden.

Framtiden för Litecoin

Framtiden för Litecoin ser ljus ut, eller gör den? Experter har många åsikter om dess framtid. Faktum är dock att de senaste årens utveckling inte har varit gynnsam för valutan.

Litecoin har varit en av de tio främsta valutorna på kryptomarknaden under större delen av sin historia. Dess ställning har dock försvagats år för år under 2020-talet. Detta trots att priset på Litecoin steg till nya ATH under sommaren 2021. Priserna på andra valutor steg dock också. De flesta såg betydligt bättre vinster än Litecoin.

LTC ligger för närvarande på 15:e plats i kryptorankningen. Litecoin kurs har också fallit nedåt i och med björnmarknaden 2022. Grundaren Charlie Lee (i bilden nedan) har försvunnit från offentligheten och Litecoin förekommer inte mycket i sociala medier. Vad är orsaken till detta?

charlie lee

Litecoin var på toppen av sin popularitet innan revolutionen av plattformar för smarta kontrakt. Detta innebär Ethereum, Cardano, Solana osv. Plattformar för smarta kontrakt och de DeFi-tillämpningar som bygger på dem har blivit enormt populära under de senaste åren.

Det är inget fel på Litecoin, men det har inte samma fördel som tidigare som en lågkostnadstransaktionsleverantör. Litecoin är bara en valuta. Så länge kryptovalutor inte används i stor utsträckning som betalningsmedel är Litecoins framtid ett mysterium. Dessutom har coinet sina egna begränsningar från tekniksidan.

Framtiden för Litecoin ser inte särskilt ljus ut. Uppdateringen MimbleWimble som släpptes sommaren 2022 medför välbehövliga integritetsfunktioner. Detta har dock fått vissa börser att ta bort Litecoin från sitt utbud på grund av regulatoriska problem.

Litecoin föddes redan 2011. Då användes endast Proof of Work, dvs. en konsensusalgoritm som krävde mining. Kryptomarknaden domineras nu av Proof of Stake-kryptovalutor. De erbjuder snabbare och billigare transaktioner än Litecoin. Detta har ätit upp Litecoins popularitet.

Potential för Litecoin kurs

Nästa ämne som ska diskuteras är Litecoin kurs potential. Potentialen nämndes redan i det senaste kapitlet. Riktningen för Litecoin-kursen ser verkligen inte bra ut. Det finns många hinder framför oss, men denna ”Bitcoins lillebror” är inte dödsdömd ännu.

Litecoin såldes i åratal med tanken att Bitcoin är digitalt guld och Litecoin är digitalt silver. Denna berättelse fungerade riktigt bra. Litecoin var fortfarande ett användbart betalningsmedel för fem år sedan. Framväxten av Proof of Stake-system har dock förändrat marknaden. Litecoin kräver fysisk mining och har en blocktid på 2,5 minuter. Börser kräver ofta upp till 10-20 bekräftelser innan en transaktion godkänns. Detta innebär att Litecoinöverföringar är för långsamma.

litecoin kurs potential

Det finns dussintals coins på marknaden som gör det möjligt att genomföra överföringar på 10-20 sekunder och med nästan inga kostnader. Bitcoins lightning network erbjuder också praktiskt taget gratis överföringar i realtid. Var behövs Litecoin i denna ekvation?

Fördelen med Litecoin är att valutan har en lång historia och att den är tillförlitlig. Det finns också Litecoin-automater i utvecklingsländer runt om i världen. Litecoin-kursen kommer knappast någonsin att falla ur topp 50-listan, men konkurrensen runtomkring är hård.

Enligt vår åsikt är Litecoin-kursen inte en av de starkaste rörelserna under de kommande åren.