Nyheter
24
apr
stablecoin

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Populariteten för stablecoins är nästan på en rekordnivå

Populariteten för dollarbaserade stablecoins växer snabbt. Marknadsvärdet för USD-stablecoins är över 165 miljarder dollar. Om den nuvarande tillväxttakten fortsätter kommer ett nytt rekord att slås under sommaren. Marknaden för stablecoins nådde en topp på 180 miljarder dollar i april 2022.

Grafiken nedan visar utvecklingen av stablecoin-marknaden. Uppgifterna kan ses i mer detalj på The Blocks hemsida.

Populariteten för stablecoins nådde sin topp 2022 tack vare den snabba tillväxten av Terra UST stablecoin. UST nådde en topp med ett marknadsvärde på 14 miljarder dollar innan den katastrofala kollapsen i maj 2022.

Binances stablecoin, BUSD, växte sig också stark under 2022. Dess marknadsvärde steg till över 23 miljarder dollar innan en massiv nedgång som började våren 2023. US Securities and Exchange Commission (SEC) attackerade Paxos, företaget som hanterade BUSD, och tvingade bort stablecoinen från marknaden.

Marknaden för stablecoin sjönk stadigt från april 2022 till oktober 2023. Nästan alla operatörer förlorade marknadsvärde förutom Tethers USDT. Under de senaste åren har den marknadsledande stablecoinen tagit över en allt större del av marknaden.

Tabellen nedan visar rankinglistan över stablecoin-marknaden.

Stablecoin Ticker Marknadsvärde
Tether USDT $110 miljarder
USD Coin USDC $34 miljarder
Dai DAI $5,5 miljarder
First Digital USD FDUSD $3,6 miljarder
Ethena USD USDe $2,3 miljarder

Tether befinner sig för närvarande på en väg av solid tillväxt. Marknadsvärdet för USDT har stigit från 95 miljarder dollar till 115 miljarder dollar 2024. Samtidigt expanderar Tether sin verksamhet bortom stablecoin-verksamheten. Företaget har också blivit en av de största Bitcoin-innehavarna i världen.

Den amerikanska stablecoin-marknaden har sett en del spännande aktivitet under det senaste året.

  • PayPal lanserade en stablecoin i augusti 2023
  • Ripple planerar att lansera en stablecoin år 2024
  • En helt ny typ av stablecoin, Ethena, blir allt populärare

Den amerikanska dollarn dominerar fortfarande stablecoin-marknaden med mer än 99 procent. Marknadsvärdet för eurobaserade stablecoins är drygt 200 miljoner dollar, bara en tiondel av en procent av dollarmarknaden. Populariteten för eurobaserade stablecoins växer inte nämnvärt.

Det ska bli intressant att se hur situationen förändras under sommaren 2024. Från och med juli kommer det att ske en förändring i EU:s stablecoin-reglering. Endast reglerade stablecoins kan erbjudas i EU-regionen. Den nya regleringen sätter en strikt ram för en stablecoins reserver, och företaget måste ha en representant i ett EU-land.

Till exempel tog OKX-börsen bort andra handelspar än EUR och USDC från sina kunder i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. EU-användare kan (åtminstone inledningsvis) förlora tillgången till Tethers likviditet, vilket skulle vara ett stort slag för handlare. Den största delen av den globala kryptolikviditeten finns i USDT-handelspar.

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!