Kryptoguider
22
jan
kaspa

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Vad är Kaspa (KAS)?

Kaspa är en av de snabbaste kryptovalutorna på marknaden. Kaspa designades av ett forsknings- och utvecklingsföretag som heter DAGLabs. Kaspa kan bäst beskrivas som en decentraliserad och skalbar kryptovaluta som erbjuder extremt snabba transaktionstider.

Kaspa erbjuder sina användare olika plånboksalternativ. Kaspa kom först till allmänhetens uppmärksamhet 2023 när den flyttade till topp 50-listan över kryptovalutor. Sammanfattningsvis kan vi säga att Kaspa är en intressant och ovanlig implementering av kryptovalutor.

Vad är Kaspa (KAS)?

Kaspa är en av de snabbaste kryptovalutorna på marknaden. Kaspas viktigaste mål har varit att lösa

Kaspa använder en blockDAG som en distribuerad huvudbok, vilket skiljer sig från en blockkedja. BlockDAG är baserat på det innovativa GHOSTDAG-protokollet. BlockDAG gör det möjligt för Kaspas nätverk att fungera effektivt och säkert, vilket möjliggör parallell bearbetning av transaktioner. Kaspa är en av de snabbaste kryptovalutorna på marknaden, med en blocktid på bara en sekund.

Tabellen nedan innehåller grundläggande information om Kaspa:

Egenskap Info
Grundaren Yonatan Sompolinsky
Kategori Valuta
Ticker på börserna KAS
Cirkulerande tillgång 22,4 miljarder KAS
Max. tillgång 28,7 miljarder KAS
Lägsta någonsin (datum) $0,0001699 (1 juni 2022)
Högsta någonsin (datum) $0,154 (19 november 2023)

Du kan se Kaspas realtidskurs här: Kaspa (KAS) kurs.

Kaspa lanserades i slutet av 2021, vilket gör den till en nykomling på kryptomarknaden. Trots sin ganska korta historia har den fått mycket uppmärksamhet från utvecklare och investerare.

Tack vare Kaspas aktiva community och unika tekniska lösningar har Kaspa coin (KAS) redan blivit en av de 50 största kryptovalutorna.

Kaspas historia

Kaspa designades av ett forsknings- och utvecklingsföretag som heter DAGLabs. En av grundarna till DAGLabs är Yonatan Sompolinsky (bilden), doktorand vid Harvard University och medlem i MEV-forskningsgruppen. Sompolinsky anses allmänt vara grundaren av Kaspa.

yonatan somplinsky

Sompolinskys bidrag till blockkedjor är anmärkningsvärt. I Ethereums vitbok nämns till och med hans forskningsrapport från 2013 om GHOST-protokollet. Förutom Sompolinsky består Kaspas nyckelutvecklare av flera välkända experter inom kryptobranschen.

Fröna till Kaspa planterades redan 2016 när grundaren, Yonatan Sompolinsky, presenterade GHOSTDAG-protokollet. Han utvecklade det tillsammans med forskaren Aviv Zohar. År av forskning kulminerade 2021, när Kaspa MainNet lanserades.

Kaspa använde sig av den så kallade fair-launch-metoden. Det innebär att alla investerare hade samma möjlighet att få KAS som belöning för mining. Till skillnad från andra kryptovalutaprojekt tilldelades inga KAS-coins (”pre-mined”) till projektets grundare eller andra investerare.

Även om Kaspas historia är relativt kort ligger det fortfarande många års forskning bakom den. Kaspa har utvecklats snabbt under de senaste åren och blivit populärt bland investerare.

År 2023 blev ett framgångsrikt år för projektet. Kaspa lyckades för första gången nå ut till den breda allmänheten och samtidigt öka sitt marknadsvärde explosionsartat. Kaspa kan med flera mått betraktas som en av de starkaste kursvinnarna under 2023. Kaspas uppgång har påverkats av flera faktorer, såsom dess innovativa teknik och starka gemenskap, som aktivt har främjat användningen av Kaspa-coins.

Kaspas teknologi

Kaspa kan bäst beskrivas som en decentraliserad och skalbar kryptovaluta som erbjuder extremt snabba transaktionstider. Kaspa använder en Proof of Work (PoW) konsensusmekanism som Bitcoin. Det innebär att Kaspas nätverksunderhållsarbete hanteras med fysiska mining-enheter.

I det avseendet är Kaspa en sällsynt kryptovaluta, eftersom Proof of Stake har varit den konsensusalgoritm som valts för nya kryptovalutor under många år.

En annan viktig egenskap är blockDAG, vars funktionsprinciper skiljer sig från blockkedjornas. DAG betyder Directed Acyclic Graph. Både DAG och blockkedjor är distributed ledgers (DLT). Blockkedja är dess mest kända implementering, men DAG har också vuxit i popularitet.

Kolla in videon nedan om du vill ha ungefär en kvarts timmes vägledning om hur DAG fungerar på en allmän nivå.

Blockkedjan är uppbyggd av kronologiskt sammanhängande block, och nätverksnoderna verifierar data. Den blockDAG som Kaspa använder är ett nätverk av sammankopplade händelser. Istället för en kedja kan strukturen i ett DAG-baserat nätverk liknas vid ett träd vars grenar förgrenar sig i olika riktningar. Denna struktur gör DAG-baserade nätverk mycket snabba och effektiva.

Ett nytt block kan bara läggas till kronologiskt i blockkedjan efter det sista blocket. Detta kan orsaka överbelastning om många nya transaktioner ska läggas till samtidigt. DAG är inte begränsat på samma sätt. Den kan hantera mycket större transaktionsbelastningar utan överbelastning. Transaktionsavgifterna för DAG-baserade nätverk är också lägre än för traditionella blockkedjor.

Figuren nedan visar ett exempel på Kaspas blockDAG-implementeringsstruktur. När DAG-metoden används förstärker enskilda nätverkshändelser varandra. Nätverksanvändare är både miners och validatorer (noder).

blockdag

Kaspas blockeringstid är bara en sekund. För närvarande är Kaspas transaktionskapacitet cirka 400 transaktioner per sekund, men målet är att nå tiotals block per sekund inom kort.

Kaspa är inte den enda kryptovalutan som använder DAG. Avalanche och Fantom är andra välkända kryptovalutor som använder DAG istället för en blockkedja.

Kaspa Wallet

Kaspa erbjuder sina användare olika plånboksalternativ. De mest kända Kaspa-plånböckerna kallas Kaspa Web Wallet och Kaspium. Kaspas webbläsarbaserade plånbok, Kaspa Web Wallet, kan laddas ner från Kaspas officiella webbplats (kaspa.org). Plånbokens enkla och lättanvända gränssnitt gör det lätt att skicka och ta emot betalningar.

Nedan visas en bild från kaspa.org.

kaspa.org

För att ladda ner Kaspa Web Wallet, gå till wallet.kaspanet.io och skapa en ny plånbok. Kom alltid ihåg att när du använder kryptovalutaplånböcker måste användaren säkert lagra fröfrasen som erhållits när du skapar plånboken. Med dessa ord kan du återställa din plånbok till en annan enhet.

Kaspium är Kaspas mobilplånbok. Kaspium har ett lättanvänt gränssnitt som stöder flera plånböcker, adresshantering och enkel identifiering med hjälp av din mobila enhets biometriska data. Ladda ner Kaspium till din mobila enhet från Apple App Store och Google Play Store.

Kaspa som investering

Kaspa kom först till allmänhetens uppmärksamhet 2023 när den flyttade till topp 50-listan över kryptovalutor. Projektets rykte har vuxit betydligt under de senaste åren.

Kaspas inhemska valuta använder tickern KAS. KAS-coins fungerar i Kaspa-protokollet för att betala transaktionsavgifter och som ett bytesmedel. KAS-coins distribueras också som en belöning till nätverksadministratörer (miners) som bidrar med sin datorkraft för att säkra Kaspas PoW-nätverk (Proof of Work).

KAS har också en så kallad styrande roll i projektets utveckling, eftersom KAS-innehavare kan delta i Kaspas beslutsprocesser och rösta om protokolluppdateringar.

Jämfört med de största kryptovalutorna på marknaden är Kaspa fortfarande ett relativt okänt projekt. Dess största styrkor är tekniska egenskaper som skalbarhet, säkerhet och effektivitet.

Kaspas nätverk är det mest effektiva Proof of Work-baserade protokollet på marknaden idag. Det är också en sällsynt teknisk implementering, eftersom nya kryptovalutor nästan uteslutande har varit baserade på Proof of Stake i flera år. Nedan finns bilder på Kaspa ASIC-miners från asicmarketplace.com.

kaspa miner

Mining är ett sätt att investera i Kaspa. Det kräver dock expertis och betydande initiala investeringar.

Kaspas community-orienterade strategi styrs av delat ägande, ansvar och aktivt deltagande. Detta ger i sin tur Kaspas växande community möjlighet att delta och forma projektets vision.

Investeraren måste förstå att Kaspa tillhör valutakategorin. Den konkurrerar alltså inte med Ethereum eller Solana inom sektorn för smarta kontraktsplattformar. Liknande Proof of Work-baserade valutor inkluderar t.ex. Litecoin och Bitcoin Cash. Bitcoin kan också placeras i denna kategori, men den konkurrerar inte med något annat.

Kaspas största styrkor är dess säkerhet och skalbarhet. Den möter dock extremt tuff konkurrens från kryptovalutor med ett större marknadsvärde och popularitet. Kaspas största utmaning är att sticka ut från sina konkurrenter och locka till sig nya användare och utvecklare.

Kaspas kategori är också ett problem. Om det bara är en valuta är dess användningsområden mycket begränsade. Krypton i denna kategori har tappat popularitet till de inhemska symbolerna för smarta kontraktsplattformar de senaste åren.

Hur man köper Kaspa

Kaspas KAS-coin har ännu inte listats på de största kryptobörserna (Binance, Coinbase, Kraken). De bästa kryptobörserna för att köpa Kaspa är ByBit och KuCoin.

Du kan hålla KAS-coins på den börs där du köpte coinsen eller överföra dem till Kaspas officiella plånböcker, Kaspa Web Wallet eller Kaspium.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan vi säga att Kaspa är en intressant och ovanlig implementering av kryptovalutor. Det har väckt stort intresse bland investerare av en anledning.

Kaspas kärnidé är att lösa blockkedjornas problem med skalbarhet. Kaspa gör detta genom att använda det innovativa GHOSTDAG-protokollet. GHOSTDAG möjliggör parallell transaktionsbehandling, vilket minskar överbelastningen i nätverket och förbättrar prestandan.

Öppen källkod och en aktiv community har stärkt Kaspas säkerhet och utveckling. Även om Kaspa är ett nytt projekt jämfört med sina konkurrenter har den på kort tid lyckats bli en av de 50 största kryptovalutorna på marknaden.

Även om Kaspas historia är relativt kort har den flera års forskning bakom sig. Tekniskt sett är Kaspas största skillnad från sina konkurrenter blockDAG och Proof of Work-konsensus. Marknaden har sett väldigt få (om ens några) populära PoW-implementeringar under de senaste åren.

Antti Hyppänen

Antti Hyppänen är grundaren och chefredaktören för Bitcoincenter. Han är också grundaren av Finlands största kryptosajt, Bitcoinkeskus. Antti har följt kryptomarknaden varje dag sedan år 2017. Antti är inte maximalist för någon mynt och har en neutral syn på kryptomarknaden. Han är en "buy & hold"-investerare och gillar att hitta undervärderade investeringar för långsiktigt innehav. Anttis kryptotportfölj består mestadels av bitcoin och Ethereum. Antti följer noga den amerikanska aktiemarknaden, guld, silver och makroekonomin.