Kryptoguider
19
mar
bnb chain

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Vad är BNB Chain? Nybörjarguiden

BNB Chain är en blockkedja som lanseras av kryptovalutabörsen Binance. Det ommärktes nyligen från Binance Smart Chain till BNB Chain. Den här artikeln är BNB Chain-nybörjarguiden. Den går igenom projektets historia, teknik och potential som en investering.

BNB Chain är en populär smart kontraktsplattform

Låt oss först placera BNB i rätt kategori av kryptovalutor. Vi delar in kryptoprojekt i tre tydliga kategorier: valutor, plattformar och tokens.

Den mest populära valutan är Bitcoin. I denna kategori finns även coins som Litecoin och Bitcoin Cash. Syftet med valutor är att fungera som digitala kontanter och att överföra och lagra värde.

Plattformar är operativsystem för smarta kontrakt och decentraliserade applikationer. Du kan se dem som ett Android- eller iOS-operativsystem. Den konkurrerar med andra plattformar som Terra, Avalanche och Cardano.

Tokens är vanligtvis verktygs- eller styrningstokens för en viss d-app. De utfärdas alltid på befintliga blockkedjor (plattformar). Populära tokens inkluderar Aave, Uniswap och Chainlink.

BNB Chain tillhör kategorin plattformar. Den är också en av Ethereums största rivaler.

Detta var inte alltid fallet. Till en början fanns det bara Binance Coin, som började sitt liv som ett verktygstoken inuti Binance-börsen. Binance lanserade sina blockkedjor 2020 och 2021 med BNB som den inbyggda tokenen.

2022 gjordes en omprofilering till BNB Chain. Namnet Binance togs bort från blockkedjorna och från Binance-coinet. Det officiella namnet på Binance Coin är nu BNB, som också har varit tickern i kryptobörser. BNB är den inbyggda tokenen för BNB Chain. Den används för att betala transaktioner och staking.

Historien bakom BNB Chain

Binance-börsen är den främsta bidragsgivaren till BNB Chains historia. Binance är mest känd genom sin grundare och frontfigur, Changpeng Zhao a.k.a CZ.

Zhao föddes i Kina, men flyttade till Vancouver i slutet av 1980-talet. Han gick på McGill University i Montreal och studerade datavetenskap. Efter detta arbetade han i Shanghai och Tokyo med olika handelsplattformar.

Zhao har också mycket erfarenhet av kryptobranschen. Zhao arbetade för Blockchain.com och han var CTO för OKCoin Exchange i flera år.

Zhao lämnade sin post på OKCoin 2017 för att bygga Binance. Han har i olika intervjuer berättat att idén bakom Binance utvecklades under många år. Det är därför Binance var bättre rustad för kryptoboomen 2017 och kraschade inte som konkurrenterna gjorde.

”CZ” är numera en av de rikaste människorna i världen. Hans nettoförmögenhet uppskattas till mer än 100 miljarder dollar.

Binance organiserade en ICO sommaren 2017 och samlade in 15 miljoner dollar. Detta är en ganska liten summa när du jämför det med multi-miljards-ICO:er som EOS.

Binance Coin föddes som ett resultat av denna ICO. Den lanserades först som en ERC20-token på Ethereum-plattformen som nästan alla ICO-födda tokens vid den tiden. Det skapades 200 miljoner BNB-coin: 100 miljoner såldes till ICO-investerare, Binance-teamet hade 80 miljoner och ängelinvesterare hade 20 miljoner.

Binance Exchange öppnade sina dörrar snabbt efter att ICO:n avslutades. Det blev snabbt populärt 2017 och nådde mainstream på toppen av altcoin-bubblan. Binance hade miljontals nya kunder på grund av att det var den enda större börsen som fungerade korrekt.

Binance Coin har haft en tydlig nytta från början: när du håller BNB på ditt Binance-konto får du 25 % rabatt på handelsavgifter.

Framgången med Binance har varit hisnande. Börsen blev världsledande på bara sex månader. Binance blev också den snabbaste enhörningen i historien. En enhörning betyder en startup med en miljardvärdering i dollar.

Changpeng Zhao kom till och med upp på Forbes förstasida i februari 2018.

Det första steget mot BNB Chain togs i april 2019. Det var då Binance lanserade Binance Chain. Två viktiga saker hände sedan.

Binances inflytande började växa i kryptoindustrin. Före 2019 var Binance bara ett börs. Nu började det utmana andra smarta kontraktsplattformar. Det fanns också ett token-byte, vilket gjorde Binance Coin till det ursprungliga tokenet för den nya blockkedjan.

Binance Chain hade begränsade funktioner och det misslyckades med att göra någon större inverkan. Detta var inte fallet med Binance Smart Chain, som lanserades i september 2020. BSC var en fullt fungerande smart kontraktsplattform. Den nådde en betydande marknadsandel av DeFi-sektorn våren 2021.

En decentraliserad börs ringde PancakeSwap bidragit enormt till Binance Smart Chains framgång. Det var en plats för miljontals handlare som ville få de senaste meme och moon tokens. Ethereum var inget alternativ på grund av extremt höga transaktionsavgifter.

pancakeswap

 

Binance Smart Chains popularitet fick en hit i slutet av 2021. Den tappade många marknadsandelar inom DeFi-sektorn till nykomlingar som Terra, Avalanche och Solana. När denna artikel skrivs är BSC fortfarande den tredje största DeFi-plattformen vad gäller TVL.

Som tidigare nämnts skedde en ommärkning i februari 2021. Binance Chain och Binance Smart Chain slogs samman och ommärktes till BNB Chain. Det var då Binance Coin också döptes om till BNB.

Tanken bakom re-branding var att ta bort varumärket Binance. Binance ville understryka oberoendet för BNB Chain och BNB-tokenet.

BNB (Binance Coin) prisutveckling

Låt oss nu fokusera på BNB:s prisutveckling. Det gamla namnet Binance Coin kan fortfarande användas på vissa börser.

BNB:s ICO hölls sommaren 2017 och den blev tillgänglig för handel till ett pris av cirka 0,1 USD. I januari 2018 nådde BNB ett pris på $22,5, vilket innebär en ökning med över 200x på mindre än sex månader.

BNB kollapsade med 80 % under 2018 års kryptovinter, vilket är mindre än Bitcoin. Tokenen satte också en ny ATH i april 2019. Vid den tiden var de flesta andra altcoins fortfarande nere med 80-90% (eller mer) från all-time highs.

Anledningen till BNB:s var IEO-boomen 2019. Binances Launch Pad var den mest populära IEO-plattformen på marknaden. BNB behövdes för att delta i IEOs. Den här högkonjunkturen försvann dock ganska snabbt. De följande 12-18 månaderna var ganska dåliga för BNB. Inte ens den fantastiska framgången med Binance höjde priset.

bnb-price

BNB tog slutligen ett rally i februari 2021, tack vare populariteten för Binance Smart Chain och den tidigare nämnda PancakeSwap. BNB hoppade från cirka $50 till $690 på en månad. Detta är fortfarande ATH-priset.

Sedan dess har tokens pris följt den allmänna marknadstrenden. BNB kollapsade sommaren 2021 i linje med andra kryptovalutor. Den steg också med resten av marknaden till en ny topp i början av november men kunde inte riktigt göra en ny ATH.

Kryptobjörnmarknaden som startade i november 2021 resulterade i ett prisfall för BNB. I skrivande stund är BNB ner 45% från sin ATH, samma som Ethereum. Nästan alla BNB Chains rivaler har fallit mer än så.

BNB Beacon Chain och Smart Chain

BNB Chain består av Binance Chain och Binance Smart Chain. Omprofileringen till BNB Chain är bara en kosmetisk förändring. Rent tekniskt fungerar allt som förut.

Binance Chain kommer att kallas BNB Beacon Chain. Om detta låter bekant används namnet Beacon Chain också av Ethereum 2.0-blockkedjan. BNB Beacon Chain inkluderar staking.

Det nya namnet på Binance Smart Chain är BNB Smart Chain. Detta är en EVM-kompatibel blockkedja som kör BNB Chains decentraliserade applikationer. Den smarta kedjan kommer även i framtiden att fungera som ett nav för flera kedjor, vilket i grunden innebär en länk till andra blockkedjor.

EVM står för Ethereum Virtual Machine. Det är en virtuell processor som kör smarta kontrakt på Ethereum-plattformen. EVM-kompatibiliteten innebär att decentraliserade applikationer (dapps) utvecklade på Ethereum-plattformen enkelt kan klonas (överföras) till BNB Smart Chain.

Den decentraliserade börsen SushiSwap är ett exempel på en DeFi-applikation som också har klonats till BNB Chain.

sushiswap

BNB är den inbyggda tokenen för både BNB Beacon Chain och BNB Smart Chain. Det bör noteras att Beacon Chain och Smart Chain använder olika token-standarder. Beacon Chain använder BEP-2-standarden och Smart Chain använder BEP-20-standarden. Detta har inte förändrats sedan namnbytet.

Enligt det officiella  Binance-pressmeddelandet är målet är att öka kapaciteten i BNB Chain och fokusera på utveckling av flera kedjor. Detta möjliggörs av den underliggande tekniken, som diskuteras i detalj i nästa kapitel. On-chain governance, vilket innebär möjligheten att rösta om utvecklingen av projektet, kommer också att införas.

BNB Chain-teknik

BNB Chain är byggd med hjälp av Cosmos SDK. Förutom BNB Chain har Terra, Crypto.coms Cronos och naturligtvis Cosmos byggts på liknande sätt. Cosmos SDK tillhandahåller verktyg för att skapa en skalbar blockkedja medan dess IBC-protokoll gör att blockkedjor kan länkas samman.

BNB Chain använder en konsensusalgoritm för Proof of Stake. BNB Chains version kallas Proof of Staked Authority. PoSA är en hybrid av de populära konsensusalgoritmerna Delegated Proof of Stake (DPoS) och Proof of Authority (PoA).

PoSA-konsensus har endast 21 validerare. BNB Chain använder teoretiskt 41 validatorer, men 20 av dessa fungerar bara som kandidater. Staking sker på BNB Beacon Chain. Du kan se listan över aktiva validerare här.

bnb-chain-validators

Aktiva validerare staking för närvarande från 800 000 till 900 000 BNB-tokens per validator, vilket motsvarar en investering på över 300 miljoner dollar. Totalt har 18,3 miljoner BNB-token staked in, vilket motsvarar cirka 11 % av coinen i omlopp.

BNB Chains styrning är mer centraliserad än dess konkurrenters. Till exempel, Ethereum 2.0 har mer än 300 000 validerare. Polkadot har 300, medan Avalanche har mer än 1200 validerare.

BNB Smart Chain driver smarta kontrakt och decentraliserade applikationer (dapps) på BNB Chain. Den har ett block på cirka tre sekunder. BNB Smart Chain har en kapacitet på cirka 170-180 transaktioner per sekund. I bästa fall har den behandlat långt över 15 miljoner transaktioner per dag.

BNB Chain som investering

BNB Chain är Ethereums största utmanare på många sätt. När jag skriver den här artikeln är börsvärdet för BNB-token nästan dubbelt så stort som Terras, som är den tredje största plattformen. BNB Chain och Terra är också de största aktörerna inom DeFi-sektorn.

BNB-tokenen har förändrats som en investering under åren. BNB var från början bara en nyttotoken för Binance-börsen, men lanseringen av Binance-kedjan ändrade dess roll. Naturligtvis används BNB fortfarande på Binance-börsen. Du kan använda BNB för att betala handelsavgifter och dra nytta av 25 % rabatt. Även på grundnivån är handelsavgifterna då bara 0,075%.

När man tittar på BNB-prisutvecklingen 2020 är det tydligt att rollen som ett nyttotoken inte räckte. Trots Binances enorma framgång stagnerade priset på BNB fortfarande. BNB blev en topp-fem-valuta efter att Binance Smart Chain lanserades. Staking och handelsavgifter gav så mycket ny efterfrågan.

Kommer omprofileringen att förändra något? Se videon nedan från The Defiant. De har intagit en kritisk syn på BNB Chain.

För en investerare uppstår frågan om vad Binances roll kommer att vara i framtiden. I oktober 2021 meddelade Binance att ett finansieringspaket på miljarder dollar för utvecklingen av BNB Chain. Dessutom är validatorernas koppling till Binance inte exakt känd.

Naturligtvis finns det inget sådant som en perfekt blockkedja. Alla projekt har vissa svagheter. Stödet från Binance kan också ses som en enorm tillgång, eftersom världens största kryptobörs inte håller på att ta slut. BNB Chain är i alla fall ett tydligt försök att skapa distans mellan Binance och dess blockkedjor. Tiden får utvisa hur decentraliserad BNB Chain i slutändan kommer att bli.

Vilken potential har BNB-tokenet som investering? För närvarande verkar det något begränsat på grund av två tydliga problem: börsvärdet och trenden.

Marknadsvärdet på BNB är mer än tre gånger högre än Polkadot eller Avalanche. Det är dubbelt jämfört med Solana och Cardano. Det största hotet är Terra, som fortfarande är cirka 50 % mindre än BNB-kedjan. Att dubbla priset på BNB kräver mycket kapital jämfört med sina konkurrenter.

Trenden hänvisar till BNB Chains utveckling inom DeFi-sektorn. BNB Chain gynnades i början av 2021 av att dess EVM-kompatibla blockkeda var så mycket mer känd än någon annan konkurrent. Ingen visste mycket om Fantom, Solana eller Avalanche vid den tidpunkten. BNB Chain var det enda riktiga alternativet till Ethereum för små investerare. Integrationen med den populära Trustwallet-plånboken (även ägd av Binance) var också ett viktigt steg.

Nu är situationen en annan. BNB Chains marknadsandel inom DeFi-sektorn har fallit från över 21 % till mindre än 6 %. Konkurrenterna tog fart under 2021 och deras applikationsutveckling verkar gå framåt i snabb takt. BNB Chains mest populära appar är rankade på 10:e plats (PancakeSwap) och 19:e (Venus). TVL av dessa projekt har minskat med mer än 50 % från ATH.

Potentialen för BNB Chain ser svagare ut än andra smarta kontraktsplattformar. Det är värt att följa vad som händer under nästa tjurmarknad. Kommer PancakeSwap att bli DEX nummer ett för små investerare igen?

BNB-kursen och hur man köper BNB

Om du vill investera i Binance Coin ska du köpa det från Binance. Det finns bokstavligen hundratals kryptopar och många fiat-handelspar också.

Köp BNB på Binance

BNB kan också köpas från KuCoin-börsen.

Även om Binance är den ledande börsen och förmodligen en av de säkraste där ute, rekommenderas det alltid att lagra dina coin i en extern plånbok under lång tid.

Ledger Nano XLedger Nano S, och Trezor stöder Binance Coins och erbjud ultimat säkerhet. Du kan också använda Exodus wallet (för dator och mobil) eller TrustWallet på mobilen.

Notera. Var försiktig när du tar ut BNB från Binance. Som nämnts tidigare är BNB den inbyggda tokenen för både Beacon Chain och Smart Chain. Däremot använder de olika token-standarder (BEP-2, BEP-20). Om du tar ut BNB till en extern plånbok, se till att du använder rätt tokenformat.

Följ Binance @binance och Changpeng Zhao, @cz_binance på Twitter.

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *