Analyser
22
jul
stablecoin

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Vad är en stablecoin? Nybörjarguiden

Stablecoin är en kryptovaluta som har sitt värde kopplat till den amerikanska dollarn eller någon annan fiat-valuta. De är utformade för att vara ersättningen till fiat-valutor i kryptovalutornas värld. Denna artikel är en nybörjarguide för stablecoins. Vi kommer att täcka olika stablecoins och sätt att uppnå prisstabilitet.

Varför finns stablecoins?

Stablecoins möjliggör enkla valutaöverföringar mellan kryptobörser och plånböcker. Vi pratar nu om att flytta fiat-valutor, eller mer exakt, deras kryptosubstitut.

Det finns många kryptovalutatjänster som inte alls stöder fiat-valutor. DeFi-marknaden är ett bra exempel. De körs helt på kryptovalutor. Därför behövs en alternativ lösning. Det finns också säkerhetsproblem i kryptovärlden.

Att koncentrera din förmögenhet i en bank är ganska vanligt inom traditionell finans. Banker är mycket reglerade och insättningar är säkrade av regeringar. I kryptovärlden är situationen annorlunda. Det finns liten reglering och inget skydd mot potentiella förluster vid konkurs, ”exit scam” eller hacking.

Stora investerare distribuerar sina tillgångar till olika kryptobörser. När dagens affärer är slutförda överförs tillgångarna tillbaka till fiatvaluta och till en kall plånbok. Det är här stablecoins kommer in.

binance.com
Binance är den populäraste kryptobörsen.

Stablecoins låter dig överföra fiatsubstitut från ett konto till ett annat på några sekunder. Kontinuerligt uttag till ett bankkonto är långsamt och dyrt. Dessutom kanske vissa banker inte gillar sådan hög trafik och kan stänga ditt konto.

Stablecoin-marknaden exploderade 2020. Tillväxten gick hand i hand med DeFi-marknaden. Likviditetsprotokoll som Aave låg särskilt bakom denna tillväxt. De erbjuder en årlig avkastning på upp till 10–15 % för stablecoins och möjlighet att ta ett lån mot dina tillgångar.

Tänk på en situation där din Bitcoin-portfölj har fördubblats i värde och du vill ta ut några av dina vinster. Varför skulle du sälja bitcoins till fiat och flytta dina pengar till ett bankkonto för att få noll avkastning? Istället kan du sälja dina bitcoins till stablecoins (t.ex. USDT eller USDC), flytta dem till en utlåningsplattform och samla en APY på 10–15 %.

Tillväxten på stablecoin-marknaden

Vid tidpunkten för skrivningen av artikeln (7/2021) är hela stablecoin-marknaden värd cirka 114 miljarder dollar. Den största stablecoinen, Tether (USDT),var bara värt cirka 4 miljarder dollar i januari 2020. I januari 2021 var det redan värt 20 miljarder dollar. I juli 2021 uppgår Tethers marknadsvärde till svindlande 62 miljarder dollar!

Tillväxten har varit anmärkningsvärd.

Tether dominerade marknaden helt fram till 2018. USD Coin, True USD och Paxos kom in på marknaden i slutet av 2018. DAI och Binance USD anslöt sig gradvis under år 2019.

Nedan finner ni det totala utbudet av stablecoins (marknadsvärde) i juli 2021. Du hittar fler sådana grafer från The Block’s stablecoin-statistik.

stablecoin supply 2021

I början av 2020 var Tethers (USDT) marknadsandel mer än 80 procent av hela stablecoin-marknaden. Så sent som i januari 2021 dominerade Tether marknaden med mer än 75%. De största konkurrenterna (USDC, BUSD) har börjat få ordentlig marknadsandel 2021.

Det är viktigt att förstå att stablecoins ges ut på olika blockkedjor. Detta gäller inte bara Tether utan även andra stablecoins.

Tether utfärdades på Omni-nätverket under de första åren. Under 2019 flyttades mycket USDT till Ethereum-nätverket på grund av tillväxten på DeFi-marknaden. För närvarande finns ungefär hälften av alla USDT-coins på Tron-nätverket.

USDC-coins utfärdas nästan helt på Ethereum-nätverket. Ett litet antal cirkulerar också på plattformarna Solana och Algorand. Förutom Ethereum utfärdas Binance USD mestadels på Binance Smart Chain.

Låt oss sedan gå igenom olika typer av stablecoins. Traditionellt har prisstabilitet uppnåtts med fiat-säkerhet, men nuförtiden finns det även algoritmbaserade stablecoins.

Fiat-säkrade stablecoins

Låt oss börja med traditionella stablecoins först. De kallas ”fiat-collateralized stablecoins”, dvs priset är kopplat till en fiat-valuta.

Det är ganska enkelt. En stablecoin drivs av ett företag som ansvarar för att ge ut digitala coins. Detta företag har $1 (eller motsvarande reserver) på bankkontot för varje digitalt coin. Följaktligen förblir värdet stabilt och bundet till en dollar.

Om stablecoin-ägaren vill konvertera sina stablecoins till fiat-pengar kan de göra konverteringen på vilken börs som helst som stöder fiat-valutor, t.ex. euro eller dollar.

De största fiat-säkrade stablecoinsen är USDT (Tether) och USDC (USD Coin). BUSD (Binance USD), PAX (Paxos Standard) och GUSD (Gemini dollar) är också välkända.

Tether (USDT)

Tether (USDT) är den äldsta, största och mest kända stablecoinen på marknaden. Marknadsvärdet är ungefär hälften av den totala stabila valutamarknaden. Tether grundades redan 2014. De har dominerat stablecoin-marknaden i många år.

Tether stöds av iFinex Inc., ett företag som också driver det välkända Bitfinex-börsen. Under åren har ett brett spektrum av konspirationsteorier utvecklats om Tether/Bitfinex-anslutningen.

Om du vill lära dig mer om denna stablecoin, se intervjun nedan. Paolo Ardoino och Stuart Hoegner ger Tether ett ansikte.

Tether har varit mitt i mycket tjafs i åratal. Det har pågått en debatt om huruvida varje USDT-coin är helt uppbackad av dollar.

Företaget har inte släppt några revisioner som skulle ha tystat de största kritikerna. Under våren 2021 släpptes dock detaljerad information om säkerheter.

tether reserver

Som du kan se på bilden stöds endast 2,94 procent (0,7585*3,87) av USDT-coins av faktiska dollar. Merparten av säkerheterna finns i företagscertifikat. Tether har inte gett mer information om dessa tillgångar.

I slutändan handlar det om förtroende. Hittills har det varit tillräckligt. Tethers marknadsvärde har fördubblats enbart under 2021 och priset på en USDT har legat stadigt på en dollar.

USD Coin (USDC)

USD Coin har tagit en betydande andel av stablecoin-marknaden 2021. Dess marknadsvärde bröt markeringen på 1 miljard dollar sommaren 2020 som drivits av DeFi-högkonjunkturen. I januari 2021 var USD Coin redan värt 4 miljarder dollar. Vid skrivandet av artikeln (7/2021) är marknadsvärdet på USDC svimlande 26 miljarder dollar!

usdc supply

Denna stablecoin kom ut på marknaden i september 2018. USD Coin förvaltas av ett konsortium som heter Centre. De grundande medlemmarna är den amerikanska betaltjänsten Circle och kryptobörsen Coinbase.

USD Coin har marknadsförts som ett reglerat alternativ till Tether. En av dess grundare, Circle, är ett amerikanskt företag som fick den första kryptovalutalicensen (BitLicense) i landets historia 2015. Circle har också en liknande prestation i Storbritannien.

Center har publicerat rapporter om USD Coins säkerheter sedan början. Begreppet attest används för dessa rapporter. De är offentligt tillgängliga på centre.io/USDC-transparency/.

Trots allt detta finns det också kontroverser kring USD-coins. Attestrapporterna är inte detsamma som revisioner. Också våren 2021 togs den kanske mest relevanta linjen bort från rapporten: antalet dollar som säkerhet.

En översikt över fiat-säkrade stablecoins

Tether och USD Coin dominerar starkt den fiat-säkrade marknaden för stablecoin. När denna artikel skrivs står USDT och USDC för cirka 77% av börsvärdet för alla stablecoins (inklusive icke-fiat-baserade).

År 2021 har Binance USD också fått ett betydande marknadsvärde: över 10 miljarder dollar. Ökningen av BUSD har accelererats av Binances egen blockchain, BNB Chain, och DeFi-ekosystemet som byggdes där.

BUSD drivs av Paxos, som är en licensierad operatör i USA. Paxos publicerar också månatliga attestationer, precis som Center. Det strävar efter att vara mer transparenta än Tether, men ingen stablecoin har ännu erbjudit en fullständig revision.

Fiat-säkrade stablecoins fungerar så länge det finns förtroende för marknaden till säkerheterna och företaget bakom valutan.

MakerDAO och DAI

Kryptovalutor åtföljs i huvudsak av ordet decentralisering, det vill säga decentraliserade protokoll. I detta avseende är stablecoins en otäck påminnelse om den ”gamla världen”. Användare av USDT och USDC måste lita på att traditionella finansiella institutioner har säkerheten på plats.

Kunde inte stablecoins skapas med kryptovalutor, vilket gör det enkelt att granska dem från blockkedjan? Ja, det går att göra. Lösningen kallas DAI. Det innebär också Maker-protokollet.

Se videon nedan för mer information om DAI & Maker.

Maker kallas också MakerDAO. Det är en decentraliserade autonom organisation där det styrande organet är innehavare av MKR-tokenen. Dessa människor röstar om hur protokollet (och DAI-stablecoinen) ska fortsätta framåt. Till exempel vilka kryptovalutor som kan användas som säkerhet.

DAI är inte en fiat-säkrad stablecoin. Den är säkrad av kryptovalutor. Till en början användes endast Ether, men numera accepteras även andra ERC-20-tokens som säkerhet.

Eftersom priset på kryptovalutor kan röra sig avsevärt på bara en dag, krävs en över-säkerhet. Till exempel, om du sätter in Ether värt $ 2000 kan du skapa endast $ 1000 DAI-stablecoin mot det.

Värdet på en DAI förblir på en dollar genom spelteori och marknadsmekanik. Detta förklaras mer detaljerat i videon ovan. I praktiken svänger priset ett par cent över eller under dollarn, precis som USDT och USDC.

När det finns en stablecoin helt baserad på kryptokurvor finns det inga problem med säkerheter. DAI-reserver kan när som helst verifieras från Ethereum-blockkedjan. Denna lösning är dock inte heller perfekt.

Många experter har kritiserat det faktum att fiat-säkrade stablecoins nu också kan användas som DAI-säkerhet. Detta för med sig riskerna med fiat-säkrade stablecoins till DAI.

Förutom DAI kan Synthetix USD också nämnas här. Men dess börsvärde är fortfarande mycket låg (cirka 290 miljoner dollar).

Algoritmiska stablecoins

Vi har hittills introducerat två typer av stablecoins: fiat-säkrade stablecoins och kryptobaserade stablecoins.

Det finns också ett tredje alternativ som kallas algoritmiska stablecoins. I denna grupp ingår flera kryptovalutor som fungerar på lite olika sätt. Det mest kända är Ampleforth, som nådde popularitet under DeFi-boomen 2020.

Se videon nedan för mer information.

Ampleforth fungerar nästan som fiat-valutor. En centralbank, som Fed, kan skapa mer valuta, d.v.s. öka antalet dollar i omlopp. Detta försvagar värdet på valutan (inflation). De kan också förstöra dollar, vilket gör att värdet på valutan stiger (deflation).

För AMPL-tokens händer detta på ett sätt som kan verka förvånande till en början.

Om efterfrågan på AMPL-tokens ökar och priset stiger från målet på $1 till, t.ex. $2, ökar algoritmen plånboksbalansen för alla AMPL-innehavare. Om du tidigare ägde 10 AMPL-tokens har du nu 20 AMPL-tokens. Dessutom är värdet på varje coin dubbelt så högt som tidigare!

Om priset på AMPL-tokenen faller med till exempel $1 till $0,50, kommer saldot för alla innehavare att halveras. Dessa balansjusteringar fungerar på samma sätt i båda riktningarna.

I teorin borde detta leda till följande åtgärder: om priset på AMPL-tokens går upp (med plånboksbalanser) skyndar sig investerare att sälja sina tokens för en vinst. Detta kommer att driva priset enligt lagarna om utbud och efterfrågan. När priset på AMPL går ner händer det motsatta.

ampl pris

Ampleforth har också sin egen styrningstoken (FORTH). Den har en liknande roll som tidigare nämnda MKR-token har.

Kolla upp den här videon från Boxmining-kanalen, som går genom andra algoritmbaserade stablecoins. I denna kategori ingår också Tom set dollar, Base Protocol, och Basis. Hittills har bara Ampleforth vunnit betydande popularitet.

Sammanfattningen av stablecoin-marknaden

Stablecoin-marknaden har vuxit exponentiellt sedan 2020. När vi skriver artikeln (7/2021) har vi en situation där topp 10-rankningslistan innehåller tre stablecoins (USDT, USDC, BUSD)!

Som tidigare nämnts är ökningen av DeFi-marknaden kopplad till populariteten för stablecoins. Centraliserade lånetjänster som Celsius och BlockFi har också bidragit till detta. I en värld med nollränta lånar investerare gärna sina stablecoins för en avkastning på 10% till 15%.

Även om fiat-säkrade stablecoins har kritiserats, fortsätter deras popularitet att växa. Investerare verkar inte vara oroliga för den möjliga bristen på säkerhet. Alternativa lösningar, som DAI eller AMPL, är fortfarande ganska små aktörer på marknaden.

Detta kan dock förändras i framtiden. Den nuvarande Fed-ordföranden, Jerome Powell, har flera gånger efterlyst reglering av stablecoin-marknaden. Det här är vad Powell sade i juli 2021.

We have a tradition in this country where the public’s money is held in what is supposed to be a very safe asset. We have a pretty strong regulatory framework for bank deposits for example or money market funds. That doesn’t exist for stablecoins, and if they’re going to be a significant part of the payments universe… then we need an appropriate framework, which frankly we don’t have.

I januari 2021, bötfälldes Tether av New York District Attorney’s Office och blev förbjudna att verka i den delstaten. Detta berodde på oklarheter och falska påståenden om USDT-säkerheter. Tether har dock fortfarande marknadens fulla förtroende.

EU kan också börja reglera stablecoins. Speciellt fiatbaserade lösningar, eftersom det är lätt för tillsynsmyndigheterna att nå valutautgivarna. Situationen är dock helt annorlunda för DAI och Ampleforth. Nya regleringsproblem kan öka populariteten för alternativa stablecoins.

Vilken stablecoin är den säkraste och mest pålitliga? Det finns inget entydigt svar på detta. Marknadsvärdet är den bästa indikatorn på marknadens popularitet och förtroende. Överväg att diversifiera dina investeringar till olika stablecoins.

Image credit: iStockPhoto/Bodnarchuk

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *