Recensioner
05
mar
nbx recension

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

NBX-recension

NBX (Norwegian Block Exchange) är en norsk kryptovalutabörs. Det tar bara några minuter att öppna ett nytt NBX-konto. Du kan sätta in euro på ditt NBX-konto med en banköverföring.

NBX:s kryptovalututbud omfattar åtta populära coins. NBX tar ut en avgift på 0,7 % för kryptoköp. Börsen har också en separat OTC desk för större affärer. Kryptovalutor som köpts från NBX kan också överföras till din egen kryptoplånbok. Norwegian Block Exchange skickar inte automatiskt information om dina affärer till skattemyndigheterna.

NBX har ett kreditkort som betalar cashback i bitcoins! Du kan också stakea Cardanos ADA-token på NBX. Vårt team har hittills haft positiva erfarenheter av NBX. Norwegian Block Exchange är en rekommenderad tjänst som är mycket användarvänlig för nybörjare.

Allmän information om NBX

NBX (Norwegian Block Exchange) är en norsk kryptovalutabörs. NBX grundades av Bjørn Kjos, som också är grundare av Norwegian Air Shuttle och Bank Norwegian.

Norwegian Block Exchange lanseras officiellt 2020. Företaget grundades redan två år tidigare när Norwegian Air Shuttle undersökte användningen av kryptovalutor som betalningsmedel. Börsen förfinades noggrant i nästan två år innan den öppnade sina dörrar.

NBX har sitt huvudkontor i Oslo. Trots sin korta historia har börsen redan mer än 16 000 kunder. NBX:s handelsvolym är mer än en miljard kronor per år.

Även om det är en norsk kryptobörs är NBX också öppen för internationella kunder. Webbplatsen är också översatt till engelska, svenska och danska. Icke-skandinaviska kunder kan enkelt använda den engelska språkversionen.

Den norska blockbörsen regleras och övervakas av den norska finansinspektionen, Finanstilsynet. Kundinsättningar är försäkrade genom tjänsten Ledger Vault och Moore Global granskar NBX:s medel med jämna mellanrum.

NBX-registrering och KYC

Det tar bara några minuter att öppna ett nytt NBX-konto. Klicka på länken nedan för att gå direkt till registreringsformuläret.

Öppna ett NBX-konto här

Nedan finns en bild av registreringsformuläret.

nbx registrera

Acceptera användarvillkoren och fyll i formuläret med din e-postadress och ditt lösenord. Klicka slutligen på knappen Registrera dig. Du kommer att få ett bekräftelsemail i din inkorg efter en lyckad registrering.

När du loggar in för första gången ber NBX dig att verifiera din identitet och slutföra KYC-processen. Detta är en standardprocess som måste utföras på kryptobörser. Den innehåller frågor om din yrkesstatus och vart dina medel kommer ifrån. Din identitet verifieras med ett passfoto eller norskt bank-ID. Verifieringen tar cirka 15-30 minuter.

Det finns också en mobilapp för NBX i Googles och Apples appbutiker. Du bör ladda ner den appen efter registreringen om du använder börsen huvudsakligen på en mobilenhet. NBX fungerar också mycket bra i en webbläsare på en dator.

Hur du sätter in euro på NBX

Du kan sätta in euro på ditt NBX-konto med en banköverföring. Innan insättningen kan göras ber NBX dig att aktivera tvåfaktorsautentisering (2FA). Du behöver appen Google Authenticator på din telefon för detta.

Aktiveringen av 2FA sker på exakt samma sätt som på andra börser. Efter detta kan en insättning göras. Det görs genom att öppna huvudmenyn i mobilappen och klicka på knappen Insättning.

 

nbx insättning

Kryptovalutor kan också sättas in från den här sidan. Välj Euro (EUR) som valuta. Därefter får du en adress för SEPA-insättningen och en referenskod på skärmen. Kopiera referenskoden i meddelandefältet för överföringen i din nätbank.

SEPA-överföringar kommer fram inom 1-2 bankdagar, men ofta inom några timmar. Ett betalkort kan inte användas för att göra en insättning till ett eurosaldo, men det kan användas för att direkt köpa den önskade kryptovalutan. Vi rekommenderar inte denna metod på grund av de höga avgifterna. SEPA-banköverföringar rör sig snabbt nuförtiden vilket gör det till den bästa insättningsmetoden.

Köpa kryptovalutor från NBX

NBX:s kryptovalututbud omfattar åtta populära coins. NBX erbjuder följande kryptovalutor:

  • Bitcoin (BTC)
  • Ethereum (ETH)
  • Cardano (ADA)
  • Cache Gold (CGT)
  • Chainlink (LINK)
  • Polygon (MATIC)
  • Uniswap (UNI)
  • USD Coin (USDC)

Förutom fiatpar erbjuder börsen även tre par för handel med kryptovalutor: BTC/ETH, BTC/USDC, and ETH/USDC.

NBX har ett liknande utbud som andra skandinaviska kryptobörser. Köp görs genom att klicka på Marknader i huvudmenyn. Därefter väljer du det valutapar du vill ha, till exempel BTC / SEK om du vill köpa bitcoins med kronor.

Kryptobörsen har som standard öppnat sidan Charts. Klicka på fliken Trade för att göra ett köp.

nbx köp btc

Limitorder är valt som standard. Om du vill göra ett köp med det aktuella marknadspriset ändrar du typ av köp till Marknadsorder.

NBX skiljer sig från vissa skandinaviska kryptotjänster på så sätt att det är en riktig börs. Coinmotion, till exempel, är mer som en kryptomäklare ur teknisk synvinkel. Du har ett enkelt formulär för att köpa och sälja krypto och det finns ett garanterat fast pris. Det gör det väldigt enkelt för konsumenten.

På NBX sker handel till det pris och den likviditet som finns tillgänglig på börsen. En kryptobörs matchar köparnas och säljarnas order. Detta kan ibland leda till ett bättre eller sämre pris än det globala genomsnittet.

Likviditet och Spread kan ses på fliken Book. Du hittar handelshistorik och öppna affärer på fliken Ordrar.

NBX-avgifter

NBX tar ut en avgift på 0,7 % för kryptoköp. Detta kallas taker-avgift, vilket innebär att du betalar en avgift på 0,7 % när du gör en marknadsorder. Om du erbjuder likviditet till börsen med en limitorder betalar du endast en avgift på 0,5 %. Detta kallas för maker-avgift.

I tabellen nedan finns information om NBX-avgifter och andra eventuella kostnader.

Funktion Avgift
Registrering av konto 0 kr
Användning av kontot 0 kr
Bankinsättning 0 kr
Bankuttag 75 kr
Handelsavgift (maker-avgift) 0,5 %
Handelsavgift (taker-avgift) 0,7 %
Köp med betalkort/kreditkort 0,7 % + 4,5 % provision

Avgifterna på Norwegian Block Exchange är mycket konkurrenskraftiga jämfört med liknande börser i Skandinavien. Detta är definitivt en av NBX:s styrkor.

En transaktionsavgift betalas också när man överför kryptovalutor från NBX. Storleken på denna avgift beror på den använda kryptovalutan och nätverksöverbelastning. Du kommer alltid att se de debiterade avgifterna när du gör transaktionen.

Cardano (ADA) är den överlägset billigaste kryptovalutan att skicka av de som ingår i NBX:s urval.

NBX:s OTC desk

Börsen har också en separat OTC desk för större affärer. OTC desk betjänar kunder som vill göra kryptoköp för mer än 50 000 euro (500 000 svenska kronor). Vid affärer av denna storlek kan börsens likviditet bli ett hinder.

NBX:s OTC desk erbjuder också ett betydligt större urval av kryptovalutor. Klicka på OTC i huvudmenyn för att se vilka coins som finns tillgängliga för köp. Du kommer att hitta instruktioner för att kontakta OTC desk.

Uttag av medel från NBX

Kryptovalutor som köpts från NBX kan också överföras till din egen kryptoplånbok.

Även om vi anser att de skandinaviska kryptobörserna är säkra är det bra för alla kryptoinvesterare att lära sig att hantera sina pengar själva. Du kan läsa om de olika lagringsalternativen från vår fördjupade nybörjarguide om kryptovalutaplånböcker.

Kryptovalutor tas ut från tjänsten genom att välja Medel i huvudmenyn. Därefter visas en lista över de kryptovalutor som finns på ditt konto.

nbx uttag

Klicka på de tre prickarna efter den önskade valutan och välj sedan Ta ut. Därefter visas ett formulär där du kan ange adressen till din kryptovaluta. Kom ihåg att alltid använda copy-paste med kryptovalutaadresser för att undvika misstag.

Uttag av euro görs också från samma sida. Fiatuttag kan endast göras till samma konto från vilket du också har gjort en insättning. SEPA-överföringar visas normalt på ditt konto inom 1-2 bankdagar, men ofta inom ett par timmar.

NBX och skatter

Norwegian Block Exchange skickar inte automatiskt information om dina affärer till skattemyndigheterna. Varje kryptoinvesterare måste beräkna de kapitalvinster som ackumulerats under beskattningsåret och föra ett register över transaktionerna.

Vi rekommenderar också att du använder en separat programvara för kryptoskatt. Annars blir det svårt att beräkna vinster och förluster. Vår rekommendation är Divly. När du beställer, använd koden BITCOINKESKUS23 för att få 15 % rabatt!

divly sv

Divly beräknar vinster och förluster för skatteåret när du matar in nödvändig information i programmet.

Du kan hitta handelshistoriken i NBX genom att logga in i appen med en webbläsare på skrivbordet i stället för i mobilappen. Klicka på Ordrar i huvudmenyn och ladda ner rapporter från antingen flikarna Aktivitet eller Annual report.

NBX Visa-kreditkort

NBX har ett kreditkort som betalar cashback i bitcoins! Till en början kan man få ett lån på 20000 kronor utan ränta i upp till 45 dagar. Kreditgränsen kan så småningom stiga till 100000 kronor (cirka 10000 euro).

nbx visa kreditkort

Alla större ”kryptokort” är betalkort, vilket innebär att du först måste sätta in fiat (EUR, USD, SEK osv.) på betalkortet innan du kan göra inköp. NBX:s kryptokort är dock i stället ett kreditkort.

Kortet har också en annan speciell funktion som är attraktiv för kryptoinvesterare. NBX Visa betalar cashback för dina inköp i bitcoins! Cashback är tillgängligt från 0,5 % upp till 4,0 %. Enligt preliminär information kan cashbacknivån ökas genom att handla eller genom att värva nya kunder. Se tabellen nedan för detaljerad information.

Nivå Cashback Handelsvolym Kundvärvningar
Nivå 1 0,5 % inga krav inga krav
Nivå 2 1,0 % > 100K NOK > 15
Nivå 3 1,5 % > 200K NOK > 25
Nivå 4 2,0 % > 625K NOK > 75
Nivå 5 3,0 % > 1,75M NOK > 150
Nivå 6 4,0 % > 3,0M NOK > 200

Villkoren är antingen eller, dvs. en handelsvolym på mer än 100 000 NOK eller fler än 15 hänvisningar är tillräckligt för att få 1,0 % cashback. Handelsvolymen beräknas över en period på 90 dagar. Vi kommer att skriva de slutgiltiga och bekräftade villkoren för den här artikeln när korten introduceras 2023.

Registrera ditt Bitcoin Visa-kort!

När denna artikel skrivs är det möjligt att skriva in sig på väntelistan. Välj Card i huvudmenyn och ange din e-postadress på sidan. Du kommer att vara bland de första att få information när kortet lanseras. NBX Visa är tillgängligt för medborgare i Norge, Sverige, Danmark och Finland.

Cardano staking via NBX

Du kan också stakea Cardanos ADA-token på NBX. Det är för närvarande inte möjligt att stakea med andra kryptovalutor. Staking görs genom att klicka på Staking i huvudmenyn. Följande sida öppnas.

nbx cardano staking

Cardano-staking är säkert via NBX-börsen. I praktiken delegerar du din token till NBX:s Cardano staking pool. ADA-token behöver inte låsas under en viss tidsperiod, så du kan sluta stakea när som helst. Du behöver inte heller oroa dig för det så kallade slashing-straffet.

Om du investerar i Cardano via NBX och vill behålla dina ADA-tokens där, är det mycket logiskt att också stakea dem. Du kommer att få omkring fyra procent avkastning för dina innehav utan att göra någonting. Många kryptoplånböcker stöder också Cardano staking om du föredrar ett alternativ för egen förvaring.

Vi har publicerat en omfattande Cardano-guide om du vill veta mer om denna kryptovaluta.

NBX erfarenheter

Vårt team har hittills haft positiva erfarenheter av NBX. Vi har använt NBX sedan början av 2023 och har funnit att det är en mycket lättanvänd och pålitlig börs.

Enligt vår åsikt har NBX lyckats särskilt bra med utformningen av mobilappen. Dess användargränssnitt är definitivt ett av de bästa även om man beaktar alla kryptobörsappar på marknaden. Att utföra olika funktioner är mycket enkelt och trevligt.

Svagheten med NBX, liksom de flesta skandinaviska börser, är det begränsade urvalet av kryptovalutor. Börsen kan rekommenderas till en person som värdesätter pålitlighet och de strikta reglerna i Skandinavien istället för hundratals olika altcoins.

Visa-kreditkortet kommer sannolikt att bli en stor succé 2023 tack vare Bitcoin cashback och kredit på två tusen euro. Vi kommer också att uppdatera den här artikeln med erfarenheter från användningen av kortet när de börjar komma in.

Sammanfattning av NBX-recensionen

Norwegian Block Exchange är en rekommenderad tjänst som är mycket användarvänlig för nybörjare. När det gäller användargränssnittet är det en av de bästa kryptobörserna på marknaden. Vi gillar särskilt det rena och informativa utseendet på NBX:s mobilapp.

Många kryptoinvesterare värdesätter idag säkerhet. NBX regleras av den norska finansinspektionen, vilket ger börsen en stämpel av förtroende och tillförlitlighet.

NBX har också betydligt lägre avgifter än många liknande börser. Du måste vanligtvis betala 1-2 procent i avgifter på börser som är lämpliga för nybörjare (Coinmotion, Bitpanda, Coinbase). NBX tar endast ut 0,5 – 0,7 procent handelsavgifter.

Cardano staking och det snart lanserade Visa-kortet är också unika funktioner som inte finns på liknande börser. Börsdelen kan vara NBX:s svaghet när vi tittar på den från en nybörjares synvinkel. Att köpa kryptovaluta från en börs kan vara besvärligt för nybörjare jämfört med ett enkelt köpformulär där du inte behöver oroa dig för likviditeten.

Vi rekommenderar att du kollar in NBX-börsen! Det kostar ingenting att öppna ett konto. Du kan också registrera dig på väntelistan för Bitcoin Visa-kortet helt gratis.

Kolla in NBX nu!

Twitteranvändare bör följa det officiella kontot @nbxcom. NBX har också en egen Discord-kanal på discord.gg/nbx/. Du kan hitta kontaktuppgifter till kundtjänsten via webbplatsen och mobilappen. Du hittar också omfattande information om börsen i supportartiklarna.

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!