Monero (XMR) kurs – SEK & USD

Monero (XMR) kurs har historiskt fluktuerat mellan $0.213 (15 januari 2015) och $517.62 (7 maj 2021). Monero tillhör kategorin privacy coins. Monero får sitt värde på ungefär samma sätt som andra kryptovalutor. Kursen på Monero kan stiga till nya ATH-mätningar under gynnsamma förhållanden, men vi tror inte på fyrverkerier i tusen dollar när som helst snart.

Monero (XMR) kurs: historisk utveckling

Monero (XMR) kurs har historiskt fluktuerat mellan $0.213 (15 januari 2015) och $517.62 (7 maj 2021). Moneros kurshistorik börjar i maj 2014. Denna information är baserad på historisk data från Coinmarketcap.

Moneros kurshistorik började sommaren 2014 när kursen var cirka 1,6 dollar. Under de första två åren skedde nästan ingen förändring i kursen på Monero. I slutet av 2016 började det äntligen hända saker, och kursen ökade nästan 10-faldigt snabbt.

År 2017 var ett viktigt år för Monero – precis som för alla andra kryptovalutor. I början av 2017 låg Monero-kursen på cirka 12 dollar, men under de sista dagarna av 2017 låg den på hela 422 dollar. Värdet på Monero ökade 35 gånger på ett kalenderår. Det är en avsevärd ökning, men kursen på många andra kryptovalutor steg ännu mer.

Grafen nedan visar Moneros kurshistorik i dollar.

monero kurs

Efter toppen 2017 inleddes en utdragen björnmarknad. Moneros kurs kollapsade till slut 90 procent under ATH-nivån. Andra kryptovalutor hade liknande krascher vid den här tiden. Många altcoins förlorade upp till 95-99 procent av sitt värde.

Kursen på Monero började återhämta sig i början av 2019, tillsammans med resten av marknaden. Under de senaste fem åren har Monero följt rörelserna på hela altcoin-marknaden ganska bra. Detta innebär att år 2021 också var utmärkt. I maj 2021 bröt XMR-kursen barriären på 517 USD. Detta är den aktuella ATH-nivån.

Ett par punkter bör lyftas fram. För det första nådde Monero sin topp i maj 2021, men den kom aldrig i närheten av dessa siffror i november 2021. Bitcoin och många andra kryptovalutor skapade nya ATH i november 2021 (eller i början av 2022).

Detta innebär att björnmarknaden 2022 började för Monero redan i maj 2021. XMR-kursen föll stadigt i slutet av 2021 och under första halvan av 2022. Botten för 2022 hittades i juli, på cirka 110 dollar. Monero backade drygt 78 procent, mindre än de flesta andra kryptovalutor.

I slutet av 2022 reagerade Moneros kurs inte på kollapsen av FTX med mer än tio procent. Många andra coins kollapsade i november-december 2022 betydligt mer. Därför verkar det som att Monero kommer att hålla sitt värde bättre än det genomsnittliga altcoinet under björnmarknader.

Tyvärr gör Monero inte liknande vinster på en tjurmarknad som genomsnittliga altcoins. År 2023 ökade kursen på XMR bara med ynka 12 procent. Samtidigt steg kursen på Bitcoin med mer än 150 procent och värdet på hela kryptomarknaden fördubblades.

2024 har varit ett svagt år för Monero. Kursen föll med över tio procent i februari efter att marknadens ledande kryptovalutabörs, Binance, meddelade att de skulle ta bort Monero från sin portfölj. Nyheten kom samtidigt som resten av marknaden rörde sig uppåt.

Monero är en privacy coin

Monero tillhör kategorin privacy coins. Privacy coins är kryptovalutor som kan kryptera transaktioner och göra dem anonyma. Vissa private coins skyddar automatiskt all data, medan andra har denna funktion som ett tillägg.

Monero är också ett unikt projekt på grund av sin struktur och historia. Väldigt få kryptoprojekt byggs av en decentraliserad community som inte har en välkänd galjonsfigur eller ett teknikföretag bakom sig. Monero tillhör denna kategori tillsammans med Bitcoin.

monero

Tekniskt sett kan Monero betraktas som det ledande privacy coinet. Dess marknadsvärde har varit högre än konkurrerande alternativ i flera år. Monero är också en kryptovaluta som går att minea och har ständigt ändrat sin miningalgoritm. Detta syftar till att hålla mining decentraliserat och lönsamt även på vanliga datorer och GPU-riggar.

Moneros teknik gör det möjligt att kryptera mottagaren, avsändaren och det belopp som ska skickas. Mottagaren krypteras genom att skapa en hemlig adress dit pengarna skickas. Den avslöjar inte adressen till den faktiska mottagaren. Avsändaren skyddas med Ring Signatures-teknik. I praktiken buntas flera olika avsändare ihop och ”förväxlas” med varandra, vilket gör det omöjligt att verifiera vem som skickat coinsen.

Tekniken för privacy coins har alltid kritiserats. Kritiken riktar sig mot cyberbrottslighet, eftersom hackare som använder Monero är omöjliga att spåra. I praktiken är Monero dock inte ett stort problem globalt sett. Hackare måste av praktiska skäl kräva lösensumma i Bitcoin eftersom det skulle vara för besvärligt för slutanvändaren att köpa XMR.

Monerokursen har från tid till annan reagerat på nyheter om cyberbrottslighet. På lång sikt är det dock inte beroende av dessa.

Om du vill lära dig mer om Moneros historia och teknik kan du läsa vår Nybörjarguide till Monero.

Hur bildas värdet på Monero?

Monero får sitt värde på ungefär samma sätt som andra kryptovalutor. Bakgrunden är lagen om tillgång och efterfrågan. Men på grund av sin teknik påverkas Monero eller XMR av saker som skiljer sig något från en typisk token.

Enligt många är integritet det mest framträdande temat för 2020-talet. Olika hackningar har skrämt människor under de senaste åren, och vem värdesätter inte integriteten för sin information. Så man kan föreställa sig att det skulle finnas en efterfrågan på privacy coins.

Tyvärr verkar Monero-kursen inte ha reagerat på denna trend. Varför är Moneros värde som en ledande privat kryptovaluta inte högre? Anledningen är förmodligen att tekniken fortfarande är för komplicerad. Få populära plånböcker har stöttat Monero på grund av dess tunga krypteringsteknik.

Det verkar också vara så att den genomsnittliga användaren inte har ett så stort behov av att kryptera sina data som man kan föreställa sig. De flesta små investerare behåller sina coins även på kryptovalutabörser. Om du inte ens är intresserad av att använda en kryptoplånbok, varför gå igenom besväret med att få Monero och lära dig hur man använder en Monero-plånbok?

Moneros värde påverkas också av dess status som betalningsmedel. Hittills är det bara Bitcoin som har blivit en betalningsmetod för miljontals människor. Om du inte kan göra betalningar med Monero och handla den på populära börser, kommer det inte att intressera många att bara ha den i en plånbok, särskilt eftersom kursutvecklingen för XMR har varit mycket svagare än för många andra altcoins.

Hur högt kan kursen på Monero gå?

Kursen på Monero kan stiga till nya ATH-mätningar under gynnsamma förhållanden, men vi tror inte på fyrverkerier i tusen dollar när som helst snart. År 2021 översteg Monero-kursen knappt sin ATH från fyra år sedan. Därför skulle det vara en chock om XMR-kursen skulle gå betydligt högre än 2021-toppen i nästa bull run.

Vi baserar också denna förutsägelse på synvinkeln att Moneros hetaste år verkade vara runt 2016-2017. Just nu pressas kursen på Monero ner av regleringstrycket, som stramar åt hela kryptosektorn från alla håll. Det kan mycket väl vara så att du måste köpa XMR från decentraliserade börser om ett par år.

Tillsynsmyndigheterna har redan tvingat flera börser att avnotera Monero. Några välkända börser har fortfarande accepterat Monero, men listan har minskat år för år.

Enligt vår uppfattning är Moneros kurs inte på väg till månen. En boom i privacy coins kan inträffa, t.ex. när centralbankernas digitala valuta (CBDC) blir vanligare. Hittills har kursen på Monero och andra privacy coins inte utvecklats positivt. Det finns dussintals investeringar med bättre potential på marknaden.

Om du fortfarande är intresserad av att köpa Monero kan du hitta en detaljerad guide här: Hur man köper Monero? Den rekommenderar köp av Monero från den populära Kraken-börsen.