Stellar Lumens kurs

Stellar Lumens kurs finns här! Sellar Lumens kurs är listad i både SEK och USD. Den här artikeln innehåller också information om Stellar Lumens och prishistoriken för XLM-token. Vi berättar också hur framtiden för Stellar Lumens kan se ut.

Stellar Lumens kurs i SEK & USD

Stellar Lumens kurs i euro och dollar hittar du nedan. Stellar kursen har uppdaterats automatiskt när du öppnade sidan. Om du följer Stellars pris regelbundet, bokmärk den här sidan!

Därefter går vi igenom Stellar Lumens kurshistorik, dess tekniska egenskaper och den framtida investeringspotentialen!

Stellar Lumens kurs och grundläggande information

Stellar Lumens kurs har följts av investerare i många år. Om du är en av Stellars potentiella investerare är det bra att känna till grunderna om projektet.

Stellar Lumens lanserades 2014. Det grundades av Jed McCaleb, som också är en av grundarna av Ripple. Därför har dessa projekt en gemensam historia. Stellars kod var också baserad på Ripple när den lanserades.

Stellar och Ripple är tekniskt sett varandras konkurrenter. Båda är betalningssystem med syftet att möjliggöra enkla, snabba och billiga transaktioner i olika valutor. Nedan finns en bild av Stellar-projektets förstasida.

stellar lumens kurs och grundlaggande information

Namnet Stellar Lumens hänvisar till projektet. Stellar står för blockkedjan och ekosystemet, medan Lumen är den inhemska valutan. Lumens ticker är XLM på kryptobörserna. I vardagligt tal används oftast termen investera i Stellar Lumens.

Som ekosystem är Stellar ett slags mellanting mellan Bitcoin och Ethereum. Liksom Bitcoin är det först och främst ett betalningssystem. Men Stellar erbjuder betydligt snabbare & billigare överföringar och möjlighet till fiattransaktioner. I denna mening liknar Stellar Bitcoins lightning network.

Förutom utbud och efterfrågan rör sig Stellar Lumens kurs i takt med tillväxten i Stellar-ekosystemet. Ju mer efterfrågan det finns på XLM-tokens, desto högre stiger Stellar Lumens kurs.

Konkurrensen kommer främst från Ripples håll. Stellar konkurrerar inte med Ethereum, Solana, Cardano eller andra plattformar för smarta kontrakt. Under de senaste åren har projektet förskjutits mer och mer i riktning mot institutionella investerare. Stellar liknar Ripple även i detta avseende.

Om du vill veta mer om tekniken och historien bakom Stellar Lumens kan du läsa vår omfattande nybörjarguide.

XLM kursutveckling under de senaste åren

XLM-kursen och dess historiska utveckling är vårt nästa ämne. Som nämnts ovan är Stellar Lumens systemets ursprungliga token Lumen, som vanligtvis kallas för XLM. När vi tittar på Stellar Lumens prishistorik kommer vi därför att gå igenom XLM-tokens pris.

Stellar Lumens historia börjar 2014. XLM-token kom in på marknaden i slutet av juli samma år. XLM-kursen var då 0,0024 dollar. Under de följande tre åren rörde sig token-kursen horisontellt. En större utveckling ägde rum våren 2017 när hela kryptomarknaden vaknade upp.

XLM-kursen tiofaldigades i maj 2017. Vid den tiden var många altcoins på väg att bli en del av Ethereum. Ännu mer våldsamma rörelser inträffade i slutet av 2017 och den första veckan av 2018. Det var då XLM nådde ett ATH-pris på 0,66 dollar.

Bilden nedan visar XLM-kursen 2014-2022.

stellar lumens xlm kurs

I början av 2018 började en brant nedgång som påverkade alla kryptovalutor. Stellar Lumens kurs föll tillsammans med de andra men föll inte alls lika mycket som de svagaste altcoins.

Under våren 2019 inleddes en lugn period då Stellar huvudsakligen rörde sig horisontellt. XLM-kursen kollapsade i mars 2020 på grund av ”corona-dippen” till 0,04 dollar.

År 2021 var ett starkt år för XLM-token liksom för andra kryptovalutor. Den rusade från en prisnivå på cirka 0,10 dollar (november 2020) hela vägen till 0,94 dollar (maj 2021), dvs. ungefär 10 gånger sin kurs på ett halvår.

Detta är en fantastisk prisökning, men många andra coins har gjort ännu större förändringar. XLM-kursen steg inte till nya ATH-värden i slutet av 2021, som t.ex. Bitcoin. Den bröt bara 0,40 dollar i slutet av oktober 2021.

År 2022 har varit ett dåligt år för Stellar. XLM-priset har kollapsat mer än 90 procent av ATH våren 2021.

Framtiden för Stellar Lumens

Låt oss slutligen ta en titt på framtiden för Stellar Lumens. Du bör ha en grundläggande förståelse för Stellars ekosystem vid det här laget. Så hur ser framtiden ut?

Det måste sägas att Stellars framtid inte ser särskilt lovande ut. Under projektets tidiga år var Stellar Lumens länge en av de tio främsta valutorna på kryptovalutamarknaden. Dess ranking har dock sjunkit stadigt lägre under de senaste åren.

När artikeln skrivs återfinns XLM-token på rankingposition 26. Många välkända plattformar för smarta kontrakt har passerat projektet. Så är Stellar Lumens framtid helt hopplös? Självklart inte. Men man måste erkänna att situationen på marknaden är mer utmanande än för fem år sedan.

Stellar Lumens kurs framtid kommer säkerligen att påverkas av utvecklingen av CBDC, dvs. centralbankernas digitala valutor. Stellar har en bra position i detta lopp och har redan gjort tester med centralbankerna i flera länder. Problemet är den intensifierade konkurrensen.

stellar framtiden

Tekniskt sett är Stellar en ganska funktionell produkt i sin egen kategori. Den möjliggör riktigt snabba och billiga valutaöverföringar runt om i världen. Stellars nätverk kan också flytta fiatvalutor. Vi kommer att följa projektets framtida utveckling med stort intresse!

Stellars framtida potential

Vad är Stellars framtida potential under de kommande åren? Detta är ett intressant ämne för alla läsare. Låt oss titta på det härnäst.

Under tiden en obligatorisk ansvarsfriskrivning. Kom ihåg att vi inte ger investeringsråd. Gör alltid din egen forskning och fundera själv på hur Stellar Lumens kurs kan komma att utvecklas så småningom. Vi rekommenderar inte att du köper Stellar eller andra kryptovalutor.

Låt oss börja med vad som är Stellars prisdrivare. Det är i princip samma sak som för Bitcoin, dvs. den växande användningen av systemet. Ju fler användare Stellar har, desto mer behövs dess XLM-tokens för transaktionsavgifter.

Problemet med Stellar är att transaktionsavgifterna är minimala. De är så små att det skulle krävas ett stort antal användare för att skapa tillräcklig efterfrågan på XLM-token.

En annan av Stellar Lumens prisdrivare saknas faktiskt. Det här är en stakning. Eftersom Stellar inte är en traditionell Proof of Stake-blockkedja har den inga validerare som stakar tokens som till exempel Ethereum gör.

Det som är bra med att stakea är att det låser tokens från marknaden. Stellar Lumens kurs skulle kunna röra sig uppåt ordentligt om 70-80 av de tokens som är i omlopp var låsta i staking. Nu finns inte detta alternativ.

Vi anser att Stellar Lumens är ett svagt fall när det gäller potential. Många andra kryptovalutor har så många fler potentiella drivkrafter. Vad skulle egentligen krävas för att Stellars marknadskapital ska öka med hundratals procent organiskt?