Analyser
30
apr
stablecoin

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Stablecoins förklarat

En stablecoin är en kryptovaluta som är kopplad till den amerikanska dollarn, euron eller andra fiatvalutor. De vanligaste användningsområdena för stablecoins är DeFi, handel, penningöverföringar och sparande. De största stablecoinsen på marknaden är Tether (USDT), USD Coin (USDC) och Dai (DAI).

Algoritmiska stablecoins har varit en besvikelse hittills. Stablecoin-regleringen genomgår betydande förändringar i USA och EU. Det finns också risker förknippade med stablecoins. Det är enkelt att köpa stablecoins från alla de stora kryptobörserna.

Många människor underskattar betydelsen av stablecoins i kryptovalutaindustrin.

Vad är ett stablecoin?

En stablecoin är en kryptovaluta som är kopplad till den amerikanska dollarn, euron eller andra fiatvalutor. De största stablecoinsen är Tether (USDT), USD Coin (USDC) och Dai (DAI). Stablecoins är i huvudsak tokeniserade fiatvalutor.

Den amerikanska dollarn har dominerat stablecoin-marknaden sedan starten. Dollar-peggade stablecoins utgör mer än 99 procent av marknaden. Euro och andra fiatvalutor är endast marginellt representerade.

I tabellen nedan listas de största stablecoins på marknaden. De är alla kopplade till den amerikanska dollarn.

Stablecoin Ticker Marknadsvärde
Tether USDT $110 miljarder
USD Coin USDC $34 miljarder
Dai DAI $5,5 miljarder
First Digital USD FDUSD $3,6 miljarder
Ethena USD USDe $2,3 miljarder

Marknaden för stablecoins värderas till 165 miljarder dollar, med Tethers andel på två tredjedelar. Vid sin topp i april 2022 värderades stablecoin-marknaden till 180 miljarder dollar.

Priset på stablecoins förblir stabilt på grund av deras säkerhet. Till exempel deponeras en US-dollar på Tethers bankkonto för varje USDT som företaget har utfärdat. Tether investerar dollarna i amerikanska statsobligationer för att få avkastning och tjänar miljarder årligen.

Verksamheten med stablecoins blev mycket lönsam efter 2022 på grund av räntehöjningen.

Vad används stablecoins för?

De vanligaste användningsområdena för stablecoins är DeFi, handel, penningöverföringar och sparande. Användningen av stablecoins exploderade under 2020. Anledningen till detta var populariteten för decentraliserade finansiella tjänster. Före 2020 var marknadsvärdet för alla stablecoins bara ett par miljarder dollar.

Efter 2020 har derivatmarknaden påskyndat användningen av stablecoins. Tether (USDT) är den viktigaste källan till likviditet i kryptohandel. Nya stablecoins har också kommit in på marknaden, vilket har lockat mer pengar till sektorn.

Låt oss nu gå igenom användningen av stablecoins mer i detalj.

DeFi

Stablecoins är ett substitut för dollar i decentraliserad finans. Eftersom DeFi-appar är smarta kontrakt på blockkedjan har de inga anslutningar till banksystemet. Det enda sättet att sätta in dollar i en DeFi-app är att använda en stablecoin.

Nedan visas en skärmdump av Aave, som är en av de mest populära DeFi-apparna.

aave

DeFi-sektorn skulle inte kunna fungera utan en likvid stablecoin-marknad. Dollars behövs, särskilt i utlåningstjänster, till exempel Aave. Du kan till exempel ta ut ett stablecoin-lån mot dina Ethereum-coin eller sätta in stablecoins i Aave för att tjäna avkastning.

Handel

Stablecoins har länge varit valutan för professionella kryptohandlare. Derivatmarknaden körs nästan helt på stablecoin-handelspar, där USDT är starkt representerat.

Anledningen till att använda stablecoins är den enkla rörelsen av medel och bankernas attityd. På en dag kan du överföra medel på upp till hundratals miljoner dollar från kryptobörsen till din kryptoplånbok för en minimal avgift.

Banker har en negativ inställning till penningöverföringar till och från kryptobörser. Det skulle vara omöjligt för handlare att flytta stora summor mellan kryptobörsen och deras bank. Med stablecoins är detta inte ett problem.

Stablecoins gör det också enkelt att överföra pengar mellan kryptobörser, plånböcker och DeFi-appar.

Överföring av pengar

Stablecoins har i allt högre grad ersatt Bitcoin (och andra kryptovalutor) i digitala penningöverföringar. Deras fördel är deras prisstabilitet. Kryptovalutornas volatila priser passar dåligt för transaktioner där betalningsmetoden måste förbli stabil.

Till mångas förvåning är Tron den mest populära plattformen för trafik med stablecoin-betalningar. Fler USDT-tokens cirkulerar på Trons blockkedja än på Ethereum! Tron är utbrett, särskilt i Asien. Dess billiga och snabba transaktioner är väl lämpade för stablecoin-betalningar.

Sparande

Att spara i stablecoins är mycket populärt i länder med hög inflation. Argentina och Turkiet är bra exempel. Dollarbaserade stablecoins hjälper miljontals människor globalt att behålla sin köpkraft. Nedan är en bild av Argentina, där inflationen fortfarande är påtaglig med över hundra procent årligen.

argentina

Bitcoin (och andra kryptovalutor) är utmärkta sätt att öka sin förmögenhet på lång sikt. Problemet är dock den höga volatiliteten på kort sikt. Det viktigaste för människor som lever under fattiga förhållanden är förutsägbar inkomst och skydd av deras köpkraft.

Stablecoins kan också användas för valutasäkring i västländer. Till exempel kan växelkurserna mellan den amerikanska dollarn och andra valutor förändras med mer än 10 procent per år. Om du har en betydande kontantposition i euro kan du överväga att flytta hälften av den till USD-stablecoins.

Fördelen med stablecoins är möjligheten att hålla medel utanför banksystemet.

De största stablecoinsen på marknaden

De största stablecoinsen på marknaden är Tether (USDT), USD Coin (USDC) och Dai (DAI). Rankinglistan skulle kunna se annorlunda ut om Binance och Terras stablecoins fortfarande fanns på marknaden. Här är några ord om dessa stablecoins, som var mycket populära för några år sedan.

  • Binance USD (BUSD) var den tredje största stablecoinen och som mest värd mer än 23 miljarder USD innan den drevs bort från marknaden av SEC år 2023.
  • Terra USD (UST) blev mycket populär under tjurmarknaden 2021 och växte till ett börsvärde på nästan 14 miljarder dollar innan Terra-ekosystemet kollapsade i maj 2022.

Låt oss sedan gå igenom de största stablecoinsen mer i detalj.

Tether (USDT)

Tether (USDT) är den största och mest välkända stablecoinen. Den lanserades redan 2014. Tether verkade på Bitcoin-blockkedjan med Omni Layer-nivån under de första åren. Under 2019 började USDT-tokens cirkulera på Ethereum- och Tron-blockkedjorna.

Mer än 98% av USDT-tokens finns fortfarande på Ethereum- och Tron-blockkedjorna. Tron har varit den ledande Tether-plattformen sedan slutet av 2021. Grafiken nedan visar utvecklingen av Tether på olika blockkedjor. Uppgifterna kommer från The Blocks databas, som har mycket bra information om stablecoins.

Tether har behållit sin position som en ledande stablecoin trots att den fått mer negativ publicitet än sina konkurrenter tillsammans. USD Coin verkade framstå som ett verkligt hot i början av 2020-talet som ett så kallat reglerat alternativ. Den amerikanska bankkrisen 2023 orsakade dock ett stort slag mot USD Coins rykte och stärkte Tethers position ytterligare.

Tether har kritiserats för avsaknaden av revisioner. Numera publicerar företaget omfattande rapporter om USDT stablecoin-säkerheter. Nedan är ett exempel på VD Paolo Ardoinos X-post från januari 2024.

Tether investerar USD-säkerheten i amerikanska statsobligationer. På grund av högavkastande obligationer har företaget gjort enorma vinster på denna verksamhet. Tether är också en betydande Bitcoin-holder och har investerat över en halv miljard dollar i Bitcoin-brytning i Sydamerika.

USD Coin (USDC)

USD Coin (USDC) är den näst största stablecoinen på marknaden. Den lanserades 2018 av de amerikanska företagen Circle och Coinbase. USD Coin syftar till att utmana ”offshore stablecoin” Tether genom att erbjuda ett USA-reglerat alternativ.

USDC:s popularitet började öka under kryptoboomen 2021. USDC:s marknadsvärde steg till mer än 50 miljarder dollar när det var som högst. Den verkade vara ett verkligt hot mot Tethers dominans på stablecoin-marknaden.

Regleringskriget i USA 2023 minskade dock USD Coins popularitet. Bankkrisen i mars 2023 gjorde också att USDC hamnade på löpsedlarna av helt fel anledningar när säkerheter värda tre miljarder dollar hotade att fastna i den kollapsade Silicon Valley Bank.

Många investerare har blivit förvånade över de amerikanska myndigheternas inställning till kryptobranschen. Tidigare ansågs USDC vara ett säkert alternativ just på grund av amerikanska regleringar. Nu har denna fördel blivit en nackdel för ryktet.

Bilden nedan visar Gary Gensler, chef för US Securities and Exchange Commission. Han har profilerat sig som en galjonsfigur i regleringskriget i USA.

gary gensler sec
Image credit: Flickr / Third Way Think Tank

USD Coin kan öka sin popularitet avsevärt när den nya stablecoin-regleringen i USA och EU införs. I bästa fall skulle Tether inte kunna verka på dessa marknader. Situationen är dock fortfarande öppen, särskilt i USA.

Dai (DAI)

Dai (DAI) är den tredje största stablecoinen på marknaden. Den backas upp av kryptovalutor, där Dai skiljer sig från Tether och USD Coin. Dai är tätt kopplad till Maker DAO, en decentraliserad organisation som hanterar utvecklingen av Maker-protokollet och Dai.

dai

DAI präglas genom lån med över säkerhet. Till exempel, för att skapa 1000$ DAI måste du låsa 1500$ kryptovaluta till Maker’s smarta kontrakt. Detta säkerställer en tillräcklig buffert på den volatila kryptomarknaden.

Om säkerhetens värde hotar att falla under lånets värde, likvideras säkerheten och säljs på marknaden. Den person som präglade DAI-tokens kan lägga till nya säkerheter för att undvika likvidation.

Till en början användes endast Ether (ETH) som säkerhet, men andra kryptovalutor är nu tillåtna. Andra stablecoins, såsom USDC, används också som säkerhet för DAI.

DAI:s marknadsvärde är för närvarande 5,5 miljarder dollar och nådde en topp på nästan 10 miljarder dollar i februari 2022.

Andra stablecoins

Algoritmiska stablecoins har varit en besvikelse hittills. Marknaden har sett olika försök att skapa stablecoins som avviker från den traditionella säkerhetsmodellen, men de har haft problem med att hålla jämna steg med dollarpeggen. Terras UST är utan tvekan det mest kända exemplet.

När UST var som bäst blev den marknadens tredje största stablecoin. Den upprätthöll sin dollarbindning genom en separat mekanism för prägling och bränning av LUNA-token. UST fungerade i ett par år utan problem tills den kollapsade nästan över en natt med LUNA-token.

Kollapsen av Terra avslutade inte utvecklingen av algoritmiska stablecoins. Frax är ett exempel på en algoritmisk stablecoin som fortfarande är igång. Sådana projekt plågas dock av ett litet marknadsvärde och för mycket volatilitet i deras pris.

Ethena, som kom in på marknaden 2024, skiljer sig från traditionella stablecoins. Dess popularitet växer förvånansvärt snabbt. Ethena är inte en algoritmisk stablecoin i sig eller en traditionell USD-backad implementering. Ethenas USDe upprätthåller sin dollar-peg med en delta-neutral lång- och kortposition. Den delar också ut belöningar till sina stakers.

Slutligen bör vi också nämna USDD stablecoin, som skapats på Tron-plattformen och drivs av Tron DAO. USDD använder Trons ursprungliga token, TRX, och Bitcoin som säkerhet. Precis som Frax har USDD regelbundet förlorat sin koppling till dollarn, även om dess säkerhetskvot är över 200 procent.

Stablecoin-reglering

Stablecoin-regleringen genomgår betydande förändringar i USA och EU. Situationen i USA är oklar eftersom landet saknar reglering för hela kryptomarknaden – inte bara för stablecoins. Situationen i EU är bättre i detta avseende.

EU har godkänt en förordning om kryptovalutor och kryptobörser (MiCa), som kommer att genomföras i slutet av 2024. EU kommer också att införa en helt ny reglering av stablecoins. Dess schema är ännu tidigare, eftersom de nya stablecoin-reglerna kommer att verkställas från och med den 1 juli 2024.

De nya EU-reglerna ställer strikta krav, t.ex. för stablecoin-reserver. Utgivarna måste också vara företag som är verksamma inom EU-området. I praktiken måste alla nuvarande utgivare av stablecoin ansöka om nya europeiska licenser. Annars erbjuds inte stablecoin i fråga i kryptobörser till europeiska kunder.

Vid denna tidpunkt är det bra att lyfta fram EUROe-stablecoin som lanserades av finska Membrane Finance.

EUROe kom ut på marknaden under våren 2023 och var den första eurobaserade stablecoinen som uppfyllde de nya EU-reglerna. Vi har publicerat en djupdykande artikel om EUROe som ger mer information om projektet.

EUROe har inte börjat växa ännu, eftersom det bara har präglats EUROe till ett värde av några miljoner euro. Populariteten för EUROe och andra eurobaserade stablecoins kan dock komma att öka i och med den nya EU-förordningen.

Den 1 juli 2024 blev Circle’s USD Coin den första globala dollarbaserade stablecoin att få EU-godkännande. Samma gäller även företagets eurobaserade EURC stablecoin. Det verkar som att Tether inte kommer att få ett EU-godkännande inom den närmaste tiden. Hittills har inga betydande restriktioner lagts på dess handel.

Situationen i USA är fortfarande oklar. Många analytiker tror att tillsynsmyndigheter gynnar USD Coin och att Tether kommer att drabbas av de kommande regleringarna. SEC kan också komma att inleda en attack mot DeFi-sektorn. Vilken typ av påverkan skulle detta ha på Dai och andra decentraliserade stablecoins?

Vi kommer att uppdatera den här delen av artikeln när vi har mer information om regleringen. En investerare bör vara medveten om förändringarna bakom kulisserna och följa branschens utveckling, särskilt i EU-regionen.

Riskerna med stablecoins

Det finns också risker förknippade med stablecoins. Även om de teoretiskt sett är säkra och stabila valutor har historien visat att även investeringar i stablecoins kan vara riskabla. Låt oss sedan gå igenom saker som en stablecoin-investerare bör komma ihåg. Låt oss titta på riskerna ur perspektivet för de största stablecoins, dvs USDT och USDC.

Reserver

De mest betydande riskerna är relaterade till stablecoin-reserverna, dvs. säkerheterna. Kommer emittenten att kunna svara på varje inlösenbegäran när marknaden får panik och konvertera stablecoins tillbaka till dollar? Det är också viktigt att förstå vad en inlösenbegäran innebär.

Det är bara ägandet av tokens som förändras när en liten investerare säljer USDT för dollar på en kryptobörs. En inlösenbegäran innebär att en av Tethers partners (t.ex. en kryptobörs) skickar USDT-tokens till Tether och vill lösa in dem mot dollar. De inlösta USD-tokens tas bort från cirkulationen och Tethers marknadsvärde minskar.

dollar

De dollar som backar upp USDT-tokens är investerade i amerikanska statsobligationer. Marknaden för dessa obligationer är likvid, så Tether bör inte ha några problem med att sälja dem för dollar och svara på inlösenbegäran.

Vad händer om marknaden hotas av en finanskris liknande den som inträffade 2008, vilket också skulle frysa obligationsmarknaden? En ”svart svan” som denna skulle också kunna orsaka problem för utgivare av stablecoins.

Valutakursrisk

Valutarisk är en annan faktor att ta hänsyn till om du avser att hålla stora summor i stablecoins. Den amerikanska dollarn har traditionellt sett varit den säkraste valutan, så USDT och USDC har hjälpt investerare att skydda sig mot valutarisker. Situationen kan dock förändras i framtiden.

Vill du behålla fiat-delen av din portfölj i din lokala valuta eller dollarbaserade stablecoins? Detta är upp till varje investerare att bestämma. Om det handlar om stora summor och ett tidsfönster på flera år kan skillnaden i köpkraft vara tiotals procent.

Andra risker

Den tredje risken är också relaterad till stablecoins säkerheter. Till exempel fanns mer än tre miljarder dollar av USD Coins säkerhet kvar i valven hos Silicon Valley Bank, som kollapsade våren 2023. I slutändan löstes denna situation lyckligt, men en liknande händelse kan också inträffa hos andra banker.

En vanlig investerare vet inte exakt var reserverna finns och vilka risker som är förknippade med bankpartnerna. Den amerikanska regeringen kan också frysa alla dollardenominerade insättningar om den anser det lämpligt. Detta skulle kunna orsaka panik bland innehavare av stablecoin och få priset att kollapsa.

Hur man köper stablecoins

Det är enkelt att köpa stablecoins från alla de stora kryptobörserna. Praktiskt taget alla större börser stöder USDT, USDC och DAI. Nedan finns en tabell som visar dig fyra populära kryptobörser och vilka stablecoins de stöder.

Kryptobörs Stablecoins Betyg som en stablecoin exchange Hemsida
Tether (USDT)
USD Coin (USDC)
Dai (DAI)
First Digital USD (FDUSD)
Ethena USD (USDe)
Besök Binance
Tether (USDT)
USD Coin (USDC)
Dai (DAI)
First Digital USD (FDUSD)
Ethena USD (USDe)
Besök Coinbase
Tether (USDT)
USD Coin (USDC)
Dai (DAI)
First Digital USD (FDUSD)
Ethena USD (USDe)
Besök Bitget

Att lagra stablecoins är också enkelt. Alla större stablecoins cirkulerar på Ethereum-nätverket som ERC20-tokens, som stöds av de mest populära kryptoplånböckerna. Till exempel är Metamask, Exodus och Trust Wallet bra plånboksappar som stöder USDT, USDC och DAI.

Sammanfattning

Många människor underskattar betydelsen av stablecoins i kryptovalutaindustrin. De är integrerade i kryptohandel och transaktioner i nästan alla blockchain.

Tillväxten av stablecoins har varit stark sedan 2020. De nådde en topp i popularitet 2022 när Terras UST och Binance USD stödde utvecklingen av Tether, USD Coin och Dai. Terras kollaps startade en nedåtgående trend som varade fram till oktober 2023.

Stablecoins återvände till en stadig tillväxt under 2024. Det är bara en tidsfråga innan stablecoin-marknaden bryter trillion-dollar-märket. Detta kommer förmodligen att hända efter att den amerikanska marknaden får klarhet i lagstiftningen. Reglering kommer att vara i rubrikerna under de kommande åren. Utgivare av stablecoin kommer att bli föremål för nya lagar och tillsyn.

Det är viktigt att komma ihåg att EU och USA, trots sin stora betydelse, bara är en del av världen. Stablecoins används också alltmer i vardagen i asiatiska och afrikanska länder.

Antti Hyppänen

Antti Hyppänen är grundaren och chefredaktören för Bitcoincenter. Han är också grundaren av Finlands största kryptosajt, Bitcoinkeskus. Antti har följt kryptomarknaden varje dag sedan år 2017. Antti är inte maximalist för någon mynt och har en neutral syn på kryptomarknaden. Han är en "buy & hold"-investerare och gillar att hitta undervärderade investeringar för långsiktigt innehav. Anttis kryptotportfölj består mestadels av bitcoin och Ethereum. Antti följer noga den amerikanska aktiemarknaden, guld, silver och makroekonomin.