Stellar Lumens (XLM) kurs – SEK & USD

Stellar Lumens (XLM) kursen har historiskt varierat mellan $0,001227 (18 november 2014) och $0,9381 (4 januar 2018). Stellar Lumens lanserades 2014. Det måste sägas att Stellars framtid inte ser särskilt lovande ut. Trots en något blygsam utsikt har Stellar-priset utrymme att växa.

Stellar Lumens (XLM) kurs under de senaste åren

Stellar Lumens (XLM) kursen har historiskt varierat mellan $0,001227 (18 november 2014) och $0,9381 (4 januar 2018). Stellars kurs historia börjar i august 2018. Denna information är baserad på data från Coinmarketcap.

Stellar Lumens historia börjar 2014. XLM-token kom in på marknaden i slutet av juli samma år. XLM-kursen var då 0,0024 dollar. Under de följande tre åren rörde sig token-kursen horisontellt. En större utveckling ägde rum våren 2017 när hela kryptomarknaden vaknade upp.

XLM-kursen tiofaldigades i maj 2017. Vid den tiden var många altcoins på väg att bli en del av Ethereum. Ännu mer våldsamma rörelser inträffade i slutet av 2017 och den första veckan av 2018. Det var då XLM nådde ett ATH-pris på 0,66 dollar.

Bilden nedan visar XLM-kursen 2014-2022.

stellar lumens kurs

I början av 2018 började en brant nedgång som påverkade alla kryptovalutor. Stellar Lumens kurs föll tillsammans med de andra men föll inte alls lika mycket som de svagaste altcoins.

Under våren 2019 inleddes en lugn period då Stellar huvudsakligen rörde sig horisontellt. XLM-kursen kollapsade i mars 2020 på grund av ”corona-dippen” till 0,04 dollar.

År 2021 var ett starkt år för XLM-token liksom för andra kryptovalutor. Den rusade från en prisnivå på cirka 0,10 dollar (november 2020) hela vägen till 0,94 dollar (maj 2021), dvs. ungefär 10 gånger sin kurs på ett halvår.

Detta är en fantastisk prisökning, men många andra coins har gjort ännu större förändringar. XLM-kursen steg inte till nya ATH-värden i slutet av 2021, som t.ex. Bitcoin. Den bröt bara 0,40 dollar i slutet av oktober 2021.

År 2022 har varit ett dåligt år för Stellar. XLM-priset har kollapsat mer än 90 procent av ATH våren 2021.

Vad är Stellar?

Stellar Lumens lanserades 2014. Det grundades av Jed McCaleb, som också är en av grundarna av Ripple. Därför har dessa projekt en gemensam historia. Stellars kod var också baserad på Ripple när den lanserades.

Stellar och Ripple är tekniskt sett varandras konkurrenter. Båda är betalningssystem med syftet att möjliggöra enkla, snabba och billiga transaktioner i olika valutor. Nedan finns en bild av Stellar-projektets förstasida.

stellar

Namnet Stellar Lumens hänvisar till projektet. Stellar står för blockkedjan och ekosystemet, medan Lumen är den inhemska valutan. Lumens ticker är XLM på kryptobörserna. I vardagligt tal används oftast termen investera i Stellar Lumens.

Som ekosystem är Stellar ett slags mellanting mellan Bitcoin och Ethereum. Liksom Bitcoin är det först och främst ett betalningssystem. Men Stellar erbjuder betydligt snabbare & billigare överföringar och möjlighet till fiattransaktioner. I denna mening liknar Stellar Bitcoins lightning network.

Förutom utbud och efterfrågan rör sig Stellar Lumens kurs i takt med tillväxten i Stellar-ekosystemet. Ju mer efterfrågan det finns på XLM-tokens, desto högre stiger Stellar Lumens kurs.

Konkurrensen kommer främst från Ripples håll. Stellar konkurrerar inte med Ethereum, Solana, Cardano eller andra plattformar för smarta kontrakt. Under de senaste åren har projektet förskjutits mer och mer i riktning mot institutionella investerare. Stellar liknar Ripple även i detta avseende.

Om du vill veta mer om tekniken och historien bakom Stellar Lumens kan du läsa vår omfattande nybörjarguide.

Framtiden för Stellar Lumens

Det måste sägas att Stellars framtid inte ser särskilt lovande ut. Under projektets tidiga år var Stellar Lumens länge en av de tio främsta valutorna på kryptovalutamarknaden. Dess ranking har dock sjunkit stadigt lägre under de senaste åren.

När artikeln skrivs återfinns XLM-token på rankingposition 26. Många välkända plattformar för smarta kontrakt har passerat projektet. Så är Stellar Lumens framtid helt hopplös? Självklart inte. Men man måste erkänna att situationen på marknaden är mer utmanande än för fem år sedan.

Stellar Lumens kurs framtid kommer säkerligen att påverkas av utvecklingen av CBDC, dvs. centralbankernas digitala valutor. Stellar har en bra position i detta lopp och har redan gjort tester med centralbankerna i flera länder. Problemet är den intensifierade konkurrensen.

stellar framtiden

Tekniskt sett är Stellar en ganska funktionell produkt i sin egen kategori. Den möjliggör riktigt snabba och billiga valutaöverföringar runt om i världen. Stellars nätverk kan också flytta fiatvalutor. Vi kommer att följa projektets framtida utveckling med stort intresse!

Stellars framtida potential

Trots en något blygsam utsikt har Stellar-priset utrymme att växa. Låt oss börja med vad som driver Stellar-priset. Det är detsamma som Bitcoin, dvs. den växande adoptionen av systemet. Ju fler användare Stellar har, desto fler XLM-tokens behövs för transaktionsavgifter.

Problemet med Stellar är att transaktionsavgifterna är minimala. De är så små att det skulle krävas ett stort antal användare för att skapa tillräcklig efterfrågan på XLM-token.

En annan av Stellar Lumens prisdrivare saknas faktiskt. Det här är en stakning. Eftersom Stellar inte är en traditionell Proof of Stake-blockkedja har den inga validerare som stakar tokens som till exempel Ethereum gör.

Det som är bra med att stakea är att det låser tokens från marknaden. Stellar Lumens kurs skulle kunna röra sig uppåt ordentligt om 70-80 av de tokens som är i omlopp var låsta i staking. Nu finns inte detta alternativ.

Vi anser att Stellar Lumens är ett svagt fall när det gäller potential. Många andra kryptovalutor har så många fler potentiella drivkrafter. Vad skulle egentligen krävas för att Stellars marknadskapital ska öka med hundratals procent organiskt?

För de som är intresserade av att investera i Stellar, läs denna artikel: hur man köper Stellar Lumens. Den ger dig en steg-för-steg guide om hur man köper XLM-tokens.