Kryptoguider
20
mar
apecoin

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Vad är Apecoin (APE)?

Vad är Apecoin? Det är en kryptovaluta som lanserades i mars 2022. Apecoin noterades omedelbart på de stora kryptovalutabörserna och nådde ett börsvärde på miljarder dollar inom några timmar. Den här artikeln är en Apecoin-nybörjarguide. Vi kommer att gå igenom bakgrunden till projektet, syftet med APE-token och dess potential som en investering.

Obs: I skrivande stund finns det fortfarande begränsad information tillgänglig. Vi kommer att uppdatera den här artikeln i framtiden när vi får mer information.

Yuga Labs dominerar NFT-marknaden

Låt oss börja med bakgrunden till Apecoin. Denna kryptovaluta är nära kopplad till NFT-världen och ett företag som heter Yuga Labs.

Hittills har få människor hört talas om Yuga Labs utanför NFT-branschen. Vad folk vet är varumärket med högsta värde skapat av Yuga Labs: Bored Ape Yacht Club (or Bored Apes). Det är utan tvekan den mest kända NFT-kollektionen i världen. Många populära kändisar äger Bored Apes också.

Obs: Om du inte är bekant med NFT-tekniken, kolla in vår NFT-nybörjarguide först.

Nedan finns bilder på Bored Apes på OpenSea-marknadsplatsen. Minimipriset är cirka 100 ETH, vilket är cirka 300 000 USD vid tidpunkten då denna artikel var skriven. De dyraste Bored Apes kostar miljontals dollar.

opensea bayc

Yuga Labs har också skapat en mutantversion av dessa apor som kallas Mutant Ape Yacht Club. Det finns också en samling med hundtema som kallas Bored Ape Kennel Club.

Yuga Labs har en stark position på NFT-marknaden efter att ha annonserat en stor affär bara en vecka innan Apecoin tillkännagavs. Yuga Labs köpte rättigheterna till CryptoPunks och Meebits NFT-samlingar från Larva Labs. Yuga Labs äger därför de mest kända varumärkena på NFT-marknaden.

Affären är också betydande eftersom Yuga Labs meddelade att de kommer att ge immateriella rättigheter och kommersialiseringsrättigheter till ägarna av CryptoPunks och Meebits. Fram till nu hade de ägts av Larva Labs. Varje ägare av CryptoPunks kommer att kunna kommersialisera sina egna NFTs. Bored Apes-ägare hade redan dessa rättigheter.

NFT-verksamheten har varit mycket lönsam. Yuga Labs gjorde en nettovinst på $127 miljoner förra året.

Lanseringen av Apecoin

Apecoin blev tillgängligt för handel den 17:e mars 2022. Det backas upp av de tidigare nämnda Yuga Labs. Det säger något om statusen för Apecoin och Yuga Labs att APE-tokenet omedelbart noterades på de största börserna, som Binance, Coinbase, FTX, KuCoin och Kraken.

Apecoin är en styrningstoken. Detta är också fallet för tokens av DeFi-protokoll, som Aave och Uniswap. De ger rösträtt för utvecklingen av protokollet. Röststyrkan för APE-token används i The Ape DAO, som introduceras mer i detalj i nästa stycke.

Bored Ape Yacht Club, Mutant Ape Yacht Club och Bored Ape Kennel Club var också involverade i lanseringen. Varje person som ägde dessa samlingar fick APE-tokens som en airdrop. Till exempel fick varje ägare av Bored Apes 10 094 APE-tokens, med ett marknadsvärde på över $110 000 i skrivande stund.

apecoin nft

Det finns två typer av airdrops. Antingen får du tokens direkt i din plånbok, eller så måste du gå igenom en anspråksprocess. I det här fallet var det den senare typen. APE-tokens kan hämtas på apecoin.com/claim.

En miljard APE-tokens utfärdades, varav 530 miljoner gick till ägarna av de tidigare nämnda NFT-samlingarna, Yuga Labs, och dess partners. Nästan hälften (470 miljoner) av tokens innehas av Ape DAO. Vid lanseringen har 117,5 miljoner låsts upp. Resten av tokens kommer att släppas till DAO med en volym av 7,4 miljoner tokens per månad under de kommande 48 månaderna.

Apecoin (APE) är en ERC-20-token som lanseras på Ethereum-plattformen. Du kan förvara den i MetaMask-plånboken till exempel. Det är troligt att APE-token snart kommer att stödjas av alla de mest populära plånböckerna.

Se det realtidspriset på APE från denna sida: Apecoin kurs.

Ape DAO och Apecoin Foundation

Yuga Labs har planerat att lansera en kryptovaluta under en tid. Tydligen ledde diskussioner med SEC och advokater till att Yuga Labs gjorde lanseringen genom en DAO-struktur.

DAO står för Decentralized Autonomous Organization. De har funnits i flera år men blev allt mer populära med DeFi-boomen. En DAO kan ses som en virtuell regering. Du blir medlem genom att köpa en token, och varje token ger sin ägare en röst.

Apecoin kontrolleras av Ape DAO. Det dagliga arbetet utförs av en separat enhet som kallas Ape Foundation. Dess roll beskrivs enligt följande.

The Foundation facilitates decentralized and community-led governance and is designed to become more decentralized over time. It is tasked with administering the decisions of the ApeCoin DAO, and is responsible for day-to-day administration, bookkeeping, project management, and other tasks that ensure the DAO community’s ideas have the support they need to become a reality.

Apecoin Foundation har också sin egen styrelse, och medlemmarna finns på Apecoins hemsida. Apecoin Foundation genomför DAO:s beslut i praktiken och tar hand om andra uppgifter relaterade till projektadministrationen. Det är också troligt att administrationen av Apecoin Foundation kommer att decentraliseras i framtiden.

Ape DAO och Apecoin Foundation ägs inte av Yuga Labs. Företaget har uppenbarligen varit involverat i lanseringen av Apecoin, och någon måste också skapa DAO och grunden i praktiken.

Yuga Labs fick också 15 % av alla Apecoin-tokens, och ytterligare 8 % gick till grundarna av Bored Apes, eller Yuga Labs, eftersom det finns delvis samma personer. Yuga Labs har därför stark rösträtt i DAO.

Apecoin som investering

Nu när vi är bekanta med Apecoin-lanseringen och dess bakgrund kan den betraktas som en investering. Vad exakt är potentialen för APE-token?

Först är det värt att överväga användningsfallen för Apecoin. Det är viktigt att förstå att APE inte är direkt kopplat till Yuga Labs. Många människor skulle säkert vara intresserade av att skaffa en bit av Yuga Labs, men tyvärr är detta inte möjligt.

Apecoin är styrningen av Ape DAO. Dess pris kommer teoretiskt att bero på hur värdefull Ape DAO är definierad. Detta är inte helt okomplicerat. DeFi-sektorn har bevisat att populariteten eller likviditeten (TVL) för ett protokoll inte är direkt relaterad till dess pris. Det rimliga priset för styrningstokens är utmanande att fastställa. Detta kommer sannolikt att vara fallet för Apecoin också.

Det är dock redan känt att Apecoin kommer att vara mer än bara en styrningstoken. Yuga Labs bygger faktiskt sitt eget metaverse. Projektet är känt som MetaRPG. Det är troligt att Yuga Labs NFT-varumärken kommer att kopplas till denna värld.

Grundarna av Yuga Labs är stora fans av MMORPGs (Massive Multiplayer Online Role-Playing Games), så MetaRPG kommer också att vara ett spelbaserat metavers.Vilken roll Bored Apes kommer att spela här återstår att se. Apecoin kan vara den ursprungliga valutan för denna metavers.

Se videon nedan och dra dina egna slutsatser.

Yuga Labs bygger ett ekosystem som ger fler användningsfall för Apecoin. De senaste dagarna har det även kommit ett par mindre nyhetsmeddelanden från NFT-världen, varav ett är Benji Bananas.

Apecoin är fortfarande ett stort frågetecken i detta skede. Dess marknadsvärde är redan i samma intervall som tokens för de största metaverse-projekten (Decentraland & The Sandbox). Är Yuga Labs metaverse värd mycket mer jämfört med dessa?

Det är också värt att notera biverkningarna av airdropsen. Hur många Bored Apes-ägare väntar för närvarande på att priset ska stiga så att de kan dumpa sina APE-tokens de fick gratis? Många Bored Apes NFT-ägare kan se Apecoin som en möjlighet att låsa in vinster från sina konstverk.

I skrivande stund har Apecoin varit tillgänglig för handel i ett par dagar. Dess pris har redan svängt mellan $6 och $20 dollar. Volatiliteten kommer säkerligen att fortsätta tills marknaden långsamt når en konsensus om värderingen av projektet. Vi ser Apecoin som en högriskinvestering och rekommenderar den inte för nybörjare.

Hur man köper Apecoin

Apecoin kan hittas på de mest populära kryptobörserna. Det bästa stället att köpa på är marknadsledaren Binance, där du kan hitta flera olika par för handel och gott om likviditet. Du kan enkelt sätta in med bankkort eller SEPA banköverföring.

Köp APE på Binance

Andra säkra och pålitliga ställen att köpa är Coinbase och KuCoin. Ledger Nano X stöder Apecoins och erbjud ultimat säkerhet. Du kan också använda Exodus wallet eller Trust Wallet på mobilen.

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!