Kryptoguider
19
mar
bnb chain

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Vad är BNB Chain (BNB)?

BNB Chain (BNB) är en blockkedjeplattform utvecklad av kryptobörsen Binance. Binance-börsen är den främsta bidragsgivaren till BNB Chains historia. Det första steget mot BNB Chain togs i april 2019. BNB Chain består av BNB Beacon Chain och BNB Smart Chain. BNB Chain är byggd med hjälp av Cosmos SDK.

Vad är BNB Chain (BNB)?

BNB Chain (BNB) är en blockkedjeplattform utvecklad av kryptobörsen Binance. Den skapades för att erbjuda en skalbar och effektiv infrastruktur för att bygga decentraliserade applikationer och utföra smarta kontrakt. BNB Chain är en av de största plattformarna för smarta kontrakt på marknaden. Den konkurrerar med Ethereum, Solana, Cardano och Polygon.

BNB Chain använder en dubbelkedje-arkitektur som fungerar parallellt med BNB Beacon Chain och BNB Smart Chain. BNB Smart Chain är där smarta kontrakt och dappar körs medan staking görs på BNB Beacon Chain. Strukturen liknar hur Ethereum är uppbyggt.

BNB är den ursprungliga tokenen på BNB Chain. BNB används för transaktionsavgifter, att delta i tokenförsäljningar, staking och att få tillgång till olika tjänster och applikationer på BNB-kedjan. BNB har också flera användningsområden på Binance Exchange.

Grundläggande information om BNB:

Egenskap Info
Kategori Plattform för smarta kontrakt
Ticker på börserna BNB
Cirkulerande tillgång 155 miljon BNB
Max. tillgång 155 miljon BNB
Högsta någonsin (datum) $690,93 (10 mai 2021)
Lägsta någonsin (datum) $0,09611 (1 august 2017)

Följ BNB:s realtidspris här: BNB-kurs.

Det är viktigt att notera att tillgången på BNB minskar på grund av kvartalsvisa tokenbränningar. Binance kommer att använda en del av företagets vinster för att köpa upp BNB ur omlopp. Därefter kommer de att brännas (förstöras). Dessa tokenbränningar kommer att fortsätta tills det bara finns 100 miljoner BNB kvar.

En av de viktigaste funktionerna i BNB Chain är dess kompatibilitet med Ethereum Virtual Machine (EVM). Denna kompatibilitet möjliggör för utvecklare att enkelt portera sina befintliga Ethereum-baserade dAppar och smarta kontrakt till BSC med minimala ändringar.

BNB’s fordel over Ethereum er bedre skalerbarhet og svært lave transaksjonskostnader. Disse fordelene har imidlertid begynt å bli utkonkurrert av Ethereums egne Layer 2-løsninger i løpet av de siste årene. BNB Chain konkurrerer derfor stadig mer med Ethereum Layer 2-blokkjeder som Arbitrum og Optimism.

Historien bakom Binance

Binance-börsen är den främsta bidragsgivaren till BNB Chains historia. Binance är mest känd genom sin grundare och frontfigur, Changpeng Zhao a.k.a CZ.

Zhao föddes i Kina, men flyttade till Vancouver i slutet av 1980-talet. Han gick på McGill University i Montreal och studerade datavetenskap. Efter detta arbetade han i Shanghai och Tokyo med olika handelsplattformar.

Zhao har också mycket erfarenhet av kryptobranschen. Zhao arbetade för Blockchain.com och han var CTO för OKCoin Exchange i flera år.

Zhao lämnade sin post på OKCoin 2017 för att bygga Binance. Han har i olika intervjuer berättat att idén bakom Binance utvecklades under många år. Det är därför Binance var bättre rustad för kryptoboomen 2017 och kraschade inte som konkurrenterna gjorde.

”CZ” är numera en av de rikaste människorna i världen. Hans nettoförmögenhet uppskattas till mer än 10 miljarder dollar.

changpeng zhao
1 November 2022; Changpeng Zhao, Binance, Web Summit 2022, Portugal. Photo by Ramsey Cardy/Web Summit via Sportsfile

Binance organiserade en ICO sommaren 2017 och samlade in 15 miljoner dollar. Detta är en ganska liten summa när du jämför det med multi-miljards-ICO:er som EOS.

Binance Coin föddes som ett resultat av denna ICO. Den lanserades först som en ERC20-token på Ethereum-plattformen som nästan alla ICO-födda tokens vid den tiden. Det skapades 200 miljoner BNB-coin: 100 miljoner såldes till ICO-investerare, Binance-teamet hade 80 miljoner och ängelinvesterare hade 20 miljoner.

Binance Exchange öppnade sina dörrar snabbt efter att ICO:n avslutades. Det blev snabbt populärt 2017 och nådde mainstream på toppen av altcoin-bubblan. Binance hade miljontals nya kunder på grund av att det var den enda större börsen som fungerade korrekt.

Binance Coin har haft en tydlig nytta från början: när du håller BNB på ditt Binance-konto får du 25 % rabatt på handelsavgifter.

Framgången med Binance har varit hisnande. Börsen blev världsledande på bara sex månader. Binance blev också den snabbaste enhörningen i historien. En enhörning betyder en startup med en miljardvärdering i dollar.

Changpeng Zhao kom till och med upp på Forbes förstasida i februari 2018.

Historien bakom BNB Chain

Det första steget mot BNB Chain togs i april 2019. Det var då Binance lanserade Binance Chain. Två viktiga saker hände sedan.

Binances inflytande började växa i kryptoindustrin. Före 2019 var Binance bara ett börs. Nu började det utmana andra smarta kontraktsplattformar. Det fanns också ett token-byte, vilket gjorde Binance Coin till det ursprungliga tokenet för den nya blockkedjan.

Binance Chain hade begränsade funktioner och det misslyckades med att göra någon större inverkan. Detta var inte fallet med Binance Smart Chain, som lanserades i september 2020. BSC var en fullt fungerande smart kontraktsplattform. Den nådde en betydande marknadsandel av DeFi-sektorn våren 2021.

En decentraliserad börs ringde PancakeSwap bidragit enormt till Binance Smart Chains framgång. Det var en plats för miljontals handlare som ville få de senaste meme och moon tokens. Ethereum var inget alternativ på grund av extremt höga transaktionsavgifter.

Binance Smart Chains popularitet fick en hit i slutet av 2021. Den tappade många marknadsandelar inom DeFi-sektorn till nykomlingar som Terra, Avalanche och Solana. När denna artikel skrivs är BSC fortfarande den tredje största DeFi-plattformen vad gäller TVL.

Plattform Token TVL Marknadsandel
Ethereum ETH $34,4 miljarder 56,6 %
Tron TRX $8,0 miljarder 14,0 %
BNB Chain BNB $3,6 miljarder 6,0 %
Arbitrum ARB $2,6 miljarder 4,6 %
Solana SOL $1,7 miljarder 2,4 %
Polygon MATIC $0,8 miljarder 1,4 %
Optimism OP $0,8 miljarder 1,4 %
Avalanche AVAX $0,6 miljarder 1,4 %

Som tidigare nämnts skedde en ommärkning i februari 2021. Binance Chain och Binance Smart Chain slogs samman och ommärktes till BNB Chain. Det var då Binance Coin också döptes om till BNB.

Tanken bakom re-branding var att ta bort varumärket Binance. Binance ville understryka oberoendet för BNB Chain och BNB-tokenet.

BNB Beacon Chain och Smart Chain

BNB Chain består av BNB Beacon Chain och BNB Smart Chain. Omprofileringen till BNB Chain är bara en kosmetisk förändring. Rent tekniskt fungerar allt som förut.

Binance Chain kommer att kallas BNB Beacon Chain. Om detta låter bekant används namnet Beacon Chain också av Ethereum 2.0-blockkedjan. BNB Beacon Chain inkluderar staking.

Det nya namnet på Binance Smart Chain är BNB Smart Chain. Detta är en EVM-kompatibel blockkedja som kör BNB Chains decentraliserade applikationer. Den smarta kedjan kommer även i framtiden att fungera som ett nav för flera kedjor, vilket i grunden innebär en länk till andra blockkedjor.

EVM står för Ethereum Virtual Machine. Det är en virtuell processor som kör smarta kontrakt på Ethereum-plattformen. EVM-kompatibiliteten innebär att decentraliserade applikationer (dapps) utvecklade på Ethereum-plattformen enkelt kan klonas (överföras) till BNB Smart Chain.

Den decentraliserade börsen SushiSwap är ett exempel på en DeFi-applikation som också har klonats till BNB Chain.

sushiswap

BNB är den inbyggda tokenen för både BNB Beacon Chain och BNB Smart Chain. Det bör noteras att Beacon Chain och Smart Chain använder olika token-standarder. Beacon Chain använder BEP-2-standarden och Smart Chain använder BEP-20-standarden. Detta har inte förändrats sedan namnbytet.

Enligt det officiella  Binance-pressmeddelandet är målet är att öka kapaciteten i BNB Chain och fokusera på utveckling av flera kedjor. Detta möjliggörs av den underliggande tekniken, som diskuteras i detalj i nästa kapitel. On-chain governance, vilket innebär möjligheten att rösta om utvecklingen av projektet, kommer också att införas.

BNB Chain-teknik

BNB Chain är byggd med hjälp av Cosmos SDK. Förutom BNB Chain har Terra, Crypto.coms Cronos och naturligtvis Cosmos byggts på liknande sätt. Cosmos SDK tillhandahåller verktyg för att skapa en skalbar blockkedja medan dess IBC-protokoll gör att blockkedjor kan länkas samman.

BNB Chain använder en konsensusalgoritm för Proof of Stake. BNB Chains version kallas Proof of Staked Authority. PoSA är en hybrid av de populära konsensusalgoritmerna Delegated Proof of Stake (DPoS) och Proof of Authority (PoA).

PoSA-konsensus har endast 21 validerare. BNB Chain använder teoretiskt 41 validatorer, men 20 av dessa fungerar bara som kandidater. Staking sker på BNB Beacon Chain. Du kan se listan över aktiva validerare här.

bnb-chain-validators

Aktiva validerare staking för närvarande från 800 000 till 900 000 BNB-tokens per validator, vilket motsvarar en investering på över 300 miljoner dollar. Totalt har 18,3 miljoner BNB-token staked in, vilket motsvarar cirka 11 % av coinen i omlopp.

BNB Chains styrning är mer centraliserad än dess konkurrenters. Till exempel, Ethereum 2.0 har mer än 300 000 validerare. Polkadot har 300, medan Avalanche har mer än 1200 validerare.

BNB Smart Chain driver smarta kontrakt och decentraliserade applikationer (dapps) på BNB Chain. Den har ett block på cirka tre sekunder. BNB Smart Chain har en kapacitet på cirka 170-180 transaktioner per sekund. I bästa fall har den behandlat långt över 15 miljoner transaktioner per dag.

En översikt över BNB Chain och BNB

BNB Chain är Ethereums största utmanare på många sätt. När jag skriver den här artikeln är börsvärdet för BNB-token nästan dubbelt så stort som Terras, som är den tredje största plattformen. BNB Chain och Terra är också de största aktörerna inom DeFi-sektorn.

BNB-tokenen har förändrats som en investering under åren. BNB var från början bara en nyttotoken för Binance-börsen, men lanseringen av Binance-kedjan ändrade dess roll. Naturligtvis används BNB fortfarande på Binance-börsen. Du kan använda BNB för att betala handelsavgifter och dra nytta av 25 % rabatt. Även på grundnivån är handelsavgifterna då bara 0,075%.

När man tittar på BNB-prisutvecklingen 2020 är det tydligt att rollen som ett nyttotoken inte räckte. Trots Binances enorma framgång stagnerade priset på BNB fortfarande. BNB blev en topp-fem-valuta efter att Binance Smart Chain lanserades. Staking och handelsavgifter gav så mycket ny efterfrågan.

Kommer omprofileringen att förändra något? Se videon nedan från The Defiant. De har intagit en kritisk syn på BNB Chain.

För en investerare uppstår frågan om vad Binances roll kommer att vara i framtiden. I oktober 2021 meddelade Binance att ett finansieringspaket på miljarder dollar för utvecklingen av BNB Chain. Dessutom är validatorernas koppling till Binance inte exakt känd.

Naturligtvis finns det inget sådant som en perfekt blockkedja. Alla projekt har vissa svagheter. Stödet från Binance kan också ses som en enorm tillgång, eftersom världens största kryptobörs inte håller på att ta slut. BNB Chain är i alla fall ett tydligt försök att skapa distans mellan Binance och dess blockkedjor. Tiden får utvisa hur decentraliserad BNB Chain i slutändan kommer att bli.

Vilken potential har BNB-tokenet som investering? För närvarande verkar det något begränsat på grund av två tydliga problem: börsvärdet och trenden.

Marknadsvärdet på BNB är mer än tre gånger högre än Polkadot eller Avalanche. Det är dubbelt jämfört med Solana och Cardano. Det största hotet är Terra, som fortfarande är cirka 50 % mindre än BNB-kedjan. Att dubbla priset på BNB kräver mycket kapital jämfört med sina konkurrenter.

Trenden hänvisar till BNB Chains utveckling inom DeFi-sektorn. BNB Chain gynnades i början av 2021 av att dess EVM-kompatibla blockkeda var så mycket mer känd än någon annan konkurrent. Ingen visste mycket om Fantom, Solana eller Avalanche vid den tidpunkten. BNB Chain var det enda riktiga alternativet till Ethereum för små investerare. Integrationen med den populära Trustwallet-plånboken (även ägd av Binance) var också ett viktigt steg.

Nu är situationen en annan. BNB Chains marknadsandel inom DeFi-sektorn har fallit från över 21 % till mindre än 6 %. Konkurrenterna tog fart under 2021 och deras applikationsutveckling verkar gå framåt i snabb takt. BNB Chains mest populära appar är rankade på 10:e plats (PancakeSwap) och 19:e (Venus). TVL av dessa projekt har minskat med mer än 50 % från ATH.

Potentialen för BNB Chain ser svagare ut än andra smarta kontraktsplattformar. Det är värt att följa vad som händer under nästa tjurmarknad.

Vill du köpa BNB enkelt och säkert? Kolla in den här guiden: hur man köper BNB.

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!