Kryptoguider
04
nov
aptos

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Vad är Aptos (APT)?

Aptos är den mest hypade nya kryptovalutan för 2022. Det är en tekniskt avancerad plattform för smarta kontrakt som backas upp av hundratals miljoner dollar från branschens mest framstående riskkapitalbolag. Den här artikeln är Aptos nybörjarguide. Vi kommer att gå igenom Aptos historia, teknik och investeringspotential.

Aptos är en plattform för smarta kontrakt

Låt oss börja med att placera Aptos i rätt kategori i kryptovärlden. Som titeln antyder är Aptos en plattform för smarta kontrakt. Dess kategorisering är därför mycket enkel.

Aptos har som mål att utmana alla de stora plattformarna i branschen, med början i Ethereum och Solana. Det är också en direkt konkurrent till andra plattformar för smarta kontrakt, såsom Cardano, BNB Chain och Avalanche.

Plattformar för smarta kontrakt är operativsystem för decentraliserade applikationer (dapps). Du kan se dem som iOS eller Android. Därför konkurrerar Aptos inte med Bitcoin på något sätt.

Namnet Aptos kan hänvisa till hela ekosystemet, projektet eller plattformen för smarta kontrakt. Dess inhemska token heter också Aptos. Tickern på börserna är APT.

Aptos token används för att betala för transaktioner på Aptos-plattformen. Eftersom detta är ett Proof of Stake-system används APT-token också för staking. Dessutom kan dess innehavare rösta om projektets utveckling (governance).

Aptos-projektet har sina rötter i Meta

Aptos är officiellt ett år gammalt som projekt, men dess rötter är betydligt djupare. Vi kan gå hela vägen tillbaka till 2017 då Meta (tidigare känt som Facebook) lanserade sitt eget kryptovalutaprojekt. Många kan fortfarande minnas kryptovalutan som kallades Libra.

Libra var Metas idé om en stablecoin. Den lanserades för allmänheten 2019. Libra bidrog i hög grad till den korta kryptovalutaboomen 2019. Detta rally gick dock snabbt i stöpet.

Libra fick kritik från tillsynsmyndigheter i USA och Europa omedelbart efter lanseringen. Många tror att den nuvarande regleringsutvecklingen utlöstes av denna händelse. Libras utveckling överraskade politikerna.

Meta fick en sådan motreaktion att dess viktigaste partner började avgå. Meta försökte ändå rädda projektet genom att byta namn till Diem, men utan framgång. Diem dog för gott i början av 2022.

Vad har allt detta med Aptos att göra?

Aptos-projektet grundades i december 2021 av Mo Shaikh och Avery Ching. Båda är tidigare anställda på Meta. Avery Ching har haft rollen som Principal Software Engineer på både Meta och Yahoo, en av de högsta positionerna inom mjukvaruutveckling.

Mo Shaikhs område var Metas strategiska partnerskap. Nedan finns en intervju med mannen från ett par veckor sedan.

Aptos kommer att kunna bygga vidare på den forskning som utförts under Libra och Diem. Det är också värt att notera att några av Metas anställda satte upp Sui-blockkedjan i stället för Aptos. Sui och Aptos kommer sannolikt att hamna i konkurrens om samma nisch under de kommande åren.

Shaikh och Ching har samlat ett team på cirka 300 personer. Aptos Labs, med huvudkontor i Kalifornien, ansvarar för det praktiska genomförandet. Projektet har sina rötter djupt i Silicon Valley.

Trots sin korta historia har Aptos fått betydande investeringar från några av de mest kända riskkapitalbolagen i branschen. Projektet tog in 200 miljoner dollar i mars 2022 och ytterligare 150 miljoner dollar i juli, under ledning av FTX Ventures. Imponerande summor för ett projekt som inte ens hade en vitbok publicerad vid den tidpunkten.

Efter dessa finansieringsrundor har det rapporterats att Binance också har investerat ett betydande belopp i projektet. FTX och Binance är för närvarande de mest aktiva aktörerna inom kryptoindustrin.

Aptos TestNet lanserades i mars 2022 och fick snabbt så många som 20000 noder som testare. Nästa version, Incentivized TestNet, släpptes i maj. Mer än 30000 ansökningar mottogs för rollen som 100 validerare.

I mitten av oktober (2022) nåddes en tekniskt viktig milstolpe.

Produktionsversionen av Aptos MainNet släpptes den 17 oktober. Det bör dock noteras att många tekniska lösningar ännu inte har genomförts. APT-token blev tillgänglig för handel på större börser två dagar senare.

Den här artikeln skrivs drygt två veckor efter lanseringen av MainNet. I det här skedet finns det inte mycket mer att säga om Aptos historia och milstolpar. Vi kommer att uppdatera den här artikeln ytterligare allteftersom projektet fortskrider under 2023.

Prishistoriken för Aptos token är också för kort för att analyseras i detalj. För att se Aptos realtidspris, klicka här: Aptos kurs.

Aptos teknologi

Låt oss titta på Aptos-projektet ur teknisk synvinkel. Detta är det största försäljningsargumentet, med en blockkedjekapacitet på svindlande 160000 transaktioner per sekund (TPS). Åtminstone i teorin. I detta skede är Aptos inte alls i närheten av dessa siffror; endast 4200 TPS har uppnåtts på TestNet.

Liksom andra plattformar för smarta kontrakt använder Aptos en konsensusalgoritmen Proof of Stake. Aptos hävdar också att man har löst blockkedjetrilemmat. Dess blockkedja är skalbar, säker och decentraliserad på samma gång.

I praktiken var Aptos tvunget att offra decentralisering för att uppnå en sådan skalbarhet. Många andra smarta plattformar har också varit tvungna att ta till samma lösning, även om de är decentraliserade i PowerPoint-presentationer.

PoS i sig ger inte Aptos någon fördel. Dess massiva transaktionskapacitet möjliggörs av parallell exekvering och en modulär struktur. Aptos kan också göra transaktioner i batch och separera vissa operationer från konsensusbyggande.

One of the key innovations of the Aptos blockchain is to decouple non-agreement related tasks out of the consensus phase, such as transaction dissemination, transaction execution and storage, and ledger certification.

Ovanstående citat kommer från FTX Investor Report. Du kan också hitta mer information i Aptos vitbok.

Den teknik som beskrivs ovan möjliggör blixtsnabba transaktioner med mycket låg latenstid. Aptos-block bildas på mindre än en sekund. Den kan därför utmana alla de snabbaste och mest skalbara blockkedjorna på marknaden.

Programmeringsspråket Move och dedikerad processor

En av de speciella egenskaperna hos Aptos är programmeringsspråket Move bygger på programmeringsspråket Rust, som används av de välkända smarta plattformarna Near Protocol och Solana. Det är också här vi återvänder till Aptos historia. Move utvecklades ursprungligen för Diem.

Aptos har också byggt en helt ny processor för smarta kontrakt. Ordet EVM är förmodligen bekant för alla som har läst våra guider. Det är världens mest kända processor för smarta kontrakt, Ethereum Virtual Machine.

Många av Ethereums konkurrenter har medvetet skapat en EVM-kompatibel blockkedja. Det gör det möjligt att enkelt klona (överföra) Ethereum-applikationer, vilket kan användas för att locka till sig Ethereum-utvecklare och applikationer till sitt ekosystem.

Vissa plattformar har dock valt en annan väg, och Aptos är en av dem. Denna väg kräver också utveckling av en särskild processor för smarta kontrakt. Det är en mycket sällsynt lösning. Nästan alla konkurrerande alternativ är antingen EVM-kompatibla eller baserade på EVM på ett eller annat sätt.

I videon nedan jämförs programmeringsspråket Move med programmeringsspråket Solidity som används av Ethereum.

Move är ett exempel på det forsknings- och utvecklingsarbete som utfördes under Libra & Diem och som Aptos använder. Meta hade gett sitt kryptoprojekt praktiskt taget obegränsade resurser. Det är inte konstigt att tekniska innovationer har uppstått.

Move är också ett mycket utvecklarvänligt programmeringsspråk – till skillnad från Rust. Detta är ett av de vapen som Aptos använder för att utmana Solana. Eftersom Move bygger på programmeringsspråket Rust är det lätt för Aptos att locka Solana-anhängare till sitt ekosystem. Tröskeln för att lära sig Move är låg.

I Aptos programmeringsmiljö kallas smarta kontrakt för moduler.

APT-token och staking

Liksom sina konkurrenter använder Aptos konsensusalgoritmen Proof of Stake. Detta innebär att blockkedjedata upprätthålls av validerare i stället för miners. Dessutom finns det separata noder i nätverket som lagrar Aptos blockkedja.

Aptos-MainNet har 102 validerare vid tidpunkten för lanseringen. Det är dock svårt att säga hur många enheter som faktiskt ansvarar för underhållet. Hur många av validerarna står inte under Aptos kontroll på ett eller annat sätt?

Bilden nedan är från Aptos vitbok.

aptos nodes

Den första stakingen för Aptos är 7 %, vilket är den årliga inflationen. Det finns ingen övre gräns för antalet APT-tokens. Inflationstakten kommer dock att minska med åren till nära 3 %. Transaktionsavgifterna bränns också.

APT-token har därför två viktiga användningsområden: betalning av transaktionsavgifter och stakingverksamheten. Den skiljer sig inte från sina konkurrenter i detta avseende. Inhemska tokens från andra plattformar spelar också en liknande roll. Med tiden kommer governance sannolikt också att spela en större roll.

Det är möjligt att skapa egna tokens för Aptos-plattformen och för konkurrerande plattformar. Det speciella med Aptos är att skaparen av tokenerna (som kallas coins i Aptos ekosystem) behåller kontrollen över tokenerna och kan till exempel frysa dem när som helst. Denna funktion har förmodligen lagts till för att göra Aptos mer tillsynsvänligt.

Aptos som en investering

När vi skriver den här artikeln är vi i botten av 2022 års björnmarknad. Det verkar som om inget intressant har dykt upp i kryptotopp 100-rankningslistan under hela året. Om man inte räknar med Terra Lunas och UST-stablecoins kollaps.

Aptos är utan tvekan det mest hypade nya projektet. Dess APT-token hade ett marknadsvärde på drygt en miljard dollar direkt efter lanseringen. Har Aptos potential som investering eller är projektet bara hype?

För en bra och omfattande analys av projektet, kolla in Coin Bureau-videon nedan.

Styrkorna i Aptos är tydliga. Det är utan tvekan en avancerad plattform för smarta kontrakt. Aptos är teoretiskt sett den mest skalbara lösningen på marknaden. Man talar inte ens om blockkedjeinfrastruktur utan vill skapa ett ”monster” som kan driva ett globalt ekosystem.

Projektet stöds av branschens största riskkapitalbolag och två av de mest inflytelserika börserna. Mönstret är mycket likt Solana. Vem som helst kan själv se prisutvecklingen för SOL-token mellan 2020 och 2021. FTX och Binance har båda potential att skapa hype kring Aptos.

På den negativa sidan ser projektet lite hemlighetsfullt ut och har kommunicerat dåligt. En bra analys av detta finns i Coin Bureau-videon under Aptos Concerns. Inte ens tokenomics-dokumentet släpptes förrän några minuter innan handeln inleddes. Mycket annan viktig information saknas fortfarande. Varför?

Figuren nedan visar hur APT-token släpptes från de initiala investerarnas förvaltning.

aptos tokenomics

Investerare bör komma ihåg att marknaden kommer att översvämmas av coins från och med början av 2024. Fram till dess kommer stora investerare inte att kunna dumpa sina innehav på marknaden, även om de skulle vilja det. Detta gäller inte tokens som har tjänats in genom belöningar för staking.

Aptos har också djupa rötter i Silicon Valley i Kalifornien, den så kallade ”big tech”-helgedomen. Aptos grundades av personer med Meta-bakgrund och samarbetar också med Google och andra. Många ifrågasätter hur decentraliserad Aptos-plattformen verkligen är. Projektet är den totala motsatsen till Bitcoin, till exempel.

Även om Aptos är i knät på ”big tech” och under inflytande av FTX och Binance kommer det alltid att finnas hungriga investerare. Decentralisering är ett fint mål, men bristen på det har aldrig tidigare hållit tillbaka investerare. Om Aptos får betydande påverkare bakom sig kan APT-token lätt ta sig till topp 20 i kryptorankningen.

Det är svårt att spekulera vidare i detta läge. Aptos DeFi ekosystem är fortfarande under utveckling och MainNet har varit öppet i drygt en vecka. Vi kommer att återkomma till detta ämne i början av 2023!

Aptos kurs och hur man köper APT

Aptos token är noterad på de största börserna på marknaden. Binance-börsen, som är mångas favorit, erbjuder den bästa likviditeten och flest handelspar. Det är förmodligen det bästa stället att köpa APT just nu.

Köp Aptos på Binance

Andra pålitliga ställen att köpa APT-tokens är Coinbase, och Kraken. Det finns redan flera plånböcker för Aptos token. Ett populärt alternativ är Martian Wallet, som har laddats ner mer än 600 000 gånger från Googles appbutik.

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!