Kryptoguider
10
jul
bitcoin cash

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Vad är Bitcoin Cash (BCH)?

Bitcoin Cash (BCH) skapades i augusti 2017 som en decentraliserad digital valuta efter en hard fork från den ursprungliga Bitcoin-blockkedjan.

Vad är Bitcoin Cash?

Bitcoin Cash (BCH) skapades i augusti 2017 som en decentraliserad digital valuta efter en hard fork från den ursprungliga Bitcoin-blockkedjan. Uppdelningen initierades av Roger Ver, en framstående person inom kryptovalutagemenskapen som förespråkade större blockstorlekar för att lösa Bitcoins skalbarhetsproblem.

Denna hard fork resulterade i två separata kedjor, där Bitcoin Cash introducerade viktiga förändringar för att hantera upplevda begränsningar av Bitcoin, särskilt när det gäller skalbarhet och transaktionshastighet. Bitcoin Cash ökade blockstorleksgränsen till 8 megabyte (senare till 32 megabyte) så att en större mängd transaktioner kunde bearbetas inom varje block, vilket potentiellt kan öka transaktionseffektiviteten och minska avgifterna.

Bitcoin Cash är en kryptovaluta i ordets rätta bemärkelse. Den är utformad för att vara en digital, decentraliserad, peer-to-peer-valuta som är billig och snabb att använda. Kryptovalutor som Litecoin, Dogecoin och Digibyte har skapats för att tjäna samma syfte.

Grundläggande information om Bitcoin Cash:

Specifikation Information
Kategori Valuta
Ticker BCH
Cirkulerande tillgångar 19,5 miljon BCH
Max. tillgångar 21 miljon BCH
Högsta kurs någonsin (datum) $4355,62 (20 December 2017)
Lägsta kurs någonsin (datum) $75.08 (5 december 2018)

Det aktuella priset på Bitcoin Cash kan hittas från den här sidan: Bitcoin Cash (BCH) kurs.

Bitcoin Cash har också genomgått två anmärkningsvärda hard forks sedan starten. Den första inträffade 2018 och resulterade i skapandet av Bitcoin SV (BSV), som leddes av Craig Wright och Calvin Ayre. Bitcoin SV syftade till att öka blockstorleken ytterligare och skilde sig från den ursprungliga Bitcoin Cash-blockkedjan.

Den andra hard forken ägde rum i november 2020 och resulterade i en splittring mellan två fraktioner inom Bitcoin Cash-communityn: Bitcoin Cash ABC och Bitcoin Cash Node (BCHN). Bitcoin Cash ABC stöddes av utvecklare som Amaury Séchet. Bitcoin Cash Node hade majoriteten av hashingkraften vid tidpunkten för forken och behöll tickersymbolen BCH.

Dessa hard forks återspeglar utmaningarna och splittringen inom Bitcoin Cash-communityn, med olika grupper som förespråkar olika visioner och tillvägagångssätt för protokollet. Överlag strävar Bitcoin Cash efter att skapa en kryptovaluta som erbjuder bättre skalbarhet och snabbare transaktioner samtidigt som de grundläggande principerna för decentralisering och säkerhet upprätthålls.

Bitcoin Cashs historia

Bitcoin Cash föddes som ett resultat av debatten om skalning av Bitcoin. Debatten om skalning av Bitcoin pågick i flera år. Diskussionen handlade om att öka Bitcoins transaktionskapacitet. Bitcoin kan fortfarande hantera mindre än 10 TPS (Transaktioner per sekund), medan mer avancerade plattformar kan nå tusentals TPS.

Bitcoins låga TPS-tal är ett resultat av dess tekniska begränsningar, som beslutades av Satoshi Nakamoto för över 10 år sedan. Det handlar om blockstorleken och blockets bekräftelsetid.

Varje block är en lista över Bitcoin-transaktioner. Ju mindre blocket är, desto färre transaktioner kan det innehålla. Du kan kringgå denna flaskhals genom att ha snabbare blockbekräftelser, men detta skulle minska säkerhetsnivån.

Skalningsdebatten handlade om att öka blockstorleken. Det hettade till ordentligt 2017 när SegWit-uppgraderingen beslutades. Detta var det första steget mot Layer 2-skalning, vilket var alternativet till ökningen av blockstorleken.

Så småningom delades Bitcoin-communityn i två delar. En grupp människor lämnade och hardforkade sin egen valuta den 1 augusti 2017. Det var så Bitcoin Cash föddes.

Videon nedan går igenom Bitcoins historia och blockstorlekskriget.

Blockstorleken för Bitcoin Cash ökades omedelbart från 1 MB till 8 MB. Numera har den ökat ytterligare till 32 MB.

Om Bitcoin Cash-lösningen tekniskt sett fungerar, vad handlar då debatten om? Problemet är att de flesta Bitcoin-utvecklare vill lösa skalningsproblemet med en Layer 2-lösning (utanför kedjan). Denna teknik kallas Lightning Network.

Lightning Network möjliggör realtidstransaktioner till nästan ingen kostnad. Denna teknik har tagit stora steg framåt under de senaste åren. Nätverket har expanderat snabbt och Bitcoin-maximalister hävdar att det så småningom kommer att göra andra kryptovalutor värdelösa.

Bitcoin Cash-lösningen har också setts som en förhastad lösning, vilket också kan orsaka problem för nätverket. Större block kräver mer av de noder som driver nätverket, vilket i slutändan kan äventyra decentraliseringen.

Det finns dock även problem med Lightning Network. Ingen lösning är helt perfekt. Det motsatta argumentet är att det inte finns något behov av att skapa ett ytterligare lager eftersom skalningen kan göras on-chain.

”Kriget” mellan Bitcoin och Bitcoin Cash på sociala medier har lugnat ner sig en hel del sedan 2017. Investerare bryr sig inte om Bitcoins transaktionsbegränsningar, eftersom det ses som digitalt guld och en ultimat värdebevarare.

Roger Ver ger Bitcoin Cash ett ansikte

Roger Ver har varit talesperson för Bitcoin Cash sedan starten. Han är en kontroversiell person som är välkänd för sina kommentarer i sociala medier och marknadsföringsstunts.

Ver är en av de mest kända personerna i kryptobranschen. Förr i tiden kallades han till och med för ”Bitcoin Jesus”. Roger Ver har varit en förespråkare för kryptovalutor sedan början av 2010-talet. Alla känner igen det banbrytande arbete som Ver gjorde för Bitcoin.

Han skapade den första populära onlinebutiken som accepterade Bitcoin. Ver var också en tidig investerare i många kryptoprojekt. Han äger fortfarande även Bitcoin.com som är en av de mest värdefulla domänerna i branschen.

roger ver
Två kända personer inom kryptobranschen: John McAfee (vänster) och Roger Ver (höger).

Bitcoin.com är ett av de marknadsföringsvapen som Ver har till sitt förfogande. Webbplatsen används för att marknadsföra Bitcoin Cash som den sanna Bitcoin. Vid ett tillfälle ändrades till och med standardvalutan för Bitcoin.com-plånboken till Bitcoin Cash, vilket sedan reverserades.

Roger Ver skapade också termen ”Bitcoin Core” 2017. Han använde detta i debatter mellan Bitcoin och Bitcoin Cash för att föra Bitcoin Cash till samma nivå. När du jämför ”Bitcoin Core vs Bitcoin Cash” låter det bättre och mer jämlikt än ”Bitcoin vs Bitcoin Cash”.

Bitcoin Cash-kampanjen har fått många analytiker att höja på ögonbrynen. Problemet som folk har är att det ibland blandar FUD med fakta. Litecoin-grundaren Charlie Lee kommenterade Bitcoin Cash-marknadsföringstaktik som denna i december 2017:

Bitcoincenter försöker alltid vara neutrala med alla kryptovalutaanalyser. Det är bara ett faktum att det har varit en hel del kontroverser kring Bitcoin Cash under de senaste åren. Visst har det funnits nya fans och hodlers, men Ver har verkligen sina högljudda motståndare också.

Ett budskap som Ver har ropat ut är att Bitcoin Cash är den riktiga Bitcoin. Enligt Ver är det närmare Satoshi Nakamotos ursprungliga vision om digitala P2P-kontanter.

Det är också viktigt att nämna Roger Ver’s relation med Jihan Wu. Den kinesiske affärsmannen är grundare av Bitmain, den ledande tillverkaren av ASIC-miners. Bitmain har varit en viktig anhängare av Bitcoin Cash och innehade en gång mer än en miljon BCH-coins.

Roger Ver har försvunnit från nyheterna under de senaste två åren. Investerare är nu intresserade av Ethereum, DeFi-tokens, NFT, etc. Det finns ingen Bitcoin Cash vs Bitcoin-debatt pågående heller.

Investerare, som har anlänt till kryptovärlden sedan 2019, har förmodligen inte ens hört talas om Roger Ver.

Bitcoin Cash vs. Bitcoin SV

Bitcoin Cash-communityn har varit splittrad två gånger i sin historia, vilket har resulterat i två nya hard-forks.

Till en början var Bitcoin Cash-projektet enat mot Bitcoin. Men gradvis började debatterna inom gruppen att bli hetsiga. Detta hände redan innan den första födelsedagen. Argument över projektutvecklingen delade teamet i två grupper: Bitcoin ABC och Bitcoin SV.

Namnet Bitcoin ABC kommer från programvaran Bitcoin Cash som drivs av noderna. Denna grupp leddes av Roger Ver. Den hade också stöd från den tidigare nämnda Bitmain-grundaren Jihan Wu.

Bitcoin SV-gruppen leddes av Craig S. Wright, som förmodligen är en ännu mer kontroversiell figur än Roger Ver. Wright har till exempel offentligt sagt att han är Satoshi Nakamoto. Det är också därifrån namnet Bitcoin SV kommer (Satoshi’s Vision).

BSV fick starkt stöd från miljardären Calvin Ayre, som äger CoinGeek-webbplatsen.

Kolla in videon nedan, som förklarar Bitcoin Cash-kriget. Den är inspelad i november 2018, en vecka före den blockkedjeuppdelande hard fork.

Bitcoin Cash-kriget var, ironiskt nog, ett argument om blockstorleken. Den här gången var det Roger Ver som ville behålla blockstorleken som den var. Bitcoin SV-folket ville öka den ytterligare, till och med upp till en gigabyte.

Eftersom de två grupperna inte kunde komma överens skedde en kedjeuppdelande hard fork i november 2018. Denna strid fick allvarliga konsekvenser för hela kryptovalutamarknaden. Bitcoinpriset rasade från 6000 dollar till nästan 3000 dollar. Hela marknaden förlorade 50% av sitt värde på bara två veckor.

Vi kommer aldrig att få veta säkert vad som orsakade kraschen. Den allmänna uppfattningen är att kraschen delvis berodde på rädda investerare och delvis på att Bitcoin Cash-grupper sålde bitcoins för att pumpa upp värdet på sin egna valuta.

Marknaden har allmänt accepterat Bitcoin ABC som den ”ursprungliga Bitcoin Cash”-kedjan och därför kallas den fortfarande Bitcoin Cash. Bitcoin SV har alltid varit den mindre av de två, men det är inte på något sätt ett dött coin.

Bitcoin Cash vs. Bitcoin teknikjämförelse

Det finns få skillnader mellan Bitcoin Cash och Bitcoin förutom blockstorleken. Låt oss jämföra Bitcoin Cash med Bitcoin och se vilka de viktigaste skillnaderna är.

Bitcoin Cash är en kryptovaluta som använder konsensusalgoritmen Proof of Work. Många hävdar att PoW är en ”förhistorisk” metod för att säkra blockkedjan eftersom den kräver fysiska mining-enheter. Oavsett om detta är sant eller inte finns det fortfarande många kryptovalutor som använder Proof of Work: Alla Bitcoin-forks, Litecoin, Ethereum, Dash, Digibyte, Dogecoin, etc.

Bitcoin Cash använder samma SHA-256 hashing-algoritm som Bitcoin. Det innebär att du kan byta en Bitcoin-miner till att minea Bitcoin Cash istället.

Här ligger ett säkerhetshot för Bitcoin Cash. Det skulle vara relativt enkelt att utföra en 51%-attack på denna kedja eftersom den hashingkraft som behövs redan finns i massiva mängder. Detsamma gäller för Bitcoin SV, där hashingkraften är ännu lägre.

Detta är ett hot för alla PoW-baserade coins, som använder samma hash-algoritm som en klart starkare (i termer av hash-power) valuta. Det är anledningen till att Ethereum Classic-blockkedjan attackerades 2020.

asic
Miners från Bitmain. Dessa kan användas för att utvinna Bitcoin eller Bitcoin Cash.

Den största skillnaden mellan Bitcoin och Bitcoin Cash är blockstorleken. Som nämnts tidigare ledde debatten om blockstorleken direkt till skapandet av Bitcoin Cash. Idag har Bitcoin Cash en blockstorlek på 32 MB vilket ger en kapacitet på 100-200 TPS (beroende på källa).

I teorin är Bitcoin Cashs TPS-kapacitet 32 gånger större jämfört med Bitcoin. I praktiken är skillnaden inte så stor. Detta beror på SegWit soft fork, som fördubblade Bitcoins kapacitet genom att flytta en del av transaktionsdata utanför blocket. SegWit är inte aktiverat i Bitcoin Cash.

Vad sägs om Lightning Network? Roger Ver har gott om argument mot Lightning Network, vilket han inte heller är blyg för att berätta. Han har också demonstrerat hastigheten hos Bitcoin Cash många gånger och visat hur det kan matcha Lightning Network. Här är ett exempel:

Bitcoin Cash-blockkedjan kan utföra den här transaktionen eftersom tjänsten inte kräver några bekräftelser. Bitcoin Cash-blockkedjan har samma begränsningar som Bitcoin, vilket innebär att nya block mineas var 10:e minut. Detta innebär att om det inte finns någon betydande trafik på Bitcoin-nätverket, går en BTC-transaktion lika snabbt som en BCH-transaktion.

Fördelen med Bitcoin Cash visas om nätverket blir igensatt som det gjorde i slutet av 2017. Det är då Bitcoin Cash kan behandla din transaktion mycket snabbare. Det är också klart billigare än Bitcoin när vi tittar på transaktionskostnaderna. Bitcoin Cash har så låga avgifter att det nästan är gratis att skicka.

Det är möjligt att använda Bitcoin Cash hos onlinehandlare (som Roger Ver visar) eftersom det finns en underliggande skillnad i protokollet jämfört med Bitcoin. Det gör en double-spend-attack nästan omöjlig att genomföra även om inga blockkedjebekräftelser behövs.

Bitcoin Cash kan dock inte undkomma den 10 minuter långa blocktiden när coins flyttas ”på ett normalt sätt”. Om du försöker skicka Bitcoin Cash från en börs till din plånbok eller vice versa kommer du att märka att det vanligtvis går långsammare än att använda Bitcoin. Block-tiden är densamma, men operatörerna kräver fler bekräftelser på grund av mindre nätverkssäkerhet.

Bitcoin Cash är tänkt att vara en digital valuta som enkelt och billigt kan användas för köp. Detta är också den roll som passar.

En översikt över Bitcoin Cash

Bitcoin Cash har behållit sin höga marknadsranking trots de interna stridigheterna och expansionen av Lightning Network. Litecoin har också aktiverat sitt Lightning Network, vilket kommer att öka trycket på Bitcoin Cash.

Roger Ver har tydligt tagit ställning mot Lightning Network. Han har ofta demonstrerat hur Bitcoin Cash kan matcha den transaktionshastigheten, vilket ses i videon ovan.

Även om Bitcoin Cash inte har Lightning Network går projektet framåt inom andra sektorer.

Fördelen med Bitcoin Cash är marknadsföringsguiden Roger Ver. Domänen Bitcoin.com spelar säkert också en viktig roll. Ver har ett mycket bra nätverk i Japan, där han har lyckats öka medvetenheten om Bitcoin Cash mycket. Han har lyckats göra Bitcoin Cash till en välkänd kryptovaluta trots dess unga ålder.

Det finns också Bitmain, som är en av de största aktörerna i hela kryptobranschen. Bitmains stöd har varit avgörande för Bitcoin Cash sedan starten och det är också en viktig del av hashing-kringen (mining-striden mellan Bitcoin Cash och Bitcoin SV).

Det ser också ut som att Bitcoin Cash har vunnit kriget mot Bitcoin SV. Marknaden har tydligt bestämt vilken av dem som är den ”ursprungliga Bitcoin Cash”, medan Bitcoin SV till och med har förbjudits från vissa börser. Striden mellan Roger Ver och Craig Wright är dock långt ifrån över.

Kolla in videon nedan för en bra uppdatering från Coin Bureau-kanalen.

Det finns några stora frågor som fortfarande är obesvarade. Kommer någon av de digitala valutorna (Bitcoin Cash, Litecoin, Dash, etc.) någonsin att slå igenom på bred front?

Det första stora hindret är beskattning. Varje krypto-till-fiat-transaktion beskattas i de flesta länder. Detta gör det oklokt att använda någon kryptovaluta för betalningar, oavsett om det är Bitcoin eller Bitcoin Cash.

De enda kryptovalutor som fungerar i en sådan miljö är stablecoins. Även om de också beskattas kommer du inte att göra några skattepliktiga vinster eftersom värdet på varje coin är knutet till en dollar hela tiden.

Det andra hotet är CBDC – Central Bank Digital Currency. Det ser mycket troligt ut att CBDC kommer att lanseras av många centralbanker inom en snar framtid. De kommer också att användas som den huvudsakliga betalningsmetoden.

Hur ska coins som Bitcoin Cash kunna överleva i en miljö som denna? Detsamma gäller för Litecoin, Digibyte och andra coins som är utformade för att bara vara valutor. Bitcoin klarar sig bra med sin digitala guldberättelse. Men det finns bara ett guld, inte alla kryptovalutor kan nå denna status.

Om du vill investera i Bitcoin Cash, följ den här länken: Hur köper man Bitcoin Cash?

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!