Kryptoguider
16
nov
fantom

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Vad är Fantom (FTM)?

Fantom har blivit en populär smart-kontraktsplattform för DeFi-appar. FTM-tokenen har också ökat sitt värde avsevärt. Den här artikeln utforskar Fantom, dess historia, teknik och FTM-tokenen.

Fantom är en smart-kontraktsplattform

Låt oss först placera Fantom i rätt kategori av kryptovalutor. Vi delar in kryptovalutor i tre olika kategorier: valutor, plattformar och tokens.

Valutor har inget annat betydande syfte än att överföra och lagra värde. Bitcoin är det mest kända exemplet i denna kategori. Andra välkända valutor är Litecoin och Monero.

Plattformar är hela ekosystem och ramverk för smarta kontrakt. Dessa kan användas för att bygga decentraliserade applikationer (Dapps). Plattformar kan ses som iOS- och Android-operativsystem. Den mest populära plattformen är Ethereum. Andra plattformar inkluderar Solana, Cardano och Terra.

Tokens har inte en egen blockkedja. De ges alltid ut på en plattform. Tokens har ofta ett utility- eller governance-roll. Aave och Uniswap är några av de största tokensen på marknaden.

Fantom tillhör kategorin plattform. Det är en direkt konkurrent till Ethereum och andra tidigare nämnda smarta-kontraktsplattformar. Fantoms token är FTM. Den används för att stakea och betala för transaktionsavgifter.

Fantoms historia: Andre Cronje och Sam Bankman-Fried

Fantom grundades i början av 2018 av Ahn Byung Ik, en sydkoreansk doktor i datavetenskap. Ahn har grundat flera framgångsrika start-ups. Han är också medlem i många sydkoreanska teknikföreningar.

Ahn jobbar dock inte längre på Fantom. Många har spekulerat i att detta beror på Sydkoreas strikta kryptovalutalagstiftning.

Fantom är nu personifierad i plattformens DeFi-arkitekt och huvudprogrammerare, Andre Cronje. Han rekryterades till projektet i slutet av 2018. Cronje är mest känd som skaparen av Yearn Finance DeFi-protokollet 2020.

yearn finance
En skärmdump av Yearn Finances webbplats 2021.

Cronje var borta från Fantom i ett par månader mellan 2020 och 2021. Den senaste tiden har han återigen spelat en viktig roll i Fantom.

Michael Kong är den enda av de ursprungliga grundarna som fortfarande arbetar med Fantom. Han är VD och CIO för Fantom Foundation. Detta är den organisation som ansvarar för Fantoms utveckling.

Fantom samlade in cirka 35 miljoner dollar 2018 från fyra olika ICO:er. Det var också då FTM-tokenen utfärdades. Fantoms ursprungliga mål var att skapa en kryptovaluta för smarta städer. 2018 års vitbok beskriver en skalningslösning upp till 300 000 transaktioner per sekund.

Sedan dess har Fantoms fokus flyttats till decentraliserade finansiella applikationer (DeFi) som drivs som CaaS (consensus-as-a-service). Detta innebär försörjningskedjor, sjukvårdsledning och digitala valutor för centralbanker, som ett exempel.

Fantoms Mainnet lanserades i december 2019 (se tweeten nedan). Användare fick fortfarande vänta till slutet av 2020 innan Fantom började implementera nyckelfunktionaliteten. Detta ekosystem är också känt som Opera.

Många av Fantoms investerare är stora spelare. En av dessa är Alameda Research, investeringsbolaget som Sam Bankman-Fried driver, grundaren av FTX kryptobörs. I februari 2021 förvärvade Alameda Research Fantoms FTM-tokens direkt från marknaden för 35 miljoner USD.

Bara tre dagar senare stannade hela Fantom-nätverket eftersom de två största valideringsnoderna slutade fungera.

Priset och utnyttjandegraden för FTM-tokenen har stigit i och med att den ingått flera partnerskap, såsom med Coinbase, Chainlink och Centralasien. Fantom har också annonserat ett incitamentsprogram värt 370 miljoner FTM-tokens för att locka mjukvaruutvecklare.

Denna Coinbureau-video går igenom några av de viktigaste händelserna som har ägt rum på sistone i Fantom-ekosystemet.

Fantoms teknologi: DAG istället för blockkedja

Fantom använder en DAG-struktur stället för en traditionell blockkedja. DAG är en unik variant av decentraliserad redovisningsteknik som kan behandla transaktioner samtidigt.

Denna metod skiljer sig från många andra kryptovalutor i kategorin plattform. De flesta av dem använder en blockkedja och bara en blockbyggare (Proof of Work-miner eller Proof of Stake-validator).

Varje dator som är ansluten till Fantom DAG skvallrar om nätverksstatusen till dess omgivande noder, som i sin tur skickar information vidare. Snart har detta skvaller spridits så långt att konsensus om nätverket har nåtts.

Lachesis-konsensusalgoritmen som utvecklats av Fantom kan validera uppskattningsvis 4 500 till 20 000 transaktioner per sekund med slutgiltiga transaktioner på 1-2 sekunder. Avalanche och IOTA är också välkända kryptovalutor som använder DAG-teknik.

Förutom DAG-teknologin använder Fantoms Lachesis-konsensus Proof of Stake. Liksom många andra smart-kontrakt plattformar får Fantom sin säkerhet från de okänsliga nätverksanvändarna för att satsa Fantoms FTM-tokens till protokollet. Stakers får FTM-tokens som belöning för att de agerar enligt protokollreglerna.

Bilden nedan är från Fantoms hemsida.

lachesis

Ett Lachesis-nätverk kommer att förbli i drift även om 1/3 av noderna var skadade. Men inte ens detta räckte 2021, då Fantom-nätverket stannade i sju timmar. De två största validerarna slutade fungera och deras delade input var mer än en tredjedel av alla stakeade FTM-tokens. Vid tidpunkten för händelsen fanns det bara 39 validerare.

Validerande noder måste stakea minst 500 000 FTM-tokens (cirka 1,3 miljoner USD till priset i november 2021). En sådan enorm minimistake är en anledning till att Fantom för närvarande bara har cirka 60 validerare. Fantom har dock meddelat att man siktar på mellan 1 000 och 2 500 noder i framtiden.

För de som vill delegera sina tokens för att stakea är minimistakingen bara 1 FTM-token. Du kan göra delegeringen via Fantoms webbplånbok, som också stöder så kallad ”liquid staking”. Detta innebär att du kommer att få en ”stake FTM-token” som är möjlig att överföra annanstans i Fantoms DeFi-ekosystem. Det är så stakeade tokens fungerar på några populära Ethereum-protokoll, som t.ex Aave.

Fantom och EVM

Fantom är kompatibel med Ethereums EVM (Ethereum Virtual Machine). Detta innebär att populära Ethereum-applikationer enkelt kan integreras i Fantoms ekosystem. Användare kan växla mellan EVM-kompatibla nätverk i sina Web3-plånböcker (som Metamask) och använda ekosystem med lägre avgifter jämfört med Ethereum.

Men andra populära plattformar är också EVM-kompatibla, så det här är inte så stor sak. EVM inför också kapacitetsbegränsningar. Fantom kan bara bearbeta ett par hundra TPS per sekund när de är smarta kontraktstransaktioner.

Fantom har inte ett eget Software Development Kit (SDK) för mjukvaruutvecklare, och det har inte heller någon Fantom Virtual Machine-mjukvaruplattform. På grund av detta är Fantoms framgång starkt kopplad till Ethereum. Åtminstone för stunden. Det är nästan bättre att se det som en Ethereum-sidokedja än som en konkurrent.

FTM-token som en investering

FTM är Fantoms token. Den används för staking, styrning och transaktionsavgifter i Fantoms nätverk, såväl som säkerhet i Fantoms DeFi-protokoll. FTM finns också som en ERC-20-token i Ethereum-nätverket och som en BEP-20-token på Binance Smart Chain.

FTM-token har en maximal tillgång på 3,175 miljarder. Alla utom cirka 600 miljoner tokens (reserverade för stakingbelöningar) är i omlopp.

Även om endast 1,5 % av tokens var reserverade för allmänheten i ICO:n, upphörde intjänandet av privata investerare redan i november 2020. Det är värt att notera att ägandet av FTM-tokens är ganska koncentrerat till vissa plånboksadresser och Fantom har inte varit alltför transparent om dessa.

Endast FTM-tokens som ännu inte har utfärdats är de som är reserverade för stakingbelöningar. Stakers tjänar totalt 500 000 FTM-tokens per dag. Försäljningstrycket från dessa är cirka 1,3 miljoner USD per dag med ett tokenpris från november 2021. Detta är en ganska liten siffra på kryptomarknaden totalt sett. Samtidigt skapar Fantom incitament för mjukvaruutvecklare att bygga DeFi-applikationer, vilket i sin tur skapar efterfrågan på FTM-tokens.

FTM-priset har stigit ungefär tio gånger under de senaste fyra månaderna. Plattformen har också samlat in mer än 5 miljarder dollar i likviditet. Även om tokenpriset har växt, har det inte kunnat hänga med fullt ut med Total Value Locked (TVL)-tillväxten.

Enligt denna indikator kan FTM-tokens fortfarande ha utrymme att växa, särskilt om förutsägelserna om tjurmarknadens fortsättning är sanna. Du kan hitta aktuell information om Fantom och andra DeFi-plattformar på Defillama.com.

Kolla också Coin Bureau-videon nedan.

Coinbases icke-förvarande plånbok lade till stöd till FTM-token i september 2021, vilket har orsakat spekulationer om en möjlig Coinbase-notering. Om Coinbase listar FTM, skulle Fantoms kurs verkligen få ett extra uppsving.

Fantoms mer centraliserade struktur kan ha förhindrat FTM:s Coinbase-notering. Fantom själv upprätthåller några noder på nätverket, och Fantoms vd Michael Kong har sagt att Fantom använder Amazon Web Services, vilket minskar decentraliseringen ytterligare.

Potentiell DeFi-reglering kan också hålla tillbaka Fantoms utveckling jämfört med mer decentraliserade projekt.

En annan potentiell sårbarhet är DeFi-gurun Andre Cronje, till vilken hela utvecklingen av Fantom är starkt personifierad. Tänk om Cronje bestämmer sig för att lämna projektet igen? Kommer Fantom att lyckas attrahera duktiga mjukvaruutvecklare att bygga innovativa applikationer eller kommer likviditeten att sluta flöda in i Fantoms ekosystem?

Även om Fantom aktivt arbetar med regeringarna i centralasiatiska länder, påverkar dessa projekt inte FTM-tokenpriset. Fantoms tjänster till företag och samhällen är inte en del av Fantoms DeFi-ekosystem, där FTM-token spelar en viktig roll.

Hur man köper FTM

Om du vill investera i FTM ska du göra det på Binance, där du kan hitta handelspar med USDT, BTC, BUSD, BNB och ETH. Binance är marknadens ledande kryptovalutabörs.

Köp FTM på Binance

FTM-tokens erbjuds också av de populära KuCoin– och Coinbase-börserna.

FTM-tokens kan lagras i Ledger Nano X kall-plånbok . Den populära webbläsarplånboken MetaMask stöder även FTM. Fantoms egna fWallet är också lämplig för att lagra FTM-tokens.

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!