Nyheter
11
apr
uniswap

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

SEC planerar att stämma Uniswap

SEC, som övervakar den amerikanska värdepappersmarknaden, planerar att stämma Uniswap. Uniswap är den mest populära decentraliserade kryptobörsen (DEX). Den lanserades ursprungligen på Ethereum, men körs nu på 16 blockkedjor. Uniswap är den sjätte största DeFi-appen på marknaden när det gäller likviditet.

Igår mottog Uniswap en Wells notice från SEC. Wells notice är en preliminär varning som informerar svaranden om de anklagelser som tillsynsmyndigheten överväger att väcka mot denne. Ett Wells-meddelande leder nästan alltid till tillsynsåtgärder. Kursen för Uniswap token (UNI) föll med drygt 16 procent efter nyheten.

Uniswaps grundare Hayden Adams kommenterade gårdagens händelser i X: “I’m not surprised. Just annoyed, disappointed, and ready to fight”.

Adams har ännu inte lämnat några detaljer om det meddelande som Uniswap fick. Traditionellt har SEC attackerat kryptoföretag med anklagelser relaterade till olagliga värdepapper.

Uniswap är ett decentraliserat protokoll på Ethereums blockkedja som inte kan stoppas. SEC kan dock angripa det USA-baserade teknikföretaget Uniswap Labs, som har implementerat användargränssnittet uniswap.org och ansvarar för utvecklingen av protokollet. Hayden Adams är företagets VD.

Adams anser att Uniswap agerar i enlighet med lagens bestämmelser. Han är också frustrerad över SEC:s attacker mot företag som följer reglerna. Samtidigt tillät myndigheten FTX-börsen att fungera (och krascha) fritt, vilket orsakade massiva förluster för miljontals investerare.

I am confident that the products we offer are legal and that our work is on the right side of history. But it’s been clear for a while that rather than working to create clear, informed rules, the SEC has decided to focus on attacking long-time good actors like Uniswap and Coinbase. All while letting bad actors like FTX slip by.

Enligt Adams kommer den juridiska striden förmodligen att pågå i flera år och nå USA:s högsta domstol. Uniswaps grundare anser att framtiden för fintech och kryptosektorn nu står på spel, och att hela branschen bör kämpa för den.

Uniswap förnekar att de tokens som handlas på deras plattform är värdepapper. Enligt Uniswap är tokens digitala filformat som PDF eller JPEG och kan lagra olika värden. De är inte mer värdepapper än ett vanligt pappersark eller ett aktiebrev.

Enligt Uniswap saknar SEC kongressens befogenhet att övervaka kryptomarknaden. Man citerar SEC-ordföranden Gary Genslers vittnesmål till kongressen om att en ny lag skulle behöva antas för att ge SEC befogenhet att reglera kryptobranschen effektivt.

Gensler har sedan dess hävdat att nuvarande värdepapperslagar är tillräckliga för att SEC ska kunna övervaka kryptobranschen.

DeFi-sektorn kan stöta på problem även i Europa

Det ser ut som att SEC fortsätter att attackera kryptoindustrin. På lång sikt orsakar detta stora skador på USA och driver skickliga människor ut ur landet. På grund av vaga regler och hur SEC fungerar är det mer meningsfullt för företag att flytta sitt huvudkontor.

EU har ofta kritiserats för överreglering, men Europa har agerat mycket förnuftigare. MiCa-förordningen, som förberetts i åratal, kommer att införas under 2024-2025. Inte heller har europeiska tillsynsmyndigheter gått på jakt efter företag i kryptobranschen, som SEC har gjort.

Det är dock bra att komma ihåg att DeFi-sektorn inte omfattades av MiCa-regelverket. Europeiska tillsynsmyndigheter kan också rikta in sig på Uniswap (och andra DeFi-protokoll). Detta är mycket troligt, eftersom  transaktioner inte är önskvärda i EU, och hela poängen med DeFi-sektorn är avsaknaden av KYC (Know Your Customer).

Samtidigt har försöken att få igenom en omfattande kryptolagstiftning stannat av i den amerikanska kongressen. De kommer förmodligen att stå stilla fram till nästa presidentval.

Ur den amerikanska kryptoindustrins perspektiv skulle Donald Trump vara ett bättre val som president. Biden-administrationen har varit mycket aggressiv i sina attacker mot kryptoföretag och kommer säkert inte att ändra sin handlingslinje. Trump verkar ha ändrat sin position till att vara mer gynnsam än presidentperioden 2016-2020.

Bitcoincenter team

Vi är Bitcoincenter-teamet, en grupp erfarna kryptospecialister med fokus på kryptomarknaden sedan 2017. Vårt team levererar färska insikter från den dynamiska världen av krypto varje vecka. Följ med oss på en spännande resa av utforskning när vi navigerar den snabbt föränderliga kryptovalutamarknaden!