Kryptoguider
18
apr
uniswap

Den här webbplatsen innehåller affiliatelänkar. Bitcoincenter kan få ersättning om du besöker tjänster som vi rekommenderar via våra länkar. Läs mer om annonsering på informationssidan.

Vad är Uniswap (UNI)?

Uniswap är en kryptovaluta och den mest framstående decentraliserade börsen. Amerikanen Hayden Adams grundade Uniswap. Uniswap fick stor uppmärksamhet under DeFi-boomen 2020. Uniswap-börsen lanserades först på Ethereum-plattformen.

Ur teknisk synvinkel är det AMM-algoritmen och likviditetspoolerna som gör Uniswaps verksamhet möjlig. Uniswaps position inom DeFi-sektorn har förblivit stark och stabil. UNI-token är Uniswaps governance token.

Uniswap är en utmanande investering som inte kan rekommenderas för nybörjare

Vad är Uniswap (UNI)?

Uniswap är en kryptovaluta och den mest framstående decentraliserade börsen. Dess kryptovaluta, UNI, är protokollets administrativa token. UNI-token ger dess innehavare rätt att delta i Uniswaps utveckling. Du behöver inte inneha UNI-tokens för att använda Uniswap-börsen.

Uniswap-börsen lanserades 2018 och har blivit ett av de viktigaste protokollen för decentralized finance (DeFi). Uniswap möjliggör handel med kryptovalutor utan centraliserad administration eller utlämnande av personuppgifter. Den körs automatiskt på smarta kontrakt.

Grundläggande information om Uniswap:

Egenskap Info
Grundaren Hayden Adams
Kategori DeFi
Ticker på börserna UNI
Cirkulerande tillgång 0,6 miljarder UNI
Max. tillgång 1 miljard UNI
Högsta någonsin (datum) $52,88 (10. mai 2021)
Lägsta någonsin (datum) $0,1263(23. september 2017)

Du kan följa UNI-kursen på denna sida: Uniswap (UNI) kurs

Nästan alla DeFi-krypton är governance-tokens, som UNI-token. När Uniswap används betalas handelsavgifter med den native token för den smarta kontraktsplattformen som Uniswap kör. Uniswap används oftast på Ethereum-plattformen, där handelsavgifter betalas med Ether (ETH).

Under de senaste åren har Uniswap även lanserats på andra smarta kontraktsplattformar. Nyare versioner har också skapats och tillfört nya funktioner till tjänsten. Den senaste versionen av Uniswap är V3.

Denna artikel är en nybörjarguide till Uniswap ur en investerares synvinkel.

Uniswaps historia

Amerikanen Hayden Adams grundade Uniswap. Uniswaps historia skiljer sig från de flesta kryptovalutors, eftersom det ursprungligen bara var ett enmansprojekt. Vanligtvis finns det fintech-företag och riskkapitalbolag i bakgrunden för kryptoprojekt. Hayden Adams beskriver Uniswaps historia i det här blogginlägget. Nedan finns en bild på Adams.

hayden adams

Uniswaps historia började i slutet av 2017. Sommaren 2017 fick Hayden Adams sparken från Siemens där han jobbade som maskiningenjör. På uppmaning av en vän började han lära sig Ethereums programmeringsspråk, Solidity och JavaScript.

Adams började utveckla en algoritm för Automated Market Maker (AMM) 2016, baserat på en idé som Ethereums grundare Vitalik Buterin hade beskrivit. I november 2017 publicerade Adams Uniswaps Proof-of-Concept.

Uniswap var inte den första decentraliserade börsen i historien. EtherDelta hade redan lanserats, men dess användargränssnitt var klumpigt, och projektet stötte också på problem med tillsynsmyndigheter.

Adams är inte heller utvecklaren av AMM-algoritmen. Han var dock den första att bygga en decentraliserad börs (DEX) baserad på detta koncept, som blev mycket populärt. Idag använder hundratals DEX AMM-algoritmer.

Den första demoversionen av Uniswap släpptes under våren 2018. Samma år träffade Adams även Vitalik Buterin och började få kontakter i Ethereum-communityt. Så småningom blev fler utvecklare intresserade av Uniswap.

Adams utvecklade Uniswap i ungefär ett år med sina egna pengar medan han var arbetslös. Uniswap lanserades på Devcon 4-evenemanget i slutet av 2018.

Kryptobranschen var på botten av kryptobjörnmarknaden och DeFi-sektorn var nästan obefintlig, så de flesta investerare missade lanseringen.

Namnet Uniswap kommer förresten från Vitalik Buterin. När Buterin hörde det första namnförslaget, Unipeg (Unicorn + Pegasus), sa han: ”Unipeg? Det låter mer som Uniswap.”

DeFi-boomen 2020 och UNI Token

Uniswap fick stor uppmärksamhet under DeFi-boomen 2020. Innan dess var projektet okänt för de flesta investerare, även om det utvecklades betydligt från 2018 till 2019. DeFi var en liten nisch under 2018-2019 som knappt uppmärksammades i media. Dess utveckling följdes endast av en liten grupp entusiaster.

Uniswap V2 släpptes i maj 2020 och markerade en viktig milstolpe. Sommaren 2020 samlade projektet också in 11 miljoner dollar från investerare.

DeFi-boomen 2020 medförde också nya problem för Uniswap. Det konkurrerande DEX-protokollet SushiSwap utförde en vampyrattack och dränerade Uniswap på likviditet. Den här videon beskriver en vampyrattack mer i detalj.

vampyrattack

SushiSwap klonade Uniswap och betalade likviditetsleverantörer sin SUSHI-token som en bonus. Vid den tidpunkten hade Uniswap ännu ingen token. Eftersom Uniswap har öppen källkod kan vem som helst kopiera dess källkod och bygga en ny version.

SushiSwaps attack ledde till att Uniswap lanserade sin kryptovaluta (UNI) i september 2020. Cirka 50 000 ETH-adresser fick 400 UNI-tokens som en airdrop till ett värde av ett par tusen dollar per airdrop. Uniswaps airdrop gavs till personer som hade använt börsen tidigare.

I maj 2021 släppte Uniswap en ny version – Uniswap V3. Den medförde betydande förbättringar av effektiviteten i tillhandahållandet av likviditet. Cirka 60% av likviditeten finns idag i V3 och 40% i V2.

Uniswap V3 körs för närvarande på 14 andra blockkedjor utöver Ethereum.

Uniswap-börsen

Uniswap-börsen lanserades först på Ethereum-plattformen. Även om två nya versioner av Uniswap har skapats, har dess användargränssnitt förblivit i princip detsamma. Det är en decentraliserad börs (DEX) som bygger på smarta kontrakt. Andra DEX:er arbetar också med en liknande idé.

DeFi-appar har inte kundtjänst, användarkonton eller KYC-processer. Det finns inte heller några orderböcker i bakgrunden som på traditionella kryptobörser. Transaktioner genomförs i en likviditetspool, som beskrivs mer detaljerat i nästa kapitel.

Du kan använda Uniswap med en webbläsare på app.uniswap.org eller ladda ner mobilappen från en appbutik. Nedan visas en bild av webbläsarversionen, där en ETH byts mot USDC.

uniswap app

Du behöver också en MetaMask-plånbok och några coins för att betala handelsavgifter. Du behöver den native token för den smarta kontraktsplattform där du använder Uniswap. Om du använder Uniswap på Ethereum måste du ha ETH-tokens i din plånbok. Detsamma gäller även för handel på Ethereum Layer 2s (Optimism, Base, Arbitrum, osv.).

Handeln tar vanligtvis 15-20 sekunder. Du kan se din handelshistorik genom att kontrollera din plånboksadress från en blockkedjeutforskare, till exempel Etherescan.

Uniswaps kryptovaluta (UNI) behöver inte använda Uniswap. Detsamma gäller för andra decentraliserade börser och DeFi-tjänster. Transaktioner betalas alltid till den smarta kontraktsplattformens inbyggda tokens. Tjänstens kryptovaluta fungerar främst för administrativt bruk men kan även möjliggöra annan funktionalitet.

Tekniken bakom Uniswap

Ur teknisk synvinkel är det AMM-algoritmen och likviditetspoolerna som gör Uniswaps verksamhet möjlig.

Decentraliserade kryptobörser (DEX) brukade ha ett stort problem jämfört med centraliserade: Hur får man likviditet till orderböckerna? Centraliserade kryptobörser kan göra affärer med market makers, men en DEX kan inte fungera på det sättet.

Hayden Adams löste problemet med hjälp av en AMM-algoritm (Automated Market Maker). I Uniswap kommunicerar säljare och köpare med ett smart kontrakt som använder AMM-algoritmen. Den använder marknadsdata för att fastställa växelkurser utan att förlita sig på en traditionell orderbok.

En annan viktig komponent i Uniswap är en likviditetspool (LP). När du gör en affär på Uniswap kommer coinsen till din plånbok från en likviditetspool. LP:er består av medel som satts in av marknadsgaranter. Likviditetspooler distribuerar handelsavgifter till insättare, vilket ger investerare incitament att tillföra likviditet till Uniswap

Likviditetspooler förklaras väl i den här videon.

Likviditetspooler har en betydande fördel jämfört med traditionella börser. Vem som helst kan skapa en token och erbjuda den likviditet på Uniswap. Detta har lett till en boom i meme coins, med hundratals producerade på en enda dag.

DEX:er som Uniswap gör det möjligt för små projekt att gå från noll till ett marknadsvärde på en miljard dollar på ett par veckor. Nackdelen med decentralisering är att det är lika enkelt att skapa bluffcoins.

Uniswap i DeFi-sektorn

Uniswaps position inom DeFi-sektorn har förblivit stark och stabil. Uniswap har varit den mest framstående decentraliserade börsen (DEX) i flera år. I skrivande stund är dess volym något mer än hälften av hela DEX-marknaden.

Nedan visas en bild av handelsvolymerna på DEX. Du kan se aktuell statistik på Dune Analytics som grafiken är hämtad från.

dex volume

Som du kan se från grafen, förutom Uniswap, sticker bara PancakeSwap ut med en betydande andel. Denna Uniswap-klon lanserades på BNB Chain 2021 och har en bra marknadsandel på 20 procent.

Om vi jämför Uniswap med alla DeFi-protokoll ligger det på sjätte plats när det gäller likviditet. Uniswaps ranking har fluktuerat mellan fjärde och sjätte plats under de senaste åren. Handelsvolym är dock ett mer kritiskt mått för Uniswap än likviditet.

Uniswaps handelsvolym är jämförbar med även de största centraliserade kryptobörserna. Under 2022 och 2023 var dess volym till exempel högre än Coinbases under långa perioder.

Uniswap token (UNI)

UNI-token är Uniswaps governance token. Den lanserades i september 2020 för att bekämpa vampyrattacken som lanserades av konkurrerande DEXen SushiSwap. Uniswap blev alltför sårbart för en sådan attack utan sin egen token.

UNI är en governance-token som gör det möjligt för innehavare att delta i utvecklingen av Uniswap-protokollet. Du kan läsa mer om Uniswaps styrningsprocess på uniswap.org/governance.

Den ursprungliga fördelningen av UNI-token var följande

  • 60% till communityt
  • 27% till Uniswap-teamet
  • 04% till tidiga investerare
  • 69% till rådgivare

Totalt skapades en miljard UNI-tokens. Communityts tilldelning distribuerades i en airdrop.

Diagrammet nedan visar Uniswaps utbudsplan.

uni supply

Alla ursprungligen skapade UNI-tokens (en miljard) kommer att distribueras fyra år efter lanseringen av token. Efter det kommer en årlig inflation på 2% att börja gälla. Detta innebär att det inte finns något maximalt utbud för UNI-token.

Uniswap som en investering

Uniswap är en utmanande investering som inte kan rekommenderas för nybörjare. Anledningen till detta är UNI-tokens roll. Kursutvecklingen för Uniswap är mycket svår att förutsäga.

Många kryptoinvesterare har felaktigt antagit att Uniswaps aktivitet och likviditet driver kursen för UNI-token. Detta låter inte som ett felaktigt antagande; ju mer likviditet och volym, desto mer värdefullt är protokollet.

Uniswap-kursen har dock inte rört sig i samma proportion som dess handelsvolym eller likviditet. Och det handlar inte bara om Uniswap eftersom samma problem påverkar hela DeFi-sektorn. Framgången för DeFi-appar verkar inte vara direkt korrelerad med priserna på deras tokens.

Så, vad påverkar kursen för Uniswap-token och andra DeFi-krypton? Det är en bra fråga. Sommaren 2020 sköt DeFi-tokens i höjden eftersom hela sektorn kom till investerarnas medvetenhet. Våren 2021 såg också en ny ”renässans för DeFi” när populariteten för smarta kontraktsplattformar började växa.

Under de senaste åren har DeFi-tokens blivit mindre attraktiva. Detta beror på att ny teknik dyker upp varje cykel som stjäl investerarnas uppmärksamhet. Några av de senaste tillskotten inkluderar meme-coins, AI-krypton och RWA.

Vi rekommenderar inte Uniswap för nybörjare. Skärpningen av regelverket kommer också att medföra problem för DeFi-sektorn. Till exempel har SEC nyligen attackerat Uniswap i USA. EU kommer sannolikt också att se en skärpning av DeFi-regleringen. Hur detta kommer att påverka Uniswap och andra DeFi-appar är ännu inte känt.

Om du vill investera i Uniswap kan du enkelt göra det på den mest populära kryptobörsen. Vår guide, Hur man köper Uniswap, ger dig steg-för-steg-instruktioner om hur du köper UNI-tokens på Binance.

Antti Hyppänen

Antti Hyppänen är grundaren och chefredaktören för Bitcoincenter. Han är också grundaren av Finlands största kryptosajt, Bitcoinkeskus. Antti har följt kryptomarknaden varje dag sedan år 2017. Antti är inte maximalist för någon mynt och har en neutral syn på kryptomarknaden. Han är en "buy & hold"-investerare och gillar att hitta undervärderade investeringar för långsiktigt innehav. Anttis kryptotportfölj består mestadels av bitcoin och Ethereum. Antti följer noga den amerikanska aktiemarknaden, guld, silver och makroekonomin.