Kryptoguider
18
jan
stellar

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Vad är Stellar (XLM)?

Stellar vill lösa globala problem med pengaöverföringar genom att bygga ett snabbt och billigt betalningsprotokoll. Stellar, som har sina rötter i Ripple, rör sig mer och mer mot finansiella institutioner. Den här artikeln är en nybörjarguide för Stellar Lumens. Vi kommer att presentera dess historia, tekniken och den framtida potentialen hos Stellar Lumens.

Vad är Stellar (XLM)?

Stellar (XLM) är en kryptovaluta och en blockchain designad för att revolutionera globala penningöverföringar. Stellar är ett effektivt betalningsprotokoll med begränsat stöd för smarta kontrakt. Projektet har successivt fokuserat på att tillgodose finansinstitut.

Stellar förlitar sig på SCP (Stellar Consensus Protocol), en unik konsensusalgoritm som säkerställer säkerhet, skalbarhet och decentralisering. Till skillnad från traditionella proof-of-work eller proof-of-stake mekanismer uppnår SCP konsensus utan att förlita sig på ett slutet system, vilket gör det energieffektivt och snabbt. Denna konsensusmekanism är avgörande för att möjliggöra Stellars snabba och kostnadseffektiva transaktioner, vilket skiljer det från många andra blockchain-plattformar.

Stellar-plattformen fungerar med hjälp av sin inhemska token, Lumens (XLM). Lumens är avgörande i Stellar-nätverket, främst för att täcka nätverkets transaktionsavgifter. Terminologin ”Stellar Lumens” är en fusion av ”Stellar”, som representerar projektet, och ”Lumens”, namnet på den inhemska token. Vanligtvis, när folk nämner Stellar, refererar de till Stellar Development Foundation eller det övergripande projektet.

Här är grundläggande information om XLM:

Specifikation Information
Grundaren Jed McCaleb
Kategori Betalningsprotokoll
Ticker XLM
Cirkulerande tillgångar 29 miljarder XLM
Cirkulerande tillgångar 50 miljarder XLM
Lägsta kurs någonsin (datum) $0,001227 (18 november 2014)
Högsta kurs någonsin (datum) $0,9381 (4 januar 2018)

Se aktuellt pris på XLM från denna sida: Stellar Lumens (XLM) kurs.

Stellars ursprung går tillbaka till 2014, vilket gör det till ett av de äldre kryptovalutaprojekten som fortfarande körs. Stellar grundades av Jed McCaleb, som spelade en avgörande roll i Ripple innan meningsskiljaktigheter ledde honom att gå skilda vägar och därefter skapa Stellar. Genom att använda Ripples öppna XRP-protokoll skapade McCaleb Stellars unika version. Därför har Stellar sina rötter i Ripple.

Genom åren har Stellar samarbetat med olika finansinstitut, vilket ytterligare betonar dess åtagande att bli ett ledande globalt betalningsprotokoll. Nyliga företag inkluderar ett partnerskap med blockchain-analytikföretaget Elliptic och ett Central Bank Digital Currency (CBDC) utvecklingsprojekt tillsammans med den ukrainska regeringen.

Stellar har rötter i Ripple

Historien om Stellar Lumens börjar 2014 när Jed McCaleb grundade Stellar Foundation för att utveckla protokollet. McCaleb är en känd karaktär i kryptorymden av många anledningar. Han är också grundaren av det ökända Mt. Gox bösen, som brukade hantera cirka 75 procent av alla Bitcoin-affärer på topp.

Många kanske inte är medvetna om det faktum att McCaleb var en central karaktär i Ripple. Han kom med i projektet 2011 och anställde Chris Larsen ett år senare. XRP-token skapades 2013. Både Larsen och McCaleb fick 9,5 miljarder XRP-token vardera.

Det dröjde inte länge förrän McCaleb hamnade i gräl med Chris Larsen och styrelsen i företaget. Han lämnade projektet 2013 och lämnade Ripples styrelse också senare. Efter detta grundade McCaleb organisationen Stellar. Han hotade också att dumpa sina XRP-tokens till marknaden. Det var en mycket fientlig situation.

Om du vill läsa mer om detta Ripple vs McCaleb fall, kolla denna artikel.

Eftersom Ripples XRP-protokoll är öppen källkod kan vem som helst använda koden och göra sin egen version. Detta är vad McCaleb gjorde med Stellar.

Saker och ting förändrades 2015 när användningen av Stellar-nätverket började växa. Detta ledde till att konsensusprotokollet kollapsade. Stellar hävdade att detta var en sårbarhet i XRP-reskontraprogramkoden.

I efterdyningarna beslutade Stellar att bygga sitt eget konsensusprotokoll. De tog in professor David Mazieres, som publicerade vitboken för Stellar Consensus Protocol (SCP) 2015.

Stellar Lumens token (XLM) var en av de 10 bästa kryptovalutorna på toppen av tjurmarknaden 2017. På björnmarknaden 2018 tappade XLM mark till andra altcoins. Det sparkades ut från topp 10, men XLM var kvar i topp 15 under lång tid.

Stellar har också höjt tokenpriset med några extraordinära åtgärder. Stellar Foundation brände 55 miljarder tokens 2019, ungefär hälften av alla XLM som existerar. Detta orsakade en snabb prishöjning men hade ingen långsiktig effekt. Stellar tog också bort den årliga inflationen av XLM 2019.

Nedan är en graf över XLM-tokenen från 2017 till 2022. Det har varit en av de största förlorarna under bullrun 2020–2021 med Litecoin och Bitcoin Cash.

stellar-lumens-2017-2022

Även om tokenpriset har gått upp de senaste två åren har Stellar tappat mycket mark. XLM har gått upp några hundra procent, men många andra altcoins har gått upp 1000–10000 procent samtidigt.

Anledningen till Stellars dåliga prestation är bristen på staking. Investerare pumpar också pengar till DeFi- och NFT-sektorerna. Traditionella betalningsprotokoll har inte fått någon uppmärksamhet på länge.

Stellar de senaste åren

Stellar har flyttat sitt fokus mer och mer mot finansiella institutioner. Detta är intressant eftersom Ripple alltid har stämplats som go-to-lösningen för banker. Stellars nya tillvägagångssätt kommer att understryka rivaliteten mellan de två.

Denna utveckling startade 2019 efter utnämningen av Denelle Dixon. Hon är VD och verkställande direktör för Stellar Development Foundation. Dixon publicerade ett blogginlägg med titeln Where we are headed 2019, vilket gav insikter om Stellars nya riktning.

Dixon har snabbat upp Stellars tillvägagångssätt under 2020 och 2021. Hon har medverkat i många evenemang relaterade till bankvärlden. Affären med Elliptic faller också i denna kategori. Elliptic är ett blockkedjeanalysföretag som kommer att övervaka transaktioner i Stellar-nätverket

Som den elliptiska affären visar försöker Stellar följa tillsynsmyndigheter och finansiella institutioner när det kommer till KYC/AML-processer. Detta kommer att säkerställa att Stellar är en potentiell plattform för kommande centralbanks digitala valutor (CBDC). Ett exempel på denna utveckling är ett CBDC-utvecklingsprojekt med den ukrainska regeringen.

Detta är vad Denelle Dixon sa i Consensus Distributed-evenemanget 2020:

”CBDCs was exactly the type of digital money Stellar was designed for, connecting today’s real-world financial infrastructure with the digital blockchain world.” (Källa)

Stellar har ett ganska bra CV när det kommer till CBDCs eftersom det redan finns flera tokeniserade fiat-valutor i dess nätverk. 2021 integrades USDC stablecoin även av Stellar.

Videon nedan går igenom massor av uppdateringar från 2021.

Det mest intressanta partnerskapet är med Moneygram. Inte minst för att Moneygram tidigare var Ripples partner. Det är också en av de största remitteringsoperatörerna i världen.

Stellars inbyggda plånböcker kommer att integreras med Moneygram. Detta gör det möjligt för en användare att skapa ett Moneygram-konto via en Stellar-plånbok. Därefter kan du konvertera fiat-valutor (även kontanter) till USDC stablecoin i din Stellar-plånbok på ett lokalt Moneygram-kontor.

Moneygram-samarbetet är fortfarande i betaversion (januari 2022). Det kan visa sig vara ett mycket fruktbart partnerskap för Stellar. En annan fråga är om denna affär kommer att hjälpa priset på XLM att gå upp.

Stellar gjorde en betydande teknisk uppdatering i mars 2024, när de lade till stöd för smarta kontrakt. Stellar är inte EVM-kompatibelt, utan smarta kontrakt implementeras i programmeringsspråket Rust.

Stellar-nätverksnoder

Eftersom Stellar har sina rötter i Ripples XRP-reskontra, är dessa två ganska lika ur teknisk synvinkel. Båda är designade för att flytta tokens snabbt med nära noll avgifter.

Stellar är ett nätverk av noder som alla andra kryptovalutor. Det finns två olika noder i Stellar: watchers och validators. Watchers är som Bitcoin-noder, vilket innebär att de övervakar transaktioner och lagrar blockkedjeans-data. Validatorer bygger konsensus och skapar nya block.

Videon nedan kommer att förklara Stellar noder på ett par minuter.

Eftersom transaktionsavgifterna är extremt små finns det inga ekonomiska incitament för att driva en nod. Utöver det ges inte heller transaktionsavgifter till noder. Detta är en viktig anledning till att det finns få noder (totalt cirka 140 tittare och validerare) och de flesta av dem drivs av Stellar Foundation eller dess partners.

I praktiken drivs Stellar-noder av företag som bygger ovanpå Stellar-reskontran. Detta kommer att ge dem ett incitament att säkra nätverket även utan några avgifter.

Det är också viktigt att veta att det inte finns någon staking i Stellar. Så här fungerar alla större smarta kontraktsplattformar nu för tiden: validatorer stakear dess inbyggda token för att få rätten att skapa block. I Stellars fall används inte Lumen (XLM) i något annat förutom att betala transaktionsavgifter.

Transaktionsavgifterna är så små att de nästan inte existerar. Tanken är att ha en liten avgift för att förhindra nätverksspam.

Ankare och tillgångar i Stellar

Hela syftet med Stellar är att tillhandahålla en plattform för snabba och billiga transaktioner. Ett nytt block skapas med några sekunders mellanrum. Stellar-nätverket kan hantera cirka tusen transaktioner per sekund (TPS).

Stellar byggdes för att vara ett betalningsprotokoll från början. Till skillnad från till exempel Bitcoin kan den också flytta fiat-valutor och andra tillgångar. Detta gör Stellar till en naturlig CBDC-plattform.

Det finns tre typer av tillgångar i Stellar-nätverket: Lumens, förankrade tillgångar och icke-förankrade tillgångar.

Lumen (XLM) är den ursprungliga symbolen för Stellar. En förankrad tillgång kan vara en amerikansk dollar eller en token som representerar en aktie. Det kan vara vad som helst som har sitt värde förankrat i en extern tillgång. De kallas även inlösbara, bundna eller säkrade tillgångar.

En icke-förankrad tillgång är en token som skapas i Stellar-nätverket till exempel genom en ICO. Du kan tänka på ERC-20-tokens i Ethereum-nätverket.

Videon nedan förklarar ämnet mycket bra.

Det är här ankare behövs. De är broar mellan förankrade tillgångar och Stellar-nätverket. Du kan tänka på PayPal som ett exempel.

När du sätter in fiat-valuta till ditt PayPal-konto blir det en token som du kan överföra i realtid inom PayPal-nätverket. Du kan också ta emot valutor från andra användare och ta ut dem från PayPal tillbaka till ditt bankkonto. Så fungerar anchors och Stellar också.

En ankare kan vara en bank, en betalningsoperatör eller en kryptovalutabörs.

Stellar Consensus Protocol (SCP)

Låt oss titta på Stellar Consensus Protocol härnäst. Som nämnts i historikkapitlet utvecklade Stellar detta protokoll 2015 för att lösa nätverkets prestandaproblem. Det är en implementering av Federal Byzantine Agreement (FBA)-protokollet, som är baserat på den bysantinska feltoleransmodellen (BFT).

I ett BFT-system har nätverket förutbestämda validatorer. I Stellars lösning kan validatorer välja fritt vilka noder de ska lita på. Enligt Stellar är FBA en decentraliserad version av BFT.

Denna struktur gör Stellar till ett tillståndslöst nätverk, som Bitcoin. I praktiken är det inte så enkelt.

”I’d consider it a decentralized permissioned blockchain. There is no central authority to receive permission from, but the system is based on proliferated trust so you need to get trusted by someone who is already trusted in order for your validation opinions to have any merit.” (Källa)

Som citatet visar kräver en nod i Stellar-nätverket ett fördefinierat förtroende innan den kan litas på av de befintliga validerarna, eller så har dess beslut inga fördelar.

Se videon nedan för detaljerad information om SCP.

När en nod i Stellar-nätverket väljer pålitliga partners kommer något som kallas en kvorumdel in i bilden. Noder i nätverket delar information från betrodda parter och en kvorumdel är som en del av sådan information.

En nod behöver flera kvorumskivor från andra noder innan ett kvorum kan nås. Noder röstar ständigt och bekräftar transaktioner och registrerar dem sedan till blockkedjan.

Detta är ett ganska svårt ämne att förklara i enkla termer. Du skulle kolla videon ovan eller läsa mer från stellar.org.

Investera i Stellar Lumens

Stellar tar steg mot finansiella institutioner. Blir det en plattform för en eller flera centralbankers digitala valutor? Tiden får avgöra.

Detta projekt går definitivt framåt och skapar värdefulla partnerskap. XLM-tokenen tappar dock mark i kryptovalutarankingen. Frågan är: förtjänar XLM att vara bland topp 10 igen? Den har fallit till 30:e plats i rankingen och det finns inget slut i sikte på denna nedåtgående trend.

XLM delar utmaningarna med XRP, Litecoin och andra betalningsprotokoll.

  1. Transaktionsavgifterna är så små att det inte finns något behov för en standardanvändare att skaffa båtlaster av den ursprungliga tokenen. Till och med ett par dollar värt XLM räcker för tusentals transaktioner.
  2. På grund av föregående punkt måste det finnas en galen transaktionsefterfrågan i nätverket för att skapa stor efterfrågan på XLM-token.
  3. Stellars konsensusprotokoll har ingen staking. Detta är ett stort minus eftersom staking skapar en naturlig efterfrågan på token och låser enorma mängder av dem från marknaden.

Dessa problem kan inte lösas lätt. Små transaktionsavgifter är styrkan hos Stellar, vilket betyder att de aldrig borde bli högre. Du kan inte ändra konsensusprotokollet heller så lätt.

En potentiell investerare måste noga överväga XLM:s prisdrivande faktorer. Vad skulle det krävas för att ha stor efterfrågan på token? Hur är det med CBDC? Kan det hjälpa till att höja Lumens pris om Stellar skulle utses som en officiell plattform för centralbanks digitala valutor?

För tillfället är det svårt att se hur XLM skulle bli ett mål för institutionella investeringar a.k.a BIG MONEY. Smarta kontraktsplattformar, metaverse-tokens och NFT:er ger så mycket mer potential. XLM är helt klart ur fördel med andra betalningsprotokoll (XRP, LTC, BCH, etc.). Alla tokens i denna kategori har fallit hårt under de senaste åren.

Om du vill köpa Stellar, läs denna artikel: Hur man köper Stellar Lumens. Den ger dig en steg-för-steg guide om att köpa Lumens (XLM).

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!