Kryptoguider
03
maj
hva är litecoin

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Vad är Litecoin (LTC)?

Litecoin har etablerat sig som en av de mest erkända och äldsta kryptovalutorna efter Bitcoin. Med sitt ursprung år 2011 har Litecoin skapat en betydande närvaro i det digitala betalningslandskapet. Den här artikeln tar med dig på en resa genom Litecoins historia, teknologi och framtida potential som en investeringsmöjlighet.

Vad är Litecoin (LTC)?

Litecoin (LTC) är en decentraliserad digital valuta som skapades år 2011. Ofta kallad ”silver till Bitcoins guld”, delar Litecoin många likheter med sin föregångare men erbjuder också vissa distinkta funktioner. Den fungerar på ett peer-to-peer-nätverk baserat på blockkedjeteknologi och möjliggör säkra och transparenta transaktioner.

Litecoin använder en Proof of Work-konsensusmetod, precis som Bitcoin. Det betyder att Litecoin-blockkedjan upprätthålls av fysiska gruvarbetare.

Litecoins främsta kännetecken inkluderar snabbare blockgenereringstid (2,5 minuter jämfört med Bitcoins 10 minuter), en annan hashalgoritm som kallas Scrypt som främjar effektiv utvinning med konsumentorienterad maskinvara, och en större maximal tillgång på 84 miljoner mynt. Dessa faktorer bidrar till snabbare transaktionsbekräftelser och större kapacitet för transaktioner.

Grundläggande information om Litecoin:

Specifikation Information
Kategori Valuta
Ticker LTC
Cirkulerande tillgångar 74 miljon LTC
Max. tillgångar 84 miljon LTC
Högsta kurs någonsin (datum) $412,96 (10 mai 2021)
Lägsta kurs någonsin (datum) $1,11 (14 januari 2015)

Se realtidskursen för LTC här: Litecoin-kurs.

Litecoin har blivit populär som en digital valuta för vardagstransaktioner och erbjuder ett livskraftigt alternativ till traditionella betalningsmetoder. Dess långa livslängd, allmänt acceptans och rykte som en pålitlig kryptovaluta har bidragit till dess position som en av de främsta digitala tillgångarna på marknaden.

Nu ska vi titta på hur Litecoin skapades. Vi kommer också att jämföra Litecoin med Bitcoin. Vilka är skillnaderna mellan de två?

Litecoin grundas av Charlie Lee

Charlie Lee ger ett ansikte åt detta projekt. Lee är en datavetenskapare född i Elfenbenskusten, som flyttade till USA vid 13 års ålder. Han tog examen från MIT med en magisterexamen i datavetenskap 2000.

Efter examen arbetade Lee på Google i cirka tio år. Han hittade Bitcoin 2011 och förstod snabbt vikten av Satoshi Nakamotos uppfinning. Nedan finns en video där Lee intervjuas av CNBC i april 2021.

Litecoin var inte det första projektet Charlie Lee startade. Han utvecklade ett mynt som heter Fairbrix, som var en klon av en annan kryptovaluta, kallad Tenebrix. Fairbrix lanserades 2011 och misslyckades rejält.

Grundaren av Fairbrix ”pre-mineade” miljontals coins till sig själv innan lanseringen, vilket inte gick så bra för communityt. Det fanns också allvarliga buggar i programvaran.

Lee fick reda på att det ändå fanns en efterfrågan på en ny kryptovaluta – om bara distributionen och miningdriften skedde rättvist. Hans andra försök var Litecoin, som lanserades i oktober 2011.

Charlie Lee meddelade Litecoin på Bitcointalk forum genom ett ämne med titeln [ANN] Litecoin – a lite version of Bitcoin. Launched! Hans skapelse är den äldsta kryptovalutan som fortfarande används direkt efter Bitcoin.

Många nybörjare vet inte att Litecoin nästan helt bygger på Bitcoin. Vissa människor säger att Lee bara kopierade och klistrade in Bitcoin-koden och ändrade några parametrar. Även om detta var fallet kan det också göras av alla med Litecoin. Både Bitcoin och Litecoin är program med öppen källkod.

Det viktiga är att förstå att Litecoin inte är en Bitcoin fork. Litecoin har sin egen blockkedja och drivs av sin egna mining som alla andra oberoende kryptovalutor.

Lee arbetade fortfarande för Google när Litecoin grundades. Han lämande Google för Coinbase år 2013. Detta hjälpte Litecoin att noteras på Coinbase 2017 direkt efter Bitcoin och Ethereum.

Lee arbetar nu heltid för Litecoin foundation. Denna ideella organisation vägleder utvecklingsarbetet för Litecoin. Han har också sålt alla sina Litecoins, vilket skapade mycket drama i December 2017. Priset sjönk direkt efter att Lee sålt sina tillgångar.

Litecoin har knappt gjort några rubriker sedan 2017. Utvecklingsteamet har fortsatt arbeta med projektet i fred. Trots allt detta har Litecoin behållit sin position i topp 10 på rankningen av kryptovaluta.

Litecoin vs Bitcoin

Som nämnts ovan har Litecoin och Bitcoin mycket gemensamt i programkoden. Detta är också en av styrkorna med Litecoin.

Grundaren Charlie Lee har nämnt några gånger att Litecoin drar nytta av alla funktioner som utvecklats på Bitcoin. Den kan använda dessa komponenter på grund av den höga jämförbarheten mellan valutorna.

Som namnet antyder lanserade Lee Litecoin (light coin) för att vara den lätta versionen av Bitcoin. I detta sammanhang betyder det blixtsnabba transaktioner. En annan stor skillnad kommer från mining.

ASIC-miners började ta över Bitcoin ganska tidigt, vilket drev många vanliga människor bort från miningindustrin. Bitcoin-mining har bara varit lönsamt med ASIC-miners länge.

Litecoin och Bitcoin använder båda Proof of Work-konsensusmetoden. Detta innebär att blockkedjans verifikationsarbete utförs med fysiska miningmaskiner som förbrukar mycket energi. Numera har PoW-system ersatts med Proof of Stake, där kryptovalutan är för-minead och blockkedje-verifiering sker genom programvara.

Skillnaden mellan Bitcoin och Litecoin kommer från hashalgoritmen, som också kallas miningalgoritm. Litecoin använder en algoritm som kallas Scrypt, medan Bitcoin använder den berömda SHA-256.

Tanken bakom Scrypt är att det är mer minneskrävande, medan SHA-256 bara handlar om processorns processorkraft. Detta gör det opraktiskt att köra algoritmen på ASIC.

Situationen är dock en annan nu. Den kinesiska gruvtillverkaren Bitmain presenterade sin Antminer L3 2017, som direkt blev en stor hit. Detta är en ASIC-miner som är utformad för att fungera med Scrypt-algoritmen.

antminer litecoin

Litecoin har också en stark koppling till Dogecoin genom sin mining. Du kan läsa mer i vår Dogecoin-guide.

Det finns också andra skillnader mellan Litecoin och Bitcoin, till exempel maximalt utbud. Som många läsare kanske redan vet är Bitcoins maximala tillgång 21 miljoner coins. Litecoins utbud är exakt fyra gånger det, 84 miljoner.

Nya Litecoins uppstår genom mining på grund av Proof of Work-algoritmen som används tills maxutbudet har uppnåtts. För närvarande föds 25 nya Litecoins med varje block. Dessa delas ut till miners som belöningar.

Inflationshastigheten avtar även med tiden. Var 840.000:e block finns uppstår en händelse som kallas halvering, detta är när mängden nya Litecoins reduceras med 50%. Nästa halvering sker i augusti 2019.

Ett nytt Litecoin-block skapas i genomsnitt var 2,5:e minut. Bitcoin-block skapas var 10:e minut, vilket gör Litecoin ungefär fyra gånger snabbare. Nackdelen är minskad säkerhet eftersom det skulle vara snabbare för en angripare att omorganisera blocken i blockkedjan.

Litecoin och Bitcoin är tekniskt mycket lika. Om du inte är helt bekant med Bitcoin, Proof of Work-mining och blockkedja ännu, kolla in vår Bitcoin-guide. Principerna som nämns i denna artikel kan också tillämpas på Litecoin.

Litecoin-utveckling

Litecoin har utvecklats långsamt men stadigt. Den har tagit många steg parallellt med Bitcoin också. SegWit och Lightning Network är bra exempel på stora uppgraderingar som båda valutorna har haft.

Litecoin-projektet har också ökat sin varumärkeskännedom. De sponsrade UFC 232-eventet i december 2018 och hade Litecoin-logotypen i mitten av ringen.

Ett av de viktigaste stegen är Lightning Network. Många nykomlingar kanske tror att LN är Bitcoins skalningslösning. Det är bara delvis sant eftersom denna teknik också kan tillämpas på andra kryptovalutor.

Litecoins eget Lightning Network är igång. Du kan kolla statistiken på  1ml.com/litecoin/.

Lightning Network är en intressant lösning eftersom den ger Bitcoin blixtsnabba och billiga transaktioner. Detta har varit huvudorsaken till att kryptovalutor som Litecoin och Bitcoin Cash skapades i första hand. Bitcoins 10-minutersblock och relativt höga transaktionskostnader har inte varit lämpliga för snabba och enkla transaktioner.

Nu kan vem som helst göra en mikrotransaktion i Lightning-nätverket med nära noll avgifter, nästan i realtid. Inte konstigt, Litecoin har också byggt sitt eget LN. Men det måste sägas att LN hittills inte varit en framgångsrik implementering.

Charlie Lee har också demonstrerat Atomic Swap:s mellan Litecoin och Bitcoin redan 2017. En Atomic Swap innebär att en kryptovaluta kan bytas på kedjan till en annan kryptovaluta utan behov av en tredje part (kryptobörs). När Atomic Swap:s och Lightning Network kombineras kommer intressanta möjligheter att dyka upp.

Utvecklingsarbetet styrs av Litecoin Foundation. En av styrelsemedlemmarna är Charlie Lee. Under de senaste åren har Litecoin arbetat med MWEB. Detta beskrivs i detalj i det följande kapitlet.

Litecoins integritetsfunktioner (MWEB)

Funktioner som MAST och CT (Confidential Transactions) nämns i Litecoins roadmap. Många förväntar sig att sådana funktioner kommer att implementeras så småningom också för Bitcoin. Det betyder att Bitcoin och Litecoin kan äta marknadsandelen från ”traditionella” sekretesscoins, till exempel Monero.

Men hur går denna utveckling? Se videon nedan från november 2019 där Charlie Lee intervjuades av DataDash. Om du har ytterligare 30 minuter att spendera bör du titta på den.

Lee berättar i intervjun att Litecoin-teamet har studerat CT-teknik (Confidential Transactions). CT gör det möjligt att dölja antalet coins som skickas i en transaktion.

Problemet är att denna process är tung och inte särskilt skalbar. När du använder CT kan storleken på Litecoins blockkedja öka 3x till 20x. Det är här en teknik som heter MimbleWimble kommer till undsättning.

Det roliga namnet kommer faktiskt verkligen från Harry Potter-böckerna. Den mest kända MimbleWimble-implementeringen är Grin Coin, som nådde kort popularitet i början av 2019.

MimbleWimble löser i huvudsak dataanvändningsfrågan för CT. MimbleWimble kan krympa blockkedjan så liten att integritetsfunktioner kan implementeras på ett ”lätt” sätt.

Lee har sagt att dessa sekretessfunktioner kommer att implementeras som en mjuk ”fork”. Detta innebär en frivillig uppgradering. Litecoin-användare kan välja om de vill använda sekretessfunktionerna eller inte.

Detta är också viktigt ur lagstiftningssynpunkt. Det betyder att kryptobörser kan stödja det gamla Litecoin och lämna sekretessfunktionerna utanför. På så sätt är alla transaktioner AML-kompatibla och väcker inga problem.

MimbleWimble använder Extension Block-teknik. Enkelt förklarat så lägger det till ett annat block (förlängningsblock) till Litecoin-blockkedjan. Detta extra block är länkat till ett ”native” block och det innehåller alla dolda transaktioner.

Extension blocks resemble soft forks, but quite literally take the concept to another level. An extension block itself looks a lot like a normal Bitcoin block, which we’ll call a “base block.” Like a base block, an extension block mostly includes a bunch of transactions.

But there is a difference. A base block is cryptographically linked to the previous base block and to the next base block, chaining all base blocks chronologically to form Bitcoin’s blockchain. An extension block, on the other hand, links only to one corresponding base block. Extension blocks “peg along” base blocks.

Ovanstående citat är från denna artikel, där ämnet utarbetas närmare. Denna teknik presenterades ursprungligen 2013.

Denna integritetsuppgradering kallas MWEB. Du kan följa dess framsteg på wenmweb.com. För närvarande (4/2021) är MWEB-koden komplett och klar för granskning på Litecoins GitHub. Det bör implementeras på Litecoin MainNet år 2021.

En översikt över Litecoin

Bitcoins lillebror har nått en respektabel ålder på 10 år. Det har också behållit sin topp 10-status på kryptovalutans globala rankningar. Litecoins varumärkesmedvetenhet är också utmärkt. Ändå ser framtiden inte så ljus ut.

Litecoin hade en mycket stark position i kryptoboomen 2016/2017. Det var ett av få coins som fanns på Coinbase vilket gav Litecoin ett stor förtroende. Då var världen inte full av ”altcoin-kasinon” och Litecoin användes faktiskt för snabba transaktioner. Saker och ting har förändrats dramatiskt sedan dess.

Det finns nu hundratals börser som erbjuder varje topp 50-coins du kan tänka dig. Decentraliserade börser tar också marknadsandelar.

Litecoin är inte en snabb valuta heller. Faktum är att det nu är en av de långsammaste transaktionsmetoderna förutom Bitcoin. Det finns dussintals populära plattformar som erbjuder avgifter nära noll och nästan realtidstransaktioner. Litecoins 2,5 minuters blocktid är ingenting jämfört med det.

Litecoin har behållit sin topp 10-status på grund av sitt historiska rykte. När PayPal lade till kryptovalutor i oktober 2020, var Litecoin bland de coins som valdes ut med Bitcoin, Ethereum och Bitcoin Cash. Litecoin och Bitcoin Cash var inte helt säkert bland de fem mest populära coins som PayPal:s kunder skulle ha velat köpa.

Den långa historien har också skapat massor av fans för Litecoin. Många spekulerar (och hoppas) om att Litecoin skulle få ett massivt tjurlopp 2021. Nedan finns en video, där DataDash analyserar Litecoins potential i april 2021.

Även om Litecoin fortfarande är en topp 10-valuta och även om MWEB kommer, är det svårt att se LTC som en intressant investering.

Litecoin har märkt sig som digitalt silver sedan dagen det föddes. Det har försökt suga en del av Bitcoins digitala guldberättelse och popularitet. Denna digitala silveridé har inte riktigt övertygat marknaden. Även om Litecoin har minskat inflationen och halveringar (precis som Bitcoin), har den inte haft liknande ”halveringstjurar”.

Det största problemet för Litecoin är konkurrensen. Det är inte en exceptionellt snabb och billig valuta längre. Du kan nästan slumpmässigt välja vilken som helst av de 100 största coinsen och det blir med stor sannolikhet snabbare och billigare än Litecoin. Det finns också många deflationära mynt där ute, även bland plattformar. Binance Coins bränns varje kvartal och dess totala utbud minskar faktiskt.

Eftersom Litecoin använder en Proof of Work-konsensus finns det ingen insats heller. Detta skulle ha skapat en baserad efterfrågan på myntet.

Litecoin kan köpas från varje välkänd kryptobörs. Vi rekommenderar Binance, som är den marknadsledande operatören. Du kan sätta in fiat-valutor med ett bankkort/kreditkort eller SEPA-banköverföringar. Läs mer: Hur köper man Litecoin?

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!