Kryptoguider
19
maj
makerdao

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Vad är Maker (MKR)?

Maker-protokollet och dess DAI stablecoin är de äldsta och mest hållbara byggstenarna i DeFi. Maker-protokollet reglerar antalet DAI stablecoins i omlopp. Den kan ses som en decentraliserad centralbank. Den här artikeln utforskar Makers historia, dess funktioner och de två protokollets tokens (MKR och DAI).

MKR är en styrningstoken och DAI är stablecoin

Kryptovalutor kan delas in i tre olika kategorier beroende på deras syfte: valutor, plattformar och tokens.

Valuta har inget väsentligt syfte annat än överföring och/eller bevarande av värde. Bitcoin är den mest kända representanten i denna kategori. Andra valutor är till exempel Litecoin och Monero.

Plattformar är operativsystem för smarta kontrakt och decentraliserade applikationer (Dapps). Den mest kända plattformen är Ethereum. Vi har nyligen sett ett ökande antal konkurrenter, som Cardano, Avalanche och Solana. Plattformar kan jämföras med iOS och Android operativsystem.

Tokens utfärdas på dessa plattformar och har ingen egen blockchain. Tokens kan delas in i styrning och nyttotokens beroende på användningsfallet.

Maker faller i kategorin token. Maker (MKR) är en styrningstoken för Maker & DAI-ekosystemet. Du kan hitta det aktuella priset på MKR-token på den här sidan: Maker kurs.

DAI, utfärdat av Maker-protokollet, är ett stablecoin. Det går till valutakategorin.

Maker är ett av de första DeFi-projekten

Maker grundades redan 2014 av en dansk entreprenör Rune Christensen. Det kom inte till mainstream förrän kryptovalutamanin 2017. Det var då Maker släppte vitt papper och smarta kontrakt på Ethereum blockchain.

Under 2017 och 2018 samlade Maker in cirka tjugo miljoner dollar i finansiering från investeringsbolag som Andreessen Horowitz och Polychain Capital. Till skillnad från många andra projekt som lanserades 2017, organiserade det inte en ICO (Initial Coin Offering) utan valde noggrant ut sina investerare genom deras bidrag.

Hur Maker fungerar

Syftet med Maker-projektet är att möjliggöra långivning utan centraliserade mellanhänder. En banks roll ersätts av smarta kontrakt och kryptovalutor som fungerar på Ethereum-plattformen. När denna artikel skrevs är Maker det största DeFi-protokollet i maj 2021 med en Total Value Locked (TVL) på cirka 14 miljarder dollar.

Maker är också en DAO, en decentraliserad autonom organisation. MKR-tokenen används för att styra protokollets policyer. Innehavarna av MKR bestämmer bland annat vad som kan användas som säkerhet och vilka de specifika riskvariablerna är.

MKR-token ger dig rätt till en röst i protokollbeslut. Vem som helst kan lägga fram förslag till DAO för omröstning, inte bara innehavarna av MKR-token.

För att lära dig mer om Maker, kolla videon nedan.

Nyligen till och med inteckningar har accepterats som säkerhet för Maker-lån. Detta har möjliggjorts genom lanseringen av Multi-Collateral DAI-lanseringen i november 2019. I början accepterades endast Ether (ETH) som säkerhet.

Förutom Ether har MKR-innehavare röstat för att använda BAT- och MANA-tokens som säkerhet för lån. I teorin kan vilken tillgång som helst, som kan utfärdas på en blockchain, användas som säkerhet för ett Maker-lån.

Man skulle kunna se Maker-protokollet som ett slags pantbank. Men istället för en klocka eller en diamantring är det kryptovalutor som pantsätts.

DAI stablecoin

Låt oss sedan gå igenom konceptet med stablecoins och DAI-token. När en låntagare pantsätter kryptovaluta i Maker-protokollets smarta kontrakt får de DAI stablecoins som ett lån. Värdet på DAI är kopplat till en amerikansk dollar. Det är också härifrån namnet stablecoin kommer.

Traditionella kryptovalutor, som Bitcoin och Ethereum, är kända för att vara flyktiga. Därför är de inte de optimala utbytesmedlen. Stablecoins har skapats för detta ändamål. De är knutna till värdet av en viss valuta, oftast den amerikanska dollarn. Men ett stablecoin kan också skapas för att spåra värdet på en annan tillgång, såsom guld, euro eller pund.

dai-dollar

Stablecoin kan lanseras på en blockchain på olika sätt. De första stabila coinen, såsom Tether (USDT), var fiat-collateralized. Det betyder att det finns ett bankkonto med en dollar (eller andra tillgångar) för varje stablecoin som ges ut på blockchain.

Risken med ett sådant arrangemang är oklarheten i revision och reglering, såväl som möjligheten för en exit-bluff.

Du kan läsa mer om olika stablecoins från vår stablecoin guide.

Mängden DAI som utfärdas är kopplad till värdet på kryptovalutan som används som säkerhet. Detta kan också kontrolleras från blockkedjan när som helst. Vid lån av DAI-dollar i Maker-protokollet måste låntagaren sätta lånesäkerheten till minst 150 %. Ofta är belåningsgraden ännu högre för att undvika likvidationer under snabba prisrörelser.

Därför är värdet av säkerheter i Maker-protokollet alltid större än värdet på DAI stablecoins i omlopp. DAI-dollarn får sin dollarkoppling från kryptovalutorna som garanteras av Maker-protokollets smarta kontrakt.

oasis app

Dessutom drivs DAI:s fluktuation i värde runt $1 av protokollincitament. Om DAI är över $1, kan ägare av MKR-token rösta för att sänka DAI-räntesatsen. Detta minskar efterfrågan på DAI-dollarn och flyttar priset närmare en dollar.

På liknande sätt, om DAI är mindre än $1, kan MKR-ägare rösta för att höja styrräntan, vilket i sin tur kommer att öka efterfrågan och DAI kommer att flytta närmare en dollar.

DAI-innehavare kan tjäna en avkastning på sitt stablecoin i Maker-protokollet Oasis lending app. Avkastningen är densamma som den ovan nämnda styrräntan och består av stabilitetsavgiften som ackumulerats på DAI-dollar lånade i Makers ’valv’.

Ett $1000 DAI stablecoin-lån

Om en användare av Maker-protokollet vill skapa sitt eget ”valv” och ta ett lån på 1 000 $ i DAI, måste de ställa säkerhet för minst 1 500 $ i ETH (eller andra accepterade valutor).

När ett lån är återbetalat får användaren tillbaka säkerheten och DAI kommer att tas ur cirkulation. Om värdet på säkerheten sjunker under $1500, kommer låntagaren att förlora sin säkerhet tills hans skulder har betalats. Det tillkommer också en straffavgift på 13 % för likvidation av lånet.

Syftet med vitesbetalningen är att få Maker-användare att undvika likvidationen och att ställa tillräckliga säkerheter. Protokollet ökar också antalet MKR-tokens i omlopp om säkerheterna är otillräckliga för att täcka mängden DAI-dollar i omlopp. Detta skulle vara dåligt för innehavare av MKR-token, öka MKR:s utbud på marknaden och sänka dess värde.

Se videon nedan för en djupgående DAI-guide.

Innehavarna av MKR-tokens har därför ett incitament att hålla riskerna med Maker-säkerheter i schack. MKR-tokens går också ut i cirkulationen med ett visst antal närhelst ett Maker-lån återbetalas. Ju mer protokollet används, desto färre MKR-tokens är i omlopp och desto mer värdefulla är de.

Om värdet på säkerheterna ökar kan användaren ta ytterligare lån. Detta gör det möjligt att utnyttja dina säkerheter. Användaren lånar DAI mot Ether, köper mer Ether med den, återinvesterar detta som säkerhet, lånar ut mer DAI, använder detta för att köpa mer Ether, och så vidare.

Mars-krisen 2020

Maker-protokollet utsattes för ett allvarligt test under den så kallade svarta torsdagen i mars 2020, när Världshälsoorganisationen (WHO) deklarerade en global coronavirus-pandemi. Kryptovalutor kraschade tiotals procent på en dag.

Värdet på Ether inlåst i Maker motsvarade inte längre mängden DAI-dollar i omlopp. Kraschen i ETH-priset var så snabb och allvarlig att låntagarna inte hade tid att lägga till mer säkerhet. Makers automatiska mekanism för att sälja säkerheter kunde inte hålla jämna steg med fallande priser.

I en så kallad ”svart svan”-situation skapar Makers protokoll nya MKR-tokens som cirkulerar tills protokollet kan köpa tillbaka den osäkrade DAI:n.

Under krisen i mars 2020 cirkulerade 4 miljoner dollar av sådana DAI-dollar och värdet på en DAI hade ökat till så högt som 1,11 dollar. I efterdyningarna av krisen röstade Maker DAO för att sänka styrräntan till noll för att föra DAI närmare en dollar igen.

Efter krisen har Makers styrning också godkänt användningen av det centraliserade stablecoinet, USDC, som säkerhet för DAI. Detta har något försämrat DAI:s egenskaper som ett distribuerat och förtroendelöst stabilt coin.

Hot om DAI ställdes också i december 2020 av den så kallade STABLE Act förslag i USA. STABLE Act skulle kräva att alla stablecoins, inklusive decentraliserade stablecoins som DAI, ska ha banklicenser. STABIL-lagen var dock bara ett förslag och det finns fortfarande ingen garanti för att den kommer att tas i bruk.

Hur man köper MKR

Om du vill investera i Maker-protokollet är MKR den token du vill ha. Det är styrningssymbolen med prisfluktuationer, medan DAI alltid värderas till en dollar.

MKR-tokens kan köpas från populära börser. Dessa inkluderar Binance, Coinbase, och Kraken. Vi rekommenderar Binance.

Köp Maker från Binance

Maker finns som ERC-20-tokens från decentraliserade börser som t.ex Uniswap och Sushiswap.

Cold wallets Ledger Nano X och Trezor Model T eller Trust Wallet mobilplånbok är bra för att lagra MKR-tokens. Populär (och gratis) dator- och mobilplånbok Exodus stöder även Maker.

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!