Polkadot (DOT) kurs – SEK & USD

Polkadot (DOT) kurs har historiskt sett varierat mellan $2,69 (20 augusti 2020) och $55,00 (4 november 2021). Polkadot är ett plattformsprojekt med fokus på interoperabilitet.

Polkadots (DOT) kurs de senaste åren

Polkadot (DOT) kurs har historiskt sett varierat mellan $2,69 (20 augusti 2020) och $55,00 (4 november 2021). Denna information baseras på data från Coinmarketcap.

Polkadot kom till kryptofolkets uppmärksamhet under 2020, men projektets rötter går flera år tillbaka i tiden. Polkadots ICO hölls 2017 med $145 miljoner insamlade.

Början var inte lätt, eftersom de flesta av pengarna som samlades in vid ICO försvann i ett plånbokshack. Trots detta tidiga gigantiska bakslag har investerare haft förtroende för Polkadot. Under 2019 och 2020 samlade projektet in totalt nästan 100 miljoner dollar nya pengar genom privata finansieringsronder.

Trots investerarnas starka tro rörde sig Polkadots ursprungliga token DOT i sidled från 2019 till sommaren 2020. Priset på Polkadot var stadigt runt 150 $.

Priset på DOT-token började prestera positivt när Polkadots MainNet lanserades sommaren 2020. Polkadots kurs sköt som en raket som nådde över 300 dollar, varifrån det sjönk till 3 dollar.

Men det plötsliga fallet berodde på Polkadot-communityts beslut att utöka antalet tokens i omlopp hundra gånger. Därför delades priset på varje token med 100.

Detta är anledningen till att Polkadots (DOT) pris historia sträcker sig endast till augusti 2020. Det var där tokenomsättningen ändrades och därför blev de gamla priserna ojämförbara. Nedan finns en historisk prisgraf för Polkadot (DOT).

polkadot kurs

Sommaren 2020 och lanseringen av MainNet gjorde att Polkadot uppmärksammades av kryptofolket. Sedan dess har Polkadot hållit ut på topp-15-listan över stora kryptovalutaprojekt.

I början av 2021 började Polkadot-priset stiga tillsammans med resten av kryptomarknaden. Priset toppade över 47 dollar i mitten av maj. En stor krasch följde. Detta berodde återigen på de allmänna marknadsförhållandena.

Hösten 2021 har gett ny kraft till DOT-token. Under hela augusti och september har Polkadots pris varit i en uppåtgående trend. Polkadot rankas fortfarande bland de 15 största kryptovalutaprojekten.

Vad är Polkadot?

Polkadot är ett plattformsprojekt med fokus på interoperabilitet. Dess white paper publicerades 2016. Detta protokoll är baserat på en konsensusalgoritm för Proof of Stake som de flesta av plattformsprojekten.

Polkadot grundades av Gavin Wood. Han är en av de mest kända personerna i kryptovärlden och även en av de Ethereum grundare. Wood har utvecklat programmeringsspråket Solidity som används av Ethereum, så vi pratar inte om amatörer här.

Woods och Ethereums vägar skildes åt 2016 och Wood började utveckla sitt eget plattformsprojekt. 2017 grundades Web3 Foundation för att leda utvecklingen av Polkadot. Web3 Foundation stod också bakom 2017Polkadot ICO.

Polkadot tillhör plattformskategorin, men det är inte en direkt konkurrent till Ethereum. Polkadots plan är att bygga ett ekosystem som gör att olika blockkedjor kan kopplas samman. Det finns andra liknande projekt på marknaden också, såsom AION, ICON och Cosmos.

Sammansättningen av Polkadot är ganska komplex. Kort sagt, Polkadots arkitektur består av reläkedjan och parakedjor. Systemet är uppdelat i små fragment vilket gör det möjligt att behandla transaktioner i flera olika block samtidigt. I Polkadot är varje fragment praktiskt taget sin egen blockkedja.

Polkadots infödda token, känd av DOT-tickern, fungerar som systemets gas. Det används inte bara för transaktioner, det fungerar också som ett styrningssymbol. Tack vare PoS-konsensusalgoritmen är det också möjligt att satsa DOT-tokens.

Förutom staking kommer många DOT-tokens att låsas ute från marknaden eftersom att sätta upp parachain kräver att en viss mängd DOT låses. Således är en stor del av tokens ständigt låsta, vilket resulterar i mindre utbud på marknaden och ett högre Polkadot-pris – åtminstone i teorin.

Ur en investerares synvinkel är Polkadot ett intressant alternativ, och Polkadot-priset har gett investerare utmärkt avkastning de senaste åren. Om du är intresserad bör du också bekanta dig med Polkadots parallella projekt Kusama.

Läs mer om projektet i vår omfattande nybörjarguide: Vad är Polkadot.