Kryptoguider
06
jul
vad är sui

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Vad är Sui (SUI)?

Sui är en kryptovaluta och en blockkedja som lanserades 2023.

Vad är Sui?

Sui är en kryptovaluta och en blockkedja som lanserades 2023. Sui-ekosystemet består av en nästa generations smart kontraktsplattform som utnyttjar blockkedjeteknik. Den ursprungliga token för Sui-nätverket kallas också Sui. Den har tickern SUI på kryptobörser.

Sui-token har flera syften inom nätverket, inklusive att betala transaktionsavgifter, staking och styrning. Användare kan använda Sui-tokens för att delta i beslutsprocessen om den framtida utvecklingen av projektet.

Tabellen nedan har grundläggande information om Sui kryptovaluta:

Egenskap Info
Kategori Plattform för smarta kontrakt
Ticker på börserna SUI
Cirkulerande tillgång 0,6 miljarder SUI
Max. tillgång 10 miljarder SUI
Högsta någonsin (datum) $1,72 (3 mai 2023)
Lägsta någonsin (datum) $0,9483 (25 mai 2023)

Det är viktigt att notera det låga cirkulerande utbudet av SUI-token. Det innebär att det kommer att ske stora upplåsningar av token under de kommande åren. Följ live-priset på Sui-token här: Priset på SUI.

Sui ses som den främsta rivalen till Aptos, som är en plattform för smarta kontrakt som lanserades 2022. Både Sui och Aptos har rötter i Facebooks Libra-projekt, och båda har säkrat hundratals miljoner dollar i finansiering från de mest framstående riskkapitalbolagen.

När det gäller konkurrens står Sui också inför utmaningar från olika andra blockkedjeprojekt. Ethereum, som är känt för sina smarta kontrakt och sitt etablerade ekosystem, är en stor konkurrent. Solana, med sin höga genomströmning och växande popularitet, utgör också en utmaning.

Ordet sui betyder vatten på japanska.

Suis historia

Sui grundades av fem personer med imponerande meriter. Grundarteamet består av följande personer: Evan Cheng, Adeniyi Abiodun, Sam Blackshear, George Denáxis och Costas Hulkias. Evan Cheng är projektets ansikte utåt.

Alla fem grundarna arbetade tidigare på Novi Financial, ett företag som fokuserade på att bygga produkter för Facebooks Libra-projekt. Libra ställdes dock inför betydande regulatoriska utmaningar, vilket ledde till omprofilering och efterföljande nedläggning. Projektet (som då gick under namnet Diem) stängdes officiellt 2022.

I september 2021 grundade Suis grundare mjukvaruföretaget Mysten Labs och insåg att Libra (Diem) stod inför ett hinder. Mysten Labs blev den drivande kraften bakom Suis utveckling.

Finansieringen av Sui säkrades genom flera investeringsrundor från framstående aktörer i kryptobranschen. I december 2021 tog Mysten Labs in 36 miljoner dollar från Andreessen Horowitz, följt av ytterligare 300 miljoner dollar från olika kryptoriskkapitalföretag. Anmärkningsvärda investerare inkluderade FTX, Binance Labs, Coinbase och Circle.

Sui-blockkedjan gick live den 3 maj 2023, efter ett år av omfattande tester. Denna snabba lansering kan tillskrivas det grundarbete som lades under Libra/Diem-eran, där betydande framsteg redan hade gjorts. Med blockkedjans introduktion fick Sui snabbt uppmärksamhet och listades på de bästa kryptovalutabörserna.

Suis koppling till Facebooks Libra (nu Meta) har haft ett betydande inflytande på dess utveckling. Projektets grundare, som hade sett de utmaningar som Libra stod inför, ville fortsätta sin kryptoresa på egen hand. Sui växte fram som en fortsättning på den vision som startade med Libra, och anpassades till det föränderliga landskapet och de regulatoriska kraven.

Tekniken bakom Sui

Kärnan i Suis teknik är en delegerad konsensusalgoritm med proof-of-stake (DPoS). Denna konsensusmekanism gör det möjligt för Suis blockkedja att behandla imponerande 300 000 transaktioner per sekund. Även om den initiala genomströmningen är begränsad, möjliggör blockkedjans design skalbarhet och ökade transaktionshastigheter över tid.

Nackdelen med DPoS-konsensus är centraliseringen. Det finns bara ett hundratal validatorer, som också handplockas av Sui Foundation. Sui Founadtion är den organisation som styr utvecklingen av Sui. Läs mer om olika konsensusmekanismer i vår djupgående guide: Konsensusalgoritmer för kryptovalutor förklarade.

Till skillnad från många andra smarta kontraktsplattformar, som är kontobaserade, arbetar Sui med en objektorienterad modell. Den objektorienterade modellen innebär att istället för att interagera med ett smart kontrakt för varje transaktion, kan användare flytta objekt som tokens eller non-fungible tokens (NFTs) direkt. Detta tillvägagångssätt minskar transaktionsavgifterna och ökar transaktionshastigheten, vilket ger en mer effektiv användarupplevelse.

För att stödja sin objektorienterade design använder Sui programmeringsspråket Move. Move utvecklades ursprungligen av Libra-projektet. Sui har sin egen modifierade version av Move, Sui Move, som införlivar objektorientering i programmeringsspråket. Sui Move gör det möjligt för utvecklare att skapa och interagera med objekt på blockkedjan på ett mer sömlöst sätt.

Valet av Move som programmeringsspråk medför flera fördelar. Move är baserat på programmeringsspråket Rust, som är känt för sin robusthet och säkerhet. Det gör övergången från Rust till Move ganska enkel för utvecklarna.

Du kan läsa mer om programspråket Move i den officiella dokumentationen för Sui.

Tokenomin kring Sui

Sui-token fungerar som den inhemska valutan för Sui-blockkedjan och spelar en avgörande roll i ekosystemet. I det här kapitlet kommer vi att fördjupa oss i Suis tokenomik, inklusive dess distribution, belöningar för staking och framtida upplåsningar av token.

Sui har ett maximalt utbud på 10 miljarder tokens. Den ursprungliga fördelningen av tokens fördelades enligt följande: 20% till tidiga bidragsgivare, 14% till investerare, 10% till Mysten Labs, 6% till community-testare och 50% till Sui Foundation. I synnerhet reserverar Sui Foundation också 10% av sin tilldelning för ytterligare stakingbelöningar, vilket stimulerar validerare.

Stakingbelöningar är en viktig aspekt av Sui token-ekosystemet. För närvarande kan både validerare och delegatorer tjäna in stakingbelöningar, som är ungefär 8%. Validerare måste stakea minst 30 miljoner Sui-tokens i sin pool för att kunna delta. Delegering, å andra sidan, kan göras utan minsta insats, vilket ger flexibilitet för användare som vill delta i staking.

En viktig aspekt av Suis tokenomics är lagringsbelöningsstrukturen. I likhet med projekt som Arweave avsätter Sui en del av transaktionsavgifterna till en lagringsfond. Validerare kompenseras för att lagra tidigare transaktioner, och de ytterligare stakingbelöningarna fördelas efter behov. Detta tillvägagångssätt uppmuntrar validerare att bidra till nätverkets lagringskapacitet och säkerställer tillgängligheten och integriteten för historiska data.

Bilden nedan beskriver Suis tokenekonomi. Källa: Suis blogg på Medium.

sui tokenomics

När vi blickar framåt är det viktigt att ta hänsyn till Suis framtida token-upplåsningar. Det kommer att ske betydande upplåsningar av token under de kommande åren. Dessa upplåsningar kan leda till ökat säljtryck på marknaden, med tanke på att tidiga investerare och krypto-VC-företag förvärvade Sui till relativt låga priser.

Det är värt att notera att även om upplåsningen av token kan skapa kortsiktig volatilitet, erbjuder de också möjligheter för nya investerare att komma in på marknaden. Den övergripande framgången och prisutvecklingen för Sui kommer att bero på olika faktorer, inklusive adoption, marknadsförhållanden och projektets förmåga att leverera på sina milstolpar.

Suis framtid

I framtiden kommer Sui att fokusera på att förbättra sin infrastruktur, utöka sitt ekosystem för utvecklare och främja användningen inom utvalda branscher som spel och decentraliserad finansiering (DeFi). Uppdateringar och förbättringar av Suis blockkedja, inklusive förbättringar av programmeringsspråket move och lagringsmöjligheter, förväntas vara en del av färdplanen.

Vi måste komma ihåg att marknaden för smarta kontraktsplattformar är mycket konkurrensutsatt, med etablerade aktörer som Ethereum, Solana och Polkadot. Sui står inför utmaningen att differentiera sig och skapa en nisch.

Dess unika egenskaper, som objektorientering och hög transaktionsgenomströmning, skulle dock kunna positionera det som ett hållbart alternativ för utvecklare som söker skalbarhet och effektivitet. Suis fokus på blockkedjespel och partnerskap med branschjättar som Alibaba ger också möjligheter till tillväxt och adoption.

Upplåsning av tokens kan påverka marknadspriset på Sui. Stora mängder upplåsta tokens som når marknaden kan skapa säljtryck, vilket potentiellt kan leda till kortsiktig prisvolatilitet. Detta kan avskräcka vissa investerare och handlare.

Suis betydande finansiering, inklusive investeringar från framstående kryptoriskkapitalföretag och partnerskap med institutioner som BitGo, ger en solid finansiell grund för projektet. Denna finansiering gör det möjligt för Sui-teamet att genomföra sin färdplan, stödja pågående utvecklingsinsatser och driva adoption.

Är du intresserad av att investera i Sui? Läs mer i vår nybörjarguide: hur man köper Sui. Den ger dig steg-för-steg-instruktioner om hur du köper och förvarar Sui på ett säkert sätt

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!